Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forarbeid til Newton-besøk

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forarbeid til Newton-besøk"— Utskrift av presentasjonen:

1 Forarbeid til Newton-besøk
KOORDINATSYSTEMET Forarbeid til Newton-besøk Satellittene viser vei 1, grunnleggende GPS

2 Hvordan finner du sjørøverskatten?
Legger vi et rutenett på et kart, kan vi finne fram til alle steder på kartet ved å telle streker bortover eller oppover. Forbered elevene på at de skal på Newton-rommet snart. Skal de få til oppgavene her er det viktig at de kan noe om koordinatsystemet. I Newton-rommet skal vi jobbe med GPS og kart, og da er koordinater viktig. Kilde:

3 Startsted på skattekartet
Et startsted på et rutenett kalles origo. Rutenettet gjør det lettere å telle skritt fra origo og fram til skatten.

4 Tall gjør det lettere å finne skatten
Et rutenett med origo kalles et koordinatsystem. Koordinatsystemet gjør det mulig å finne fram til et punkt på en flate. Hvor er skatten her?

5 Akser De to linjene som går gjennom origo kalles akser.
Førsteakse (x-akse) ligger flatt (vannrett). Andreakse (y-akse) går oppover (loddrett). Langs aksene kan vi sette på tall.

6 Punkter Når vi setter punkter i koordinatsystemet, starter vi med førsteaksen (x) og så tar vi andreaksen (y). Punkt P: (3,4) Et punkt kan kalles koordinater eller kartreferanse. Nevn gjerne for elevene at vi skriver (x,y). Dialog med elvene: Sett verdier på punktene P: (3,4) – hvorfor ikke (4,3)?, R: (-3,-2) osv. Hva vil det si at en verdi er negativ? Kan punktenes verdier være desimaltall? Hvordan da? Få eksempler fra elevene. Når trenger vi en kartreferanse? I arbeid? På fritiden?

7 Tid for å finne skatten! Bruk neste bilde fra Leinesfjord med koordinatsystem. Noen elever «gjemmer en skatt» ved å ta ut koordinater. De andre skal beskrive hvor skatten ligger ut fra koordinatene. Flere elever må få prøve seg.

8 Kjenner elevene seg igjen
Kjenner elevene seg igjen? Finn skola, hesteskoen, coop, klea og krushuinna, torghuset…. Er dette et nytt bilde? Ser de noe som mangler? (allhuset) Eksempel (enkelt): Skatten min ligger i punktet (6,3). Hvor er den? Den ligger litt til høyre utenfor inngangen til rådhuset. Eksempel (mer avansert): Man tenker seg hver rute delt i 10 og underdeler: Skatten min ligger i punktet (46,44). Hvor er den? Den ligger i den røde bilen på parkeringsplassen utenfor kulturskolen.


Laste ned ppt "Forarbeid til Newton-besøk"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google