Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

BESKRIV HVA DU SER PÅ BILDET

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "BESKRIV HVA DU SER PÅ BILDET"— Utskrift av presentasjonen:

1 BESKRIV HVA DU SER PÅ BILDET
-EN GUTT - HAN HAR BRUN HUD. -HAN HAR BLÅ TRENINGSDRESS. - HAN HAR SVART HÅR. -JEG SER EN HUND.

2 - HAN HAR HVITE/GRÅ SPORTSSKO. -HAN HAR HVIT T-SKJORTE. -HAN GÅR PÅ TUR MED HUNDEN. -HAN HAR ETT ØYE. -HAN HAR EN LITEN NESE.

3 - (HALS) KJEDE HALSBÅND menneske -dyr HUNDEBÅND

4 Anne-Catharina Vestly (født 15. februar 1920 på Rena i Åmot,
død 15. desember 2008 i MMjøndalen i Nedre Eiker) var en norsk barnebokforfatter og skuespiller Biografi Hennes foreldre var Mentz Schulerud (1877 – 1931) og Aagot Schulerud (1875 – 1957). Hun var gift med Johan Vestly ( ), og de fikk to sønner sammen - Jo og Håkon. Hun var søster av Mentz Schulerud (jr.). Anne-Cath ble aller mest kjent for å skrive barnebøker om blant andre Ole Aleksander Filibom-bom-bom, Mormor og de åtte ungene, Lillebror og Knerten, Aurora og Guro. Til sammen skrev hun godt over femti bøker, elsket like mye av store som små. I Norge er hun sett på som den aller største forfatteren blant barneklassikerne.

5 5. Hva het foreldrene hennes?
Spørsmål til teksten: 1. Når var Anne-Cath. Vestly født? 2. Hvor var hun født? 3. Når døde hun? 4. Hvor døde hun? 5. Hva het foreldrene hennes?

6 9. Hva er hun aller mest kjent for?
6. Hvem var hun gift med? 7. Hva het barna hennes? 8. Hva het broren hennes? 9. Hva er hun aller mest kjent for? 10. Hvor mange bøker skrev hun?

7 Til sammen skrev hun godt over femti bøker, elsket like mye av store som små. I Norge er hun sett på som den aller største forfatteren blant barneklassikerne, sammen med svenskenes Astrid Lindgren. Hun var også kjent fra Barnetimen for de minste, særlig fra 1950-tallet. Da hun flyttet til Oslo som ung satset hun på en skuespillerkarriere, og hun spilte i Barne-tv-serien Kanutten og Romeo Clive mot Alf Prøysen. I en rekke filmer gav hun også liv til Mormor i skikkelsen fra sine egne bøker om Mormor og de åtte ungene. Vestly var kjent for sin «snille» stemme og varme fortellerstil. Likevel evnet hun å ta opp emner som brakte nåtiden og dagliglivet i byen inn i barneboklitteraturen. Samtidig sto hun for å snu opp-ned på vante forestillinger og var ikke redd for å utfordre barnas, og ikke minst voksnes, fordommer. Anne-Caths bøker er oversatt til en rekke språk, og hennes verk kan sammenfattes som en stor kjærlighet til barna og barndommen. Ikke før i en alder av 83 år kom Anne-Cath med sin første voksenbok. Hun var klar med satiriske tekster om samfunnet. Filmen om Knerten hadde kinopremiere høsten 2009, og fikk jevnt over gode kritikker i mediene. Filmen har fått to oppfølgere, Knerten gifter seg (2010) og Knerten i knipe (2011).

8 2. Hva het foreldrene hennes?
Spørsmål til teksten: 1. Hvor ble hun født? 2. Hva het foreldrene hennes? 3. Hva het broren hennes? 4. Hvem giftet hun seg med? 5. Hva het barna hennes?

9 7. Nevn to av bøkene hennes som har blitt filmet?
6. Hvilke barnebøker ble hun mest kjent for å ha skrevet? 7. Nevn to av bøkene hennes som har blitt filmet? 8. Hva het barne-tv-serien som hun spilte i ? 9. Når skrev hun sin første voksenbok? 10. Hvilken sykdom fikk hun i 2008?

10 Hun var den første som brakte storbyen inn i barnebøkene, og vakte skandale mer enn én gang. Særlig på 1950-tallet da hun fortalte barna gjennom radioen at barna kom fra mammaens mage, og ikke fra «storken». Det førte til drapstrusler og protester, fordi små barn ikke skulle få vite noe så «skittent». Neste serie var om Mormor og de åtte ungene, der drabantbyen også innførtes i barnelitteraturen. Så kom fortellingen om Lillebror og Knerten. På 1960-tallet var hun igjen i kritikernes søkelys, fordi faren til Aurora ble hjemmeværende far. Dette førte til massiv kritikk fra menn, men aller mest fra kvinner som syntes synd på den stakkars mannen som trillet barnevogn. Vestly var kjent for sin «snille» stemme og varme fortellerstil. Likevel evnet hun å ta opp emner som brakte nåtiden og dagliglivet i byen inn i barneboklitteraturen. Samtidig sto hun for å snu opp-ned på vante forestillinger og var ikke redd for å utfordre barnas, og ikke minst voksnes, fordommer. I november 2008 gikk Anne-Cath. Vestlys sønn, Jo Vestly ut i media og fortalte at hun led av demens (Alzheimers sykdom)[1], og at hun derfor hadde flyttet inn på et sykehjem i Mjøndalen. Hun døde 15. desember samme år.[

11 2. Hva het foreldrene hennes?
Spørsmål til teksten: 1. Hun het egentlig Anne-Catharina, men hva kalte hun seg? 2. Hva het foreldrene hennes? 3. Familien hennes bodde flere steder. Hvor flyttet de til slutt? 4. Hvem giftet hun seg med? 5. Hvilke barnebøker ble hun mest kjent for å ha skrevet?

12 8. Når skrev hun sin første voksenbok?
6. Hvilke av bøkene hennes har blitt filmet? 7. Hvorfor reagerte folk da hun i radioen fortalte at barn kom fra morens mage? 8. Når skrev hun sin første voksenbok? 9. Hvilken sykdom fikk hun i 2008? 10. Hvor gammel ble hun?

13


Laste ned ppt "BESKRIV HVA DU SER PÅ BILDET"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google