Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tekster til kapittel 5 LearnNoW.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tekster til kapittel 5 LearnNoW."— Utskrift av presentasjonen:

1 Tekster til kapittel 5 LearnNoW

2 5A Katten Alex og mamma kommer hjem. På trappa utenfor huset sitter en søt katt. Katten ser på dem. Alex vil klappe den. Mamma: Kom inn, Alex! Vi skal spise. Alex: Katten vil også komme inn. Mamma: Den kan ikke komme inn. Den er ikke vår. Alex: Men den er så søt. Den vil ha mat. Mamma: Den får mat hjemme. Kom nå! De går inn. Mamma drikker en kopp te og spiser brød med skinke. Alex får et glass melk og ei brødskive med gul ost. Han drikker melka og spiser brødet. Alex: Kan jeg gå ut nå? Mamma: Er du mett allerede? Alex: Ja da, jeg er god og mett. Alex går ut. Katten sitter ute på trappa og venter på ham. Alex klapper den. Han tar ei skive ost opp av lomma. Katten spiser osten. Alex liker katten. Nå har han en venn.

3 5B Fotball Ben er på jobb. Klokka er tolv, og nå er det lunsj. Han ser ut gjennom vinduet. Det er fint vær ute. Sola skinner fra en klar himmel. Han går til kantina sammen med noen unge kollegaer. Den ligger i andre etasje. Ben kjøper en kopp kaffe og to ferske rundstykker. Han tar også et rødt eple. Kantina er ikke stor. De finner et bord ute på terrassen. De spiser mens de snakker om fotball. Alle liker fotball. De diskuterer flinke fotballspillere, fine mål og gode lag. Ben liker franske og spanske lag, kollegaene snakker om engelske lag. John: Hvilket lag liker du, Ben? Ben: Paris Saint-Germain er et godt lag. Nå har de en svensk spiller, Zlatan Ibrahimovic. Han er veldig god – og veldig dyr! John: Ja, Zlatan er en spesiell fotballspiller. Det er sant.

4 5B Fotball John: Ja, Zlatan er en spesiell fotballspiller. Det er sant. Ben: Men hva med norsk fotball. Hvilke lag liker dere? Per: Rosenborg, selvfølgelig. De har mange gode, unge spillere på laget. Arne: Men Molde er nummer én. Ben: Hva med Oslo? Er det ikke noen gode lag der? John: Nei, dessverre. Lagene fra Oslo er ikke så gode. Ben: Jeg gleder meg til å se norsk fotball. Men Frankrike vinner alltid mot Norge. Frankrike er nummer 15 i verden, Norge er bare nummer 34. De andre ler.

5 5C I butikken Cecilie og Alex er i butikken. De skal ha brød, melk, pålegg, frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk. Det er en stor butikk. Først går Cecilie og Alex til grønnsakene. Cecilie: Vi må ha noen store poteter og noen fine gulrøtter. Kan du finne gulrøttene, Alex? Alex: Ja, det kan jeg. Hvor er de? Cecilie: De er der borte. Alex: Ja, nå ser jeg dem. Alex kommer med en pose med gulrøtter. Cecilie: Ja, de er fine. Så flink du er, Alex! Potetene er ikke så store, så jeg må ta mange. Vi trenger også en rød paprika og et kilo med gule epler.

6 5C I butikken Alex: Her er eplene, mamma! Cecilie: Bra! De ser gode ut. Nå må vi finne et grovt brød, en loff og to liter melk, og så må vi ha pålegg. Hva vil du ha på brødskivene, Alex? Alex: Jeg vil ha fransk ost, skinke og syltetøy. Cecilie: Det er greit. Vi kan kjøpe litt salami også. Pappa liker det. Nå må vi finne kjøtt og fisk til middag. Vil du ha laks? Alex: Ja, det er godt. Cecilie kjøper laks og kylling. Så går de til kassa og betaler. Det blir sju hundre og atten kroner. Det er dyrt. «I Frankrike er det ikke så dyrt», tenker Cecilie. Utenfor ser de Anne Olsen. Hun er også ferdig med å handle.

