Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tekster til kapittel 3.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tekster til kapittel 3."— Utskrift av presentasjonen:

1 Tekster til kapittel 3

2 3A Alex våkner i Fjordvik
Det er mandag morgen. Alex ligger på en madrass og tenker. Han er ikke i Paris, han er i Fjordvik i Norge. Her skal de bo. Han skal gå i barnehagen her. Dina skal gå på skolen. Mamma og pappa skal jobbe. Mamma kommer inn til Alex. Hun smiler. Mamma: God morgen, Alex! Er du våken? Alex: Hei, mamma. Hva skal vi gjøre i dag? Mamma: Vi skal være hjemme. Vi skal være sammen, du og Dina og pappa og jeg. Alex: Men hva skal vi gjøre? Mamma: Vi venter på en flyttebil. Men nå skal vi spise frokost. Kommer du? Alex: Ja, jeg kommer. Mamma: Dina! Ben! Nå er det frokost. De sitter rundt bordet og spiser frokost sammen. Det er hyggelig. Dina sier noe morsomt. Pappa ler, og mamma smiler. Alex sitter og tenker. Han er i Norge nå. Han kjenner bare mamma, pappa og Dina her. Han må finne en venn.

3 3B Flyttebilen kommer Familien Vidal bor i et hus med fire madrasser, fire stoler og ett bord. Det er alt. De venter på en flyttebil med møbler fra Frankrike. Bilen skal komme på mandag. Mandag formiddag stopper en lastebil utenfor huset. Benjamin går ut og snakker med sjåføren. Ben: Hei! Sjåfør: Hei, vi er fra Drammen flyttebyrå. Er dette Osloveien 24 A? Ben: Ja, det er riktig adresse. Sjåfør: Er du Benjamin Vidal? Ben: Ja, det er riktig! Sjåfør: Fint! Vi skal bære inn møblene.

4 3B Flyttebilen kommer To menn kommer ut av lastebilen. Benjamin roper på Cecilie og Alex. De kommer ut og hjelper mennene. Etter et kvarter kommer en nabo. Hans: Hei! Jeg er naboen din. Jeg heter Hans Olsen. Ben: Jeg heter Benjamin Vidal, men du kan kalle meg Ben. Hans: Hyggelig å møte deg, Ben. Ben: Her er familien min. Kona heter Cecilie. Hans: God dag, jeg bor i nabohuset sammen med Anne. Cecilie: God dag! Ben: Og her er Alex. Vi har også ei jente, hun heter Dina. Hans: Hyggelig å hilse på dere!

5 3C Hjemme Det er tirsdag ettermiddag. Cecilie og Alex er hjemme. Cecilie går rundt i leiligheten. Hun liker den. Den er stor, med gang, kjøkken, bad, stue og tre soverom. På kjøkkenet er det en benk med komfyr og oppvaskmaskin. I hjørnet står et kjøleskap. Det er også et spisebord og seks stoler der. På badet er det to vasker, en dusj og en vaskemaskin. Møblene i stua er på plass. Der står et salongbord, en sofa og to lenestoler, men de må kjøpe en TV. Alex løper rundt i stua. Han stopper og ser på mamma.

6 3C Hjemme Alex: Mamma, kan vi gå ut på balkongen? Cecilie: Ja, det er greit. Alex: Hvor bor mormor og morfar? Cecilie: Kan du se husene der borte? Alex: Ja. Cecilie: Der bor mormor og morfar. Alex: Kan vi besøke dem snart? Cecilie: Du kan ringe til mormor nå og spørre. Her er telefonen. Alex: Hei, mormor! Det er Alex. Kan vi besøke dere? Mormor vil ha besøk nå. Alex hopper i trappa og løper til bilen. Den står i garasjen. Han skal besøke mormor og morfar.

