Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Undervisningsopplegget 17.mai

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Undervisningsopplegget 17.mai"— Utskrift av presentasjonen:

1 Undervisningsopplegget 17.mai
om 17.mai

2 Hvorfor feirer vi 17.mai? Samtale med ungene om 17.mai og hva vi vanligvis gjør den dagen. Synge og øve på 17.mai sanger. Øve hjemme også. Snakke om 17.mai i gamle dager. Forklare kort om 1814 og Eidsvoll. Vise bilder med projektor.

3 Lag ett dokument som beskriver deg og din skole
Lag ett dokument som beskriver deg og din skole. Sett gjerne inn bilder som viser deg og dine elever i læringssituasjoner. Bruk Word eller PowerPoint.

4 17 mai er Norges nasjonaldag, bursdagen til Norge
I 400 hundre år var Norge en del av Danmark. De bestemte over Norge. I 1814 ble Norge en selvstendig stat. Da dro 112 norske menn til Eidsvoll og lagde den første norske grunnloven. Grunnloven er de viktigste lovene et land har. I den står det hvem som skal bestemme i landet og hvordan lover kan endres. Alle andre lover i Norge må følges grunnloven. Forsamlingen valgte deretter regenten, prins Christian Frederik, til Norges konge. Norge feirer 17. mai fordi det var da Norge fikk sin egne grunnlov. I år fyller grunnloven 200 år.

5 17. mai er en offisiell flaggdag og en offentlig høytidsdag med arbeidsfri.
Norge feirer 17. mai fordi det var da Norge fikk sin egne grunnlov. I år fyller grunnloven 200 år.

6 Mange bruker bunad eller andre nasjonaldrakter.
Det er vanlig å pynte seg på nasjonaldagen. Mange bruker bunad eller andre nasjonaldrakter. Tradisjonen med å kle seg i bunad begynte for litt over 100 år siden. For å markere og feire at Norge var blitt et selvstendig land begynte voksne å kle barna sine i bunader i 1905.

7 De brukte bunader før også
De brukte bunader før også. Skaut er det kanskje ikke så mange som bruker lenger? Prøv å se etter det på 17.mai.

8 Bunadene Disse bunadene var inspirert av folkedrakter som norske bønder brukte på 1800-tallet.

9 Å bruke bunad er en gammel, norsk tradisjon
Det finnes mange forskjellige bunader. Hvis du skal kjøpe deg bunad, er tradisjonen at du kjøper bunad som viser hvor du eller slekta di kommer fra. Lier Sigdal

10 Nedre Buskerud BUNADSØLJE BUNADSKJORTE BUNADVESKE STAKK BUNADSKO

11 Alle sammen måtte pynte seg
Ikke alle hadde bunad, men pynte seg måtte alle sammen!

12 17.mai tog fra gamle dager. Her ser du enda et bilde av et 17.mai tog fra gamle dager. Alle har pyntet seg og har flagg i hånda.

13 17.mai i dag

14 Barnetog Det arrangeres barnetog på formiddagen. Skolebarna går i tog mens de vifter med norske flagg og synger sanger. Mange steder spiller musikkorps i toget. I over 140 år har skolebarn sunget nasjonalsangen ”Ja, vi elsker dette landet”. Teksten ble skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson i Fire år senere skrev søskenbarnet hans, Rikard Nordraak, melodien.

15 God stemning Det blir god stemning i toget med glade barn som synger og roper Hurra!

16 Flagg som kan viftes høyt i været!
Det er også fint når mange har flagg som kan viftes høyt i været!

17 Musikk-korps Musikk-korps er en viktig del av 17.mai. Tenk så kjedelig det hadde vært å se på toget uten å ha noe musikk…

18 Etter toget… Etter toget er det tradisjon at leker og bespisning skjer på skolene. Da kan man ofte få kjøpt kaker, brus, is, pølser og annet godt.

19 17.mai-tale 17.mai-tale hører med på den store dagen. Da pleier man å snakke litt om hvorfor vi feirer 17.mai

20 HVORFOR FEIRER VI 17.MAI? Fra 1380 var Norge i union med Danmark.
Den danske øverstkommanderende i Norge, Christian Frederik, ville at 112 menn fra rundt om i Norge skulle komme til Eidsvoll for å lage en norsk grunnlov.  § 1. Kongeriket Norge er et frit, uafhængigt og udeleligt Rige.

