Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

VERDIGHET av sykehusprest Håvard Ervik, Molde sykehus

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "VERDIGHET av sykehusprest Håvard Ervik, Molde sykehus"— Utskrift av presentasjonen:

1 VERDIGHET av sykehusprest Håvard Ervik, Molde sykehus
Når jeg har valgt dette temaet er det for å løfte frem det viktigste vi er bærere av. Nemmelig verdighet. Mitt ønske for innlegget er å gjøre det mulig å komme inn i gode prosesser som tar vare på oss selv som pårørende, styrker oss der det trengs, hjelper oss å sette grenser og løfter blikket. Er det meningsfullt å snakke om verdighet? Verdighet kommer av verdi. Hva er det som gir oss verdi. Er verdi noe vi kan miste undervegs i livet. Noe man må kjempe for å beholde?

2 Velger å stå i det. Rapport 2009 – stiftelsen bergensklinikkene

3 Verdighet Uverdige forhold Mer enn fravær av lidelse
Selvrespekt, integritet, ansvar Skam Vi aner unverdighet når vi ser mibrukere tigge på gata, når vi ser dem sette sprøytene sine på åpen gate. Det er uverdig når helsevesenet ikke gir stoffmisbrukere like god behandling for vanlige lidelser som det andre tilbys. Det er uverdig når vi ikke har klart å tilby behandling til de som både ønsker og trenger sårt til det. Vi trenger ikke male det ut. Vi forstår hvor uverdig det kan være å være psykisk syk, rusavhengig. Skammen som henger over liv som ikke fikser livet.

4 Pårørende ønsker hjelp til…
Dette tyder på at det kan være ganske belastende å være pårørende til en som er syk eller rusmiddelavhengig.

5 SKAM Den gode skammen Den nedbrytende skammen
Skyld: Jeg har gjort noe galt Skam: Det er noe galt med meg

6 Avstanden mellom det jeg når og det jeg synes jeg burde nådd
Det jeg burde - KRAV Det jeg gjør - KREFTER

7 Pårørende – en krevende livssituasjon
Bekymringer Sorg Tap Vitne Skyld/skam

8 Eksempler på eksistensielle spørsmål.
Hva er meningen med dette? Hvem er jeg nå? Hvorfor skulle dette ramme meg? Har jeg noe å leve for? Er jeg noe verdt nå? Er dette min skyld? Finnes det håp nå?

9

10 ”Skulle jeg ønske meg noe,
da ville jeg ikke ønske meg rikdom eller makt, men mulighetenes lidenskap. Det øye som overalt, evig ungt, evig brennende, ser muligheten” Søren Kirkegaard

11 Eksistensiell krise Fare Stagnasjon Meningsløshet Avmakt Uverdighet
Ensomhet Mulighet Integrasjon Mening Akseptasjon Verdighet Felleskap

12 Øving Hva gir meg min grunnleggende trygghet? Hvor finner jeg trøst?
Hva gir meg håp? Hva gjør at jeg kan oppleve frihet? Hvilke verdier er viktige for meg? Hvordan skaper jeg mening i livet mitt? Hva er meningsløst? Hva gjør jeg med opplevelsen av skyld? Hva betyr skam for meg? Hva tenker jeg om at jeg skal dø?

13 Individuelle forhold som gir slitestyrke
Egenrefleksjon – lytt til deg selv Elske din neste som deg selv Selv be om hjelp og veiledning Mine egne mestringsstrategier Egenrefleksjon. Vite at jobben berører meg. Bevissthet. Innrømme at det er er tøft. Lytt til deg selv og lær deg å kjenne egne varselsignaler. Finne ut hva møet med lidelsen gjør med deg. Egne forestillinger om lidelse og død. Hva ville jeg selv ha gjort hvis jeg hadde et år igjen å leve? Hvordan villle jeg ha tatt avskjed. Min egen begravelse. Elsk også deg selv. Først da tåler vi å skuffe oss selv og anre. Selv be om. Samtale, debrifing. Dette er vanskelig og vanskeligst når du trenger det mest. Likevel har du et ansvar for selv å sørge for å få oppfølging. Mestringgstrategier når du er sliten Hva gjør du? Hvem tar du kontakt med? Hvem støtter du deg på? Hvordan blir du når du er sliten? (2 og 2)

14 Individuell slitestyrke - forts
Rom for de vanskelige følelsene Venner og familie Fysisk aktivitet Planlegg fritid Hobbyer. Rekreasjon. Rom. Noen ganger sette bort. Parkere til senere. Venner. Gode venner som kan brukes til å snakke med. Taushetsplikt. Fysisk aktivitet. Planlegge fritid. VELG. Hobby. Ingen har fått jobben ved dom!

15 Verdighet Verdi er ikke noe man tar og gir. Verdighet er iboende
Bli respektert for sin innsats og sine grenser


Laste ned ppt "VERDIGHET av sykehusprest Håvard Ervik, Molde sykehus"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google