Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Informasjon om videregående opplæring i Hedmark

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Informasjon om videregående opplæring i Hedmark"— Utskrift av presentasjonen:

1 Informasjon om videregående opplæring i Hedmark
Skoleåret 2019/20

2 Hva er videregående opplæring?
Inngangsport til yrkeslivet og til videre studier Studieforberedende og yrkesfaglig opplæring: Studieforberedende opplæring legger mest vekt på teoretisk kunnskap (gir studiekompetanse) Yrkesfaglig opplæring fører fram til et yrke (gir yrkeskompetanse med eller uten fagbrev eller svennebrev)

3 Kompetansebegrepene Studiekompetanse: Gir rett til å studere ved universitet og høgskole. Karakterer kan avgjøre om du kommer inn på studiet. Yrkeskompetanse: Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Grunnkompetanse: Grunnkompetanse er kompetanse på et lavere nivå enn full yrkes- eller studiekompetanse. Søknadsfrist 1. februar for inntak etter individuell vurdering.

4 Forskjellige veier fram til kompetanse Du kan oppnå studiekompetanse, yrkeskompetanse eller grunnkompetanse Videregående trinn 1 i skole Videregående trinn 2 i skole Videregående trinn 3 i skole Studiekompetanse Studieforberedende Påbygging til generell studie-kompetanse Påbygging til generell studie-kompetanse Videregående trinn 1 i skole Videregående trinn 2 i skole Videregående trinn 3 i skole Yrkeskompetanse Dette er det overordnede strukturkartet. Det finnes også alternative veier til både yrkes- og studiekompetanse. Det gjelder egne alternative modeller, praksisbrevordning, vekslingsmodeller m.v.. Ta kontakt med fylkeskommunen eller en videregående skole for å få nærmere informasjon. Etter fullført yrkeskompetanse, er det mulig å søke et påbyggingsår med færre uketimer enn det som kreves dersom man søker direkte fra Vg2. De som har fullført og bestått et yrkesløp har nå fått en rettighet til dette påbyggingsåret. Dette tilbudet finnes i dag ved de fleste skolene som har det ordinære påbyggingsåret. Fagbrev eller svennebrev Opplæring i bedrift Yrkesfaglig Opplæring i bedrift, særløp 1. år 2. år 3. år 4. år 5. år

5 Det viktige valget før 1. mars:
Utdanningsprogram STUDIEFORBEREDENDE YRKESFAG Idrettsfag Bygg- og anleggsteknikk Kunst, design og arkitektur Design og håndverk Medier og kommunikasjon Elektrofag Musikk, dans og drama Helse- og oppvekstfag Studiespesialisering Medieproduksjon (DH) Naturbruk Restaurant og matfag Service og samferdsel Teknikk og industriell produksjon Søknadsfrist 1. februar for inntak etter individuell vurdering.