7 5C I butikken Cecilie: Hei, Anne. Er du også her? Anne: Hei! Ja. Hvordan går det med dere? Cecilie: Det går bra med oss, og nå skal jeg begynne å arbeide! Anne: Hvor da? Cecilie: På sykehuset. Jeg er sykepleier. Anne: Så morsomt, jeg jobber også på sykehuset! Jeg er i administrasjonen. Cecilie: Sier du det? Det vil jeg gjerne høre mer om. Skal vi ta en kopp kaffe hjemme hos meg? Anne: Ja, gjerne. De fortsetter å snakke om sykehuset. Alex går ved siden av. Han tenker på katten: «Kanskje sitter den og venter på trappa?»

8 5D To nye venninner Dina kommer hjem. Hun har med seg to jenter. Dina: Mamma, jeg har med meg to venninner. Jeg skal vise dem rommet mitt. Mamma: Så fint! Hei, jeg er mammaen til Dina. Jeg heter Cecilie. Eva: Hei, jeg heter Eva. Tone: Og jeg heter Tone. M: Har dere lyst på frukt? Vi har bananer, appelsiner og gule epler. Dina: Ja, vi tar med oss frukten opp på rommet. M: Ja, gjør det! Kos dere! Jentene skynder seg opp trappa og inn på rommet til Dina.

9 5D To nye venninner Eva: Oi, så fint det er hos deg, Dina! Du har et fint og stort rom! Tone: Ja, det er veldig fint. Og du har en fin, blå lenestol. Dina: Takk! Lenestolen kommer fra bestemor. Den er gammel, men veldig god. Vil du prøve den? Tone setter seg i lenestolen. Tone: Å ja, den er veldig god å sitte i! Eva: Du har også mange bilder av Justin Bieber. Liker du ham? Dina: Å ja, jeg elsker ham. Vent, jeg skal sette på en CD! Eva: Ja, gjør det! Jentene hører på musikken. De spiser frukt, prater og koser seg. Døra går sakte opp. Alex er nysgjerrig og vil gjerne komme inn. «Kom deg ut!» sier Dina.

10 Oppgaver til kapittel 5 LearnNoW

11 5A.1 Adverbs: inn-inne, ut-ute, hjem-hjemme
Alex og mamma kommer hjem. En katt sitter ute på trappa. Katten kan ikke komme inn. Den får mat hjemme. Alex og mamma sier ha det til katten og går inn. De sitter inne og spiser. Etterpå går Alex ut til katten. Alex gir katten ost. Katten går ikke hjem. (hjem/hjemme) (ut/ute) (inn/inne)

12 5A.2 Prepositions: i - på? På trappa I huset I Norge I Oslo På Gardermoen På flyplassen På skolen I første etasje Takk i like måte

13 5A.3 Adverbs: inn-inne, ut-ute, hjem-hjemme
Alex og mamma kommer hjem til Osloveien 24 A. En katt sitter ute på trappa utenfor huset. Katten kan ikke komme inn i huset. Den får mat hjemme. Alex og mamma sier ha det til katten og går inn i huset. De sitter inne og spiser på kjøkkenet. Etterpå går Alex ut til katten. Alex gir katten ost. Katten går ikke hjem.

14 5A.4 Vocabulary Alex og mamma kommer hjem. På trappa utenfor huset sitter en katt. Alex vil klappe katten. Mamma: Kom inn, Alex! Vi skal spise. Alex: Katten vil også komme inn. M: Den kan ikke komme inn. Den er ikke vår. Alex: Men den er så søt. Den vil ha mat. M: Den får mat hjemme. Kom nå! De går inn. Mamma drikker en kopp te og spiser brød med skinke. Alex får et glass melk og ei brødskive med gul ost. Han drikker melka og spiser brødet. Alex: Kan jeg gå ut nå? M: Er du mett allerede? Alex: Jada, jeg er god og mett. Alex går ut. Katten sitter ute på trappa og venter på ham. Alex tar en skive ost opp av lomma. Katten spiser osten. Alex liker katten. Nå har han en venn.

