Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nettsøk og nettikette Forelesning 7. november 2003 Hva er internettet?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nettsøk og nettikette Forelesning 7. november 2003 Hva er internettet?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nettsøk og nettikette Forelesning 7. november 2003 Hva er internettet?
Ta vare på adressene Litt om uønska vare Netikette

2 Internett Satelitt Skip 4400 Corporate offices Private brukere Video Gateway Switch PSTN ISDN GSM Hjemme kontor Remote Access Server Undersjøisk telefonkabel Voice over IP Hub/Switch Regional offices Access Router Workgroup Switch 4200 4400 FRAD Mobile brukere Består av millioner av maskiner, millioner av brukere og millioner av kabler. Internett gir muligheter for ulike tjenester.

3 Finne info om dette og hint Ikke systematisk Ikke avgrensa
Bibliotek Finne info om dette og hint Ikke systematisk Ikke avgrensa Bok: Side, publisere, hjemmeside Ikke kvalitetssjekk Lærers rolle? Internett er Et nett av nettsider koblet sammen v.h.a. hyperkoblinger Hyperkoblingene er laget i tekstformatet html (hyper text markup language). Dette formatet gjør det mulig å bevege seg til andre websider som er koblet til verdensveven En web-side har en unik adresse som kalles for URL. (uniform resource location).

4 Nettleser - Browser For å kunne lese dokumentene må vi ha en nettleser installert på maskinen Opera (Norge) Netscape (USA) Internet Explorer (USA) Mozilla (USA)

5 Hvorfor internett Hvem skal søke – lærer eller elever?
Startsteder eller frisøk? Hvilken opplæring har elevene fått? Har læreren prøvd sjøl først?

6 Hvordan finne fram på nettet?
Gjennom å følge lenker Ved å bruke den unike adressen til dokumentet (URL) Ved å bruke søkeprogrammer, emnekataloger eller startsider

7 Absolutt adressering http://www.nrk.no
Vis eksemplene i praksis istedenfor å vise foilene!

8 Emnekatalog For eksempel www.kvasir.no
I en emnekatalog er sidene organisert systematisk etter emner – for eksempel Kvasir

9 Portaler og startsider
Skolenettet Utdanning.no Bibliotek Bibliotek – Bibsys – Dette har dere hatt før praksis med Åse Mari Hammersbøen fra bibliotek

10 Søkemotor For eksempel www.google.com
En søkemotor er fritekstbasert – det betyr at den søker gjennom sidene med jevne mellomrom etter et system som er satt opp på de ulike søkemotorene – derfor får en ulike treff på ulike søkemotorer. De har ulike måter å sortere treffene på – mest hipt (google) de det er ,est henvost til på www. Andre skriver først de som har lagt inn ”skjulte søkeord” – det er søkeord de som lager en nettside legger inn i koden/ på baksidenb av sidene. Andre er mer kommersielle, slik at bedrifter kan kjøpe seg til å komme først.

11 Søkealgebra - Kvasir Ett søkeord: Heyerdahl
Flere søkeord: thor heyerdahl +: +Thor +Heyerdahl -: Heyerdahl -skole ” ”: ”Thor Heyerdahl” Prinsippet er slik i alle søkemotorer for avansert søk. En kan også for eksmepel bruke AND OR og diverse søkeord mellom ordene en søker etter.

12 Ta vare på nettadresser
Nettleseren kan huske url-er til nettsider Legg til favoritt eller bokmerke Nettleseren ligger ofte på hver enkelt maskin, og det er denne som sparer på favoritter og bokmerker

13 Vurdering Avsporing Kildekritikk – kvalitetssikring kommer neste semester Juks ? Avsporing – hva gjør vi når elevene kommer ut på vidotta? Kildekritikk – kvalitetssikring kommer neste semester Juks – skriver av/kopierer tekst – et problem? Utfordringer!