7 3D Dinas rom Dina sitter på senga og tar bilder av rommet. Det er tirsdag kveld, og hun er alene. Vennene til Dina er i Frankrike. Men de er på Facebook. Snart kan de se bilder fra Dinas rom i Norge. Dina hører på musikk. Justin Bieber synger «Baby», og hun smiler og ser rundt i rommet. Hun har et skrivebord og en stol. Hun har også en sofa, et bord og en lenestol, og ved vinduet står en kommode. På veggen er det bilder av Justin Bieber. Mellom døra og senga er det et klesskap. Det har ei hylle for bluser og T-skjorter, ei for bukser og skjørt, og ei for undertøy. I skapet er det også jakker og sko. Dina bytter bluse og går på badet. Hun står foran speilet og ordner håret og tar på sminke. Så henter hun kameraet, smiler og tar et bilde i speilet. Det blir kjempefint! Snart kan vennene i Frankrike se bilder av Dina i Norge.

8 Oppgaver til kapittel 3

9 3A.1 Verbs: Present tense Pappa jobber på et kontor. Han er ingeniør. Mamma kommer inn til Alex. Hun smiler. Vi venter på en flyttebil. Alex tenker. Han kjenner bare mamma, pappa og Dina her. Alle sitter og spiser. Pappa ler og mamma smiler.

10 3A.2 Verb: Auxiliary verbs + infinitive
(snakker) - kan snakke (kommer) - skal komme (gjør) - skal gjøre (jobber) - må jobbe (er) - må være (finner) - kan finne (handler) - må handle (sier) - vil si (ler) - må le (sitter) - vil sitte (smiler) - må smile (spiser) - skal spise (bor) - skal bo

11 3A.3 Nouns: Indefinite - definite form
en butikk - butikken en morgen - morgenen en lastebil - lastebilen ei dame - dama ei adresse - adressa et fly - flyet et pass - passet

12 3A.4 Verbs: Auxiliary verbs + infinitive
Alex skal _______ i Fjordvik. Han skal _______ i en barnehage her. Mamma og pappa skal _______. Mamma: Vi skal _______ hjemme. Alex: Hva skal vi _______ ? Mamma: Vi må _______ en butikk og handle. gå jobbe være bo finne gjøre

13 3B.1 Nouns - gender: en - ei - et?
Ei adresse En sjåfør En nabo Et hus Et møbel En lastebil Ei kone

14 3B.2 Nouns - Plural: Indefinite form
en etasje - to etasjer en familie - to familier et flyttebyrå - to flyttebyråer ei kone - to koner en lastebil - to lastebiler en nabo - to naboer en sjåfør - to sjåfører et hus - to hus

15 3B.3 Nouns - plural: Indefinite - definite form
En bil - bilen - biler - bilene Ei jente - jenta - jenter - jentene En tur - turen - turer - turene Ei kone - kona - koner - konene En etasje - etasjen - etasjer - etasjene Et hus - huset - hus - husene

16 3B.4 Vocabulary Det er onsdag formiddag. Utenfor huset stopper en lastebil. Benjamin går ut og snakker med sjåføren. To menn kommer ut av lastebilen og bærer inn møblene. Cecilie og Alex kommer ut og hjelper mennene. Naboen hilser på Ben og Cecilie. Han heter Hans.

17 3B.5 Verbs: Infinitive or present tense?
1. komme / kommer a) Flyttebilen skal komme klokka halv ti. 2. være / er b) Benjamin tenker: «Det må være flyttebilen.» 3. gå / går b) Han går ut og snakker med sjåføren. 4. bo / bor b) Vi bor i første og andre etasje. 5. bære / bærer a) Vi skal bære inn møblene. 1. komme / kommer a) Flyttebilen skal komme klokka halv ti. b) Flyttebilen skal kommer klokka halv ti. 2. være / er a) Benjamin tenker: «Det må er flyttebilen.» b) Benjamin tenker: «Det må være flyttebilen.» 3. gå / går a) Han gå ut og snakker med sjåføren. b) Han går ut og snakker med sjåføren. 4. bo / bor a) Vi bo i første og andre etasje. b) Vi bor i første og andre etasje. 5. bære / bærer a) Vi skal bære inn møblene. b) Vi skal bærer inn møblene. 6. komme / kommer a) To menn kommer ut av lastebilen. 7. rope / roper b) Benjamin roper på Cecilie og Alex. 8. hete / heter b) Hva heter du? 9. kalle / kaller b) Du kan kalle meg Ben. 10. møte / møter a) Hyggelig å møte deg, Ben! 6. komme / kommer a) To menn kommer ut av lastebilen. b) To menn komme ut av lastebilen. 7. rope / roper a) Benjamin rope på Cecilie og Alex. b) Benjamin roper på Cecilie og Alex. 8. hete / heter a) Hva hete du? b) Hva heter du? 9. kalle / kaller a) Du kan kaller meg Ben. b) Du kan kalle meg Ben. 10. møte / møter a) Hyggelig å møte deg, Ben! b) Hyggelig å møter deg, Ben!

