Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg."— Utskrift av presentasjonen:

1 Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg Her ser du mange typer frukt.

2 ALT I VERDEN ER BYGD OPP AV ATOMER: MENNESKER, PLANTER, DYR, STEINER, VANN…. ET ATOM ER SÅ LITE AT DU IKKE KAN SE DET I ET LYS- MIKROSKOP.

3 Det finnes nesten 100 forskjellige typer atomer i naturen, men mennesker har også klart å lage noen typer. En type atom kaller vi ET GRUNNSTOFF. Hvert grunnstoff er forskjellige fra andre grunnstoff. På bildet under ser du 4 forskjellige grunnstoffer.

4 En russisk mann som het Mendelejev laget et system for de forskjellige typene atomer, for de forskjellige grunnstoffene. Vi kaller dette systemet DET PERIODISKE SYSTEM.

5 ET ATOM ER BYGD OPP AV ELEKTRONER, PROTONER OG NØYTRONER. PROTONER OG NØYTRONER ER INNE I KJERNEN. ELEKTRONENE GÅR RUNDT KJERNEN. Her ser du et oksygen- atom. Det har 8 protoner og 8 nøytroner i kjernen, og 8 elektroner som går rundt kjernen.

6 Gull er også et grunnstoff. Her ser du et gull-atom. Det har 79 protoner i kjerner og 79 elektroner som går rundt. Det har også nøytroner ser du.

7 I en gull-ring er det mange, mange, mange tusen milliarder gull- atomer.

8 DET PERIODISKE SYSTEMET. Mendelejev laget et lurt system. Han bestemte at antall protoner i kjernen skulle bestemme hvor atomet skulle være i systemet. Grunnstoffet Hydrogen har 1 proton i kjernen. Derfor står dette grunnstoffet først i det periodiske system. Helium har 2 protoner – helium har derfor plass nummer 2. Oksygen har 8 protoner – derfor plass nummer 8.

9 Atom- nummer SYMBOL NAVN Hydrogen har atom-nummer 1. Symbolet for hydrogen er H.

10

11 ATOMENE REAGERER MED ANDRE TYPER ATOMER. SLIK LAGER ATOMENE NYE STOFFER. VANN er en reaksjon mellom hydrogen og oksygen. 2 hydrogen- atomer og 1 oksygen-atom lager 1 vann- molekyl. I et glass vann er det mange milliarder vann- molekyler.

12 Men atomene har så forskjellige egenskaper! Noen reagerer veldig lett med andre atomer, mens andre bare vil være alene. Dette vil jeg også prøve å vise i systemet mitt.

13 Derfor lagde Mendelejev et system som også forteller hvordan grunnstoffene reagerer med andre grunnstoffer. Systemet forteller litt om egenskapene til et grunnstoff. Har f.eks. grunnstoffet denne egenskapen: Det reagerer lett med andre grunnstoffer. Dette er et LITIUM atom. Et litium atom vil veldig gjerne være sammen med vann og andre stoffer. Dette atomet reagerer lett med andre stoffer.

14 Alle grunnstoffene med rød farge har samme egenskap. Hvilken egenskap? De reagerer lett med andre stoffer, for eksempel vann. Derfor satte Mendelejev disse stoffene under hverandre.

15 HVORFOR VIL NOEN ATOMER VÆRE SAMMEN MED ANDRE? HVORFOR REAGERER DE SÅ LETT MED ANDRE ATOMER? Her ser du Litium-atomet igjen. Protonene og nøytronene ligger i kjernen. Elektronene går rundt i kjernen i et skall. Du kan se at Litium har 2 skall rundt kjernen. I skall 1 er det 2 elektroner. I skall 2 er det 1 elektron.

16 Her ser du et ARGON- atom. Hvor mange skall ser du? Hvor mange elektroner er det i de forskjellige skallene?

17 Naturen er laget slik: Et atom ønsker å ha 2 elektroner i det innerste skallet Et atom ønsker å ha 8 elektroner i de andre skallene. Da er atomet fornøyd. Argon er heldig: Argon har 18 elektroner: 2 elektroner i det innerste skallet, 8 elektroner i det neste, og 8 elektroner i det ytterste skallet. Vi kan si at Argon-atomet er fornøyd med å være alene.

18 Hydrogen-atomet er ikke så fornøyd. Hydrogen har atom- nummer 1. Det betyr at hydrogen bare har ett elektron. Hydrogen ønsker å få ett elektron mer.

19 Men to hydrogen-atomer kan hjelpe hverandre. De kan dele elektronene de har. Da får begge de to atomene 2 elektroner. Elektronene beveger seg veldig fort, derfor tenker hvert atom at de har to elektroner. Når flere atomer går sammen slik, kaller vi det et molekyl.

20 Dette vil jeg ta med i mitt system. Atomene som reagerer lett med andre atomer, skal ha EN plass i mitt system. Atomer som ikke vil reagere med andre, skal stå et annet sted i det periodiske systemet. Jeg vil også tenke på hvor mange skall atomene har.

21 Hvor mange skall har atomene i denne rekken? Hvor mange elektroner har atomene i denne rekken i det ytterste skallet sitt?

22 Periode 1: atomer med ett skall. Periode 2: atomer med 2 skall. Periode 3: Atomer med 3 skall Gruppe 1: gruppe2: gruppe 17: Gruppe 18: 1 elektron 2 elektroner 7 elektroner Det ytterste I ytterste i ytterste i ytterste skallet Skall skall skall er fullt

23 I gruppe 8 finner vi atomer med fullt ytterste skall. Disse vil ikke reagere med andre atomer. Vi kaller dem edel-gasser.

24 Mye å huske? Prøv å lære: Grunnstoffer i periode 1 har 1 skall. Grunnstoffer i periode 2 har 2 skall. Grunnstoffer i periode 3 har 3 Skall Grunnstoffer i periode 4 har ??? Grunnstoffer i periode 5 har ??? Grunnstoffer i periode 6 har ??? Grunnstoffer i periode 7 har ??? Her ser du et gull-atom. Det har navnet Au. Hvor mange skall? OK. Hvilken periode skal Au stå i?

25 Gruppene forteller HVOR MANGE ELEKTRONER et grunnstoff- atom har det ytterste skallet sitt. Gruppe 1: har 1 elektron i det ytterste skallet Gruppe 2: har 2 elektroner i det ytterste skallet Gruppe 3-12 kan du glemme. Disse gruppene er spesielle. Gruppe 13: har 3 elektroner i det ytterste skallet. Gruppe 14: har 4 elektroner i det ytterste skallet. Gruppe 15: har 5 elektroner i det ytterste skallet. Gruppe 16: har ????? Hva tror du? Gruppe 17: har ????? Hva tror du? Gruppe 18: har ????? Hva tror du? Hvilken gruppe erl Al (aluminium) i? Hvilken periode er Al i?


Laste ned ppt "Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google