Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

JOHN F. KENNEDY. John Fitzgerald «Jack» Kennedy (født 29. mai 1917 i Brookline, død 22. november 1963 i Dallas) var en amerikansk demokratisk politiker,

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "JOHN F. KENNEDY. John Fitzgerald «Jack» Kennedy (født 29. mai 1917 i Brookline, død 22. november 1963 i Dallas) var en amerikansk demokratisk politiker,"— Utskrift av presentasjonen:

1 JOHN F. KENNEDY

2

3 John Fitzgerald «Jack» Kennedy (født 29. mai 1917 i Brookline, død 22. november 1963 i Dallas) var en amerikansk demokratisk politiker, best kjent som USAs 35. president 1961–1963. Kennedy er, i tillegg til John F. Kennedy, kjent som JFK og John Kennedy. Han var senator for Massachusetts 1953–1961, og medlem av Representantenes hus 1947–1953.

4

5 Han vant over Richard Nixon i et meget jevnt valg i 1960. Han var den yngste som ble valgt til posisjonen i en alder av 43 år, den nest yngste president (etter Theodore Roosevelt) og den første som var født på 1900-tallet som ble president.

6 Debatt med Kennedy og Nixon i 1960.

7 Kennedy blir innsatt som president.

8 Kennedy er den eneste katolske presidenten, og den eneste som har vunnet Pulitzerprisen. Betydningsfulle hendelser i hans presidentperiode var blant annet invasjonen i Grisebukta, utplassering av raketter på Cuba, byggingen av Berlinmuren, romkappløpet, den afroamerikanske borgerrettsbevegelsen, og begynnelsen på Vietnamkrigen

9 Invasjonen i Grisebukta.

10 Byggingen av Berlinmuren.

11 Kennedy signerer blokaden av Cuba.

12 Geminirakett på sekstitallet.

13 Martin Luther King Jr.

14 Vietnamkrigen

15 FAMILIELIV Kennedy-familien er en av de meste etablerte politiske familier i USA etter å ha framskaffet en president, tre senatorer, og tallrike andre politiske representanter, både på føderalt som statlig nivå. John Kennedys far, Joseph P. Kennedy, var en framtredende amerikansk forretningsmann og politisk figur, hadde et mangfold av posisjoner, blant annet som ambassadør i Storbritannia fra 1938 til 1940.

16 Kennedyfamilien.

17 Joseph Kennedy.

18 John Kennedy møtte sin framtidige hustru Jacqueline Bouvier da han var kongressmedlem. De ble gift et år senere etter at han var blitt innvalgt som senator den 12. september 1953.

19 John og Jackie

20 Jacqueline førte med seg ny kunst og møbler til Det hvite hus, og ledet selv dets restaurering. De inviterte en rekke kunstnere, forfattere og intellektuelle til middager i Det hvite hus, og fremmet således kunstartenes profil i USA.

21 Jaqueline Kennedy pusser opp Det hvite hus.

22 Marilyn Monroe synger for presidenten.

23 BARNA På gressplenen utenfor Det hvite hus etablerte Kennedyene et svømmebasseng og et trehus, mens datteren Caroline gikk på en førskole sammen med ti andre barn i hjemmet. Familien opplevde flere personlige tragedier. Jacqueline hadde en spontanabort i 1955 og et dødfødt barn i 1956. Deres nyfødte sønn Patrick Bouvier Kennedy døde i august 1963. De hadde to barn som overlevde barndommen.

24 Jaqueline og John med barna.

25

26 PRESIDENT Så snart Kennedy var på plass i presidentstolen i Det hvite hus utnevnte han en dynamisk regjering som var utvalgt blant dem han kalte «de smarteste og de beste». Det var den yngste regjeringen i det 20. århundre, med en gjennomsnittsalder på 47 år. Til tross for at Kennedy nøt stor popularitet, oppfattet mange i USA ham som svært liberal.

27 Avtroppende president Eisenhower og påtroppende president Kennedy.

28 Kennedys regjering.

29 I løpet av den korte tiden Kennedy var president, tilsammen 2 år og 10 måneder, satte han i verk en rekke tiltak som han selv aldri fikk se virkningene av. Et av hovedmålene var å avskaffe fattigdommen. I 1961 ble det vedtatt en lov om økt minstelønn, men forslag om gratis legehjelp for eldre ble nedstemt i Kongressen.

30 Kennedy holdt mange fjernsynstaler.

31 Marsjen mot Washington for arbeid og frihet.

32 Etter at USA hadde tapt kappløpet om å bli det første landet til å sende et menneske ut i verdensrommet, tok Kennedy i 1961 initiativet til det amerikanske romfartsprogrammet, og erklærte målsettingen om at USA skulle sende et menneske til Månen innen tiåret var over. Dette målet klarte USA å nå 20. juli 1969.