18 3C.1 Personal pronouns: Object form
Dina: Vil du dra til byen sammen med meg? Mamma: Ja, jeg vil gjerne dra til byen sammen med deg. Dina: Skal pappa også være med? Mamma: Jeg vet ikke, men du kan spørre ham. Dina: Mamma og jeg skal dra til byen. Vil du være med oss? Pappa: Ja, jeg vil gjerne være med dere. Dina: Mamma vil kjøpe ei jakke, og jeg skal hjelpe henne. Pappa: Mamma og Dina skal til byen og kjøpe klær. Jeg skal kjøpe en TV. Vil du være med meg? Alex: Ja, jeg vil gjerne være med deg. Kan vi møte mamma og Dina etterpå? Pappa: Ja, vi kan møte dem i byen etterpå. Alex: Jippi, det blir gøy!

19 3C.2 Sentences with Det There is a kitchen in the apartment. There are three bedrooms too. In the living room there is a table. There is also a sofa there. In Dina's room there is an armchair. In the garage there is a car. Det er et kjøkken i leiligheten. Det er tre soverom også. I stua er det et bord. Det er også en sofa der. I Dinas rom er det en lenestol. I garasjen er det en bil.

20 3C.3 Personal pronouns: Object form
jeg du han hun det vi dere de deg ham dere oss henne dem det meg

21 3C.4 The days onsdag fredag søndag mandag tirsdag lørdag torsdag
Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday

22 3D.1 Genitive Cecilie er kona til Ben. Cecilie er Bens kone. Anne er naboen til Cecilie. Anne er Cecilies nabo. Flyttebilen kommer med møblene til familien Vidal. Flyttebilen kommer med familien Vidals møbler. Vennene til Dina er i Frankrike. Dinas venner er i Frankrike. Det er senga til Dina. Det er Dinas seng. Det er Bens jobb. Det er jobben til Ben. Hans er Annes mann. Hans er mannen til Anne. Familien Vidals hus er i Fjordvik. Huset til familien Vidal er i Fjordvik. Dinas mormor bor også i Fjordvik. Mormora til Dina bor også i Fjordvik. Det er jakker i Dinas skap. Det er jakker i skapet til Dina.

23 3D.3 Vocabulary: Pieces of furniture
ei seng et skap et bord et skrivebord en stol ei lampe en sofa en lenestol ei bokhylle a sofa/couch a bookcase/bookshelf a closet/cupboard a chair a bed a writing desk a table a lamp an armchair

24 3D.4 Verbs: Present tense or infinitive
Dina sitter på senga og tar bilder av rommet. Hun hører også på musikk. Hun smiler og ser rundt i rommet. Hun har et skrivebord, en stol, en sofa, et bord, lenestol og en kommode. Nå vil Dina ta et bilde i speilet. Hun står foran speilet og ordner håret. Så henter hun kameraet og tar et bilde. Vennene til Dina er på Facebook. Snart kan de se bilder av Dina i Norge.

25 Ekstra til kapittel 3

26 3A Spørsmål Hvilken dag er det i dag? I dag er det mandag. Alex ligger på en madrass. Hva gjør han? Han ligger og tenker. Hvor er Alex nå? Nå er han i Fjordvik i Norge. Hva skal han gjøre her? Han skal gå i barnehagen her. Hva skal Dina gjøre? Hun skal gå på skolen. Hva skal mamma og pappa gjøre? De skal jobbe. Hvem kommer inn til Alex? Mamma kommer inn til Alex. Hva skal mamma, pappa, Alex og Dina gjøre i dag? I dag skal de være hjemme. Hva venter de på? De venter på en flyttebil. Vil Alex spise frokost nå? Ja, han vil spise frokost nå. Hvor sitter de og spiser? De sitter rundt bordet og spiser. Hva tenker Alex? Han tenker: «Jeg må finne en venn.»

