Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Jesus red på et esel – og ble hyllet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Jesus red på et esel – og ble hyllet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Jesus red på et esel – og ble hyllet
”Hosianna, Davids sønn! Velsignet være han som kommer, i Herrens navn! Hosianna i det høyeste!” Pent og pyntelig bilde, slik hører om og gjerne tenker oss. Jesus red på eselet mens folk ropte: ”Hosianna, Davids Sønn! Velsignet være han som kommer, i Herrens navn! Hosianna i det høyeste!” Men kunne blitt annerledes denne dagen, ja, skandale – akkurat som i Moss.

2 Da Moss fikk besøk av kongen
Vi gjorde hva vi kunne, vi borgere på Moss - men det vi ikke kunne, gjorde kua for oss! Kong Karl Johan besøkte Moss i En æresport ble reist for å ønske ham velkommen med følgende tekst: ”Vi gjorde hva vi kunne, vi borgere på Moss.” Men en ku kom diltende og la igjen sitt visittkort (kuruke) midt i porten før kongen kom. Derfor føyde vittige hoder til: ” – og det vi ikke kunne, gjorde kua for oss.” Tenkt om eselet Jesus brukte hadde gjort som kua, laget skandale på høytidsdagen.

3 Et lat esel ”Nei, jeg gidder ikke!” ”Herren har bruk for den”
Eselet stukket av, ikke ønsket være med på opptoget. Sett disiplene, men ønsket ikke å bli med dem. Ville ikke bære noen, orket ikke. Isteden dratt på ferie og slappet av! Hvis denne Jesus virkelig trengte en til å ri seg, fikk han heller finne en annen. Hva skulle Jesus da ha gjort? Gått isteden? Nei, han måtte ha et esel. Det stod hos profeten. Men skulle Jesus stå i 3 timer og vente mens disiplene fant et annet esel? Jesus var avhengig av et esel – i dag er han avhengig av oss. ”Herren har bruk for dem.” Jesus har bruk for oss. Jesus trenger noen som er villige til å hjelpe ham. Han har mange villige engler, men han trenger også villige mennesker. Jesus trenger noen som er villige til å være lærere på søndagsskolen, lede barnekor, gjøre rent i kirken, fortelle andre om Jesus. ”Så er vi da utsendinger for Kristus.” Jesus vil gjerne hjelpe mennesker som har det ondt – vi er Jesu hender. Jesus vil at flere skal bli kjent med ham – vi er Jesu munn. Jesus ser etter noen som er villige til å bruke av sin tid for å hjelpe ham, som eselet. ”Se, her er jeg. Send meg!” Heldigvis var eselet på plass da disiplene kom for å hente den med seg, og den lot seg villig lede av sted.

4 Et klagende esel UFF! Stakkars meg!
”Gjør alt uten misnøye og innvendinger.” Imidlertid kunne det også ha hendt at når eselet gikk der på vei inn i Jerusalem med Jesus oppå seg, begynt klage. Han syntes at Jesus var tung å bære på. Klaget høylytt over byrden han var nødt til å bære. Kanskje han ønsket oppmerksomhet så andre skulle synes synd på ham. Slik gjør noen en oppgave, men passer på la andre høre hvor mye de misliker det. ”Dette har jeg egentlig ikke tid/lyst/råd til.” ”Alltid må jeg trå til.” De er misfornøyd med tjenesten de gjør, de føler de ikke blir nok lagt merke til. De skaper misstemning – og får mye oppmerksomhet mot dem selv. ”Gjør alt uten misnøye og innvendinger.” Gud vil vi skal tjene ham og hjelpe ham frivillig, uten å klage og være misfornøyde.