6 Spesielle tilbud i Hedmark
I Hedmark er det etablert noen tilbud som ikke er å finne i den overordnede strukturen. Dette gjelder følgende tilbud: International Baccalaureate (Elverum vgs.) 3-årig opplæring innenfor Helse- og oppvekstfag som gir studiekompetanse (Sentrum vgs. og Storhamar vgs.) 3-årig modell innenfor Service og samferdsel som gir studiekompetanse (Hamar katedralskole) 3-årig modell innenfor Restaurant og matfag som gir studiekompetanse (Storhamar vgs) - 4-årig modell innenfor Service og samferdsel som gir både yrkes- og studiekompetanse (Elverum vgs.) - Spisset toppidrett innenfor Idrettsfag (Elverum vgs, Nord-Østerdal vgs og Stange vgs.) Utfyllende kommentarer: IB-tilbudet er i utgangspunktet på Vg2 og Vg3-nivå, og rekrutteringen skjer fra Vg1 studiespesialisering. Her benyttes egne læreplaner og opplæringen er strukturert på en helt annen måte enn tilbudet vi har ellers på studiespesialisering. Man oppnår studiekompetanse ved fullført løp. Elverum vgs. har også tilbud om Vg1 pre-IB, hvor søkere fra hele fylket kan søke. Dette er et forberedende år for de som vil søke videre på Vg2 IB, men disse vil ikke ha noen fortrinnsrett til Vg2 IB. Også Vg1 studiespesialisering er kvalifiserende. Det vil bli vedtatt en lokal forskrift for inntaket til IB, som vil regulere hvordan inntaket til dette tilbudet vil foregå. Inntil videre har inntaket foregått som ellers, med karakterpoeng. For mer informasjon, henvis til skolen. De 3-årige modellene innenfor HO og SA, innebærer at elevene får mer teorifag, slik at de oppnår studiekompetanse i stedet for yrkeskompetanse etter 3 år. For mer informasjon, henvis til skolene. Den 4-årige modellen innenfor SA innebærer at elevene allerede på Vg1 inngår lærekontrakt med en bedrift, og at opplæringen veksler mellom praksis og teori gjennom hele opplæringsløpet. Dette er en god modell for elever som har kapasitet til å klare begge kompetansene i løpet av fire år. For mer informasjon, henvis til skolene. Spisset toppidrett er et tilbud på tre av skolene med utdanningsprogrammet Idrettsfag. Dette tilbudet er etablert i samarbeid med Olympiatoppen Innlandet, og går ut på at elever/idrettsutøvere som presterer på et høyt nivå innenfor sin idrett skal få mulighet til å få opplæringen enda mer tilpasset sitt behov. Elverum vgs. tilbyr spissing innenfor håndball, Nord-Østerdal vgs. innenfor langrenn og skiskyting og Stange v.g.skole innenfor friidrett og sykling. For mer informasjon, henvis til skolene.

7 Rett til videregående opplæring
Når du har fylt 15 år, velger og søker du selv videre utdanning. Ungdomsretten gir deg rett på 3 års videregående opplæring, eller flere år hvis opplæringstiden som er fastsatt i læreplanen er lengre. Du har rett til skoleplass i det fylket hvor du er bostedsregistrert ved søknadsfristens utløp, på ett av de tre utdanningsprogrammene du oppgir når du søker Du har rett til å gjøre ett omvalg, og får da rett til utvidet tid slik at du kan fullføre opplæringen. Fristen for å ta ut ungdomsretten gjelder ut det skoleåret som tar til det året du fyller 24 år.  Telledatoen for forbruk av ett år med ungdomsrett er 1. november. Dette er en dato som de fleste fylkene bruker. De som har fullført og bestått yrkesfaglig opplæring, får rett til ett års påbygging til generell studiekompetanse. For de som ikke har tatt ut ungdomsretten i løpet av denne perioden, vil få voksenrett fra og med det året de fyller 25 år. Merk! Ungdomsretten kan utvides ved spesielle tilfeller, blant annet dersom du har rett på spesialundervisning og vil ha utbytte av et ekstra år i videregående opplæring eller om du på grunn av sykdom ikke har hatt mulighet til å ta ut retten.

8 Hvordan fungerer ungdomsretten?
Rett til inntak på Vg1 i ett av tre alternative utdanningsprogram Du må søke tre alternative utdanningsprogram, i prioritert rekkefølge. Du kan sette opp inntil 3 skoleønsker pr. utdanningsprogram, ofte er det lurt å sette opp flere skoler men det er ikke noe krav. NB! Retten gjelder inntak på utdanningsprogram, ikke skole. Rett til inntak på et Vg2 som bygger på det Vg1 du har fullført og bestått Nå gjelder ikke ett av tre alternativer lenger. Du har rett til å komme videre på et Vg2 som bygger på det Vg1 du har fullført og bestått. Karakterene fra Vg1 er konkurransegrunnlaget ditt. Vilkår for inntak er bestått i alle fag fra Vg1. Det finnes unntaksregler fra dette kravet, men da må du i så fall oppfylle de vilkårene som forskriftene setter. Rett til inntak på et Vg3 som bygger på det Vg2 du har fullført og bestått Innenfor de fleste yrkesfag avsluttes opplæringsløpet med 2 års læretid i en bedrift. Dersom du ikke får læreplass, vil du få tilbud om et alternativt Vg3 i skole som går over ett skoleår. Vilkår for inntak eller formidling er bestått i alle fag fra Vg2. Det finnes unntaksregler fra dette kravet, men da må du i så fall oppfylle de vilkårene som forskriftene setter. Alternative utdanningsprogram vil si at man f.eks. ikke oppfyller kriteriene ved å søke alle variantene innenfor Vg1 musikk, dans og drama på Stange videregående skole (dvs. Vg1 musikk, Vg1 dans og Vg1 drama). Inntakssystemet VIGO vil tillate flere ønsker i disse tilfellene. Alternativt Vg3 i skole omfatter ett skoleår og innebærer at du får opplæring i henhold til læreplanmålene for Vg3 opplæring i bedrift.

