Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Finn din opplevelse i Norge 2008

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Finn din opplevelse i Norge 2008"— Utskrift av presentasjonen:

1 Finn din opplevelse i Norge 2008

2 Spennende og annerledes opplevelser i Norge 2008
Norge er et skattekammer av ferieopplevelser mange nordmenn har til gode å oppleve. I den senere tid har både politikere og miljøforskere oppfordret til å droppe flyturene til utlandet til fordel for ferie i Norge. Innovasjon Norge har imidlertid gjort undersøkelser som viser at folk har svært liten kunnskap om hvilke ferieopplevelser man faktisk kan få i Norge. Vi har gjennomført et større arbeid for å lete frem opplevelser i i vårt eget land – både de nye, eksotiske, spennende, vakre og gode. Vi håper dette kan gi inspirasjon til å fortelle folk noe de ikke vet – at det finnes perler og aktiviteter overalt i dette landet som bare venter på å bli oppdaget. Vi tillater oss å sende dere en liste med ferieopplevelser som for de fleste av oss oppleves som ukjente, og som derfor kanskje vil være spennende lesestoff. Ta gjerne kontakt med oss dersom dere trenger ytterligere informasjon. Med vennlig hilsen Innovasjon Norge Per Arne Tuftin – reiselivsdirektør (tel: / ) Audun Pettersen – seniorrådgiver Reiseliv (tel: / )

3 Opplevelser i Norge 2008 Si det med geitost
Nr Historie Kontakt Sted 1 Si det med geitost 25.juli feirer bygden, med det vakre navnet Undredal, Norges mest berømte ost. Geitostfestivalen går av stabelen 25.juli og gir turister og fastboende en smak av Norge. Den er fast inventar ved norske frokostbord, i utlandet regnes den som en kulinarisk utskeielse; Geitosten, kjært barn med mer enn et image. Indre Sogn er fra gammelt av en osteregion, og den 25.juli avholdes det en festival til ære for geitosten. Bygda, med dens 85 innbyggere, samt tilreisende, spiser tradisjonsrik, norsk kost, samt smaker årets produksjon av hvit og brun geitost. Ung ost Er du vågal og tar sjansen på en smaksbombe, er gammelosten absolutt noe for deg. Dette ungskinnet er den yngste i butikken, og modnes kun i fjorten dager før den ligger i delikatessedisken og mesker seg. Produksjon av gammelost, er også utbredt i distriktet, spesielt i bygda Vik, som ligger et steinkast unna Undredal. Prøv en ost i Sogn i sommer! Noralv Distad Tlf: E-post: Aurland og Lærdal 2 Mikroskopisk Ægir Microbryggeri har tatt tidsmaskinen tilbake i tid og serverer ulike øltyper i en gildehall i Flåm. Bryggeriet er et bygg som er ”helt viking”, bokstavelig talt. Innredning minner om en svunnen tid og får oss umiddelbart på tanken om de ville vikingene som samlet seg rundt bålet og drakk mjød, etter dagens herjinger. Fem ølsorter, saueskinn, ildsted og tremøbler er brukt for å gjenskape stemningen fra den gang. Stedets eier har diplom fra bryggeriskolen i København og serverer øl med norrøne navn, rett fra bryggeri til glass. /

4 Opplevelser i Norge 2008 Royal tur for tøffinger
Nr Historie Kontakt Sted 3 Royal tur for tøffinger Vår flotte dronning er en fjellets kvinne, som trives blant bakker og berg. Rimstigen har hun gått ved flere anledninger. Bakka ved Nærøyfjorden, er en av verdens-arvbygdene hvor det fortsatt drives tradisjonelt landbruk. Den bratteste veien er Rimstigen. Denne er nå restaurert og nå kan du oppleve et nydelig stykke norsk natur: storslåtte fjordlandskap, bygder og båttrafikk. Turen tar 4 timer. Gå på egenhånd eller bli med på Verdensarvturen 9.august! Du kommer IKKE til å angre! / Noralv Distad Tlf: E-post: Aurland og Lærdal 4 FjordSafari – med ville sjødyr Sel, nise, kongeørn og havørn er noen av dyrene du vil se på denne turen. I sikre og komfortable båter fraktes du rundt i Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden for å oppleve det vakre, nordiske fjordlandskapet. Dette er noe av det mest storslåtte Norge har å tilby turister, som ønsker å oppleve det eksotiske landet vårt. / 5 Nostalgisk fjordcruise Veteranbåten fra 1931 tar deg med rundt i den ville og vakre Nærøyfjorden, den smaleste delen av Sognefjorden har mye å by på. Her får du servert stupbratte fjell, fossefall og et levende kulturlandskap. Du kan reise fra Flåm hver dag, med M/S Atløy og fra 22.juni – 11. juli. /

