Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Generelt: Øyen Hawaii ligger i Stillehavet, og da de ble dratt inn i 2.verdenskrig hadde Amerika hovedkvarteret for den amerikanske stillehavsflåten.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Generelt: Øyen Hawaii ligger i Stillehavet, og da de ble dratt inn i 2.verdenskrig hadde Amerika hovedkvarteret for den amerikanske stillehavsflåten."— Utskrift av presentasjonen:

1

2

3 Generelt: Øyen Hawaii ligger i Stillehavet, og da de ble dratt inn i 2.verdenskrig hadde Amerika hovedkvarteret for den amerikanske stillehavsflåten sin lokalisert i en havn på denne øyen, nemlig Pearl Harbor. Angrepet kom helt uventet på USA, p.g.a de ikke hadde mottatt krigserklæringen før 10 timer etter at angrepet var over.

4

5 I 1868 utvidet Japan hæren sin, bedret den økonomiske- og politiske situasjonen i landet. Dette for å oppnå likeverd med andre store vestlige makter som Tyskland, Russland o.l. Men Japan hadde ikke så veldig mange ressurser å ta fra, så de endte opp med rykke inn i blant annet Kina, Russland og Korea. I 1930 opprettet de en marionettregjering i Kina, og etter at de hadde rustet opp hæren sin angrep de i 1937, Kina.

6

7 USA mislikte Japans invasjoner i Asia, og dette fikk Japan merke. Når Japan heller ikke ga seg med angrepene, avsluttet USA alle tidligere handelsavtaler med Japan. De stengte mye av transporten av skrapmetall og olje, og stengte Panamakanalen for alle japanske skip. Japan overså ennå dette, og svarte med et angrep på Indokina. Nå stanset USA all olje som ble eksportert fra landet til Japan.

8

9

10 Japan var avhengig av oljen de fikk fra USA, for det fantes ikke olje i Japan, og 80% av oljen kom fra nettopp USA. Dette gav Japan to valg, slutte å invadere Kina eller gå i krig mot Amerika. Japan gjorde, i november 1941, et siste forsøk på fred. Amerika måtte opprette handelsavtalen mellom landene, eller la de fortsette med angrepene i Kina, eller så ville Japan gå til krig. Det ble ikke noe av disse forslagene, og Japan holdt på sitt ord. Japan hadde også fryktet at USA kom til å angripe dem snart uansett. Så valget var enkelt

11

12 Japan hadde allerede før angrepet sendt et skip til Honolulu, det het Taiyo Maru, som holdt utkikk på Pearl Harbor. Det la til havn 1.november 1941, og lå i havnen i 4 døgn før den dro tilbake til Japan. Her begynte forberedelsene for angrepet. Det ble til og med iverksatt en generalprøve på angrepet for å se om det fungerte som det skulle. Admiral Fuchida syntes prøveangrepet var nesten helt perfekt, så her var det ikke noe å vente på. Angrepet kunne starte snart. Japan hadde studert britenes angrep på den italienske flåtebasen, og konklulderte med at en større versjon av dette angrepet kom til å gjøre stor skade. Japan hadde også fått vite om torpedoene som britene utviklet. Det som var nytt med disse var at de fungerte på relativt grunt vann, noe som trengtes i havnen i Pearl Harbor. Da forberedelsene hadde pågått i nesten 1 år var alt klart.

13

14 Da det var blitt mørkt den 17. november 1941 dro hele angrepsstyrken avgårde. Angrepsstyrken besto av: - 3 kryssere - 6 hangarskip - 2 slagskip - 9 jagere - 8 tankskip - 5 miniubåter - 23 ubåter - 441 hangarskipsfly

15

16 Angrepsstyrken kom fra flere steder i Japan, og alle samlet de seg på et punkt i nærheten av Tokyo før de samlet dro videre. I forveien sendte Japan noen lynraske undervannsbåter for å forsikre seg om at det ikke var noe tegn til fiendtlighet på reiseruten deres. Reisen til angrepspunktet tok nesten 3 uker, den 7.desember 1941 var de fremme. Og Pearl Harbor var fremdeles fullstendig uvitende om hva som kom til å ramme dem hvert øyeblikk.

17

18 Den siste finpussen ble klargjort, og snart var hele den første angrepsstyrken klar. Denne angrepsstyrken besto av: - 43 jagerfly - 49 ordinære fly - 51 stupbombefly - 40 torpedofly Det ble også sendt 5 miniubåter og 20 undervannsbåter i forveien som skulle stoppe eventuelle ”rømlinger” som prøvde å unnslippe Pearl Harbor.

19

20 Lederen av den første angrepsstyrken var admiralen Fuchida, han var en 39 år gammel veteran og den fødte flyger. Det var usikkert fra Japan sin side om angrepet kom til komme som en overraskelse eller ikke, men dette ble bekreftet da de fikk en kodemelding fra nettopp Fuchida som sa dette: ”Tora, tora, tora” som betyr ”tiger, tiger, tiger”. Dette var signalet på at angrepet hadde kommet helt uventet.

