Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bærum Natur- og Friluftsråd (BNF) BNF er en paraplyorganisasjon for natur, friluftsliv og kulturminner. Naturen i Bærum er verneverdig, men akk så truet.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bærum Natur- og Friluftsråd (BNF) BNF er en paraplyorganisasjon for natur, friluftsliv og kulturminner. Naturen i Bærum er verneverdig, men akk så truet."— Utskrift av presentasjonen:

1 Bærum Natur- og Friluftsråd (BNF) BNF er en paraplyorganisasjon for natur, friluftsliv og kulturminner. Naturen i Bærum er verneverdig, men akk så truet fra mange hold!

2 BNF ble stiftet 31. januar 2008 som et samarbeidsorgan mellom
medlemsorganisasjonene og Bærum kommune. BNF representerer følgende 18 organisasjoner: Naturvernforbundet i Bærum Bærum Velforbund Bærum Jeger- og Fiskeforening Lommedalens Vel Bærum Turlag, DNT Berger og Rykkinn Vel Historielaget i Asker og Bærum Bærum Elveforum Lysakervassdragets venner Skuibakkens Venner Hornimarkas Venner Jarmyras Venner Lilløyplassen Naturhus Norsk Ornitologisk Forening, Asker og Bærum lokallag BNF har et styre med 6 medlemmer Sandvika vel Skui Vel Tanum Vel Furubakken Vel Vil bli med: Speiderne i Asker og Bærum Vi har i 1 ½ år hatt en sekretariatsleder en dag i uka. (Ny om 14 dager)

3 Vi skriver høringsuttalelser
Vi vil noe annet enn våre politikere Vi protesterer Men vi når ikke fram – særlig ikke der vi mener det er mest kritisk Hvordan kan vi prøve å påvirke det som skjer? Ved å fortelle om hva som står på spill? Nytt styremedlem: «Vi har noen gode erfaringer fra Botanisk forening i Buskerud! Det har jeg lyst til å prøve her!»

4 Erfaringer med to arrangement
Seminar november 2016: Vår praktfulle natur – kysten i Bærum Bærum Naturfestival mai/juni 2017: Drømmeuke ved Kolsås - Dælivann

5

6

7 Hva gjorde vi og hvordan gikk det?
Leide den store salen i hovedbiblioteket i Bærum Over 100 mennesker var tilstede mellom kl og 20.30 Vi hadde trodd folk ville komme og gå – men de ble hele tiden! Vi solgte pizza (løpende bestilling), hjemmebakt kake og kaffe i alle pausene. Dette var populært og gav oss litt inntekt. Stort engasjement – og samstemt ønske om nytt seminar om et år!

8 «Drømmeuke ved Kolsås-Dælivann» søndag 28. mai – lørdag 3. juni

9 Rapport fra Bærum Naturfestival 2017
Rapporten omfatter gjennomført turprogram i Kolsås-Dælivann landskapsvernområde søndag 28. mai – 3. juni. Arrangør: Bærum Natur – og Friluftsråd (BNF) Tilskudd til Bærum Naturfestival 2017: 37 000 kr Oppsummering: Bærum kommune inneholder flere områder med stort biologisk mangfold, men er sårbart pga. det store presset på utbygging av veier, boliger, forretningsområder, skoler m.m. Hensikten med Bærum Naturfestival er å gjøre innbyggerne i Bærum kommune oppmerksom på hvilken naturperle kommunen er og øke kunnskapen om verdifulle biologiske områder og dermed øke bevisstheten om viktigheten av naturvern. Turprogram 28. mai – 3. juni. BNF i samarbeid med medlemsorganisasjonene, kunne tilby 10 forskjellige tematurer i Kolsås – Dælivann området denne uken. Til sammen var det mer enn 200 mennesker med på turene, inkludert turledere. Tilbakemeldingene var meget positive, det ble uttrykt sterkt ønske om at dette måtte gjentas. Naturkart over Dælivannområdet, som er laget av Hilde Friis Solaas via Naturvernforbundet i Oslo og Akershus, ble utdelt til alle deltagere.

10 Søndag 28. mai kl. 10.30: Kolsåsplatået rundt. 
Langtur fra Stein til Kif-hytta, Kolsås Syd – Sætertjern –Kolsås Nord og tilbake til Ankerveien og Stein gård. Turledeer: Rigmor Arnkværn, BNF og Tom Ekeli Turen Kolsås rundt søndag hadde i utgangspunktet 12 deltakere  pluss to. Lunsj på Søndre Kolsås er avbildet. Kafferast med twist på Nordre Kolsås med orientering av Tom Ekeli om det store flotte verneområdet som neste år blir 40 år og skal få en skikkelig markering.  Det var gråvær og meldt om litt regn – noe som nok holdt endel folk tilbake. Mandag 29. mai kl : Slåtteenga på Gjettumbråtan Turleder: Naturvernforbundet i Bærum v/Zsuzsa Fey, Vi var 6 personer og en hund i bånd som var med på turen. Det ble ca. 2 timer totalt, med tur, rast, og omvisning på enga. Yngste deltager var 8 måneder, eldste ca. 80 år. Av deltagerne var det 4 NiB-medlemmer. Mandag 29. mai kl : Ville orkideer og andre botaniske godbiter rundt Dælivann . Turledere: Elin Viker Thorkildsen (Norsk Botanisk Forening) og Kristin Bjartnes(BNF og Norsk Botanisk Forening) Det var 22 meget interesserte deltagere, bl.a. 2 meget unge. Turen gikk ikke så langt, men tok lang tid, 2,5 timer. Del ble vist frem litt forskjellige biotoper, bl.a. ved vannet der hvor «Gutten med seljefløyten» er malt. Der vokser det flotte vannplanter som myrkongle og gulldusk. Til slutt gikk vi til kalkberg ved Dalbo gård, med lodnebregne og svartburkne.

