Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Terje Steen Edvardsen Hyllestad-seminaret 2. sept.2017

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Terje Steen Edvardsen Hyllestad-seminaret 2. sept.2017"— Utskrift av presentasjonen:

1 Terje Steen Edvardsen Hyllestad-seminaret 2. sept.2017
Det nye arbeidslivet Terje Steen Edvardsen Hyllestad-seminaret 2. sept.2017

2 Det nye arbeidslivet Frihet versus sikkerhet
Politisk rammeverk. EØS. Frihandel, arbeidsinnvandring og konkurranseutsetting. Nasjonal modifisering. Voksende motstand mot frihandel i USA og vest-europa fordi de store globale bedriftene raserer skogen av mindre lokale, regionale og nasjonale bedrifter. innleid arbeidskraft (2016: 1/3 innleide utenlandske arbeidstakere. Brøt norsk lov ved ikke å ha lønn mellom oppdragene m.m.) Hva krever framtidens oppgaver? Er byråkratiseringen i offentlig sektor et riktig svar? Teknologiske endringer

3 «Flytende modernitet» (Zygmunt Baumann 1925-2016)
Tidligere tiders faste struktur som det livslange ansettelsesforhold, boligen og ekteskapet er ikke lenger faste størrelser livet. Nå er en selv, jobben og partneren blitt utbyttbare. Globaliseringen har gjort mobiliteten til et pluss for en global elite. Det nye i vesten er at middelklassen og ikke lenger bare de fattige føler seg truet på egen overlevelse og eksistens. Derfor har menneskeligheten, solidariteten og moralen vanskeligheter.

4 Frihet versus sikkerhet
Hvis du vil ha mer frihet, må du gi fra deg mer sikkerhet, og motsatt Pendelen svinger. Privatisering av usikkerhet er kommet langt. Ansvaret for å takle den er lagt over på den enkelte sine skuldre. Baumann snakker om eksistensiell sikkerhet, ikke forstått som personlig sikkerhet fra kriminalitet og terror, men den sikkerhet som ligger i å høre til. (Baumann). Er Norge berørt av utviklingen i EU, GB og USA?

5 Teknologiske endringer de siste 10 årene
Hva skjedde i 2007? (10 år etter internett!) Apple presenterte Iphone IBM presenterte en kognitiv datamaskin Amazon lanserte lesebrettet Kindle Airbnb ble lansert Følgende har tatt av etter 2007: sol- og vindteknologi, elektriske biler, LED-lys, energismarte hus og DNA-kartlegging. Prosess- og lagringskapasitet i PC-er har økt kollosalt og blitt rimeligere.

6 Det er ikke vanskelig å forestille seg….
at de raske teknologiske endringene påvirker klima, markeder og arbeidsliv. Hva krever fremtidens oppgaver? Dersom svaret er: Fleksibilitet, innovasjon, spisskompetanse og samarbeidskompetanse! Er offentlige strukturreformer med sentralisering og byråkratisering riktig strategi?

7 Hva med kunstig intelligens? (AI)
I 1997 En verdensmester i sjakk taper for en maskin Kunstig intelligens vil forandre all industri de neste 10 årene! Vil kunstig intelligente maskiner (roboter og droner), gjøre det lettere å gå til krig?

8 Data som ny gullstandard?
DATA – MASKINKRAFT / / ALGORITMER Facebook og Google har enorme mengder data om folk. De kan målrette info uten at folk utenfor målgruppen vet om det. Hvordan vil dette kunne påvirke arbeidslivet?

9 Fremtidens fabrikk Ledelsesnestoren Warren Bennis
Der vil det bare være to til stede i framtiden fabrikk; en mann og en hund. Mannen er der for å mate hunden. Hunden er der for å hindre mannen i å forstyrre robotene.


Laste ned ppt "Terje Steen Edvardsen Hyllestad-seminaret 2. sept.2017"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google