5 Opplevelser i Norge 2008 I stua til torsken
Nr Historie Kontakt Sted 6 I stua til torsken Mon tro hva som befinner seg der? Nå kan du finne det ut, dersom du tar turen til Sognefjord Akvarium. Det er nemlig innrettet slik at du ser rett inn i stua til 100 av krapylene som finnes i Sognefjorden. Her finner du store og små akvarium, både inne, og ute på bryggen. Ufiltrert vann pumpes fra fjorden og inn. Du kan med egne øyne se hvordan miljøet endrer seg, etter hvilke arter som holder hus der. Akvariet eies av Balestrand Vandrehjem. Noralv Distad Tlf: E-post: Aurland og Lærdal 7 Magesuggaranti Er du lei av de tunellene på Vestlandet, prøv et litt mer spennende alternativ. Fjellet mellom Aurland og Lærdal, kalles snøveien, og det med god grunn. Her er det hvitt året rundt! Denne veien er åpen fra 1. juni til 30. september. Har du nerver av stål, burde du ta en sving innom den spektakulære utsiktsposten Stegastein, hvor du går ut på en utkikksplattform der du ser flere kilometer rett ut og har panoramablikk på Aurlandsfjorden. Dette stedet har Magesuggaranti! Hit kommer man med bil hele året! Se opp for stupet!

6 Opplevelser i Norge 2008 Base Camp på Bergens Torg
Nr Historie Kontakt Sted 8 Base Camp på Bergens Torg Juni 2008 åpnet Base Camp på Bergens Torg. I nattens mulm og mørke kan folk slå ut håret; da fungerer den som bar. Om dagen derimot, handler det om vind i håret og spennende aktiviteter som får blodet til bruse. Dette tilbudet er for deg som ønsker å oppleve en aktiv ferie i Bergen eller ved fjordene. Gjennom Bergen Base Camp, kan du nå kjøpe eller leie utstyret du trenger, enten du skal på brevandring, rafte, klatre eller padle. Exin.no står bak etableringen og har inngått et samarbeid med flere velkjente aktivitetsleverandører. De tilbyr enkle aktivitetsprodukter og pakker, transport er inkludert. Anne Gunn Rosvold Mobil: E-post: Bergen 9 Ikke en sitron i sikte… … På Høyden i Bergen. Kjøkkenet er, uten unntak, heilnorsk! Her er det kun plass til produkter som spirer og gror i Norge. Økologisk jordbruk og lokale produsenter leverer råvarene. Har du smakt bjørkebladolje? Eller olje fra granbar? De lokale produsentene, sanker vekster fra naturen og gjør dem om til de fineste ingredienser som olje, eddik og sirup. All mat lages fra grunnen av, og det tas i bruk tradisjonelle metoder som melkesyregjæring, tørking og røyking. Menyen er preget av tradisjon og kultur, kombinert med en moderne stil. Spisestedet drives av Årets Kjøkkensjef 2005/ Årets Bondekokk 2006, Hanne Frosta. Hun samarbeider med en gjeng som deler hennes engasjement for norsk tradisjon og matkultur. Hanne Frostad Mobil: E-post:

7 Opplevelser i Norge 2008 Historie Bryggeliv
Nr Historie Kontakt Sted 10 Bryggeliv I Middelalderen var Bryggen i Bergen kjent som et handelssted, med stor aktivitet. Mange hundre år etter, er det fortsatt yrende liv her nede. Pipemakeri og Fair Trade klesverksted, er to av mange spennende ting du finner hvis du vandrer langs bryggekanten. Pipermaker Bård Hansen fra Fredrikstad var lei av jobben som dataingeniør. Han pakket sammen livet sitt, og slo seg ned i Bergen. På Brygga har han startet opp sitt virke, som Norges eneste pipemaker. Her kan du finne din favoritt, det er mange ulike design å velge mellom. Har din favorittpipe, gått i stykker, kan du herved slutte å grine. Pipemaker Bård fikser gjerne brukkne og ødelagte piper. Sanseliv – fra gammelt til nytt Gjenbruk og Fair Trade er populære ord i det norske vokabularet, anno Vi blir stadig mer bevisste. Kles verkstedet Sanseliv, forvandler mormors glorete blomsterkjole fra 1963 om til en hot kreasjon du spankulere rundt i, i sommer. Verkstedet og butikken har Fair Trade og gjenbruk som motto. Eier Liv Karin Lund Thomassen forvandler gamle filler til nye, og syr gjerne for deg, i materialer som er Fair Tradesertifisert. Linn Kjos Falkenberg Tlf.: Mobil:  814 e-post: Bård Hansen mob: Liv Karin Lund Thomassen Tlf:  277 / e-post: Bergen 11 Tall Ships Race august Årets største folkefest i Bergen. Dette er noe alle definitivt må få med seg! Bergen var beste vertshavn sist vi hadde The Tall Ships´ Races i I 2008 skal vi være en enda mer spennende havn med et program for alle aldre og interesser. Skipene skal fortøyes i Vågen. Her er det gåavstand til nesten alt, både til de urbane gleder og til byfjellenes ro. Linn Kjos Falkenberg Tlf.: Mobil:  814 e-post: Ola Henning Målsnes Mobil: E-post:

8 Opplevelser i Norge 2008 Brudeferden i Holsfjorden
Nr Historie Kontakt Sted 12 Brudeferden i Holsfjorden Dette arrangementet er en del av det årlige Geilo Gjestebud fra 26.juli – 2. august. Avslutningen er selve rosinen i pølsa for gifteklare kvinner og menn: Brudeferden langs Holsfjorden. Målet med arrangementet er å ta vare på gamle brudetradisjoner. Publikum får være med på den ekte eller uekte vielsen, samt delta i selve feiringen på Hol Bygdemuseum. Brudeferden er et vakkert syn, med folk i bunad, til fots og til hest. Gutter, det er kanskje på tide å fri? Jenter, hent inspirasjon til eget bryllup! Kom til gjestebod! Bente Holsing Tlf: Mob: E-post: Geilo 13 Nå er det mat! Norske matgleder gir matmomser ny inspirasjon på kjøkkenet fra september! Dette er et av Norges viktigste matarrangementer, og denne posisjonen skal forsterkes ytterligere i Få nye tips til hvordan du kan overraske venner eller kjæreste, med tradisjonsrik, norsk mat. Nasjonalretter i Norge, fra ulike fylker og regioner er nemlig årets tema. Velbekomme!

9 Opplevelser i Norge 2008 Å, dra til jungelen!
Nr Historie Kontakt Sted 14 Å, dra til jungelen! Jungelland i Kristiansand Dyrepark har åpnet, og du og barna kan hygge dere glugg i hjel. Europas største dyrepark, i sitt slag, har oppgradert det gamle Gompelandet og bygget det sammen med jungelstien. Rutsj på skliene eller dra på spennende oppdagelsesferd langs skumle stier og i spennende kratt. Sunt og godt i parken En dag i Dyreparken er energikrevende, spis derfor god og sunn mat! Dyreparken har inngått et spennende samarbeid med flere lokale aktører, slik at besøkende skal få god og næringsrik mat på sin ferd. I Dyreparkens Afrika, kan du nå spise afrikansk mat, hvor oppskriftene er utarbeidet i samarbeid med mennesker som har sitt opphav der. Pommes Bistro er en ny variant som lages av spesialtørkede poteter som trekker til seg minst mulig fett. Spis i parken med god samvittighet! Roger Lian Mob: Tel: E-post: Kristiansand 15 Bli en bokorm! Barnas Bokby er en by i byen Lillehammer, som huser det beste fra norsk og utenlandsk barnelitteratur. I 5 søte trehus, midt i Lilleputthammer, finnes i dag 7000 forskjellige barnebøker, fra Ole Aleksander Fili bom bom bom, til Postmann Pat – og bokbyen vokser stadig. Her kan barna stupe inn i bøkenes verden og kose seg med alle de gode historiene som er laget i løpet av det 20.århundret og frem til i dag. Cathrine Wilhelmsen Mob: Hafjell

10 Opplevelser i Norge 2008 Prøv deg som budeie!
Nr Historie Kontakt Sted 16 Prøv deg som budeie! Nå kan du tilbringe sommerferien med å lokke på kyrne, bake flatbrød og stelle dyrene! Hallingdal har inngått et unikt samarbeid med budeiene, som driver gårdsturisme på Stølen. Stølen har mye å tilby: Servering av fersk mat, salg av forskjellige produkter, overnatting og ulike aktiviteter. Du kan også forsøke deg som budeie! Alle Stølsbudeiene er medlem i hallingkost, som er et samarbeid for å fremme norske tradisjoner og kultur. / Trond Asle Daltveit Tlf: Mob: E-post: Hallingdal 17 Årets vandreeventyr! Nordfjord Vandrefestival går av stabelen fra August. Her har du muligheten til å velge mellom 30 guidede vandremål i Nordfjord. Her finner du turer av ulik vanskelighetsgrad og lengde. Selv den mest utrenede, kan ha stor glede av turen, du kan heller ikke bli for proff; man finner en tur uansett form! Alle turene ledes av lokalkjente guider. Festivalen avsluttes med det spektakulære motbakkeløpet ”Skåla rett opp”. Ann-Helen Blakset tel: E-post: nordfjord.no Nordfjord

11 Opplevelser i Norge 2008 Måløy – minste hovedhavn noen sinne!
Nr Historie Kontakt Sted 18 Måløy – minste hovedhavn noen sinne! Måløy fungerer som den minste hovedhavn noen sinne, når Tall Ships Race seiles i gang. Racet er verdens største regatta for høyriggede seilskip. Seilasen starter i Liverpool, der skipene konkurrerer om å nå Måløy først. Det er ventet 100 – 150 seilskuter i alle størrelser til Måløy august. Ann-Helen Blakset tel: E-post: nordfjord.no Nordfjord 19 Motemekka i Nordfjord Nordfjord er kanskje ikke det første stedet du tenker på, når ord som ”moter” og ”trender”, kommer opp. Da må du tro om igjen, for navn som Moods of Norway, Ricco Vero og Aloha Hemp, har alle utspring i nettopp Nordfjord. Stryningen Simen Staalnacke i Moods of Norway, har satt Norge på kartet i den internasjonale moteverdenen. / / /