33 Kennedy lanserer det amerikanske romfartsprogrammet.

34

35 Johnson og Kennedy ser på at Alan Shepard er i verdensrommet.

36 President Kennedy møter astronaut Alan Shepard.

37 Kennedy har med rette fått mye av æren for opprettelsen av Fredskorpset (The Peace Corps), som er en organisasjon med frivillige. Initiativtageren til Fredskorpset var imidlertid senatoren Hubert Humphrey fra Minnesota, som hadde arbeidet for dette siden 1957 og møtt mye politisk motstand. Men etter at Kennedy ga programmet sin politiske støtte ble det realisert i 1961, med Sargent Shriver, svoger og nær medarbeider av Kennedy, som første direktør. I regi av Fredskorpset ble 5 000 unge amerikanere opplært og sendt til utviklingsland i Asia og Afrika.

38 Kennedy møter medlemmer av Fredskorpset.

39 UTENRIKSPOLITIKK Kennedy var strålende fornøyd med hvordan regjeringen hans fungerte. Han skrøt ofte av hvor effektivt arbeidet i Det hvite hus var, at han kunne komme i kontakt med hele verden ved hjelp av noen få beskjeder til staben. Dette var viktig, for utenrikspolitiske kriser skulle komme til å prege hans tid som president.

40 De fleste utenrikspolitiske krisene Kennedy opplevde, skyldtes det stadig dårligere forholdet mellom USA og Sovjetunionen. Konflikten mellom de to supermaktene er blitt kalt den kalde krigen. I USA var «kommunisme» et banneord, fordi svært mange amerikanere fryktet at den skulle spre seg til deres nabolag.

41 Kennedy undertegner en ikkespredningsavtale av atomvåpen.

42 Mange hadde stemt på Kennedy fordi de trodde at han var mannen som kunne stå i mot kommunismen. Presidenten svarte på truslene fra kommunismen gjennom å bygge flere atomvåpen og bygge opp landets militære styrke. Kennedy er kjent for utsagnet «Ich bin ein Berliner» i en tale han holdt i Vest-Berlin i 1963.

43 Kennedy taler til befolkningen i Berlin.

44 DRAPET I DALLAS Kennedy ble myrdet i Dallas i Texas, hvorpå hans visepresident Lyndon B. Johnson overtok som president. Warren-kommisjonen ble opprettet for å etterforske drapet og kom frem til at Lee Harvey Oswald stod alene for planlegning og gjennomføring av attentatet. Andre undersøkelser viser at mafia-bossen Santo Trafficante jr. kan ha vært involvert.

45 Her blir Kennedy skutt i Dallas.

46

47 Secret Serviceagent Clint Hill prøver å redde presidenten.

48 Den 25. november 1963 ble det holdt tre begravelser knyttet til hendelsen i Dallas. I Washington var hele verden tilskuere da John F. Kennedy ble gravlagt med militære æresbevisninger. I Dallas var 700 politimenn til stede da politimannen J.D. Tippit ble begravd. Tippit ble også skutt av Lee Harvey Oswald. Oswald ble begravd på samme dag som Tippit og presidenten ble begravd. Bare hans mor, bror, hans kone og deres barn var til stede under seremonien.

49 Kennedys kiste utstilt i Det hvite hus.

50 Kennedys familie forlater Det hvite hus.

51 Kennedys kiste føres gjennom Washington.

52 John F. Kennedy begraves på Arlington kirkegården.

53 Visepresident Johnson utnevnes til president.

54 KONSPIRASJONER Forskjellige teorier involverer blant annet at CIA og FBI, mafiaen, frimurere, kommunister og amerikanske ledere planla og utførte attentatet på presidenten. Enkelte av teoriene hevder at flere enn tre skudd ble fyrt av, og at det var flere enn én skytter. Det hevdes at én kule umulig kan ha klart å gjøre den skaden offisielle rapporter stadfester. Mest kjente er teoriene presentert i filmen JFK av Oliver Stone fra 1991. Filmen handler om Jim Garrison som var den første som tok saken til retten og beskyldte forretningsmannen Clay Shaw for å være involvert og at amerikanske myndigheter sto bak attentatet. Som følge av filmen ble hundrevis av dokumenter offentliggjort, og attentatet kom igjen i et skarpt søkelys.

55 Warrenkommisjonen

56 Jim Garrison.

57 JFK laget av Oliver Stone.


Laste ned ppt "JOHN F. KENNEDY. John Fitzgerald «Jack» Kennedy (født 29. mai 1917 i Brookline, død 22. november 1963 i Dallas) var en amerikansk demokratisk politiker,"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google