21 Den norske grunnloven Den nye grunnloven ble undertegnet 17. mai Den norske grunnloven ga folket mer makt. Bildene er hentet fra

22 Christian Frederik 17. mai 1814 ble Christian Frederik valgt til ny, norsk konge av de 112 mennene på Eidsvoll. Han fikk bare være konge noen få måneder – svenskene ville nemlig ha Norge. Etter en kort krig, fant kongene ut at de måtte snakke sammen. Christian Frederik visste at svenskekongen var sterkere og at han ville tape. Han måtte derfor gå med på å gi Norge til Sverige. Den nye kongen i Norge het Karl Johan og han ble konge den 10. oktober Norge var i union med Sverige helt til 1905, men grunnloven fikk vi beholde!

23 Flaggets far Det var kjøpmann Frederik Meltzer som var arkitekten (han som hadde lagd det) bak det norske flagget. Han var politisk aktiv og representerte Selvstendighetspartiet for Bergen, og satt i riksforsamlingen. I 1821 fikk han Odelstinget til å vedta sitt forslag til norsk flagg. Siden har det vaiet over nasjonen.

24 FLAGGET: Flagget skal behandles med stor respekt. Når flagget er gammelt og utslitt skal det klippes opp i sømmene, og fargene skal adskilles og til slutt brennes. Det er ikke lov å ødelegge eller brenne et flagg. Det regnes som flaggskjending.

25 Flaggregler - Det norske flagget skal alltid behandles med aktelse og ærbødighet. Det finnes faktisk en egen lov om hvordan flagget skal anvendes. Det skal aldri berøre jorden eller slepe vannet. - Det skal heller ikke tjene som underlag eller bakgrunn for noe annet. Flagget skal henge fritt. - Det er for eksempel bare tillatt for statens offentlige bygninger, post- og tollfartøyer å bruke et flagg med splitt og tunge. - Et utslitt flagg skal brennes, eller sprettes fra hverandre fargevis. - Ved dødsfall og begravelse flagges det på halv stang. Flagget heises først til topps og fires så ned 1/3 del av stangens høyde. Når begravelsen har funnet sted heises flagget til topps.

26 Flagg for alle høytider
Offentlige bygninger skal flagge på de offisielle flaggdagene, som bl.a. frigjøringsdagen 8. mai, samenes nasjonaldag 6. februar og kongelige fødselsdager. Det er fritt opp til folk å heise flagg ved festlige anledninger, som konfirmasjon og gebursdager. Ved dødsfall heises flagget på halv stang.

27 Offisielle flaggdager
1. januar 1. Nyttårsdag 21. februar H.M. Kong Harald V 1. påskedag 1. mai Offentlig Høytidsdag 8. mai Frigjøringsdagen mai Grunnlovsdagen 1. pinsedag 7. juni Unionsoppløsningen juli H.M. Dronning Sonja 20. juli H.M.K. Kronprins Haakon Magnus 29. juli Olsok 19. august Kronprinsesse Mette-Marit 22. september Prinsesse Märta Louise 25. desember 1. Juledag

28 Rødrussen, blårussen Rødrussen Blårussen
Rødrussen, blårussen, svartrussen og grønnrussen feirer at de er ferdige på videregående skole. Noen av dem har gått så lenge som 13 år på skolen, og synes virkelig de fortjener en fest.

29 Henrik Wergeland Forfatteren Henrik Wergeland ( ) var en av de første som jobbet for å gjøre 17. mai til en festdag. Han holdt den første 17. mai-talen i Han skrev også den første nasjonalsangen for barn; «Vi er en nasjon vi med.» Wergeland ble kalt «17. mai-kongen» mens han levde.

30 I over 100 år har kongefamilien stått på slottsbalkongen 17. mai.
Den virkelige Kongen, Kong Harald, står på Slottsbalkongen 17. mai og har en av sine travleste arbeidsdager. Jobben hans er å vinke til barnetoget, så det er ikke rart om han er litt sliten i håndleddet på slutten av dagen. I over 100 år har kongefamilien stått på slottsbalkongen 17. mai.


Laste ned ppt "Undervisningsopplegget 17.mai"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google