15 5B.1 Adjectives Kaffen er Skoene er Rundstykket er Rundstykkene er Eplet er Eplene er Fotballspilleren er Fotballspillerne er ferske. røde. rødt. ferskt. norsk. svart. norske. svarte.

16 5B.2 Adjectives: stor - stort - store?
Vinduet er stort. Bordet er stort. Kantina er ikke stor. Rundstykkene er store. Terrassen er stor.

17 5B.3 Word order exercises A , nå det og Klokka 12 lunsjtid er Klokka er 12, og nå det er lunsjtid. Klokka er 12, og det er lunsjtid nå. Klokka er 12 nå, og det er lunsjtid. B ut Ben ser gjennom vinduet Ben ser ut gjennom vinduet. C skinner fra blå Sola himmel klar , en Sola skinner fra en klar, blå himmel. Sola skinner fra en blå, klar himmel. D kolleger noen Han sammen med unge går til kantina Han går sammen med noen unge kolleger til kantina. Han går til kantina sammen med noen unge kolleger. E andre ligger i Den etasje Den ligger i andre etasje. F kjøper svart to en og ferske kaffe kopp Ben rundstykker Ben kjøper en kopp svart kaffe og to ferske rundstykker. Ben kjøper to ferske rundstykker og en kopp svart kaffe. G også Han et rødt eple tar Han tar også et rødt eple. Han tar et rødt eple også. H finner bord et på De ute terrassen De finner et bord ute på terrassen.

18 5B.4 Prepositions Ben er på jobb. Han ser ut gjennom vinduet. Sola skinner fra en klar, blå himmel. Han går sammen med noen unge kolleger til kantina. Den ligger i andre etasje. Det er mye folk i kantina. De finner et bord ute på terrassen. Nå snakker de om fotball. Zlatan Ibrahimovic kommer fra Sverige. Han spiller på laget til Paris Saint-Germain.

19 5B.5 Personal pronouns: den - det?
Ben går til kantina. Den ligger i andre etasje. Ben kjøper en kopp kaffe. Den er svart. Ben tar også et eple. Det er rødt. Kantina er liten. Den er ikke stor. Ben spiser maten. Den er god. Ben liker Paris Saint-Germain. Det er et godt lag. Zlatan er en spesiell fotballspiller. Det er sant. De andre ler. Det er morsomt.

20 5C.1 Adjectives: fin - fint - fine?
en fin gutt ei fin mamma et fint eple to fine grønnsaker ei fin dame et fint brød to fine poteter ei fin gulrot

21 5C.3 Nouns en pose posen poser posene et eple eplet epler eplene en ost osten oster ostene en potet poteten poteter potetene ei kasse kassa kasser kassene en fisk fisken fisker fiskene en kylling kyllingen kyllinger kyllingene et brød brødet brød brødene en grønnsak grønnsaken grønnsaker grønnsakene ei gulrot gulrota gulrøtter gulrøttene

22 5C.4 Word order, hun kjøper or kjøper hun
Cecilie er i Matbua. Hun kjøper alltid maten der. Hva kjøper hun i dag? Først kjøper hun to brød og tre liter melk. Så kjøper hun fisk og poteter. Hun kjøper også grønnsaker, men hun kjøper ikke frukt. Hjemme sitter Alex. Han tenker: «Kjøper hun sjokolade til meg?» Ja, hun kjøper en stor sjokolade til Alex.

23 5D.1 Prepositions Hei, jeg er mammaen til Dina. Har dere lyst på frukt? Ja, vi tar med oss frukten opp på rommet. Jentene går inn på rommet til Dina. Ved siden av vinduet står en liten brun kommode. På kommoden har hun en CD-spiller. Lenestolen kommer fra bestemora til Dina. Den er veldig god å sitte i . Dina har mange bilder av Justin Bieber. Hun setter på en CD.

24 5D.2 Reflexive pronouns Jeg koser meg. Du koser deg. Han koser seg. Hun koser seg. Vi koser oss. Dere koser dere. De koser seg.