27 3A Verb Det er mandag morgen. Alex ligger på en madrass og tenker. Han er ikke i Paris, han er i Fjordvik i Norge. Her skal de bo. Han skal gå i barnehagen her. Dina skal gå på skolen. Mamma og pappa skal jobbe. Mamma kommer inn til Alex. Hun smiler. Mamma: God morgen, Alex! Er du våken? Alex: Hei, mamma. Hva skal vi gjøre i dag? Mamma: Vi skal være hjemme. Vi skal være sammen, du og Dina og pappa og jeg. Alex: Men hva skal vi gjøre? Mamma: Vi venter på en flyttebil. Men nå skal vi spise frokost. Kommer du? Alex: Ja, jeg kommer. Mamma: Dina! Ben! Nå er det frokost. De sitter rundt bordet og spiser frokost sammen. Det er hyggelig. Dina sier noe morsomt. Pappa ler, og mamma smiler. Alex sitter og tenker. Han er i Norge nå. Han kjenner bare mamma, pappa og Dina her. Han må finne en venn.

28 3B Spørsmål Har familien Vidal mange (many) møbler? Nei, de har fire madrasser, fire stoler og ett bord. Når skal flyttebilen komme? Flyttebilen skal komme på mandag. En lastebil stopper utenfor huset. Hvem snakker Ben med? Han snakker med sjåføren. Hva heter flyttebyrået? Det heter Drammen flyttebyrå. Hva er adressa til familien Vidal? Adressa til familien Vidal er Osloveien 24 A. Hvor mange menn kommer ut av lastebilen? To menn kommer ut av lastebilen. Hva gjør mennene? De bærer inn møblene. Hva gjør Cecilie og Alex? De kommer ut og hjelper mennene. Hvem kommer og hilser etter et kvarter? Etter et kvarter kommer en nabo og hilser. Hva heter han? Han heter Hans Olsen. Hvor bor han? Han bor i nabohuset. Bor han sammen med noen (somebody)? Ja, han bor sammen med Anne.

29 3B Pronomen Familien Vidal bor i et hus med fire madrasser, fire stoler og ett bord. Det er alt. De venter på en flyttebil med møbler fra Frankrike. Bilen skal komme på mandag. Mandag formiddag stopper en lastebil utenfor huset. Benjamin går ut og snakker med sjåføren. Ben: Hei! Sjåfør: Hei, vi er fra Drammen flyttebyrå. Er dette Osloveien 24 A? Ben: Ja, det er riktig adresse. Sjåfør: Er du Benjamin Vidal? Ben: Ja, det er riktig! Sjåfør: Fint! Vi skal bære inn møblene.

30 3B Pronomen To menn kommer ut av lastebilen. Benjamin roper på Cecilie og Alex. De kommer ut og hjelper mennene. Etter et kvarter kommer en nabo. Hans: Hei! Jeg er naboen din. Jeg heter Hans Olsen. Ben: Jeg heter Benjamin Vidal, men du kan kalle meg Ben. Hans: Hyggelig å møte deg, Ben. Ben: Her er familien min. Kona heter Cecilie. Hans: God dag, jeg bor i nabohuset sammen med Anne. Cecilie: God dag! Ben: Og her er Alex. Vi har også ei jente, hun heter Dina. Hans: Hyggelig å hilse på dere!