12 Opplevelser i Norge 2008 Få fyr på forholdet!
Nr Historie Kontakt Sted 20 Få fyr på forholdet! Nygift? Få fyr på forholdet, ved tilbringe bryllupsnatten på Kråkenes Fyr! Vi kan love deg en stormfull bryllupsnatt, ytterst i havgapet, med bølger som slår over taket. Fyret drives av det tyske ekteparet, Bettina og Thomas Bickhardt, som gjør sitt ytterste for en fin start på livet i tosomhet. Er du ikke nygift, men bare vil oppleve fyrferie, er du også hjertelig velkommen. Vågsøy kommune har hele fire fyr, tre av dem leies ut for kortere eller lengre perioder. Skongenes Fyr er DNT hytte, mens Ulvesund Fyr regnes som kulturfyret. / Ann-Helen Blakset tel: E-post: nordfjord.no Vågsøy 21 Øyhopping på norsk Du trenger ikke ta turen til Middelhavslandene, for å øyhoppe. Hvorfor ikke prøve øyhopping på norsk? Tusener av øy, holmer og skjær, venter på deg i Lunderuta Dønna, ved Lovund. Langt ute på havet finner du karakteristiske landemerker, som Lovund og Træna. Fra medio juni til medio august, går det hurtigbåt fem dager i uken fra Solfjellsjøen, Dønna til Lovund. Dette er en båttur mellom Holmer og skjær og tar ca 50 minutter hver vei. Heidi Soløy Tel: Tel. dir.: Nordland

13 Opplevelser i Norge 2008 Reindrift og samisk kultur
Nr Historie Kontakt Sted 22 Reindrift og samisk kultur INGA-SAMI-SIIDA er en bedrift som satser på å tilby besøkende en smak av noe helt annerledes og spennende. Nord for Sortland, i Vesterålen, kan besøkende oppleve reindrift og samisk kultur, i et autentisk samisk miljø. Familien Inga har drevet reindrift, sammenhengende i 140 år i dette området. Publikum får presentert en solid, historisk tradisjon for Vesterålenområdet.  / Heidi Soløy Tel: Tel. dir.: E-post: Vesterålen 23 Båtrute i øyriket: Vegaøyene Guidet båttur i sommer til fantastiske Vegaøyene, verdensarvområde. Turen går til Skjærvær, Hysvær, Lånan og Skogsholmen, med flere fiskehavner og ærfuglvær. Nå kan du delta på en tur i et øyrike med verdensarvstatus. Du får gå i land og se deg omkring på hver eneste øy. Du vil på denne måten få et lite innblikk i hvordan folkene bodde i øyværene for år siden. Det er også muligheter for overnatting. E-post: Vegaøyene i Nordland

14 Opplevelser i Norge 2008 Historien om Petter Dass
Nr Historie Kontakt Sted 24 Historien om Petter Dass Siden oktober 2007 har publikum hatt muligheten til å oppleve livet til den kjente dikterpresten, Petter Dass. Da åpnet museet på Alstahaug dørene til Dass’ liv. Han levde i disse omgivelsene fra 1689 og frem til sin død i Museet består av et tun, med eldre bygninger og et nytt museums-bygg, som er åpent hele året. På Alstahaug får du historie, kultur, kunst og ikke minst Petter Dass dagene, som avholdes annet hvert år.  / Heidi Soløy Tel: Tel. dir.: E-post: Alstahaug i Nordland 25 Nautiske eventyr for nederlendere Det nederlandske ekteparet, Hans de Koning og Diana Venneman, har i fem år tilbudt seilferie for nederlendere i nord. De droppet Karibien, etter å ha funnet båten BØR, som var spesiallaget for seiling i tøffe, nordiske farvann. Siste stopp ble Lofoten, og nå viser de frem den vakre kysten, til sine landsmenn fra Nederland. / Nordland

15 Opplevelser i Norge 2008 26 Kammermusikk på høyt nivå: Lofoten Internasjonale Kammermusikkfestival juli 2008 er det klart for Lofoten Internasjonale Kammermusikkfestival, med det spektakulære ”lofotske” landskapet som ramme. Her finner du artister på et høyt internasjonalt nivå, likevel er det en avslappet stemning som råder i byen. Konsertene arrangeres i hele Lofoten, og i de mange vakre kirkene. Disse lokalene er som regel bygd i tre, og fungerer utmerket til formålet. Kunstnerisk leder er den norske fiolinisten og dirigenten, Arvid Engegård. Leif Ove Andsnes kommer for tredje gang. Marianne Thorsen kommer tilbake i ny "tapning", denne gang med Nash Ensemble fra London. I denne gruppen deltar bratsjisten Lawrence Power, som besøkte festivalen i 2006. Den eminente nordnorske bassisten Knut-Erik Sundquist deltar også for tredje gang, og Engegårdkvartetten er nå for husband å regne.  / Heidi Soløy Tel: Tel. dir.: E-post: Lofoten

