Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Feministisk etikk Autonomi, relasjoner og følelser

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Feministisk etikk Autonomi, relasjoner og følelser"— Utskrift av presentasjonen:

1 Feministisk etikk Autonomi, relasjoner og følelser
Ingvild Torsen * Ex.Phil. vår 2019 *

2 forelesningsplan Hvem filosoferer? Spiller det noen rolle?
Feminisme i etikken Det oversette: omsorg, nærhet, følelser Marilyn Friedman: autonomiens rolle i feministisk etikk

3 Filosofens synsvinkel: situert eller fra ingensteds?
Spiller det noen rolle hvem filosofen er? Spiller det noen rolle om filosofen er hvit, rik, hetero, fra arbeiderklassen, fra et fattig land, fra et land i krig, singel, sint, funksjonsfrisk, mann eller kvinne eller en som ikke passer i disse binære kategoriene? Mulig svar: Nei. Så lenge filosofen er rasjonell er disse spesifikke kjennetegnene eller betingelsene irrelevante. Fornuften vår lar oss innta et upartisk, universelt ståsted. En utsikt fra ingensteds («a view from nowhere»).

4 Et empirisk utgangspunkt: moralsk psykologi
- Hvordan er det vi tenker og føler om moral, hva motiverer oss til å handle? En deskriptiv vitenskap, som undersøker de psykologiske aspektene ved moralsk liv. Disse aspektene kan variere avhengig av en rekke faktorer, noen av dem kan vi kontrollere, andre ikke. Kritisk potensiale: Er normativ teori forenelig med moralsk psykologi?

5 Kohlbergs “Heinz scenario”
En kvinne et sted i Europa hadde en spesiell type kreft og var døden nær. Det fantes en medisin legene trodde kunne redde henne. Det var en type radium som farmasøyten i byen nettopp hadde oppdaget. Medisinen var kostbar å fremstille, men farmasøyten tok ti ganger mer betalt for den enn det det kostet ham å produsere den. Han betalte $400 for radium og tok $4000 for en liten dose av medisinen. Ektefellen til den syke kvinnen, Heinz, gikk til alle han kjente for å låne penger og tok i bruk alle lovlige midler, men kunne bare skrape sammen omtrent $2,000, halvparten av prisen. Han fortalte farmasøyten at hans kone var i ferd med å dø og ba farmasøyten selge medisinen billigere eller la ham betale resten senere. Men farmasøyten sa "Nei, jeg oppdaget medisinen og jeg vil tjene penger på den." Dermed, etter å ha forsøkt alle lovlige midler, vurderer Heinz å bryte seg inn i mannens apotek og stjele medisinen for sin kone.

6 Carol Gilligan: en annen stemme
Gilligan arbeidet med psykologen Lawrence Kohlberg på en veldig kjent studie av moralsk utvikling. Kohlbergs kjerneutvalg besto av 72 gutter fra middelklasse- or arbeiderklassefamlier I Chicago. Guttene var 10, 13 og 16. Dette var såkalt «longitudinal research», som fulgte forskningssubjektene gjennom oppvekst og ungdom. Kohlberg er ikke primært interessert i om subjektet svarer «ja» eller «nei» på Heinz’ dilemma, men i resonneringen som ligger bak svaret. Intervjueren vil vite hvorfor subjektet mener Heinz burde stjele medisinene eller ikke.  

7 Kohlbergs seks stadier i moralsk utvikling
Nivå I. Før-konvensjonell moral Trinn 1. Lydighet og straff. Trinn 2. Individualisme og byttehandel. Eller intrumentell, relativistisk orientering Nivå II. Konvensjonell moral Trinn 3. Gode mellommenneskelige forhold.   Trinn 4. Opprettholde sosial orden. Nivå III. Post-konvensjonell moral Trinn 5. Sosial kontrakt og individuelle rettigheter. Trinn 6: Universelle prinsipper.

8 Carol Gilligan: en annen stemme
I 1982 gir Gilligan ut In a Different Voice Hun legger merke til kjønnsforskjeller i barnas svar. Er jenter og unge kvinner moralsk underutviklede? Eller kan man høre en annen type moralsk refleksjon i deres svar?

9 Hva er etikkens bestanddeler? Tradisjonelle svar vs. feministisk etikk
Rettigheter Omsorg Like individer knyttet til hverandre gjennom en kontrakt Ulike individer som er formet av relasjoner til andre, disse relasjonene er preget av ulike rolleforventninger, fordeling av makt Den etiske situasjonen som konflikt mellom ulike interesser/rettigheter, som kan ”løses” hierarkisk Den etiske situasjonen som en skade i et nettverk av relasjoner mellom mennesker som kan repareres Det etiske spørsmålet som avskåret i tid og rom Det etiske spørsmålet som utstrakt i tid og rom, og dermed som svært komplekst

10 Hva er viktig i etikken? Tradisjonelle svar vs. feministisk etikk
Fornuft Upartiskhet Det prinsipielle Det allmenne Følelser Å bry seg om spesifikke andre, nære relasjoner Det spesifikke Det personlige

11 Hva med autonomi? Autonomi betyr at man er fri til å bestemme over seg selv Bokstavelig talt å «gi seg selv lover» auto (gr.) : selv nomos (gr.) : lov For Kant er autonomi en forutsetning for at vi kan være moralske

12 Autonomi kontra paternalisme og lydighetsmoral
Kants forestilling om autonomi kjennetegnes ved at vi kun bruker fornuft og dermed også abstraherer fra alt det partikulære som kjennetegner oss som moralske aktører, inkludert omsorgsrelasjoner, følelser, personlige prosjekter. Idealet er en ubesudlet, fullstendig, selvtilstrekkelig praktisk fornuft. Skal feminister forkaste autonomi-idealet?!

13 Autonomi, moralsk og personlig
Hva kjennetegner personlig autonomi? Kort sagt: Å bestemme over seg selv Er frihetsidealet vårt bygget på individualisme og atomistisk forståelse av individer? Hva kjennetegner moralsk autonomi? Å kunne resonnere og handle i lys av moralske prinsipper man selv har valgt og forstått Finnes det en måte å forstå autonomi på som ikke forutsetter et atomistisk, individualistisk ideal?

14 Marilyn FRIEDMAN: Relasjonell autonomi
I tillegg til å vektlegge enhet, sammenheng og selvbevissthet, må autonomi–idealet anerkjenne at: Mennesket er en grunnleggende sosial skapning Autonomi krever egenskaper som enten må læres av andre eller må øves opp i interaksjon med andre

15 Er det en spenning mellom disse?
Relasjoner Mellommenneskelige relasjoner en nødvendighet Mennesket er grunnleggende sosialt Personlig frihet Mellommenneskelige relasjoner er et hinder Menneskets mål er frihet


Laste ned ppt "Feministisk etikk Autonomi, relasjoner og følelser"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google