Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Et barn blir til BEFRUKTNINGEN

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Et barn blir til BEFRUKTNINGEN"— Utskrift av presentasjonen:

1 Et barn blir til BEFRUKTNINGEN
Stoffet er hentet fra nettsidene og barnemix.no

2 Her ser du eggstokker, egg, eggleder og livmor. Finn dem!

3 Kvinner legger også egg!
Eggcellene er kroppens største, de blir laget allerede mens kvinnen er i sin mors liv. Det er morsomt å tenke på at kvinner også "legger egg", vanligvis ett per måned. Hva skjer så med egget? Flere timer før det modne egget slippes ut av eggstokken har egglederen fått beskjed om hvor egget kommer til å løsne. Egglederen står derfor klar til å fange det opp.

4 EGGET Egget er vakkert og gjennomskinnelig, og det har et skall som minner om egget til ei høne. Det er seigt, elastisk og beskyttende.

5 Befruktningen Egget har stor tiltrekningskraft, og trekker til seg de sædcellene som måtte befinne seg i nærheten. Her blir det liv, rai rai!

6 Hvem vinner kappløpet mot egget?
Av de rundt 300 millioner sædcellene faren leverer, er det bare omtrent 250 som når egget. Og bare én av disse kan befrukte det. Det er en 18 cm lang svømmetur opp til egget, og turen tar ca. en time. Hvem kommer først?

7 I det øyeblikket den første sædcellen greier å trenge gjennom hinna rundt egget, stenges egget for alle andre sædceller. Befruktningen er fullført. Hvordan kan det da bli tvillinger?

8 Tvillinger kan skapes på to måter:
1. To egg løsner fra eggstokken på samme tid, og begge blir befruktet. Da blir det to-eggede tvillinger. 2. Det befruktede egget deler seg i to helt like befruktede egg. Disse utvikler seg til to helt like barn – en-eggede tvillinger.

9 FOSTERUTVIKLINGEN Når egget er befruktet, går det vanligvis ca 9 måneder (38 uker) før barnet blir født.

10 Her ser du den befruktede eggcellen, og den er liten: 0.1mm - 0.15 mm

11 CELLEDELING Den befruktede eggcellen begynner å dele seg ca hver 20
CELLEDELING Den befruktede eggcellen begynner å dele seg ca hver 20. time 1  2 celler 2  4 celler 4  8 8       512 Osv osv.

12 Celledelingen starter

13 BEFRUKTET EGG PÅ VANDRING 1. uke
Det befruktede egget begynner å vandre nedover egglederen mot livmoren. Cellene deler seg ca. hver 20. time. 6 dager etter at sædcellen smeltet sammen med eggcellen skjer dette: Det befruktede egget er framme ved livmoren, og har festet seg til livmorveggen. Det er på størrelse med et punktum.

14 ETTER 2 UKER Nå er embryoet (senere kalles det fosteret) ca 2 mm stor.
Det har begynt å få anlegg for ryggrad og øyne. Fordøyelseskanalen er alt laget.

15 Etter 3 uker Barnet: Embryoet er et sted mellom 1,4 til 2,5 mm langt og har endret fasong fra en hul celleklump til å bli lang og smal. Den har nå fått hode og kropp. . Embryoet har blodårer, fordøyelsessystem, nyrer, lever og små utvekster som blir til armer og ben. Navlesnoren, som skal sørge for næring og oksygen til den lille, dannes. Hjernen begynner å utvikle seg og hjertet er klart for å pumpe blod. Fantastisk!

16 Etter 4 uker Nå er hjernen og ryggraden til embryoet nesten ferdig. Hodet får menneskeform. Embryoet har også hals. Embryoet har begynnelse til øyne og ører. Det er dannet lepper, tunge og antydning til de første tennene. Embryoet har fått armer og ben. Størrelsen er ca. 4-6 mm - omtrent som en ert. Neseborene er synlige.

17 Etter 5 uker Morkaken holder på å ta form. Embryoet er mellom 5 og 7 mm langt. Nesen og ørene begynner å ta form. Øynene er dekket med hud og hodet er kjempestort i forhold til kroppen. Indre organer som lever, galleblære, magesekk og bukspyttkjertel blir laget. Hjertet har begynt å pumpe blod. Embryoet er dekket av et tynt hudlag.

18 Etter 6 uker Fosterets fingrer og tær synes bedre. Leppene er ferdig utviklet og halsen begynner å ta form. I denne perioden utvikles spiserør og luftrør. Tarmen vokser også, og får ikke plass inne i buken til embryoet. Fosteret er nå omtrent som en drue i vekt og mellom mm langt.

19 Etter 7 uker Øyne, nese, ører og munn har blitt tydeligere.
Fosteret har nå ankler og håndledd. Fingrer og tær er synlige. Fosteret har strekt seg til 30 mm. Fosteret har også begynt å "mosjonere" for å styrke musklene. Disse bevegelsene kan moren ennå ikke kjenne.

