Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ombygging av foajeen til Den Nationale Scene

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ombygging av foajeen til Den Nationale Scene"— Utskrift av presentasjonen:

1 Ombygging av foajeen til Den Nationale Scene
1989 Utførte Berentsen & Hellebø as Murmesterforretning v/Murmester Knut Erik Hellebø i totalentreprise ombygging av foajeen til Den Nationale Scene i Bergen, etter at foajeen var skadet etter bombing under 2 verdens krig. Oppgaven var å sette tilbake foajeen slik den var i 1909 når bygget ble åpnet for publikum

2

3

4 Slik så foajeen ut før oppussingen startet Foajeen var oppusset etter 2 verdens krig ca år 1948 – 1950 og dette er nå revet/fjernet når oppussingen startet sommeren 1989

5 Rivnigarbeider Her pågår rivning av all puss + marmor på gulv & vegger i foajeen

6 Historikk Den Nationale Scene ble oppført i tiden 1907– 1909 da bygget var ferdigstilt for åpningen. Teaterbygningen ble tegnet av Arkitekt Einar Oscar Schou og åpnet 19 Februar 1909. Bygget er et av Norges fremste eksempler på momumentalbygninger i jugendstil. Teaterhuset ble i 1993 fredet av Riksantikvaren.

7

8

9 Her er vi i gang med ombygningen.
UTFØRING AV ARBEIDER Her er vi i gang med ombygningen. Murmesterfirmaet Berentsen & Hellebø as v/Murmester Knut Erik Hellebø fikk jobben med den totale rehabiliteringen av foajeen til DNS, da dette firmaet har vært «hoffleverandør» på murarbeider på huset. Planlegging startet i april/mai 1989 og arbeidene måtte ferdigstilles på 2 måneder, da skuespillerne hadde ferie. Kort fremdriftsplan & mye arbeider som skulle gjøres på kort tid, så mye fagfolk og overtid ble en gjennomgangs melodi i prosjektet. Her ble det jobbet fra 06:30 – 23:00 hver dag, men i et sånt interessant prosjekt, så var alle med fra dag 1 til siste innspurt. Prosjektet hadde en kostnadsramme på 5 millioner, og vi klarte dette innenfor kostnadsrammen og til riktig tid.

10

11

12

13

14

15 Pussing av lisener/pilastre/gesimser etc
Her har vi fått noen krevende pussarbeider så vi trenger gode fagfolk med lang erfaring fra slike arbeider, og pga kort fremdrift har vi søkt hjelp fra Gipsmakermester Liv Hagen fra Oslo Gipsmakerverksted as. Fra før har vi hentet inn treskjærer som har laget utskjæringer som vi har laget som underlag til avstøpninger. Alle arbeider som skulle utføres og benyttes i bygget, ble jevnlig & nøye kontrollert & godkjent av den kjente Bergens Arkitekten Jon Vannes, fra Arkitektkontoret Grieg as. All puss ble revet helt inntil gråstein/murstein og så pusset ut i alle «liv &sprang» for å veggen lik utseende som opprinnelig vegg hadde i Ut fra de opprinnelige tegninger fra arkitekt Einar Oscar Schau har vi satt tilbake foajeen til den opprinnelige prakt, som den hadde til åpningen 19 februar 1905. For prosjektleder & Murmester Knut Erik Hellebø var dette en meget krevende jobb både som i hele prosjektet var med som utførende murmester, planlegging & koordinering av øvrige faggrupper, og ikke minst holde den korte tidsfrist & økonomien i prosjektet. Dette var en jobb fra kl 06:00 – 24:00 hver dag for å få dette i havn. Her har gått med anselig med pussmørtler (Kalkmørtler) og gipsmørtler til alle utstøpinger + fliser til gulver 0g ikke minst den nye flotte marmortrappen som vi har montert. Her fikk vi god hjelp fra vår leverandør Eikner Naturstein as.

16

17

18 Overlevering av ferdig prosjekt 15 sept 1989
Her overleverer Murmester Knut Erik Hellebø (til høyre) det ferdige prosjektet til driftsleder på Den Nationale Scene (DNS) Edvin Aarvik (til venstre). På overleveringen var alle Bergens politikkere, ordfører, fylkesordfører og andre inviterte gjester fra næringslivet m/flere. BYGGHERREN VAR MEGET FORNØYD MED RESULTATET.

19 Originalbilde fra 1905 fra åpningen 19 februar 1905.
Her er et bilde fra arkivet (kopi) som vi fikk fra DNS, og vi har også tatt et bilde fra foajeen når den var ferdig i 1989.

20 Ferdig foaje 1989 Her er bilde i svart hvit fra ferdig arbeid

21

22 FERDIG ARBEIDER I FOJAEEN 15 SEPT 1989
HER ER BILDER AV DET FERDIGE PROSJEKT. Ta turen til Den Nationale Scene (DNS) Da er hele jobben ferdig utført til avtalt pris og innenfor avtalt tidsramme. Arbeidene har vært meget fagmessig krevende, med arbeider som krever høy faglig kompetanse innenfor restaureringsarbeider i verneverdige bygg. På dette prosjektet har vi gjenskapt alle originale gesimser/pilastre/lisener/trekninger, slik at foajeen er tilbakestilt til originalen. Våre fagfolk har fått ved dette krevende prosjektet fått en god erfaring med slike arbeider, som gjør oss faglig kompetent fagmessig, til å utføre slik arbeider på bygg som er fredet, og trenger faglige murere, som kan utføre arbeider med gamle «teknikker», mørtelbruk, samt kunnskaper om utstøping/formtaking & lage sjablonger, for utførelse av slike arbeider. Utførende Murmester Knut Erik Hellebø har tatt med seg denne erfaringen videre i sitt daglige virke i firmaet Flis & Mur as Murmesterforretning, da firmaet Berentsen & Hellebø as ble i senere år lagt ned. Murmester Knut Erik Hellebø har tatt med seg de erfarne murerne i det nye selskapet, slik at Flis & Mur as Murmesterforretning har bygget opp sin kompetanse innen restaureringsarbeider i verneverdige & fredete bygg.

23

24

25

26

27

28


Laste ned ppt "Ombygging av foajeen til Den Nationale Scene"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google