16 Opplevelser i Norge 2008 Nordland Musikkfestuke i Bodø
Nr Historie Kontakt Sted 27 Nordland Musikkfestuke i Bodø August arrangeres Nordland Musikkfestuke, Nordlands største musikkfestival. Årets vertsby er Bodø. Festivalen holder høy standard, med internasjonalt anerkjente artister. Byens spektakulære natur tas i bruk som konsertarenaer. Suksesskonserten med Leif Ove Andsnes på fjellet Keiservarden, samlet godt over tre tusen publikum, mens Arve Tellefsen dro fire tusen publikummere under sin konsert i fjor. Billettsalget til årets store konsertopplevelse på Keiservarden, er i full gang med trompetist, Tine Thing Helseth, Marianne Thorsen og Trondheims Solistene, en fantastisk kombinasjon av unge utøvere i verdensklasse. Ole Edvard Antonsen kan høres på Nyholmen Skanse, med båtleia som nærmeste nabo.  / Heidi Soløy Tel: Tel. dir.: E-post: Bodø 28 Gjenstand for gjenbruk: GEO parken i Stavanger Parken er bygget opp og utviklet ved hjelp av resirkulert kunnskap, teknologi og gjenstander fra oljeindustrien. Her finner du gassfeltet Troll, i et autentisk miniformat. Landskapet er fargerikt med en haug aktiviteter for unge, håpefulle. Skating, klatring, beachvolly, grafitti, forestillinger, konserter, dans, undervisning. Velg og vrak! Lokalisert ved Norsk Oljemuseum, peace out! Ellen Frisvold Tel: Mob: E-post: Stavanger

17 Opplevelser i Norge 2008 Pust i bakken med lyd på øret: Musikkbenkene
29 Pust i bakken med lyd på øret: Musikkbenkene Musikk på øret når man setter seg ned for en pust i bakken, på unike steder i Rogaland. Sonic Vista består av en serie på 10 håndlagede gatebenker, spesielt tilrettelagt for lyd og lydkunst. De er utstyrt med solcelledrevne mp3-spillere, som gir deg en lydopplevelse med dine egne høretelefoner! Musikken du får er komponert for den enkelte benk, du finner dem i de fleste kommunene i Rogaland fylke. Nyt utsikten og musikken! Ellen Frisvold Tel: Mob: E-post: Stavanger 30 Akrobatikk og adrenalinkick Denne forestillingen er ikke for pyser. Her får du se en avansert form for dans, med akrobatiske innslag. Dansekompaniet Bandaloop opptrer, hengende i tau fra bygninger, broer, kraner og i fjellvegger. Nå kaster de seg utfor fjellsiden i Gloppedalen i en forestilling med dans, akrobatikk og klatring i fjellveggen. En annerledes og innovativ kulturopplevelse i Gloppedalen/Byrkjedal. 31 Glad i mat? Den årlige festivalen Gladmat i Stavanger, setter fokus på mat og matkultur. Hensikten er å fremme folks interesse for mat gjennom en skikkelig folkefest. Festivalen har samarbeidet tett med barnehagens mat- og livsstilprosjekt, samt et godt samarbeid med andre lokale matfestivaler som for eksempel, World Junior Culinary Exchange og Madeleines Madteater på Tou Scene.

18 Opplevelser i Norge 2008 Nr Historie Kontakt Sted 32 Damp og motor fra hele Norden Stavangers indre havn ”Vågen” er den ideelle rammen rundt et stevne med damp og motor fra hele Norden. Havnen skal fylles med veteranskip vil bli variert program med for eksempel små dampbåter som tar gjester med rundt i havneområdet, samt kystkulturelle opplevelsesturer til Engøyholmen og Natvigs Minde, med innlagt underholdning og konkurranser. Ellen Frisvold Tel: Mob: E-post: Stavanger 33 Sjekk ut Stavangers festivalsommer! Det er fortsatt mulighet til å oppleve festivalstemning i sommer; ta turen til Stavanger! Surferosa til årets Vannfestival! Ålgård Vannfestival august Festivalen har holdt koken siden 2004 og det blir kjempefest også i år. Surferosa, med tidligere Idoldommer Mariann Thomassen i spissen, starter det hele på hovedscenen fredag. Det er konserter hver eneste kveld. Lørdag er det Trang Fødsel som stiller opp, kanskje er drømmedama med? Søndag kan publikum glede seg til å oppleve en av Norges beste kvinnelige artister, Elvira Nikolaisen. Ellers er det mye gøy for voksne og barn. Vi nevner i fleng: skumparty, vannaktiviteter, triatlon, dansekonkurranse og Ta Sjansen. For mer informasjon, rock deg inn på Europas ledende klubbaserte festival: Numusic & Nuart Festival september En festival dedikert ny, alternativ og elektronisk musikk, Numusic, er raskt i ferd med å bli en av Europas ledende klubb-baserte festivaler, som promoterer ny musikk og undergrunnskunst. Det blir mer enn 70 opptredener, her er alt representert; fra eksperimentell til mer mainstream sound. Det blir opptredener på Cementen, Checkpoint Charlie, Cafe Sting og på hovedkonsertarenaen, Folken. For mer informasjon, sjekk ut dette lille kunstverket Stavanger området

