Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Da krigen kom til Norge Foto: Deutsches Bundesarchiv.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Da krigen kom til Norge Foto: Deutsches Bundesarchiv."— Utskrift av presentasjonen:

1 Da krigen kom til Norge Foto: Deutsches Bundesarchiv

2 Da krigen kom til Norge Da andre verdenskrig brøt ut, erklærte Norge seg nøytralt. Norske politikere håpet at man også denne gangen skulle klare å holde landet utenfor krigen. Det norske forsvaret ble betegnet som et nøytralitetsvern. Det skulle gripe inn dersom landets nøytralitet ble krenket.

3 Da krigen kom til Norge De krigførende partene ønsket å ha Norden på sin side i konflikten. Tyskerne ønsket å ha tilgang til Norges kystlinje slik at man kunne anlegge fly- og marinebaser. Man ville også ha kontroll over Narvik, en by som var utskipingshavn for svensk jernmalm. For de allierte handlet det om å forhindre at tyskerne fikk kontroll over norskekysten og den svenske jernmalmen.

4 Da krigen kom til Norge Den 9. april 1940 kom krigen til Norge. Operasjon Weserübung skulle sørge for tysk kontroll over flere av de største byene i Norge. Like etter midnatt kom det beskjed om at tyske skip var på vei inn mot norske havner. Den tyske ambassadør Braüer krevde at nordmennene skulle overgi seg, men regjeringen ved utenriksminister Koht avviste kravet.

5 Da krigen kom til Norge Krysseren Blücher var tenkt å utgjøre en sentral del av den tyske operasjonen. Om bord på skipet befant det seg spesialstyrker som skulle ta hånd om den norske kongefamilien, regjeringen og Stortinget. Skipet ble senket, angrepet på Oslo ble utsatt. Dette gav kongen, regjeringen og Stortinget tid til å komme seg ut av byen.

6 Da krigen kom til Norge I Oslo ble det gitt beskjed om at stortingsrepresentanter, regjeringen og kongefamilien skulle fraktes til Hamar med tog. Underveis ble toget beskutt av tyske fly. På Hamar ble man snart klar over at tyskerne nærmet seg. Man bestemte seg derfor for å dra videre til Elverum Stortingspresident Carl J. Hambro viste handlekraft i en vanskelig situasjon.

7 Da krigen kom til Norge På Elverum ble det holdt stortingsmøte. Her ble det klart at regjeringen skulle ha fullmakt til å handle på Stortingets vegne. Den tyske ambassadør Braüer krevde at nordmennene skulle utnevne Vidkun Quisling til norsk statsminister. Kong Haakon svarte med å si at dersom regjeringen valgte å gi etter for det tyske kravet, ville han selv abdisere.

8 Da krigen kom til Norge Vidkun Quisling var leder for partiet Nasjonal Samling. I 1939 hadde han reist til Berlin og møtt Hitler. 9. april 1940 dro Quisling til NRK hvor han fikk tilgang til et studio. Over eteren kunne det norske folk høre Quisling si at han hadde dannet en ny regjering etter at regjeringen Nygaardsvold hadde gått av.

9 Da krigen kom til Norge Bilde: Deutsches Bundesarchiv

10 Da krigen kom til Norge Den tyske strategien i Norge handlet om å skaffe kontroll over viktige kystbyer. Forsterkninger skulle sørge for å binde de okkuperte områdene sammen. For nordmennene handlet det om å hindre tysk framrykning inntil den allierte hjelpen kom. Bilde: Deutsches Bundesarchiv

11 Da krigen kom til Norge Kongen stod som et levende symbol på den norske motstanden. Tyskerne gjorde mange forsøk på å komme ham, kronprinsen og regjeringen til livs. I jakten på kongen falt det bomber over Elverum, Nybergsund, Åndalsnes og Molde. Tyskernes jakt lyktes ikke. Den 29. april gikk kongen, kronprinsen og regjeringen om bord i et skip med kurs for Nord-Norge.

12 Da krigen kom til Norge I dagene etter invasjonen rykket tyskerne innover i landet i hurtig tempo. De norske styrkene var svakt utrustet, men mange steder klarte man likevel å yte sterk motstand. Det skulle vise seg at tyske fly og stridsvogner ikke kunne stanses av de norske våpnene. En rekke norske byer og steder opplevde massiv bombing fra tyskerne. Etter en måneds tid var i praksis hele det sørlige Norge tatt.

13 Da krigen kom til Norge Kampene skulle vare lenger i nord enn i sør. Narvik var blitt tatt av tyskerne 9. april. Tyskerne senket de to norske panserskipene Eidsvold og Norge. 276 norske sjøfolk mistet livet i angrepet.

14 Da krigen kom til Norge Allerede neste natt kom hjelpen i form av britiske jagere. Britene senket flere tyske skip. Fra Frankrike, Polen og Storbritannia kom det til sammen 25 000 soldater. Den 28. mai ble det satt inn et vellykket angrep mot Narvik. Gleden over seieren skulle bli kortvarig. De allierte soldatene ble trukket ut av Norge da de trengtes i Frankrike.

15 Da krigen kom til Norge Uten støtte fra de allierte var det vanskelig å fortsette kampen mot tyskerne. Man bestemte derfor at kongen og regjeringen skulle bli med britene til London. Det ble sendt ut en proklamasjon til det norske folk om at man ville fortsette å kjempe fra utlandet. Den britiske krysseren Devonshire fraktet kongefamilien og regjeringen til London,

16 Da krigen kom til Norge ilde:Lenke:Rettigheter: Forsidehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_101II-MO-0676-32,_Leichter_Kreuzer_%22Emden%22.jpghttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en Regjeringhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Nygaardsvold_Cabinet.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Altmarkhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Altmark_Incident.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Hambrohttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/C.J._Hambro.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Quislinghttp://historie2.wikispaces.com/Vidkun+Quislinghttp://www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0 Blücherhttp://no.wikipedia.org/wiki/Fil:German_cruiser_Bl%C3%BCcher_sinking.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Oscarsborghttp://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Oscarsborg_Fortress_under_air_attack,_9_April,_1940.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Haakonhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Haakon_VII_FSA.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Oslohttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-L03744,_Norwegen,_Oslo,_Deutsche_Panzer_im_Hafen.jpghttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en Oslohttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_101I-0762-281-30,_Oslo,_deutsche_Kfz_und_Panzer_I.jpghttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en Oslohttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_101I-759-0139N-28A,_Norwegen,_Oslo,_deutsche_Offiziere_vor_Nationaltheater.jpghttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en Ved Lillehammerhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-H26353,_Norwegen,_Kampf_um_ein_brennendes_Dorf.jpghttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en Moldehttp://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Kongebjorka.jpeghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Hegrahttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hegra_Fortress_gun_position.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Tyske krigsskiphttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_101I-758-0056-35,_Norwegen,_deutsche_Kriegsschiffe.jpghttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en Norgehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:HNoMS_Norge,_with_Bj%C3%B8rnson%27s_coffin_on_board.jpg?uselang=nbhttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Soldaterhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Norwegian_Army_Colt_heavy_machine_gun_at_the_Narvik_front_-_2_version.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Soldaterhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Narvik001.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Soldaterhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-2005-1202-500,_Norwegen,_bei_Narvik,_Gebirgsj%C3%A4ger.jpghttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en Devonshirehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:HMS_Devonshire_%28Warships_To-day,_1936%29.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain


Laste ned ppt "Da krigen kom til Norge Foto: Deutsches Bundesarchiv."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google