Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Larvik Og Omegn MS Foreningen sin PC opplæring høsten 2005

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Larvik Og Omegn MS Foreningen sin PC opplæring høsten 2005"— Utskrift av presentasjonen:

1 Larvik Og Omegn MS Foreningen sin PC opplæring høsten 2005
Dette undervisningsmaterielle er laget av Ole Andreas Hvatum oktober 2005

2 Internett

3 Hva er Internett? Internett er et nettverk av et verdensomspennende datanettverk, som igjen består av Websider som er koblet sammen ved hjelp av hyperkoblinger.

4 Hva betyr www? www = World Wide Web

5 Hva er Internett? Internett presenteres som tekst, bilder animasjon, video og lyd/musikk. Internett er store mengder informasjon Internett = verdens største bibliotek.

6 Hvilke muligheter? Internett gir deg også mulighet til å kommunisere med andre via tjenester som: mail (elektronisk post) chat ("samtale" via datamaskin) news (diskusjonsforum)

7 Nettleser – Programvare
Hva er en Nettleser? Nettleser er er et dataprogram som lar deg lete fram og lese web-sider. Et annet navn på nettleser er Browser. Eksempel på nettlesere er: - Internet Explorer - Opera - Netscape - Mozilla

8 Internett Explorer

9 Søkermotor Søkemotor: Det er et dataprogram som søker etter ord i filer og dokumenter på web. Eksempel på søkemotorer er: Google, Yahoo Kvasir og AltaVista

10 Valg av en god Startside

11 Hvordan få dette til? Velg: Alternativer på Verktøymenyen:

12 Hvordan få dette til - oppsett?
Velg Alternativer for Internett:

13 Praktiske Øvelser Definér en bra startside på din PC
F.eks fra: dinside.no til startsiden.no (eller motsatt)

14 Navigere på Internett WWW navigering på nettet
Adressefeltet. En internett-adresse kan skrives direkte inn i feltet. Bruk retur-tast for å gå til adressen. Merk at " normalt kan sløyfes. Tilbakeknappen. Fører deg tilbake til forrige side du var på. Det lille trekantsymbolet i nærheten lar deg hoppe flere trinn tilbake. Framknappen. Den er som tilbake-knappen, men i motsatt retning. Favoritter/bokmerker. Du kan lagre koblinger til sider du bruker ofte under favoritter eller bokmerker.

15 Forskjellige knapper og navn

16 Forskjellige knapper og funksjoner
URL vinduet/feltet = feltet hvor du kan skrive direkte inn domene-navnet

17 Forskjellige knapper og funksjoner
Tilbake-knapp (bla tilbake) Fram-knapp (bla forover) Hjem-knapp (f.eks.Startsiden.no) Favoritter

18 Fritekst - søkvinduet Et av flere Fritekst-søk vinduer:

19 Legg til Favoritter Favoritter-knappen

20 Legg til Favoritter Legg til Favoritter-knappen

21 Legg til i Favoritter-vinduet

22 Legg til i Favoritter-vinduet
Navn på Ny Mappe MS Trykk OK knappen

23 Legg til ny mappe i Favoritter
Ny MS mappe legger seg her

24 Emne - oversikt Emneoversikt:

25 Tips! Bruk flere Internett Explorer vinduer oppe på en gang:
Når du søker kan det være aktuelt å bruke flere Internett Explorer vinduer slik at flere vinduer er oppe og tilgjengelige samtidig. På denne måten jobber du mer effektivt og det er lettere orientere seg.

26 Øvelser Prøv fram og tilbake knappene
Skrive en URL adresse rett inn i feltet Søke på en søkemotor for eksempel Google. Finne en enkel oversikt over treff f.eks på MS, ved å bruke Emneoversikten: Helse – Sykdommer – Nervesystemet - Multippe sklerose

27 Øvelse Problemstilling: 1. Hvordan søke og finne Larvik og Omegn MS
Forening sin hjemmeside?? 2. Ole Andreas har en hjemmeside om MS. Hvordan søke å finne denne??

28 Hvordan søke? Flere ord: Trykk inn så mange relevante ord som mulig i vinduet til søkefunksjonen. Jo flere ord, jo større er sjansen for at du får opp nøyaktig det du er ute etter! Sett ord på problemet, og formuler søkerordet som en setning/spørsmål

29 Søkertips Generelt om søking
Sett + (pluss) foran alle de ordene du vil at skal være med og - (minus) foran alle de som ikke skal forekomme! Husk å la det være mellomrom mellom de forskjellige nøkkelordene og frasene du skriver inn i søkevinduet, men ikke mellomrom etter + og -.

30 Søkertips Søk på fraser, korte setninger eller overskrifter som du vil at skal forekomme på det nettstedet du er ute etter. Sett anførselstegn( " ) rundt ordgruppen! Da finner du eksakt denne frasen på de sidene som listes opp.

31 Eksempel Vær spesifikk Hvis du vil finne informasjon om for eksempel hunderasen: puddel – så søk på ”puddel” og ikke på ”hund”

32 Søke på flere ord Søk på flere ord Flere ord skrives inn i søkefeltet uten skilletegn. Du får treff på sider der alle ordene er med. Eks.: NTNU student karakterer

33 Forsøke ulike søk Forsøk ulike søk Søkemotorene er flinke til å rangere søkeresultat, så hvis du ikke finner relevante sider på de første treffene, bør du søke på en annen måte. Hvis du ikke er fornøyd etter et par-tre søk bør du prøve en annen søkemotor

34 Avgrenset søk – bruk av anførsel
Søk på fraser Hvis du kjenner eksakt skrivemåte av et navn eller et sammensatt uttrykk, kan det settes mellom " " (anførselstegn). Du får treff på sider der søkeordene står sammen og i samme rekkfølge som i søket. Eks.: ”Kong Harald”, ”Filmfestivalen i Haugesund”, "Ja vi elsker".

35 Avgrense et søk Avgrensing Det finnes flere teknikker for å avgrense et søk, og få mer relevante treff. Måten å gjøre dette på varierer fra søkemotor til søkemotor, men de fleste støtter bruken av +, - og " " (anførselstegn).

36 Søk med + og - Søk med + Sikre at småord og tall blir med i resultatet ved å sette + (plusstegn) foran søkeordet. Eks.: Star Wars Episode +1 Søk med - - (minustegn) foran søkeord betyr at ordet ikke skal forekomme på sider i søkeresultatet. Eks.: planet Venus finner sider om planeten Venus, Venus -planet finner Venus i alle andre sammenhenger.

37 Tips! Hvordan finne et konkret ord på en side? Gå til Verktøylinjen
Velg Rediger Velg Søk (på denne siden) Skriv inn ønsket ord Ordet du søker etter blir markert blått på siden Velg eventuelt Søk etter Neste ved treff

38 Opplysning Undervisningsmaterielle som jeg har brukt på disse kveldene for MS foreningen, har jeg lagt til tilgjengelig på min hjemmeside:

39 Lyse ideer og dere får det til…..
Lykke til videre……!!


Laste ned ppt "Larvik Og Omegn MS Foreningen sin PC opplæring høsten 2005"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google