25 5D.3 Pronouns 1. Hva gjør Dina? a) Hun gleder seg til å spise.
2. Hva gjør du? a) Jeg kler på meg. 3. Hva gjør de? a) De skynder seg. 4. Hva gjør Ben? b) Han barberer seg. 1. Hva gjør Dina? a) Hun gleder seg til å spise. b) Hun gleder henne til å spise. 2. Hva gjør du? a) Jeg kler på meg. b) Jeg kler på seg. 3. Hva gjør de? a) De skynder seg. b) De skynder dem. 4. Hva gjør Ben? a) Han barberer ham. b) Han barberer seg. 5. Hva gjør vi? a) Vi setter oss på kjøkkenet. 6. Hva gjør jentene? b) De koser seg på rommet. 7. Hva gjør de? a) De gleder seg til frokost. 8. Hva gjør dere? a) Vi kler på oss. 5. Hva gjør vi? a) Vi setter oss på kjøkkenet. b) Vi setter seg på kjøkkenet. 6. Hva gjør jentene? a) De koser dem på rommet. b) De koser seg på rommet. 7. Hva gjør de? a) De gleder seg til frokost. b) De gleder dem til frokost. 8. Hva gjør dere? a) Vi kler på oss. b) Vi kler på seg.

26 5D.5 Vocabulary: Kitchen en kopp et glass en asjett en tallerken et fat en kniv en gaffel en skje en ostehøvel en komfyr ei oppvaskmaskin et kjøleskap a cheese slicer a plate a refrigerator a small plate a spoon a dishwasher a knife a stove a glass a cup a fork a serving plate

27 5D.6 Vocabulary: Bathroom
en dusj en vask et speil en do dopapir en tannbørste tannkrem en hårbørste et håndkle ei såpe a toilet toothpaste a toothbrush toilet paper a shower a towel a soap a hairbrush a mirror a sink

28 Ekstra til kapittel 5

29 5A Spørsmål Alex og mamma kommer hjem. Hva finner de utenfor huset? Utenfor huset finner de en søt katt. Hva vil Alex gjøre med katten? Han vil klappe den. Hva må Alex gjøre først? Først må han komme inn og spise. Kan katten også komme inn? Nei, den kan ikke komme inn. Hva drikker mamma? Hun drikker en kopp te. Hva spiser hun? Hun spiser brød med skinke. Hva drikker Alex? Han drikker et glass melk. Hva spiser han? Han spiser ei brødskive med gul ost. Er Alex mett nå? Ja, han er god og mett. Hva gjør katten? Den sitter ute på trappa og venter på Alex. Kan Alex klappe den nå? Ja, han kan klappe den nå. Hva gir Alex katten? Han gir den ei skive ost.

30 5A Adverb Alex og mamma kommer hjem. På trappa utenfor huset sitter en søt katt. Katten ser på dem. Alex vil klappe den. Mamma: Kom inn, Alex! Vi skal spise. Alex: Katten vil også komme inn. Mamma: Den kan ikke komme inn. Den er ikke vår. Alex: Men den er så søt. Den vil ha mat. Mamma: Den får mat hjemme. Kom nå! De går inn. Mamma drikker en kopp te og spiser brød med skinke. Alex får et glass melk og ei brødskive med gul ost. Han drikker melka og spiser brødet. Alex: Kan jeg gå ut nå? Mamma: Er du mett allerede? Alex: Ja da, jeg er god og mett. Alex går ut . Katten sitter ute på trappa og venter på ham. Alex klapper den. Han tar ei skive ost opp av lomma. Katten spiser osten. Alex liker katten. Nå har han en venn.

31 5B Spørsmål Hvor er Ben? Han er på jobb. Hva er klokka? Den er tolv. Hvordan er været ute? Det er fint vær ute. Sola skinner. Hvor spiser Ben lunsj? Han spiser lunsj i kantina. Hvor ligger kantina? Den ligger i andre etasje. Er kantina stor? Nei, kantina er ikke stor. Hvem spiser han sammen med? Han spiser sammen med noen unge kollegaer. Hvor finner det et bord? De finner et bord ute på terrassen. Hva spiser og drikker Ben til lunsj? Han spiser (to ferske) rundstykker og (et rødt) eple og drikker (en kopp) kaffe. Hva gjør de mens de spiser? De snakker om fotball mens de spiser. Hvilke lag liger Ben? Han liker franske og spanske lag. Hvem er Zlatan Ibrahimovic? Det er en svensk fotballspiller.