9 Hvor kan du gå på skole? Primært skoler i eget fylke, men du kan også søke i andre fylker Det er i ditt hjemfylke du har din lovfestede rett Du kan likevel søke på videregående skoler i alle fylker, men skolefylket vil normalt prioritere sine egne søkere først. Dersom det blir ledig plass etter at skolefylket har tatt inn sine egne søkere, vil du kunne få tilbud. Dersom du har spesielle årsaker til å søke i annet fylke, kan du søke som prioritert gjesteelev. Det kan bety at du får konkurrere på lik linje med søkere i skolefylket. Når du søker om skoleplass i annet fylke, må du registrere egen søknad i det aktuelle fylket på Det er viktig at du også søker i hjemfylket ditt! Skoler i samarbeidsfylker Røros v.g.s. (Fjellregionsamarbeidet) og Lillehammerskolene (Brøttumsavtalen). Skoler med landslinjer og landsdekkende tilbud Kan søkes uansett hvor i landet du bor. Karakterene dine avgjør om du kommer inn. Slike ønsker føres opp på søknaden din i kombinasjon med andre ønsker i hjemfylket. Fylkeskommunen formidler landslinjeønskene videre til aktuelt skolefylke. Hvis du skal flytte Hvis du skal flytte med eller til foresatt(e), vil du ha rettigheter på linje med søkere i skolefylket. NB! Det er viktig at du søker til skolefylket innen fristen og ettersender nødvendig dokumentasjon på flytting. Sjekk med skolefylket hvilken frist du har på å ettersende nødvendig dokumentasjon. Brøttumsavtalen gjelder for søkere bosatt lengst nord i Ringsaker kommune. Fjellregionsamarbeidet gjelder for søkere bosatt i en av kommunene lengst nord i Hedmark. Fra skoleåret 2017/18 ble det mulig å søke om skoleplass på tvers av fylkesgrenser. Dette er innført gjennom lovendring gjeldende fra 1. august Det er viktig å presisere at skolefylket fortsatt vil prioritere egne søkere ved inntak, så denne regelendringen vil kun få virkning der hvor det evt. blir ledige skoleplasser etter at skolefylket har tatt inn egne søkere. For søkere som flytter til annet fylke, er det viktig å presisere at de må skaffe nødvendig dokumentasjon på flytting dersom flyttingen ikke skjer før inntaket foretas. Sjekk med skolefylket hva slags dokumentasjon de da krever og hvilken frist det er på å ettersende denne. I Hedmark har vi satt 1. juli som frist for slik ettersendelse. Friskoler og private skoler: -du må regne med å betale skolepenger -friskoler er godkjent av Utdanningsdirektoratet

