Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

M2M utstyrsovervåkning System for fjernstyring og fjernovervåking av utstyr fra IM-basert mobilklient. System for fjernstyring og fjernovervåking av utstyr.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "M2M utstyrsovervåkning System for fjernstyring og fjernovervåking av utstyr fra IM-basert mobilklient. System for fjernstyring og fjernovervåking av utstyr."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 M2M utstyrsovervåkning System for fjernstyring og fjernovervåking av utstyr fra IM-basert mobilklient. System for fjernstyring og fjernovervåking av utstyr fra IM-basert mobilklient.

3 Om teamet: Frank Paaske Fredrik Wold Jon Arne Grødal 23 år Fra Åndalsnes Går datateknikk på HiST Har tidligere tatt fagbrev i serviceelektronikk 24 år Fra Trondheim Går datateknikk på HiST Gikk allmenn på videregående 23 år Fra Sunndalsøra Går datateknikk på HiST Har tidligere tatt fagbrev i serviceelektronikk

4 Vår oppdragsgiver: Telenor Mobil er Norges ledende leverandør av mobiltelefoni, personsøking og mobil datakommunikasjon. Telenor Mobil er Norges ledende leverandør av mobiltelefoni, personsøking og mobil datakommunikasjon. Tilbyr moderne, markedstilpassede og kostnadseffektive kommunikasjonsløsninger til bedrifts- og privatmarkedet. Tilbyr moderne, markedstilpassede og kostnadseffektive kommunikasjonsløsninger til bedrifts- og privatmarkedet. Ved årsskiftet hadde selskapet ca. 2,3 millioner mobilabonnenter. Ved årsskiftet hadde selskapet ca. 2,3 millioner mobilabonnenter.

5 Om vår andre oppdragsgiver: Tendo Tech leverer informasjonssystemer for styring og fjernovervåking av utstyr via mobile enheter (FirstToKnow). Tendo Tech leverer informasjonssystemer for styring og fjernovervåking av utstyr via mobile enheter (FirstToKnow). Tendo Tech ble etablert høsten 2003 og er et selskap i vekst. I dag består firmaet av 6 ansatte og har kontorer i Bergen og Trondheim. Tendo Tech ble etablert høsten 2003 og er et selskap i vekst. I dag består firmaet av 6 ansatte og har kontorer i Bergen og Trondheim. Ledergruppen i Tendo Tech består i dag av fire personer som til sammen har utdanning, erfaring, kontakter, kunnskap og bakgrunn på områder som er relevant for Tendo Tech. Ledergruppen i Tendo Tech består i dag av fire personer som til sammen har utdanning, erfaring, kontakter, kunnskap og bakgrunn på områder som er relevant for Tendo Tech.

6 Oppgaven Lage en meldingsformidler (jabberklient) for Nokia 12. Lage en meldingsformidler (jabberklient) for Nokia 12. Lage et grensesnitt mot hardware i Nokia 12 (inn-/utganger o.l). Lage et grensesnitt mot hardware i Nokia 12 (inn-/utganger o.l). Gjøre det mulig å styre/overvåke Nokia 12 ved hjelp av jabber. Gjøre det mulig å styre/overvåke Nokia 12 ved hjelp av jabber. Vil bli brukt i Tendo Tech sin FirstToKnow plattform for utstyrsovervåkning/-styring. Vil bli brukt i Tendo Tech sin FirstToKnow plattform for utstyrsovervåkning/-styring.

7 Hvorfor denne oppgaven? Alle på gruppen er interessert i kombinasjonen data og telekommunikasjon, og i hvert fall to av oss kommer til å studere videre innenfor dette fagområdet. Alle på gruppen er interessert i kombinasjonen data og telekommunikasjon, og i hvert fall to av oss kommer til å studere videre innenfor dette fagområdet. M2M er en teknologi i stor vekst, som vil påvirke alles hverdag i fremtiden. M2M er en teknologi i stor vekst, som vil påvirke alles hverdag i fremtiden. Et slikt system for utstyrsovervåkning vil ha et enormt bruksområde, og mange bedrifter vil ha bruk for et slikt system. Dersom de velger FirstToKnow, er det ekstra gøy at vi har vært med på utviklingen av denne plattformen. Et slikt system for utstyrsovervåkning vil ha et enormt bruksområde, og mange bedrifter vil ha bruk for et slikt system. Dersom de velger FirstToKnow, er det ekstra gøy at vi har vært med på utviklingen av denne plattformen.

8 Hva er prosessovervåkning og prosesstyring? Prosessovervåking kan benyttes der det trengs en kontinuerlig sjekk av et system, dette kan for eksempel være et industrielt anlegg. Alarm ved feil på anlegget er en funksjon som kan redusere nedetid på et anlegg. Prosessovervåking kan benyttes der det trengs en kontinuerlig sjekk av et system, dette kan for eksempel være et industrielt anlegg. Alarm ved feil på anlegget er en funksjon som kan redusere nedetid på et anlegg. Prosesstyring er nytting i industrielle anlegg. Nødstoppfunksjonalitet og av/på-styring av enheter er noen av funksjonene som kan gjøre hverdagen lettere for industien. Når en feil oppstår, mottas en alarm, og bruker kan lett aktivere en nødstopp for anlegget for å minimere skadene. Prosesstyring er nytting i industrielle anlegg. Nødstoppfunksjonalitet og av/på-styring av enheter er noen av funksjonene som kan gjøre hverdagen lettere for industien. Når en feil oppstår, mottas en alarm, og bruker kan lett aktivere en nødstopp for anlegget for å minimere skadene.