5 Et sta esel NEI! Jeg vil ikke! ”Tjen Herren med glede!”
Eselet kunne gjort større skandale og blitt et skikkelig sta esel. ”Nå orker/vil jeg ikke mer, nå får andre overta!” For en skandale! En del mennesker slik. Setter seg på bakbena og sier: ”Jeg vil ikke!” Når de spørres om en oppgave i menigheten, svarer de at det vil de ikke. De vil ikke binde seg til å være lærer på søndagsskolen. De ønsker ikke den forpliktelsen det er å være diakon. Er det snakk om frivillige til dugnadsarbeid, rekker de aldri opp sin hånd for å melde seg. Og trengs det ledere til Yngres, synes de at det er en oppgave alle andre kan ta på seg, men altså ikke dem. Ikke alle sier imidlertid tvert ”nei”. De passer på å gi litt finere svar. ”Det passer ikke akkurat nå. Spør meg igjen neste år. Dessverre, det kolliderer med noe annet. Kan du ikke høre med noen andre først?” Nå kan disse svarene for så vidt være gode svar enkelte ganger. Men noen har det altså med å alltid svare slik. Kanskje fordi de har innrettet livet sitt på en slik måte at de aldri har tid, eller aldri råd, eller aldri overskudd til å ta på seg en tjeneste. Jesus vil gjerne bruke dem, men de lar seg av en eller annen grunn ikke overtales til å la seg bli brukt i tjenesten i Guds rike. Men Gud ønsker villige medhjelpere. ”Tjen Herren med glede.” Tenk så heldige vi er som får lov til å gjøre noe for Jesus – akkurat som eselet Jesus brukte.

6 Et selvopptatt esel Jesus er Herren – vi er hans tjenere
Hurra for meg! Jesus er Herren – vi er hans tjenere Siste skandalen jeg har sett for meg kunne hendt denne dagen, var om eselet hadde blitt selvopptatt. Når folkemengden ropte hyllingsrop, og når mange la kapper og palmegrener foran eselet, kunne det jo ha hendt at den hadde tenkt som så: ”Tenk, de jubler for meg! Ja, jeg må nok være litt av et esel, så populær som jeg er. Nå skulle de andre eselkameratene ha sett meg!” Og dermed ville eselet stolt ha spankulert inn i Jerusalem og tatt imot hyllesten med hele seg. Helt til Jesus kanskje hadde klappet den vennlig på halsen og sagt omtrent som så: ”Nei, hør nå her, lille esel. Det er meg de jubler for, ikke deg. Det er jeg som er kongen, mens du bare er mitt redskap.” Også noen mennesker glemt hvem de egentlig er. ”Vi forkynner ikke oss selv, men Jesus Kristus som Herre og oss som tjenere for dere.” Jesus er Herren – vi er hans tjenere. Viktig vi roser og oppmuntrer hverandre, men vi selv ikke for avhengig av det. Du gjør noe ikke mange legger merke til? Vær mest opptatt av andre legger merke til Jesus gjennom det du gjør. Kunne blitt skandale i Jerusalem den dagen – som i Moss. Men heldigvis ble ikke det. Eselet var der det skulle, lot seg bruke, klaget ikke, satte seg ikke på bakbena, ble ikke innbilsk. Håper heller ikke Guds engler synes det blir skandale i Halden når Jesus spør om du vil gjøre noe for ham. La oss lære av eselet. Vår oppgave er å tjene Jesus, gjøre ham synlig for mennesker rundt oss.

7 Advent: Jesus kommer Advent er som eselet: det skal hjelpe oss å se Jesus når han kommer Men mye vil ta vekk oppmerksomheten fra Jesus I dag første søndag i advent. Nå er det snart jul. Vi har julegater, juletre, julegaver, julemat m.m. Men vi må passe på at det ikke blir det viktigste. Det vil være like dumt som at eselet skulle være hovedpersonen. Advent er som eselet: det skal hjelpe oss å se Jesus når han kommer. Men mye vil ta vekk oppmerksomheten fra Jesus

8 Advent: Jesus kommer I advent forbereder vi oss på å feire at Jesus kommer ”Hosianna, Davids sønn! Velsignet være han som kommer, i Herrens navn! Hosianna i det høyeste!” I advent forbereder vi oss på å feire at Jesus kommer ”Hosianna, Davids sønn! Velsignet være han som kommer, i Herrens navn! Hosianna i det høyeste!”

9 Advent: Jesus kommer Jesus, kom inn, Jesus, kom inn
Kom inn i mitt hjerte, Jesus Kom inn, bli der, vær alltid nær. Jesus, kom inn, Jesus, kom inn Kom inn i mitt hjerte, Jesus Kom inn, bli der, Vær alltid nær. Shu Iesu yo, Shu Iesu yo, Watashi no kokoro ni O-ha-iri kuda-sa-i Ai sura u-ru Shu Iseu yo!


Laste ned ppt "Jesus red på et esel – og ble hyllet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google