19 Opplevelser i Norge 2008 Nr Historie Kontakt Sted 34 Ny turvei i Telemark: ”Tøffere enn Besseggen” Den innerste delen av Telemarkskanalen er omkranset av bratte og ville fjell. Langs fjellbrynet fra Dalen til Lårdal, er det en turvei som byr på mange spektakulære og spennande opplevelser. Her kan du hilse på eventyrfigurene ”Risen og Gygri”, i stein på kanten av fjellet, eller betrakte Bandaksfjorden dypt under deg, gjennom det storslagne ”Møyskrivet”. Gløstøylnuten er høyeste toppen på turen, med sine 848 m o h. Utsynet over fjorden og fjelli omkring er både vilt og vakkert. Letteste turen får du om du tar utgangspunkt på toppen av Eidsborgberget, over Dalen, og går mot Lårdal, men det er også mulig å gå nedenfra Dalen, eller starte i Lårdal og gå motsett vei. En rundtur der du klatrer toppene ene vegen og tar kanal-båten den andre, er en flott opplevelse. Turen krever at du er i rimelig god fysisk form og at du ikke har høydeskrekk (!) Utstyrt med stødige fjellsko og god niste, er dette en tur du vil huske med glede. 31.mai åpner denne fantastiske turveien mellom Lårdal og Dalen i Telemark. Flott å kombinere med båttur på Telemarkskanelen. Tlf E-post: Telemark 35 Pirater kaprer Nordsjø Ferieland! Jubileumsåret 2008 markerer 20 års drift ved Norsjø Ferieland. Dette vil vi feire med spennende program og aktiviteter, gjennom hele sesongen. Den største attraksjonen av alle er Piratshowet, som vil trekke barn og unge i hele juli måned. Det vil bli forestilling hver onsdag, fredag og søndag, der showet starter med dunder og brak når skuta ”Havets Skrekk” ankommer Piratbukta. Du vil bli kjent med figurer som Kaptein Bortesnill, Karsten Krutt og Prinsesse Anna Lovinda. Det vil selvfølgelig bli servert barnas egen piratmeny; her skal ingen gå sultne av sted. Våre aktivitetsledere vil sørge for gøyale aktiviteter for barna. Marit N. Vasdal Telemarkreiser al E-post: Tlf: Synne Vahl Rogn

20 Opplevelser i Norge 2008 Nr Historie Kontakt Sted 36 Villreinfangst - KulTUR og naTUR til å bli klok av 30 minutter med bil fra Geilo ligger Fagerheim Fjellstugu. Her tilbys guidede fotturer for deg som er natur- og kulturhistorisk interessert. Du får høre historien om hvordan villreinen, som fortsatt lever på Hardangervidda, har vært jaktet og utnyttet som ressurs helt siden mennesket først kom til landet. Fagerheims dyktige guider formidler fortellingen som starter med Cro Magnon-menneskene, som var de første «utgaver» av oss selv. Historien starter i Dordogne i Frankrike for år siden, hvor villreinen og menneskene som jaktet på den, startet sin ferd mot Norge alt ettersom isen smeltet og brekanten trakk nordover mot vårt land – og Hardangervidda. Våre forfedre var avhengige av en ressurs som sørnorske fjell, deriblant Hardangervidda, i dag er alene om å huse. Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsslette og vårt lands største villreinområde. I områdene rundt Fagerheim får du se og oppleve utrolig intakte fangstanlegg og boplasser, samt mengder av bein- og gevirrester som vitner om storfangst. Funn som er datert tilbake til 1200-tallet. Her kan en vandre langsomt en hel dag gjennom fantastisk fjellnatur og gjennom et ydmykt møte med historie og fornminner bli rik på kunnskap og forståelse. Et must for den vitebegjærlige! Bente Holsing Tlf: Mob: E-post: Geilo/ Hardanger-vidda 37 Rocka festivalsommer i Nordfjord Madrugada, Big Bang, 120 Days, DumDum Boys, Ingenting, Stage Dolls, Raga Rockers, Audrey Horne og Ida Maria – alle skal til Nordfjord i sommer! Glopperock og Malakoff Rockfestival har begge slått fast sin plass som festivaler av rang. Glopperock har også sannsynligvis Norges kuleste konsertarena – i Jølet på Sandane. Som Phil Thompsen, vokalist i Manfred Mann's Earth Band, sa då han ankom Jølet i 1986: "This must be the end of the world!“ Ann-Helen Blakset tel: E-post: nordfjord.no Nordfjord