20 Etter 8 uker Fosteret er ca. 4,5 cm.
Øyelokkene er kommet tydeligere fram, og de viktigste organene er nå ferdige. Neglene begynner å utvikles. Nyrene begynner å produsere urin.

21 Her ser du tegninger av utviklingen fra uke 3 til uke 8

22 Etter 9 uker Hodet er ennå stort, og lemmene små, men noen muskler virker. Øyelokkene dekker øynene. Grunnlaget for alle de 20 melketennene er på plass. Kjønnet er i ferd med å utvikle seg. Hjertet slår ca 150 slag i minuttet. Fra nå av går mesteparten av tiden med til å vokse framfor å utvikle nye deler. Fosteret er ca 6 cm og vekten er ca 28 g.

23 Etter 10 uker Fosteret er ca 8 cm og veier rundt 37 g. Fosterets bevegelser er ofte reflekser. Fosteret kan åpne og lukke munnen, og kanskje det begynner å suge på tommelen. De ytre kjønnsorganene er ferdige, men det er ennå vanskelig å se kjønnet med ultralyd.

24 Etter 11 uker Fosteret er ca 9 cm og veier ca 40 g.
Ørene har kommet på plass der de skal være, og fått riktig form. Eggstokkene til jentefostre er på vei ned i bekkenet. Beinmarg, lever og milt produserer nå blodceller.

25 Etter 12 uker Fosteret er ca. 10 cm og veier rundt 55 g. Hodet er fortsatt stort, men kan holdes oppe av nakke og hals. Fosteret begynner å få hår, både på hodet og i ansiktet. I munnen dannes spytt og sugeevnen er bedre. Lungene utvikles og fosteret starter å puste inn litt fostervann.

26 Etter 13 uker Fosteret får ennå plass i en tekopp. Lengden er ca 12 cm og vekten måler ca 100 g. Ansiktet får mer menneskelige trekk, men haken er liten og munnen bred. Øynene står langt fra hverandre. De er store og ennå lukket. Fosteret har fått negler og kan rynke pannen. Fosteret er nå dekket med lanugo (fint dun) og huden er gjennomsiktig. Musklene er sterkere, og moren kan kanskje kjenne bevegelser.

27 Etter 14 uker Barnet: Nå har fosteret strukket seg til ca 16 cm og det veier rundt 130 g. Fosteret svelger fostervann som det tisser ut igjen. Noen avfallsstoffer samler seg i tarmen. Bevegelsene er bevisste.

28 Etter 15 uker Fosteret er ca 17 cm og veier ca 180 gram.
Barnet begynner å bli følsomt for lys, og det begynner snart å høre. Kroppen er dekket av lyse lanugohår.

29 Etter 16 uker Fosteret er ca 18 cm langt og veier rundt 220 g.
Ørene stikker ut av hodet, og øynene er endelig på riktig plass. Øynene er fortsatt dekket av øyelokkene, men fosteret kan blunke. Fingeravtrykk utvikles. Fosterets hud får et beskyttende vokslag. Nå begynner mange å kjenne fosterets bevegelser.

30 Etter 17 uker Barnet: Fosteret er nå ca. 21 cm. Det veier ca 250 g. Hår og øyebryn vokser. Testikler og eggstokker dannes i bukhulen. Testiklene flytter seg senere til pungen. Fosteret kan suge på tommelen. Huden blir tykkere. Nå kan hjertelyden høres.

31 Etter 18 uker Fosteret er nå ca 25 cm langt og veier rundt 330 g. Fosteret legger raskt på seg fra nå. Fosteret har nå perioder hvor det sover, og bevegelsene er kanskje litt mindre. Det dannes fett på huden som skal hjelpe fosteret til å beholde varmen. Samtidig dekkes fosteret av et vokslag som skal beskytte mot infeksjoner.

32 Etter 19 uker Fosteret er ca 26 cm og veier rundt 400 g.
Fosteret er fortsatt aktivt og har god plass, så moren kjenner masse bevegelser. Fosteret har begynt å reagere på lyder. Fosteret har nå søvnrytme, men kan våkne av morens bevegelser.

33 Etter 20 uker Fosteret er ca 27 cm og veier ca 450 g.
Øyebrynene og hår kommer tydeligere fram. Beina begynner nå å få riktig lengde. Testiklene begynner så smått å trekke ned mot pungen hos guttefostre.

34 Etter 21 uker Fosteret er ca 28 cm i full lengde. Vekten er ca en halv kilo. Huden er tynn og blodårene synlig, fosteret er dessuten dekket av et kremaktig stoff som beskytter huden. Fosteret reagerer godt på lyder og musikk. Neglene er snart ferdig utvokst. Barnet kan i noen tilfeller overleve hvis det blir født nå.

