Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

På død og liv Hva er ytringsfrihet?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "På død og liv Hva er ytringsfrihet?"— Utskrift av presentasjonen:

1 På død og liv Hva er ytringsfrihet?
Hvem skal bestemme hva man kan skrive om? Bør forfattere og andre få skrive og si hva som helst? Hva er sensur? Bruker man sensur i dag?

2 Ytringsfrihet og sensur
«Ytringsfrihet er en rettighet som innebærer friheten til å ha egne meninger, til å motta og gi informasjon uten innblanding fra myndighetene eller andre personer» ( «Sensur betyr å holde noe borte fra allmennheten» (

3 FARLIGE BØKER

4 I krigstid… Nazistene brente bøker som brøt med deres ideologi. Bildet er hentet fra Berlin i mai Bøker av bl.a. Karl Marx og Sigmund Freud ble brent. «Hvilke fremskritt vi gjør! I middelalderen hadde de brent meg, i dag nøyer de seg med å brenne bøkene mine.» (S. Freud). Under 2. verdenskrig forbød tyskerne alle bøker skrevet av jødiske forfattere. Det var derfor ikke lov å selge fortellingene om Bambi, som var skrevet av den jødiske forfatteren Felix Salten.

5 Av religiøse grunner… «Sataniske vers» (1989) var skrevet av den indiske forfatteren Salman Rushdie. Boka ble sett på som blasfemisk (gudsbespottende) og et angrep på islam. Ayatollah Khomeini i Iran utstedte en fatwa, som betyr at noen kan drepes uten at morderen skal bli straffet. Journalist og forfatter Taslima Nasrin fra Bangladesh ble dømt til døden i Grunnen var at hun skrev den dokumentariske romanen Lajja, der hovedpersonen tar til orde for at staten skal styres uten religiøs påvirkning. Nasrin rømte og har siden levd i utlandet. Har publisert bøkene sine på Internett.

6 For å skape et nytt verdensbilde…
I 1633 ble boka Dialog av den italienske fysikeren og astronomen Galileo Galilei forbudt av paven. I boka forsvarte Galilei synet til den polske astronomen Nicolaus Copernicus, som mente at det er sola som er sentrum i universet, og ikke jorda. Boka ble forbudt, og Galilei ble dømt til livsvarig fengsel. Ble senere benådet, men forbudet mot boka varte likevel i 350 år, til Vatikanet opphevet det i 1992.

7 Sexsensur… I 1956 ble romanen Sangen om den røde rubin anmeldt og beslaglagt, og saken havnet i Oslo byrett. Boka inneholdt nemlig mange «dristige seksualskildringer». Saken gikk til Høyesterett, hvor boka likevel ikke ble regnet som utuktig. Boka fikk masse gratis reklame – og førsteopplaget på 4000 ble til solgte eksemplarer. Mykle ble så provosert av rettsaken at han sluttet å skrive. Den erotiske novellesamlingen Dekameronen ble skrevet av Giovanni Boccaccio i Deler av boka var forbudt i Sør-Afrika helt fram til I Australia varte forbudet fram til 1963.

8 Sexsensur forts… Ibsens Gengangere vakte oppsikt i Ibsen tok blant annet opp «den frie kjærligheten» – eller sex utenfor ekteskapet – og i den siste scenen dør sønnen Osvald av kjønnssykdommen syfilis. Boka ble forbudt i flere land, bl.a. England, Spania og Russland. I 1966 kom boka Uten en tråd av en anonym forfatter. Boka ble straks anmeldt, og politiet stormet bokhandlerne og beslagla bøkene. Det ble kjent at J. Bjørneboe hadde skrevet boka. Det ble rettssak, boka ble forbudt, og Bjørneboe ble dømt for å ha skrevet ei bok med pornografisk innhold. I følge Bjørneboe handlet boka om ei ung jentes vei mot seksuell frigjøring gjennom en serie erotiske forhold, og forfatteren stilte seg på kvinnens side i kjønnskampen. Bjørneboe hevnet seg senere på rettsvesenet med Uten en tråd II, som bare ble utgitt på dansk. Den handler om sexlivet til jurister, advokater og dommere.


Laste ned ppt "På død og liv Hva er ytringsfrihet?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google