21 Opplevelser i Norge 2008 Hva med en Pilgrimsferie?
Nr Historie Kontakt Sted 38 Hva med en Pilgrimsferie? Pilegrimsvandringen i Norge har skutt fart, og det ser ut til at mange mennesker velger denne type avkobling, som ferieaktivitet. Som pilegrimsvandrer beveger du deg til fots, gjennom ulike landskaper, tettsteder, fjell og skog. Det er tid til refleksjoner og samtaler med andre medvandrere. I Kleivan har det allerede vært besøkende fra England, Frankrike, Sverige og Norge. Sesongen 2008 ser ut til å bli veldig internasjonal, med besøk fra mange forskjellige destinasjoner i Europa. - Det er interessant, lærerikt og spennende å kunne komme så nært innpå ulike mennesker, sier vertinne Liv Aastad. Hun liker det sosiale aspektet som vertskapsrollen i en liten ”nisjebedrift” innebærer. Kleivan vekst og utvikling hadde nylig besøk av Norges biskoper. Dette ble på en måte den ”offisielle” åpning av første ordinære driftssesong, som pilgrimsherberg. Liv Aastad, Kleivan vekst og utvikling Tel.: e-post: Kleivan 39 Sank smaragder i sommer! I reneste Indiana Jones stil, kan du jakte på edelstener og spennende eventyr ved Mjøsa. Her ligger Nord-Europas eneste smaragdgruve, nydelig til i Eidsvoll Kommune. Verdens mest eksotiske edelstein, smaragden, finnes altså i Norge. Gruven har 12 ganger, og besøkes av 6000 mennesker hvert år. Eier er Anne Grete Røise og hun deler gjerne noen av steinene med deg, hvis du finner noen! Hun arrangerer guidede turer og viser også vei til Museet på Byrud gård! Anne Grete Røise, Smaragdgruvene, Byrud Gård Tel.: , mobil: e-post: Eidsvoll

22 Opplevelser i Norge 2008 I Peer Gynts fotspor!
Nr Historie Kontakt Sted 40 I Peer Gynts fotspor! Ta turen til Gudbrandsdalen og Peer Gynts Rike. Et flott fjellområde med variert turterreng og mange supre aktivitetstilbud. Du vil skjønne hvorfor Peer Gynt skrøt sånn av dette. På noen av turene, i månedsskifte juli/august, har du mulighet til å få med deg den unike oppsetningen av Ibsens ”Peer Gynt” ved Gålåvatnet. En av våre aller fremste skuespillere, Dennis Storhøy, som en ny og sprek Peer akkompagnert av Edvard Griegs vakre musikk. Britt Elton, Norske Bygdeopplevelser Tel.: e-post: Gudbrands-dalen 41 Sommerdestinasjonen Hemsedal! Du er kanskje en av dem som har tilbrakt atskillige vinterdager i skibakkene i Hemsedal, og du har kanskje mer enn en kveld bak deg på en av stedets mange afterskihuler? Men visste du at Hemsedal vant Scandinavian Travel Award 2008, for utviklingen av stedet som sommerdestinasjon? Med sin vakre og frodige natur, er stedet godt egnet for turer, både til fots og på sykkel. Du kan velge mellom 35 turstier som er skiltet og gradert, slik at både middels og godt trente kan få en tur i sitt tempo. Til sammen er løypene 179 km lange. 8 grønne, 10 blå, 13 røde og 4 sorte turer. Liker du best å tråkke deg frem på sykkel, kan du velge mellom 14 forskjellige løyper. Er du ikke fullt så glad i å bruke beina, hvorfor ikke la deg trekke av gårde av en firbeint venn? Hundekjøring er en populær aktivitet i det vakre fjellandskapet. Turene er tilrettelagt for bevegelseshemmede. Gunn Eidhamar, Hemsedal Turistkontor Tel.: e-post: Hemsedal

23 Opplevelser i Norge 2008 Historisk sus i Hemsedalfjellet
Nr Historie Kontakt Sted 42 Historisk sus i Hemsedalfjellet Hemsedølene er et naturfolk. De har alltid levd i pakt med naturen og fjellet har vært en liten skattekiste i seg selv, for å overleve. Nå overleverer de historiene og kulturminnene til deg. Hver lørdag fra 19. juli til 4. oktober tar lokalkjente hemsedøler deg med på oppdagelsesferd, til ulike deler av Hemsedalsfjellene, på spor etter kulturminner. Turene er ikke særlig krevende – barn i skolealder og eldre folk kan normalt være med. Gunn Eidhamar, Hemsedal Turistkontor Tel.: e-post: Hemsedal 43 Fra Badstue til kulturhistorisk teater I den gamle Røykbadstua på Færsnes Gjestegård spilles kulturhistorisk teater når Stian Mo Færsnes tar deg med på en reise 3000 år tilbake i tid. Til den gang menneskene flyttet opp fra strendene langs den store innsjøen Vegår og slo seg ned og ble mer bofaste jordbrukere, en gang i tidlig bronsealder. Da bygde de også sine første badstuer. Stian Mo Færsnes, Færsnes Gjestegård Tel.: e-post: Vegårshei, Indre Agder