35 Etter 22 uker Fosteret er ca 29 cm og veier rundt 650 g.
Øret modnes, og fosteret hører nå ganske godt. Fosteret har blitt større og tar opp mer plass i livmoren. Moren kjenner tydelig bevegelsene. Kjønnsorganene ferdigutvikles denne uke.

36 Etter 23 uker Fosteret er ca 30 cm langt og veier rundt 800 g.
Fosteret får nå øyevipper, og øynene kan åpnes og lukkes.

37 Etter 24 uker Nå er fosteret ca 31 cm og veier rundt 900 gram.
Neseborene åpnes. Lungene forberedes på livet utenfor livmoren. Fosteret er nå svært aktivt.

38 Etter 25 uker Fosteret er ca 32 cm og veier ca. 1000 g.
Nå er fosteret levedyktig og har god sjanse for å overleve. Hjertelyden kan nå høres i stetoskop Melketennene i gommene er ferdige. Andre mennesker enn moren kan føle bevegelsene når barnet sparker.

39 Etter 26 uker Fosteret er ca. 33 cm og veier ca 1100 gram.
Lungene kan puste. Fosteret kan nå regulere kroppstemperaturen. Testiklene synker ned i pungen på guttefostre.

40 Etter 27 uker Fosteret er ca 35 cm og veier rundt 1350 gram.
Nå har barnet fått smakssans og det kan også føle smerte. Den rynkete huden blir glattere.

41 Etter 28 uker Fosteret er ca 36 cm og veier ca 1,6 kg.
Barnet kan klart skille lys og mørke. Lanugohårene begynner å forsvinne, men det forsvinner sist fra ryggen og skuldrene. Fosteret har fått hår på hodet. Fosteret beveger seg fortsatt mye, men plassen er ikke lenger så stor. Noen fostre snur seg med hodet ned.

42 Etter 29 uker Fosteret er ca 37 cm og veier rundt 1,7 kg.
Fosteret mangler fortsatt noen lungeblærer og litt fett. Fosteret drikker fostervann og tisser omtrent 1/2 liter hver dag. I tarmen er det avføring eller barnebek. Moren kjenner masse kraftige bevegelser fra fosteret. Kanskje ligger også fosteret og hikker.

43 Etter 30 uker Fosteret er ca 38 cm og veier rundt 1,8 kg.
Fosteret har nå tykkere hår og alle negler er ferdig utformet. Fosteret har liten plass i livmoren og legger seg i fosterstilling.

44 Etter 31 uker Fosteret er ca 39 cm langt og veier rundt 2,1 kg.
Fosterets pupiller reagerer på lys. Fosterbevegelsene er mindre siden fosteret ikke lenger har så god plass. Nå skal det greit kunne overleve ved en for tidlig fødsel.

45 Etter 32 uker Fosteret er ca 41 cm og veier nå ca. 2,3 kg.
Nå ligger fosteret som oftest og hviler da plassen er liten. Når fosteret er våkent har det øynene (som alltid er blå før fødsel) åpne. Neglene er så lange at fosteret kan klore.

46 Etter 33 uker Barnet er ca. 42 cm og veier rundt 2,5 kg.
Fosteret utvikler gripebevegelser. Nå kan barnet gli ned i bekkenet og feste hodet der. Da begynner fødselen å nærme seg. Barnet beveger seg ikke like mye som før. Fosteret kan leke med navlestrengen.

47 Etter 34 uker Fosteret er ca 44 cm og veier rundt 2,7 kg.
Huden er lysrosa, men ennå ganske tynn. Fettlaget er ganske tykt.

48 Etter 35 uker Barnet har blitt ca 46 cm langt og veier rundt 3 kg.
Kroppsfettet utvikler seg videre. Vokslaget som dekker barnet er i ferd med å forsvinne, men noe vil bli igjen for å gjøre fødselen enklere. Barnet legger seg klart til å bli født.

49 Etter 36 uker Fosteret er ca. 48 cm langt og veier 3,2 kg.
Fosteret reagerer tydeligere på lyd og lys. Kroppen er lubben og i tarmen finnes barnebek (avføring). Hodet ligger nå som regel ned og er festet i bekkenet. Fra nå av kan fødselen starte når som helst.

50 Etter 37 uker Barnet er ca 49 cm og veier rundt 3,4 kg.
Dunet på barnet er nå nesten borte. Navlestrengen er ca 50 cm. Livmoren er nå ganske fylt opp

51 Det er mest vanlig at hodet kommer først

52 Uke 38 Nå er tidspunkt for den normale fødselsterminen nådd. Fosteret er ferdig utviklet. Fødselen skjer:

53 Morkake, navlestreng og foster

54

55

56

57

58


Laste ned ppt "Et barn blir til BEFRUKTNINGEN"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google