Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kapittel 7 Kapitalkostnad Tillegg. Risiko visualisert som histogram St.meld. nr. 20 ( ): Om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2008.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kapittel 7 Kapitalkostnad Tillegg. Risiko visualisert som histogram St.meld. nr. 20 ( ): Om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2008."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kapittel 7 Kapitalkostnad Tillegg

2 Risiko visualisert som histogram St.meld. nr. 20 (2008-2009): Om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2008

3 Også svært diversifiserte porteføljer har risiko St.meld. nr. 20 (2008-2009): Om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2008

4 Samvariasjon: Kinodrift går godt når annet går dårlig Finansavisen 12.03.2008

5 Stor samvariasjon mellom SPU og norsk oljesektor? St.meld. nr. 20 (2008-2009): Om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2008

6 Beta i Nordeas fondsordliste: Finn to feil Gå til Nordeas fondsordlisteNordeas fondsordliste ”Beta-verdi Et mål på en aksjes systematiske risiko. Viser hvor mye en aksjes avkastning avviker fra markedet. Jo større betaverdien er desto høyere er risikoen. Betaverdi = 0: Samme risiko som plassering i statssertifikater (såkalt risikofri). Betaverdi = 1: Ingen systematisk risiko i det aksjen er perfekt korrelert med aksjemarkedsindeksen eller sagt på en annen måte; aksjen svinger i takt medmarkedet.”

7 Risiko hos Pareto Forvaltning Gå til Pareto ForvaltningPareto Forvaltning ”Absolutt risiko: Risiko måles og vurderes på et flertalls måter. Det vanligste risikomålet er volatiliteten (standardavviket), som måler hvor mye avkastningen avviker fra normal gjennomsnittsavkastning. Normalt årlig standardavvik: Aksjer Global/Norge 18–22 % p.a. 10-års statsobligasjon: 4 % p.a. Historisk standardavvik (målt årlig siden oppstart): Pareto Aksje Norge 18 % p.a. Pareto Aktiv Global 13 % p.a. Pareto Obligasjon 2 % p.a.

8 Ronaldo-risiko Les hele artikkelenhele artikkelen ”Ronaldo-salget: Ferguson tok beslutningen Ifølge en talsmann for Glazer-familien var det ikke økonomiske motiver som avgjorde Ronaldos United-exit. – Det var en fotballfaglig avgjørelse, og den hadde ingenting med den finansielle strukturen i klubben å gjøre, sier talsmannen til BBC. Glazer-familien er aleneeier av Manchester United.” Er Ronaldo-risiko systematisk eller usystematisk? Er Ronaldo-risiko relevant eller irrelevant for Manchester Uniteds eiere?

9 Bruk av KVM i Nærings- og Handelsdepartementet ”For selskaper med forretningsmessige mål beregnes det et avkastningsmål på bakgrunnav kapitalverdimodellen, som er en ofte benyttet modell for et slikt formål. Modellen haren del svakheter, men den er likevel vanlig å benytte. På grunn av svakhetene medmodellen er det viktig at fornuftig skjønn bringes inn i vurderingene rundt det avkastningsmåletsom beregnes” Les mer på Nærings- og handelsdepartementet sine nettsiderNærings- og handelsdepartementet sine nettsider

10 Mer om bruk av KVM i Nærings- og handelsdepartementet Les mer på Nærings- og handelsdepartementet sine nettsiderNærings- og handelsdepartementet sine nettsider ”For unoterte selskaper hvor det er vanskelig å finne hensiktsmessige børsnoterteselskaper og bransjer å sammenligne med for å finne markedsverdier, foretas det verdivurderinger av de største selskapene. Ved verdivurderinger benyttes eksterne finansielle rådgivere som utarbeider de konkrete anslagene på verdien av selskapene. Verdiene av de unoterte selskapene kan være betydelige, og eksterne verdivurderinger er således et viktig verktøy for staten som eier for å kunne vurdere den økonomiske utviklingen i sin portefølje”


Laste ned ppt "Kapittel 7 Kapitalkostnad Tillegg. Risiko visualisert som histogram St.meld. nr. 20 ( ): Om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2008."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google