Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tornadoer. Her ser du en tornado Tornadoer tar alt i sin vei.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tornadoer. Her ser du en tornado Tornadoer tar alt i sin vei."— Utskrift av presentasjonen:

1 tornadoer

2 Her ser du en tornado

3 Tornadoer tar alt i sin vei

4

5 De største tornadoene har en diameter på 1000-2500 meter, varer opptil 3 timer, vandrer opptil 300 km eller mer og har vindhastigheter anslått til 300-400 km/time. En gjennomsnittstornado er 100-200 meter bred, reiser 5-10 km og varer få minutter.

6 Her har en tornado vert på besøk

7

8 fakta Tornadoer dannes av mange forskjellige typer værmønster. Imidlertid er de fleste meteorologer enige i at tornadoer forekommer når varme og kalde luftstrømmer kolliderer og skaper et roterende område av lavt atmosfærisk trykk

9 Det finnes ganske enkelt ikke noe mer skremmende naturfenomen enn en tornado. ”Skypumper” som de også er kjent som, opptrer når som helst, dag eller natt og nesten uten varsel. De kan også opptre når som helst i løpet av året hvis forholdene ligger til rette for det. Rundt 1 000 tornadoer når bakken i USA årlig. Tornadoer forårsaker ofte ødeleggelser på gårder, landsbyer og til og med byer når og hvor de måtte slå til. 52 mennesker er blitt drept av tornadoer i 2002 alene, og mange hundre flere har blitt skadet. Øyenvitner som har hatt nærkontakt med disse sterke, roterende vindene, beskriver lyden av en tornado som nærmer seg, som brølet fra en jetmotor. Tornadoer kaster bygningsrester i alle retninger – ofte i en fart på opp til mange hundre kilometer i timen. De fleste hus i USA er laget for å tåle vind opptil en styrke på 110 km/t, men en tornado blir ikke engang registrert hvis den ikke når minst 115 km/t.

10 De kraftigste tornadoene opptrer ved supercelle-stormer. Disse roterende tordenværskyene kan ses tydelig på værradarer som en veldefinert sirkulasjon som meteorologer har gitt navnet mesocyclone. De store supercelle- tordenværskyene kan stige opp til høyder høyere enn Mount Everest

11 tornado – vindhastighet mellom 117-142 m/s. Tornadoer som er så intense, vil utslette alt på sin vei. Biler blir kastet som steiner mange hundre meter, og til og med hele bygninger kan rives opp fra bakken. Kraften er den samme som fra en atombombe.

12 Laget av Raymond Takk for meg


Laste ned ppt "Tornadoer. Her ser du en tornado Tornadoer tar alt i sin vei."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google