Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

«Sinterklaas en Zwarte Piet» i Nederland. Hvem er den merkelig gammel mann på skimmelen, og sine svarte gøye hjelpere? Sinterklaas: en veldig god, gammel.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "«Sinterklaas en Zwarte Piet» i Nederland. Hvem er den merkelig gammel mann på skimmelen, og sine svarte gøye hjelpere? Sinterklaas: en veldig god, gammel."— Utskrift av presentasjonen:

1 «Sinterklaas en Zwarte Piet» i Nederland

2 Hvem er den merkelig gammel mann på skimmelen, og sine svarte gøye hjelpere? Sinterklaas: en veldig god, gammel mann (ingen noen vet hvor gammel) og en stor barnevenn Han har mange hjelpere: Zwarte Pieten. Hver Zwarte Piet er unik: så har vi «Pietje Precies» (akkurat), «Rommelpiet (rot)», «Pietje verliefd (forelsket)», «Hoofdpiet (leder)», «Pakjespiet (gaver)», «Luisterpiet (lytt)», «Rijmpiet (rim)»...

3 Den store røde boka Sinterklaas vet alt om hvert barnet og hver voksen. Alt er skrevet om oss alle i sin store røde bok. Derfor blir vi alle litt redde når han kommer igjen. De sier at barna som har vært slemme, skal dra til Spania, i Sinterklaas sitt bosted. Der skal de bli oppdratt som Zwarte Piet. Men trass alt skjer det aldri, og får vi heldigvis alle noe fine gaver.

4 Sinterklaas og Zwarte Piet er store barnevenner!

5 men de er der også for oss voksner :-)

6 Halv november: «de intocht»: inntoget Sinterklaas bor i Spania i sitt slott, sammen med hans «Zwarte Pieten» og hans skimmel, Amerigo. Hver år, omkring 15. november, kommer de alle til Nederland i sin gavebåt. Da opplever vi noe spennende uker.

7 Noe impresjoner av inntoget Veldig artige Zwarte Pieten Mye folk, med mye barn!Ordføreren ønsker Sinterklaas velkommen Musikk! Godteri for barna Ja, artig :-)!

8 Sinterklaasjournaal: nyheter om Sinterklaas (http://sinterklaasjournaal.ntr.nl )http://sinterklaasjournaal.ntr.nl Hvert år blir det spennende om Sinterklaas rekker å komme til Nederland i November. De opplever alltid noe spennende eventyrer, når de vil dra til oss i November. Vi kan alle følge med det, og med sitt opphold i Nederland, i nyhetene.

9 «Schoentje zetten»: å sette sko Når Sinterklaas er i landet, kan vi synge for Sinterklaas og Zwarte Piet, og sette våre skor (ved peisen) om kvelden. Det er lurt å lage en fin tegning for Sinterklaas/Zwarte Piet og legge fram en gulrot eller noe høy for skimmelen. Hvis vi er heldig, kan vi finne en liten gave i skoen de neste morgen.

10 Over takene Zwarte Pieten kommer inn gjennom skorsteiner (derfor har de blitt svart) og legger små gavene, av og til et brev, for de som har sett sin sko.

11 «Pakjesavond» 5. desember 5. desember feirer Sinterklaas sin fødselsdag Alle familier har en hyggelig kveld, med mange fine gaver fra Sinterklaas Hver gave har en personlig rim, som Sinterklaas eller en av sine Zwarte Pieten har skrevet 6. Desember drar Sinterklaas og sine Zwarte Pieten hjem, tilbake til Spania og er vi alle samtidig lettet og trist. Da kan vi tenke om jul :-)

12 Hvor kommer Sinterklaasfesten fra? Det er en kompleks blanding av elementer fra forskjellige kulturer, folklore og fantasi * Sinterklaas har ikke alltid vært den gammel mann met den lange hvite sjekken. * St. Nicolas var opphavlig, omkring 300 AD, en katolikk velgjører i Myra (Tyrkia). Han døde 6. desember 352. * St. Nicolas viet seg til å hjelpe de fattige. Så latet han myntstykker eller små gaver etter seg i barneskor. Når barna viste at St. Nicolas skulle komme, settet de sine skor. I gjengjeld for gavene, legget de av og til gulrøtter elle høy fram for St. Nicolas sine hester. * Etter hans død ble St. Nicolas erklært hellig Han ble nevnt skytshelgen av barn, sjømenn og Hellas. Hvert år, til middelalderne, minnet folk hans død. Folk organiserte fester og æres St. Nicolas fikk barn små gaver, for det meste i sine skor. * På 1600-talet ble alle katolske tilbedelser undertrykket, også St. Nicolas festen. I de meste katolske lander forsvunnet tradisjonen av St. Nicolas. Bare i Nederland og Belgia holder tradisjoner ved like. * I løpet av årene har tradisjonen forandret seg. Så fikk Sinterklaas Zwarte Pieten som hjelpere (tidligere vår de alver), og vandrer han med hesten over takene. I de industrielle revolusjonen fikk han båten og sitt spanske opphavet.

13 Samfunnet forender: i de siste årene er ikke alle enig om rollen av Zwarte Piet

14 Siden 2013 kan Zwarte Piet også være gul, oransje, rød...

15 B Egentlig tror vi alle at Sinterklaas består. Det er en veldig viktig del av vår kultur. Likevel er det (desverre ;-) av og til noe å diskutere om, særlig mellom skolebarn på 6 til 8 år. Består Sinterklaas?

16 Spørsmål? / og en tip til slutt «Hest er best» er en barnefilm som handler om en kinesisk familie som har nettopp flyttet til Nederland. I begynnelsen forstår de helt ikke noe om Sinterklaas festen. Foreldrene ignorerer den gamle mann og alt som er relatert til ham. Men deres datter blir snart mye bedre integrert og er veldig interessert. Da får foreldrene problemer med Sinterklaas. For de som er interessert i det nederlandske samfunnet og spesielt i Sinterklaas tradisjonen, kan jeg anbefale å se på denne filmen.


Laste ned ppt "«Sinterklaas en Zwarte Piet» i Nederland. Hvem er den merkelig gammel mann på skimmelen, og sine svarte gøye hjelpere? Sinterklaas: en veldig god, gammel."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google