11 Tirsdag 30. mai kl. 18.00: Geologi i Kolsås.
Turledere: Geologer Bente Bue og Henning Dypvik Til sammen 17 personer på tur. - genialt opplegg med plakater og tegninger underveis. Virkelig god pedagogisk formidling - det er jo vanskelig stoff, men turlederne klarte å gjøre det tilgjengelig for oss som kom dit uten bakgrunnskunnskaper. Vi fulgte den merkede stien fra Toppåsbakken til toppen av Kolsås.

12 . Onsdag 31. mai kl. 18.00: Fuglesangtur rundt Dælivann.
Turledere: Asker og Bærum ornitologiske forening v/Terje Bøhler og Johnny Pedersen 37 arter ble observert. Det var i overkant av 50 turdeltagere totalt (noen kom, noen gikk) som hadde en flott tur rundt vannet. En absolutt trivelig tur med noen hyggelige overraskelser som vandrefalk, krikkender og tre par toppdykker og hekkende knoppsvane. Det ble observert en konflikt mellom hekkende fugler og fisking etter vårgytende gjedde i sivkanten - akkurat der disse sårbare artene forsøker å hekke. Dette er tatt opp med FMOA i forbindelse med revidering av verneforskriftene . Onsdag 31. mai kl : Kveldstur rundt Dælivann med innføring i kartlesing. Turleder: Bærum turlag v/Maggy Elva Bjørgvinsdottir, Det møtte  fem personer, de to kursdeltakerne var relativt unge mennesker. Kurset besto i å lære kartsymboler, kjenne igjen terrengdetaljer fra kart til terreng og vice versa, og hvordan man orienterer kartet, og ved hjelp av denne kunnskapen bestemme hvor man er (i terrenget). Meget dyktige instruktører fra Turistforeningen og en hyggelig tur.

13 Torsdag 1. juni kl. 18.00: Fleskummalerne, Kolsås – Dæli.
Turleder: Einar Skage Andersen, Bærum turlag Tema for turen var «Fleskumsommeren 1886» da malerne Christian Skredsvig, Erik Werenskiold, Kitty Kielland, Harriet Backer, Eilif Peterssen og Gerhard Munthe bodde på Fleskum gård. Resultatet ble impresjonismen/nyromantikken i norsk malerkunst. Det møtte ca. 40 deltagere som fikk gleden av å høre på en utrolig kunnskapsrik og interessant foredragsholder. Vi ruslet rundt Dælivann, hvor foredragsholderen sto på 4 forskjellige steder, først ved Fleskum gård – hvor vi hørte om oppstarten, så ved grøfta ved sydenden hvor skissene til «Gutten med seljefløyten» ble laget. Neste stopp var utelåven og siste stopp var Skotta gård, kunstnerboligen til Kitty Kielland, hvor han fortalte om Harriet Backer og Kitty Kielland.

14 Torsdag 1. juni kl. 18.00: Fugler i Kolsåsområdet.
Turleder: Niels Snedstrup, Norsk Ornitologisk Forening, avd. Asker og Bærum Til sammen 6 deltaker, inkludert dyktig og engasjert turleder. Det ble observert 20 arter som ble sett på nært hold og et tredvetall arter ble hørt. Fredag 2. juni kl : Flerkulturell tur. Tema er naturen rundt oss, livet i skogen og ferskvann, friluftsliv, allemannsretten m.m. Turen gikk i lett terreng, avpasset etter deltagerne. Turledere: Kristin Bjartnes og Rigmor Arnkværn, Bærum Natur- og Friluftsråd. Det ble informert om turen til forskjellige målgrupper via Bærum Røde Kors. Det var til sammen 5 deltagere på turen, inkludert turlederne. Vi plukket blomster og snakket litt generelt om friluftsliv, før vi hadde en rast ved fløytespilleren.  Dette var i begynnelsen av Ramadan og ingen av godsakene vi hadde med, kunne friste vår flerkulturelle deltaker.  Vi hadde det hyggelig, men snakket om hvordan vi kunne gjenta turen og få med langt flere av våre mange flerkulturelle innbyggere.  Lørdag 3. juni kl : Vi ser på sommerfugler, vanninsekter og andre skumle småkryp. Et arrangement for familier og barn. Turledere: Terje Bøhler i BNF, Even Tvede Lunde og Randy Gunnar Lange. Det ble et meget vellykket arrangement ved Dælivannets sørside (ved "Seljefløyten"). Ca 55 fremmøtte totalt som trosset værmelding med regn. Det ble gråvær, men ingen nedbør før ca kl  


Laste ned ppt "Bærum Natur- og Friluftsråd (BNF) BNF er en paraplyorganisasjon for natur, friluftsliv og kulturminner. Naturen i Bærum er verneverdig, men akk så truet."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google