Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid"— Utskrift av presentasjonen:

1 Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid

2 Mål for modulen er at… dere skal bli kjent med prinsippene for læringsfremmende underveisvurdering. dere skal kunne reflektere over egen praksis i lys av prinsippene.

3 Tidsplan for denne økta
Aktivitet Tid Introduksjon og faglig påfyll 15 minutter Gruppearbeid 20 minutter Oppsummering i plenum 10 minutter Planlegging av undervisningsøkt 30 minutter

4 Introduksjon og faglig påfyll
15 minutter

5 Hva defineres som underveisvurdering?
“All vurdering som foregår underveis i opplæringen er underveisvurdering. Den skal være et redskap i læreprosessen, gi grunnlag for tilpasset opplæring og bidra til at elever og lærlinger øker kompetansen sin i fag.” (Hentet fra Udir.no)

6 Fire prinsipper for læringsfremmende underveisvurdering
Elevene skal forstå hva de skal lære og hva som er forventet av dem. Elevene skal få tilbakemeldinger som forteller dem om kvaliteten på arbeidet eller prestasjonen. Elevene skal få råd om hvordan de kan forbedre seg. Elevene skal være involvert i eget læringsarbeid ved blant annet å vurdere eget arbeid og utvikling. Hvert enkelt prinsipp presenteres grundigere på de neste lysbildene.

7 Elevene skal forstå hva de skal lære og hva som er forventet av dem.
Gjennom arbeid med kompetansemål, kjennetegn og kriterier skal elevene få over oversikt over - hvor de er i sin læring - hvor de skal - hva de bør gjøre for å komme videre i læringen Det er viktig at elevene forstår hva som ligger i kompetansemål og læringsmål. Hva innebærer de? Planlegge for læring, ikke aktivitet. Involvere elever.

8 Elevene skal få tilbakemeldinger som forteller dem om kvaliteten på arbeidet eller prestasjonen.
Gi tilbakemeldinger med faglig og relevant innhold. Tilbakemelding på læringsprosessen. Tilbakemeldingene bør føre til refleksjon og utvikling. Læreren må tilpasse tilbakemeldingene som blir gitt, ut fra tidspunktet de blir gitt på. Et godt læringsmiljø er en forutsetning for at tilbakemeldingene skal bli effektive.

9 Elevene skal få råd om hvordan de kan forberede seg.
Tilbakemeldingene eleven får bør ta utgangspunkt i prestasjon, mestring og forståelse. Gi elevene råd om veien videre!

10 Elevene skal være involvert i eget læringsarbeid ved blant annet å vurdere eget arbeid og utvikling
Selvregulert læring. Elevene skal reflektere over og aktivt forsøke å kontrollere og påvirke egen læring. “Kameratvurdering” Elevene bør få vurdere eget arbeid, egen faglig utvikling og egen kompetanse.

11 Gruppediskusjon og deling i plenum
minutter

12 Gruppediskusjon Gå sammen i grupper på 3-4 personer. Diskuter følgende spørsmål: Hva legger dere i hvert av de fire prinsippene? Konkretiser ved hjelp av eksempler fra egen undervisning i matematikk og naturfag. Hvilket av prinsippene klarer dere best å ivareta i matematikk- og/eller naturfagundervisningen? Hvilket av prinsippene synes dere er mest utfordrende å ivareta i matematikk- og/eller naturfagundervisningen? Hver gruppe velger to punkter fra diskusjonen som deles i plenum.

13 Planlegg egen undervisning
30 minutter

14 Felles planlegging Gruppa skal planlegge en undervisningsaktivitet i matematikk eller naturfag, der dere setter fokus på ett av de fire prinsippene. Alle på gruppa skal ta utgangspunkt i samme fag og fokusere på samme prinsipp, men aktiviteten kan tilpasses ulike trinn.

15 Prinsipper for god underveisvurdering D – Etterarbeid

16 Mål for modulen er at… dere skal bli kjent med prinsippene for læringsfremmende underveisvurdering. dere skal kunne reflektere over egen praksis i lys av prinsippene.

17 Tidsplan for denne økta
Aktivitet Tid Erfaringsdeling i grupper 20 minutter Oppsummering i plenum 15 minutter Veien videre 10 minutter

18 Erfaringsdeling etter utprøving
20 minutter

19 Erfaringsdeling Hvilke «grep» fungerte bra under utprøvingen?
Hva kunne vært gjort for å ivareta det valgte prinsippet enda bedre?

20 Oppsummering i plenum 15 minutter

21 Oppsummering Del suksesshistorier med hverandre.

22 Veien videre 10 minutter

23 Veien videre Informer om neste modul.
Når skal vi gjennomføre A - Forarbeid i neste modul?

24 Kilder vurdering/underveisvurdering/


Laste ned ppt "Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google