24 Opplevelser i Norge 2008 Fra fjord til bord
44 Fra fjord til bord Ørreten i innsjøen Vegår har absolutt ingenting å skamme seg over; den er stor og smaker aldeles fortreffelig. Nå kan du følge oss ut for å tømme en stor-ruse. Dette spesielle fisket er kjempespennende. Tenk deg kicket når nettet bokstavelig talt snører seg sammen og det som er samlet opp dypt der nede den siste uka kommer til syne... Etterpå bærer det rett til kjøkkenet med fangsten, og du kan lære om røyking, graving og speking. Mums! Stian Mo Færsnes, Færsnes Gjestegård Tel.: e-post: Vegårshei, Indre Agder 45 I Olav den Helliges fotspor Norge fikk sin 33. nasjonalpark da Reinheimen åpnet i Parken ligger i Skjåk der det er mye vakker natur å oppleve. Med utgangspunkt fra Brenden Seter er det tilbud om guidede turer. Du kan vandre i Olav den Helliges fotspor i seterlandskapet, i og ved nasjonalparken, med lokalkjent turfølge. Spor fra istiden, levende huldrehistorier, dyregraver og mange andre godt skjulte kulturskatter er det som møter deg her. En tur med historisk sus i vakker natur. Dette må oppleves! May Holsetstuen, Brenden Seter Tel.: e-post: Lordalen, Lesja kommune

25 Opplevelser i Norge 2008 Finnskogen, omgitt av mystikkens slør!
Nr Historie Kontakt Sted 46 Finnskogen, omgitt av mystikkens slør! Liker du at det kiler i magen og kjenne at hårene reiser seg? Da bør du ta turen til Finnskogen, hvor det er mange uoppklarte gåter. Finnskogen er omspunnet av mystikkens slør. Uforklarlige ting har skjedd, noe er kanskje lagt til av generasjoners fantasi, men er årsaken skogfinnenes naturkunnskap og deres egen tro på magi? Mange spor finnes, som merkelige inskripsjoner på steiner og dører – eller steinfallosen i skogen som kanskje er fruktbarhetsguden Sampo. Var det dit barnløse kvinner gikk og etterpå fødte store barnekull? Kjell Magne Nordvi, Finnskogen Turist & Villmarksenter Tel.: e-post: Finnskogen 47 Tea for two! Det beste med England er den herlige te tradisjonene. De siste årene er te blitt supertrendy og det er slett ikke bare storbyene som har trykket den eldgamle, helsebringende drikken til sitt bryst. Nå får du den engelske tradisjonen Afternoon – tea, på søte Hjelle Hotell, hvor vertinnen Emma Hjelle, er engelsk. Gjestene får servert et tre-etasjes fat med diverse småretter/kaker. Tradisjonen tro starter man i underetasjen og jobber seg gjennom måltidet. Petit four og fruktscones med godt smør, syltetøy og pisket krem er en viktig del av Afternoon-Tea konseptet. Alt er selvsagt hjemmelaget. Du kan nyte teen med flott utsikt over de brekledde fjellene som speiler seg i Strynsvatnet. Kafeen selger også brukskunst. Emma og Lorentz Hjelle, Gamlebutikken på Hjelle/Hjelle Hotel Tel.: e-post: Stryn

26 Opplevelser i Norge 2008 Smått er godt!
Nr Historie Kontakt Sted 48 Smått er godt! Smått er godt, forteller Q melk reklamen oss. Det er vi helt enige i. Vårt sted Måltid er småskalaprodusentenes utstillingsvindu i Agder. Vi får i dag råvarer/ferdige produkter fra over 20 leverandører rundt om på Agder. Alt fra Bleke (innlandsfisk som bare finnes i Byglandsfjord), abbor fra Evje, potetkaker og lefse fra Tingvatn, økologisk smør fra Evje, diverse honning og økologiske urter. Alt har en historie, og varene presenteres i en delikatessebutikk midt i Kristiansand. Der har vi og kafe/restaurant, selskapslokaler og catering. Så fremt det lar seg gjøre brukes og fremmes de lokale råvarene. Øyvind Nese, Måltid i Agder Tel.: e-post: Agder 49 Et magisk øyrike Reine Skole er blitt til Reine Kulturhus med permanent utstilling av Eva Harr og fremvisning av det velkjente videoshowet ”Det magiske øyriket” av Frank A. Jensen. Programmet er et bilde på Lofoten gjennom alle årstidene: et herlig samspill mellom naturkrefter og hverdagsliv og har blitt vist i en rekke land i Europa, blant annet under Verdensutstillingen i Lisboa. Eva-Linda Ramnestedt Tel.: e-post: Reine 50 Vandrespill og kultur på MAIHAUGEN Vandrespill med dikt og sang rundt Gustav Frôding. Forestillinger enkelte dager i juli. Den unge Sigrid Undset - møt den unge Sigrid Undset i Kristi Kinsarviks forfriskende kabaret på Bjerkebæk 22., 23. og 24. august. Bjerkebæk, Sigrid Undsets hjem Lillehammer. Trude Arnesen mob; tlf: e-post: maihaugen.no Maihaugen


Laste ned ppt "Finn din opplevelse i Norge 2008"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google