32 5B Adjektiv Ben er på jobb. Klokka er tolv, og nå er det lunsj. Han ser ut gjennom vinduet. Det er fint vær ute. Sola skinner fra en klar himmel. Han går til kantina sammen med noen unge kollegaer. Den ligger i andre etasje. Ben kjøper en kopp kaffe og to ferske rundstykker. Han tar også et rødt eple. Kantina er ikke stor. De finner et bord ute på terrassen. De spiser mens de snakker om fotball. Alle liker fotball. De diskuterer flinke fotballspillere, fine mål og gode lag. Ben liker franske og spanske lag, kollegaene snakker om engelske lag. John: Hvilket lag liker du, Ben? Ben: Paris Saint-Germain er et godt lag. Nå har de en svensk spiller, Zlatan Ibrahimovic. Han er veldig god – og veldig dyr! John: Ja, Zlatan er en spesiell fotballspiller. Det er sant. nice clear young fresh red big good fine good French Spanish English good Swedish good expensive special

33 5C Spørsmål Hvor er Cecilie og Alex? De er i butikken. Hva skal de kjøpe? De skal kjøpe brød, melk, pålegg, frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk. Hvor går Cecilie og Alex først? Først går de til grønnsakene. Hvilke grønnsaker skal de ha? De skal ha poteter, gulrøtter og paprika. Hvem henter gulrøttene? Alex henter gulrøttene. Hvor mye epler kjøper de? De kjøper et kilo med epler. Hvilken farge er de? Eplene er gule. Hvordan ser eplene ut? (What do the apples look like?) De ser gode ut. De kjøper også kjøtt og fisk. Hva kjøper de? De kjøper laks og kylling. Hvor mye betaler Cecilie for maten? Hun betaler sju hundre og atten kroner for maten. Hvem ser de utenfor butikken? Utenfor butikken ser de Anne Olsen. Hvor jobber Anne Olsen? Hun jobber i administrasjonen på sykehuset.

34 5C Verb Cecilie og Alex er i butikken. De skal ha brød, melk, pålegg, frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk. Det er en stor butikk. Først går Cecilie og Alex til grønnsakene. Cecilie: Vi må ha noen store poteter og noen fine gulrøtter. Kan du finne gulrøttene, Alex? Alex: Ja, det kan jeg. Hvor er de? Cecilie: De er der borte. Alex: Ja, nå ser jeg dem. Alex kommer med en pose med gulrøtter. Cecilie: Ja, de er fine. Så flink du er, Alex! Potetene er ikke så store, så jeg må ta mange. Vi trenger også en rød paprika og et kilo med gule epler.

35 5C Verb Alex: Her er eplene, mamma! Cecilie: Bra! De ser gode ut. Nå må vi finne et grovt brød, en loff og to liter melk, og så må vi ha pålegg. Hva vil du ha på brødskivene, Alex? Alex: Jeg vil ha fransk ost, skinke og syltetøy. Cecilie: Det er greit. Vi kan kjøpe litt salami også. Pappa liker det. Nå må vi finne kjøtt og fisk til middag. Vil du ha laks? Alex: Ja, det er godt. Cecilie kjøper laks og kylling. Så går de til kassa og betaler. Det blir sju hundre og atten kroner. Det er dyrt. «I Frankrike er det ikke så dyrt», tenker Cecilie. Utenfor ser de Anne Olsen. Hun er også ferdig med å handle.

