Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Stortinget 8. september 2014 Seminar om antibiotikaresistens eller: Mikrober på vandring Steinar Westin Professor i sosialmedisin på NTNU og fastlege.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Stortinget 8. september 2014 Seminar om antibiotikaresistens eller: Mikrober på vandring Steinar Westin Professor i sosialmedisin på NTNU og fastlege."— Utskrift av presentasjonen:

1 Stortinget 8. september 2014 Seminar om antibiotikaresistens eller: Mikrober på vandring Steinar Westin Professor i sosialmedisin på NTNU og fastlege

2 Mathesongården legesenter

3

4

5

6 DN Magasinet

7 De nye ordene vi må lære oss

8 Fra: Aftenposten Innsikt

9 Hvor ble det av økologien i samfunnsmedisinen? Vi laget vårt IIIC-semester for "miljø- og samfunnsmedisin", med egen uke avsatt for miljømedisin. Det har vi fortsatt, men økologien som tema er blitt nesten borte. Nå ønsker vi velkommen til "semester for samfunns- og allmennmedisin". Helt Ok, men litt traustere? Gikk miljøet og økologien av moten? Og hvorfor skal vi fortsatt bry oss om økologien som fag og tema?

10 Økologi – betyr? Aikos – hus… «husholdning» logos – lære om…

11 Økologi og økofilosofi -Som grunnlag for miljømedisinen -Som perspektiv på smittesykdommer, epidemier og antibiotikaresistens -Som bakteppe for landbruk, mat og helse, hvor «industrielt» kan det gjøres? -Som grunnforståelse for biodiversitet -Åpner nye behandlingsmuligheter -Som politisk stridstema – grenseløs frihandel?

12 … og har vi egentlig forstått dette med monokulturer vs/ biologisk diversitet?

13

14 …and translated to Russian

15

16

17

18 … det er nesten 20 år siden

19 Dagbladet 30.10.13

20

21 Adresseavisen «Signert» 14.11.13

22 Så var det DNs reportasje om kyllingoppdrettet 13.11.13

23

24 Aftenposten 4.12.13: Mikrober på vandring Det er ubegripelig for mange av oss leger at det gjennom mange tiår har vært benyttet lavdosert antibiotika rutinemessig som tilsetning i fôr til kylling, griser og storfe, skriver fastlege og professor i sosialmedisin, Steinar Westin. (Illustrasjonsbilde) FOTO: Jan T. Espedal

25 … Som allmennlege og samfunnsmedisiner opprøres jeg over det jeg leser om hvordan bruken av antibiotika i landbruket mange steder i Europa har bidratt til å utvikle bakterier som er motstandsdyktige mot det meste av det vi leger har til rådighet i behandlingen av pasienter.

26 Først har man altså patentert en vekstvillig kyllingart, og deretter sentralisert produksjonen i en slik grad at verdensmarkedet domineres av en eneste stor aktør, som så i neste omgang sender sine multiresistente mikrober til godt over 100 land. Krimforfatteren Dan Brown kunne knapt gjort det bedre.

27 … og så fikk vi de vancomycin-resistente enterokokkene på St Olav i januar

28 Adresseavisen 25. Februar 2014

29 Hver gang: Oj oj! Men greier vi å sette enkelthendelser i sammenheng?

30 … og har vi egentlig forstått dette med monokulturer vs/ biologisk diversitet?

31 … og hvorfor monokulturenes størrelse gir føringer for hvor mye pesticider (evt antibiotika) som trengs for å holde dem «sykdomsfrie»

32

33 … og hvorfor import/eksport av dyr og biologisk materiale over lande- og regiongrenser medfører fare for reduksjon av biologisk mangfold

34

35

36 Utfordringer som krever helhetlig tilnærming Spredning av ny-oppståtte og tilbakevendte sykdommer (emerging/re-emerging diseases) som smitter fra dyr til mennesker – Befolkningsvekst (8 milliarder i 2025) – Vekst i husdyrpopulasjonen (20 milliarder i 2008– 30 milliarder i 2020) – Urbanisering – Endringer i husdyrbruket – Reisevirksomhet – Klimaendringer – Kontakt mellom villdyr- og husdyrpopulasjonen – Globalisering av handel med dyr- og dyreprodukter

37 … Men andre hensyn vant fram, og i 1999 måtte Norge også oppgi det såkalte veterinære grensevernet. Fagmyndighetenes råderett på dette området er senere ytterligere svekket. Hensynet til frihandelen og den frie konkurransen får nesten alltid forrang. Det uroer altså en allmennlege, som doserer sine milligram med forsiktighet.


Laste ned ppt "Stortinget 8. september 2014 Seminar om antibiotikaresistens eller: Mikrober på vandring Steinar Westin Professor i sosialmedisin på NTNU og fastlege."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google