21

22 Selv om Amerika i lang tid hadde mistenkt et japansk angrep, hadde de ikke i det hele tatt trodd at det kom til å ramme Pearl Harbor. Og til og med da radaren på Opana Point sporet opp fly på radaren så valgte de å overse det, på grunn av at det var forventet inn flere B-17 fly denne dagen. Hvis de hadde undersøkt dette nærmere så hadde de antagelig kunne unngått masse skade. Så da den japanske styrken ankom så var Hawaiis forsvarsstyrke ”ikke oppe og gikk”; - ingen antiluftskyts var bemannet - all ammunisjon var låst inne - antiubåt tiltak var ikke satt i gang - ingen fly var på vingene - ingen jagerfly fløy patruljer - det var ikke satt opp torpedonett

23

24 Og da det ble meldt inn meldinger om ukjente ubåter og fiskebåter på forbudt område, tok det ikke lang til før japanske flystyrker kom flygende inn over Pearl Harbor. Kaoset og forferdelsen var komplett kun få minutter etter flyene ankom. Det tok ikke lang tid før både krigskipene ”Arizona”, ”Oklahoma” og ”California” ble senket av bombene og torpedoene. Japan prøvde også å ødelegge flybasen, oljedepotene og alt som hadde materiell verdi ved havnen. Den andre angrepsbølgen kom kort tid etter den første, men denne besto av 170 fly. Denne styrkens oppgave var å senke de skipene som ikke var blitt senket i den første angrepsbølgen. Amerikanerne syntes angrepene var svært effektive, men de trodde tross alt at angrepene kom fra 2 hangarskip bemannet med fly.

25

26 Den første ubåten ble oppdaget og skutt ned 06.37, og kl 10.00 var angrepet ferdig. Selve angrepet, med flyene og når ”alt var på plass”, varte i ca 90 minutter. Amerikanerne hadde ikke så mye å forsvare seg med, men de fikk opp en del fly, og bemannet mange kanoner og maskingevær til å skyte ned flyene. Det var også planlagt en tredje angrepsbølge, men denne ble avblåst pga. de to første angrepsbølgene så og si hadde klart oppgaven.

27

28 Det ble kaos ved sykehuset da alle de skadde menneskene kom. Det var ikke i nærheten nok plass, og heller ikke nok leger og sykepleiere. De reddet de som kunne reddes, men de det ikke var håp for, lot de være. Ødeleggelsene etter angrepet var store, Amerikas tap/skader var: - 4 slagskip senket - 4 slagskip skadet - 3 kryssere skadet - 3 jagere senket - 2 andre skip senket - 188 fly ødelagt - 155 fly skadet - 2335 militære drept - 68 sivile drept

29

30 Japans skader/tap var: - 55 piloter - 9 ubåtmannskap drept (den siste krigsfange) - 29 fly - 5 miniubåter

31

32 Den 8. desember 1941 erklærte USAs kongress krig mot Japan. Hele Amerika var rasende over angrepet, fordi de så på det som en veldig forræderisk ting å gjøre. Det var daværende president i USA som undertegnet krigserklæringen. Dette gjorde at det ble en verdensomspennende krig, altså en verdenskrig. 2. verdenskrig. Og i frykt for at japansk-amerikanere skulle spionere eller sabotere i USA så befalte presidenten at alle japansk-amerikanere måtte møte opp for å arresteres eller interneres. Dette valget har i ettertid blitt kritisert av mange. Og pga. tre maktspakten Japan, Tyskland og Italia hadde inngått,så gikk også Tyskland og Italia i krig mot USA, 4 dager etter angrepet på Pearl Harbor. På grunn av tapene ved Pearl Harbor var ikke Amerika i stand til å forhindre at Japan erobret Sørøst-Asia, de sørvestlige øyene i Stillehavet og deler av Indiahavet.

33

34 Selv om angrepet på Pearl Harbor var vellykket, så ødelagte det kun to US Navy skip. Fire av de sunkne skipene ble hevet og reparert. I det hele og det store hadde angrepet egentlig strategisk vært en katastrofe for Japan. De hadde jo tross alt ikke ødelagt hangarskipene til USA, pga de var ute på sjøen, og unnslapp Japans angrep. En nylig kjent konsekvens av angrepet var at slavearbeidet i USA ble avskaffet. Dette gjorde USA i frykt for at Japan ville bruke det som krigspropaganda. 6 mnd etter angrepet ved Pearl Harbor, angrep USA Midway i Stillehavet. Senere i krigen utviklet USA sammen med Canada og Storbritannia atombomben. De slapp den over Japan. Japan kapitulerte, og Amerika og Japan var ikke lenger i krig.

35


Laste ned ppt "Generelt: Øyen Hawaii ligger i Stillehavet, og da de ble dratt inn i 2.verdenskrig hadde Amerika hovedkvarteret for den amerikanske stillehavsflåten."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google