36 5C Verb Cecilie: Hei, Anne. Er du også her? Anne: Hei! Ja. Hvordan går det med dere? Cecilie: Det går bra med oss, og nå skal jeg begynne å arbeide! Anne: Hvor da? Cecilie: På sykehuset. Jeg er sykepleier. Anne: Så morsomt, jeg jobber også på sykehuset! Jeg er i administrasjonen. Cecilie: Sier du det? Det vil jeg gjerne høre mer om. Skal vi ta en kopp kaffe hjemme hos meg? Anne: Ja, gjerne. De fortsetter å snakke om sykehuset. Alex går ved siden av. Han tenker på katten: «Kanskje sitter den og venter på trappa?»

37 5D Spørsmål Hvem har Dina med seg hjem? Hun har to jenter med seg hjem. Hva heter jentene? De heter Eva og Tone. Hva skal Dina og jentene være? De skal være på rommet til Dina. Mamma gir jentene frukt. Hva gjør de med frukten? De tar med seg frukten opp på rommet. Liker Eva og Tone rommet til Dina? Ja, de liker det. Hva sier Eva om rommet? Hun sier: «Oi, så fint det er hos deg, Dina! Du har et fint og stort rom!» Hvilken farge er lenestolen til Dina? Den er blå. Hvor kommer den fra? Den kommer fra Dinas bestemor. Er den god å sitte i? Ja, den er veldig god å sitte i. Hva gjør jentene nå? Nå hører de på musikk, spiser frukt, prater og koser seg. Hvem vil gjerne komme inn? Alex vil gjerne komme inn. Hva sier Dina til Alex? Hun sier: «Kom deg ut!»

38 5D Pronomen Dina kommer hjem. Hun har med seg to jenter. Dina: Mamma, jeg har med meg to venninner. Jeg skal vise dem rommet mitt. Mamma: Så fint! Hei, jeg er mammaen til Dina. Jeg heter Cecilie. Eva: Hei, jeg heter Eva. Tone: Og jeg heter Tone. M: Har dere lyst på frukt? Vi har bananer, appelsiner og gule epler. Dina: Ja, vi tar med oss frukten opp på rommet. M: Ja, gjør det! Kos dere! Jentene skynder seg opp trappa og inn på rommet til Dina.

39 5D Pronomen Eva: Oi, så fint det er hos deg, Dina! Du har et fint og stort rom! Tone: Ja, det er veldig fint. Og du har en fin, blå lenestol. Dina: Takk! Lenestolen kommer fra bestemor. Den er gammel, men veldig god. Vil du prøve den? Tone setter seg i lenestolen. Tone: Å ja, den er veldig god å sitte i! Eva: Du har også mange bilder av Justin Bieber. Liker du ham? Dina: Å ja, jeg elsker ham. Vent, jeg skal sette på en CD! Eva: Ja, gjør det! Jentene hører på musikken. De spiser frukt, prater og koser seg. Døra går sakte opp. Alex er nysgjerrig og vil gjerne komme inn. «Kom deg ut!» sier Dina.

40 Farger Ola kjører en grønn bil. Hanne vil kjøpe ei brun jakke.
Grete setter sine svarte sko på bordet. Barna lager en hvit snømann. Far har en blå dress. Eva presser saften av en gul sitron. Nina får en rosa busdagskake. Petter har blå(e) fotballsko. Familien drar på ferie med en rød bil. Barna tar et lilla skjerf rundt halsen til snømannen. I hjernen (the brain) er det mange grå(e) celler. Tone skal spise en oransje appelsin. Jonas vil ha en is med en gul, en blå og en grønn kule. Rune har oransje sko. Ola kjører Hanne vil kjøpe Grete setter sine svarte sko på bordet. Barna lager Far har en Eva presser saften av Nina får Petter har Familien drar på ferie med Barna tar et lilla skjerf rundt halsen til snømannen. I hjernen (the brain) er det mange Tone skal spise Jonas vil ha en is med Rune har

41 Landsdeler i Norge Proposisjoner (i eller på?) i Nord-Norge
i Trøndelag (i Midt-Norge) på Vestlandet på Østlandet på Sørlandet ? ? ? ? ?

42 Mat

43 Rom


Laste ned ppt "Tekster til kapittel 5 LearnNoW."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google