9 Prinsippskisse:

10 Nokia 12 En mobiltelefon der display og tastatur er erstattet med et sett inn- og utganger. En mobiltelefon der display og tastatur er erstattet med et sett inn- og utganger. Har 9 utganger (digitale), og 11 innganger (der 3 er analoge og resten digitale). Har 9 utganger (digitale), og 11 innganger (der 3 er analoge og resten digitale). 3 serieporter. 3 serieporter. Kan programmeres i Java, J2ME. Kan programmeres i Java, J2ME. Trådløs kommunikasjon via mobilnettet, kan bruke GPRS for å kommunisere med internett. Trådløs kommunikasjon via mobilnettet, kan bruke GPRS for å kommunisere med internett.

11 Nokia 12 med testboard:

12 Hvordan vi løste oppgaven Flere planleggingsmøter med Telenor og Tendo Tech, for å forstå hva som skulle gjøres, og hvordan systemet fungerer. Flere planleggingsmøter med Telenor og Tendo Tech, for å forstå hva som skulle gjøres, og hvordan systemet fungerer. Installerte, og lærte oss å bruke Eclipse, med Eclipse ME-plugin. Installerte, og lærte oss å bruke Eclipse, med Eclipse ME-plugin. Lærte oss å programmere på Nokia 12 (styre/lese pinner, fikk kontakt med internett). Lærte oss å programmere på Nokia 12 (styre/lese pinner, fikk kontakt med internett). Fikk tildelt kildekode for Tendo Tech sin jabberklient for mobiltelefon. Fikk tildelt kildekode for Tendo Tech sin jabberklient for mobiltelefon. Modifiserte denne til en enkel jabberklient for Nokia 12. Modifiserte denne til en enkel jabberklient for Nokia 12. Utviklet et Nokia12Adapter som var et grensesnitt mellom jabberklient og hardware (inn- og utganger). Adapteret har mulighet for å utføre kommandoer, og sende alarmer. Utviklet et Nokia12Adapter som var et grensesnitt mellom jabberklient og hardware (inn- og utganger). Adapteret har mulighet for å utføre kommandoer, og sende alarmer. Kommandoer og alarmer sendes som ”instant messages” til og fra Nokia 12 sin jabberklient (via GPRS). Kommandoer og alarmer sendes som ”instant messages” til og fra Nokia 12 sin jabberklient (via GPRS). La senere til funksjonalitet for å motta alarmer på SMS, og mulighet for kvittering av alarmer via SMS. La senere til funksjonalitet for å motta alarmer på SMS, og mulighet for kvittering av alarmer via SMS. Omfattende testing for å sikre at M2M-enheten holder seg tilgjengelig på nett 24/7. Omfattende testing for å sikre at M2M-enheten holder seg tilgjengelig på nett 24/7.

13 Teknologier vi bruker XML: Enkel, standardisert måte å beskrive data på. Utviklet med tanke på nettpublisering og utveksling av strukturerte data over nett. XML-formaterte dokumenter er tekst, og kan skapes, endres og leses med et hvilket som helst program som kan redigere tekst. XML-formatet kan leses og forstås av såvel mennesker som dertil egnede programmer. XML: Enkel, standardisert måte å beskrive data på. Utviklet med tanke på nettpublisering og utveksling av strukturerte data over nett. XML-formaterte dokumenter er tekst, og kan skapes, endres og leses med et hvilket som helst program som kan redigere tekst. XML-formatet kan leses og forstås av såvel mennesker som dertil egnede programmer. Jabber: Et sett med XML-protokoller som baserer seg på strømmer. Gjør at noder på internett kan sende beskjeder og andre typer informasjon real- time. Brukes en del til Instant Messaging (IM). Jabber: Et sett med XML-protokoller som baserer seg på strømmer. Gjør at noder på internett kan sende beskjeder og andre typer informasjon real- time. Brukes en del til Instant Messaging (IM).

14 Videre arbeid Tendo Tech vil videreutvikle vår jabberklient og Nokia12Adapter. Tendo Tech vil videreutvikle vår jabberklient og Nokia12Adapter. Dette vil bli en del av Tendo Tech sin ”FirstToKnow”-plattform. Dette vil bli en del av Tendo Tech sin ”FirstToKnow”-plattform.

15 Demonstrasjon Vi vil nå kople opp vår Nokia 12, og demonstrere bruken av denne. Vi vil nå kople opp vår Nokia 12, og demonstrere bruken av denne. Vi vil trigge en alarm, vise at den kommer frem på mobilen, og kvittere denne. Vi vil trigge en alarm, vise at den kommer frem på mobilen, og kvittere denne. Etterpå vil la være å kvittere, slik at vi får beskjed på SMS. Etterpå vil la være å kvittere, slik at vi får beskjed på SMS. Vi vil også demonstrere at vi kan sette utganger og lese innganger på Nokia 12. Vi vil også demonstrere at vi kan sette utganger og lese innganger på Nokia 12.

16 Takk for oss! Er det noen spørsmål, så bare fyr løs! Er det noen spørsmål, så bare fyr løs! Ingen spørsmål er for dumme. Ingen spørsmål er for dumme.

17


Laste ned ppt "M2M utstyrsovervåkning System for fjernstyring og fjernovervåking av utstyr fra IM-basert mobilklient. System for fjernstyring og fjernovervåking av utstyr."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google