14 Hva er nettfilter? Blokkerer adgang til nettsider
Tillater adgang bare til overvåkede samtalerom Blokkerer private beskjeder

15 Tre hovedkilder Internettleverandøren Nettleseren Spesialprogrammer

16 Nettleseren Gradere nettsteder, basert på frivillighet!
Du kan blokkere sider sjøl i egen nettleser

17 www.kidsurf.no Kidsurf (bilde, Telenor)
Portal beregnet på barn og abonnement med filter Barna får egen nettleser

18

19

20 Svakheter Falsk trygghet - Filtre er ikke sikre
Sensur av ønsket materiale Basert på amerikansk språk Ikke holdningsskapende

21 Kontroll logg (Explorer)/history (Netscape) Cookies og temp-filer
små filer lagt igjen av nettsteder legger seg på bestemte steder

22 Overvåking Hvor mye tid på internett? Besøkt hvilke sider?
Hvem en har sendt e-post til Er det greit at vi overvåker hva barna gjør på nettet eller skal vi stole på dem?

23 SMART-regler: Sørg for å aldri gi bort fullt navn, mobilnummer eller noen form for passord. Det er akkurat det samme som å gi bort nøklene til huset ditt! Møter med chattevenner kan være farlig. Gi alltid beskjed til foreldre eller andre voksne og møt nettvennen din sammen med venner eller en voksen. Møt alltid på et offentlig sted! Aksepter aldri e-post fra folk du ikke kjenner eller stoler på. E-post og datafiler kan inneholde både stygge meldinger og virus som kan ødelegge datamaskinen din. Rop på hjelp hvis det skjer noe kjipt når du surfer på nettet. Tenk klart også når du er alene. Hold deg på fellesområdene i chatrommene og gå ut derfra hvis du ikke liker det som skjer der! Nettvettreglene er utarbeidet av Childnet International og Barneombudet

24 Redd Barnas nettvettregler
1 Fortell aldri noen du treffer på internett hvor du bor, telefonnummeret ditt eller navnet på skolen din uten at foreldrene dine eller læreren gir deg tillatelse. 2 Bruk aldri en e-postadresse som inneholder navnet ditt overfor folk du ikke kjenner. Hvis du skal delta i eller kjøpe noe på nettet bør du opprette en e-postadresse som ikke oppgir navnet ditt eller skolen du går på. 3 Ikke send bilde av deg selv, kredittkortnummer eller andre opplysninger uten å spørre foreldre eller lærer først. 4 Avtal aldri å møte noen du har truffet på internett uten godkjenning fra foreldre eller lærer. Spør en voksen om å være med på det første møtet og planlegg å møtes på et offentlig sted. 5 Ikke bli værende i en samtalegruppe (chat room, IRC) hvis noen sier eller skriver noe du synes er ubehagelig eller skremmende. Fortell alltid om det til foreldre eller lærer. 6 Følg med på chatgrupper du har lyst til å delta i en stund før du selv begynner å poste. Gå igjennom artiklene i gruppen slik at du er klar over hvilke temaer som diskuteres og på hvilken måte. 7 Svar aldri på nedsettende, grov eller ubehagelig e-post eller post på nyhetsgrupper (News groups). Si alltid fra til foreldre eller andre voksne om du kommer over ekkelt språk eller bilder. 8 Vær deg selv. Ikke gi deg ut for å være noe annet eller noen andre enn den du er. Stol heller ikke på at alle på internett er den de gir seg ut for å være. Hvis du får merkelige meldinger må du huske på at avsenderen kanskje lyver om hvem han eller hun er. 9 Tenk over hva du laster ned og bruker ute på internett. Morsomme spill og annet kan ofte gjemme skjulte virusprogram som senere kan gjøre at du mister informasjon og i verste fall ødelegger datamaskinen din. 10 Skift e-postadresse hvis du får uønsket og/eller ubehagelig post som du eller de voksne ikke klarer å stoppe. Har skolen egne regler?

25 Nettikette E-post: mellomting mellom skriftlig og muntlig kommunikasjon Opphavsrett Personvern


Laste ned ppt "Nettsøk og nettikette Forelesning 7. november 2003 Hva er internettet?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google