10 Spesielle regler i Hedmark
Styrt skolevalg Du må sette opp nærmeste skole som har tilbudet som første ønske på søknaden Evt. fravikelse fra regelen behandles individuelt. Må begrunnes godt og dokumenteres! Inntakskontoret korrigerer søknadene som ikke oppfyller kriteriene Disse reglene er å finne i «Forskrift om inntak og formidling til videregående opplæring, Hedmark fylkeskommune», som ligger på Norsk Lovdata (lovdata.no). Fravikelse av regelen kan f.eks. være sterke sosiale grunner eller sykdom. At man regner med å starte på en bestemt skole på Vg2 det neste året, er ikke god nok grunn til å få lov til å søke denne skolen på Vg1 dersom Vg1-tilbudet også finnes på en skole som ligger nærmere bostedet. I tillegg til lokal forskrift, finner du de lokale retningslinjene både på vilbli.no og i heftet «Slik søker du videregående opplæring» som fylkeskommunen sender ut til alle 10. klassinger. Inntakskontoret sender ut brev til de som får korrigert søknaden. Dersom du har god grunn til å fravike regelen, er det derfor viktig at du sender inn dokumentasjon på dette. Da slipper du å få korrigeringsbrev fra fylkeskommunen.

11 Nyttige tips og råd Tenk nøye over om du bør sette opp flere skolealternativer på søknaden! Hvis du ut i fra karakternivå er usikker på om du kommer inn på de skolene du har satt opp, må du vurdere å sette opp flere skolealternativer på søknaden! Du kan sette opp inntil 3 skoler på hvert programområde. Dersom du ikke kommer inn på dine aktive ønsker, vil inntakssystemet plassere deg på en annen skole i fylket som har ett av dine ønskede programområder. Ved å sette opp flere skoler i din region, kan du forhindre å bli plassert på en skole som ligger langt unna der du bor. Et eksempel følger på neste bilde.

12 Eksempel på «videresøk»
Per bor på Hamar og har satt opp følgende søknad: Vg1 elektro, Hamar katedralskole Vg1 idrett, Storhamar videregående skole Vg1 studiespesialisering, Hamar katedralskole Per oppnår 3,5 i gjennomsnittskarakter i 10. trinn og omregnet til konkurransepoeng blir det 35,0 poeng i inntaket. Poenggrensen for inntak på Per sine ønsker ble følgende: 36,2 poeng 37,1 poeng 36,7 poeng Dette betyr at Per havner på venteliste på alle sine aktive ønsker, og inntakssystemet finner en ledig plass til han på Vg1 studiespesialisering på Skarnes v.g.skole. Dvs. langt unna der han bor. Dette fordi det ikke var ledig plass på noen skoler som lå nærmere. Videresøk skjer kun til steder hvor det er ledig plass etter at alle aktive ønsker er tatt inn. Inntakssystemet videresøker ut i fra bostedet til søkeren, men ofte er det skoler i distriktene som får ledige plasser. De som bor i sentrale strøk vil bli videresøkt til skoler i distriktene og opplever ofte dette som dramatisk. PS! I Vigo-systemet ser den totale poengsummen annerledes ut. Søkere bosatt i Hedmark vil i utgangspunktet ha 400 poeng i tillegg karakterpoengsummen. I eksemplet her, vil Per få en poengsum i Vigo på 435,0 poeng.

13 Eksempel på «videresøk» forts.
Hva kunne Per gjort annerledes for å muligens unngå denne situasjonen? Han burde satt opp flere skolealternativer på søknaden, spesielt så lenge han hadde en poengsum som ikke var trygg med tanke på inntak til hans prioriterte ønsker. Det viste seg at poenggrensen for inntak på Vg1 elektro på Ringsaker v.g.skole ble 34,5 poeng, og han ville kommet inn der hvis han hadde søkt. Men i inntaket er plassene allerede fylt opp og det er i tillegg venteliste. Han er med andre ord for sent ute med å sette opp dette ønsket nå. Han burde også vurdert å sette opp flere skoler på sine øvrige ønsker innenfor «nærområdet» sitt. Merk! Noen vil ofte endre på søknaden når de ikke kommer inn på sine aktive ønsker. Inntakskontoret tillater ikke at søkere gjør endringer på søknaden etter at inntaket er foretatt, med mindre det er helt spesielle årsaker. Dersom søkeren likevel ber om at nye ønsker legges inn, blir vedkommende trukket i poengsum slik at hun/han havner bak andre søkere (med ungdomsrett) på en eventuell venteliste. Ved eventuelt ledige plasser på søkerens nye ønske(r) vil ikke poengtrekket få noen konsekvenser.