31 3C Spørsmål Hvilken dag er det? (Which day is it?) Det er tirsdag (ettermiddag). Hvor er Cecilie og Alex? De er hjemme. Hva gjør Cecilie? Hun går rundt i leiligheten. Er leiligheten stor? Ja, den er stor. Hvor mange (how many) soverom er det? Det er tre soverom. Hvor står kjøleskapet? Det står i hjørnet på kjøkkenet. Hvor mange stoler er det rundt spisebordet? Rundt spisebordet er det seks stoler. Hvordan er badet? På badet er det to vasker, en dusj og en vaskemaskin. Hvilke (which) møbler er det i stua? I stua er det et salongbord, en sofa og to lenestoler. Har de TV? Nei, de har ikke TV (de må kjøpe en TV). Hva kan de se fra balkongen? Fra balkongen kan de se huset til mormor og morfar. Kan Alex og mamma besøke mormor og morfar nå? Ja, de kan besøke dem nå.

32 3C Verb Det er tirsdag ettermiddag. Cecilie og Alex er hjemme. Cecilie går rundt i leiligheten. Hun liker den. Den er stor, med gang, kjøkken, bad, stue og tre soverom. På kjøkkenet er det en benk med komfyr og oppvaskmaskin. I hjørnet står et kjøleskap. Det er også et spisebord og seks stoler der. På badet er det to vasker, en dusj og en vaskemaskin. Møblene i stua er på plass. Der står et salongbord, en sofa og to lenestoler, men de må kjøpe en TV. Alex løper rundt i stua. Han stopper og ser på mamma.

33 3C Verb Alex: Mamma, kan vi gå ut på balkongen? Cecilie: Ja, det er greit. Alex: Hvor bor mormor og morfar? Cecilie: Kan du se husene der borte? Alex: Ja. Cecilie: Der bor mormor og morfar. Alex: Kan vi besøke dem snart? Cecilie: Du kan ringe til mormor nå og spørre. Her er telefonen. Alex: Hei, mormor! Det er Alex. Kan vi besøke dere? Mormor vil ha besøk nå. Alex hopper i trappa og løper til bilen. Den står i garasjen. Han skal besøke mormor og morfar.

34 3D Spørsmål Hvilken dag er det? Det er tirsdag kveld. Hvem er Dina sammen med? Hun er alene. Hvor sitter Dina? Hun sitter på senga. Hva gjør hun? Hun tar bilder av rommet. Hvor er vennene til Dina? De er i Frankrike. Hvor kan de se bildene til Dina? De kan se bildene til Dina på Facebook. Hva hører Dina på? Hun hører på musikk, Justin Bieber. Hvem er det bilder av på veggen? På veggen er det bilder av Justin Bieber. Hvilke (which) møbler har Dina? Hun har et skrivebord, en stol, en sofa, et bord, en lenestol, en kommode og et klesskap. Hvor står klesskapet? Det står mellom døra og senga. Hva gjør Dina på badet? Hun ordner håret, tar på sminke og tar et bilde. Hvordan blir bildet? Det blir kjempefint!

35 3D Preposisjoner Dina sitter på senga og tar bilder av rommet. Det er tirsdag kveld, og hun er alene. Vennene til Dina er i Frankrike. Men de er på Facebook. Snart kan de se bilder fra Dinas rom i Norge. Dina hører på musikk. Justin Bieber synger «Baby», og hun smiler og ser rundt i rommet. Hun har et skrivebord og en stol. Hun har også en sofa, et bord og en lenestol, og ved vinduet står en kommode. På veggen er det bilder av Justin Bieber. Mellom døra og senga er det et klesskap. Det har ei hylle for bluser og T-skjorter, ei for bukser og skjørt, og ei for undertøy. I skapet er det også jakker og sko. Dina bytter bluse og går på badet. Hun står foran speilet og ordner håret og tar på sminke. Så henter hun kameraet, smiler og tar et bilde i speilet. Det blir kjempefint! Snart kan vennene i Frankrike se bilder av Dina i Norge.

36 Hva er det? Det er ei seng. Det er et skap. Det er et vindu.
Det er et bord. Det er et skrivebord. Det er ei dør. Det er en stol. Det er en vask. Det er et badekar. Det er en dusj. Det er en komfyr. Det er et kjøleskap.

37 Hva er det? Det er et hus. Det er ei blokk. Det er en leilighet.
Det er ei hytte. Det er en skole. Det er en barnehage. Det er ei kirke. Det er et sykehus. Det er en fabrikk.


Laste ned ppt "Tekster til kapittel 3."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google