14 Nyttige tips og råd forts.
Gjør deg kjent med tidsplanen for inntaket – hva skjer om sommeren! Overhold svarfristene! Hvis du ikke er hjemme når inntaket skjer: Forhåndssvar kan registreres på i perioden 15. mars til 1. juli Du mister plassen hvis du ikke svarer til riktig tid ikke møter første skoledag og ikke har gitt beskjed om det Det deles ut en informasjonsfolder «Til deg som har søkt videregående opplæring» til alle 10. klassinger før skoleslutt. Det beste rådet er å legge inn forhåndssvar. Det er ikke å anbefale at andre får tilgangen til MinID sammen med oppdraget om å svare for søkeren om sommeren. Det er uproblematisk å svare på inntaket så sant du har tilgang på internett og har MinID. Det er lagt til rette for å svare via mobiltelefon.

15 Poenggrenser ved inntak
Det lages en oversikt over poenggrensene for hvert år, slik at det er mulig å orientere seg i forhold til hvilke muligheter man har til å komme inn på sine valg. Denne oversikten finner du på vilbli.no, Hedmark fylkeskommune, under «Skjemaer og vedlegg». Oversikten viser gjennomsnittskarakteren for den sist inntatte søkeren ved 2. inntaket i august hvert år. Poenggrensene vil endre seg noe etter at skolene tar over inntaket, men det er viktigst å vise poengsummen som gjelder før skolen starter Poenggrensene vil variere fra år til år, på bakgrunn av antall søkere, plasskapasitet og karakternivået på søkerne. Denne poenggrenseoversikten må brukes med bevissthet. Det anbefales at rådgiver bruker denne for å realitetsorientere søkerne før endelig søknad ferdigstilles. F.eks. er det uklokt å sette opp tre alternative ønsker hvor alle poenggrensene er på over 4 i gjennomsnittskarakter mens søkeren har 3 i gjennomsnitt (ved halvårsvurderingen). «Taktisk søkning» innebærer at søkeren setter opp det hun/han helst vil inn på som nr. 1 og samtidig setter opp urealistiske ønsker som nr. 2 og 3 på søknaden. Vedkommende regner da med at hun/han vil få tilbud på det mest realistiske ønsket. Det kan hende skjer, men som oftest blir disse søkerne videresøkt til skoler som medfører flytting på hybel. Det vil si at «Taktisk søkning» ofte er å lure seg selv.

16 Merk! Det er ditt valg! (det er ikke så lurt å følge flokken eller bestevennen bestandig…) Hvis du angrer på valgene dine: kontakt rådgiver kontakt OT-veileder eller inntakskontoret

17 Informasjon på papir Heftet ”Vil bli noe! 2019-2020”
Folderen ”Slik søker du videregående opplæring” Hedmark fylkeskommune Oversikt over tilbudene ved våre videregående skoler vil kun ligge ute på vilbli.no senest f.o.m. januar 2019 Senere kommer folderen «Til deg som har søkt videregående opplæring» Heftene distribueres til alle ungdomsskoler og skal deles ut til alle 10. klassinger. De videregående skolene får et visst opplag til utdeling ved behov. Tilbudsstrukturen vil etter planen bli vedtatt den 10. desember og tilbudene vil bli lagt ut på så fort som mulig. Det forventes i utgangspunktet ikke store endringer fra år til år. Ofte er det bare plasskapasiteten som justeres.

18 Informasjon på nett Hedmark fylkeskommune benytter i all viktig informasjon som dreier seg om inntaket og videregående opplæring generelt. Det kan likevel være informasjon av interesse som ligger på fylkeskommunens hjemmeside

19 Poenggrenser ved inntak i Hedmark 2014-18

20 Lykke til!


Laste ned ppt "Informasjon om videregående opplæring i Hedmark"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google