Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Foreldrerollen Du kan gjøre en forskjell!.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Foreldrerollen Du kan gjøre en forskjell!."— Utskrift av presentasjonen:

1 Foreldrerollen Du kan gjøre en forskjell!

2 Målet med temakvelden Målet med temakveld foreldrerollen er å gi foreldre og foresatte innsikt i idrettens barnerettigheter og bestemmelser om barneidrett. Kunnskap om hvorfor rettighetene og bestemmelsene eksisterer og hvordan de skal påvirke og gi retning på foreldre og foresattes rolle.

3 Målgruppe Foreldre/ foresatte til barn i alderen år som er aktive i norsk idrett Mange barn starter med idrett fra 6 år- skolestart. Kvelden er rettet mot foreldre/foresatte som har nettopp begynt. Kvelden kan også holdes for de mer erfarne foreldre. Kurslærerheftet for mer innspill.

4 Hva ønsker barna? https://www.youtube.com/watch?v=3EcOkbsujro
Vi skal se et par filmer for å se om vi kan få en ide om hva og hvordan et barn tenker og kan tenke om egen idrettsaktivitet og foreldrenes rolle. Etter filmen: Noe dere bet dere merke i? Hva sier barna de vil at dere skal gjøre/ikke gjøre? Tror dere dette er likt/ulikt ditt egent barn?

5 Hva vil vi lære barna? Her settes ting på spissen. Vi ønsker å skape stemning og litt selvironi

6 Modulene 1. Ditt barn i norsk idrett – verdigrunnlaget 2. Foreldrerollen i idretten - hva innebærer det? 3. Foreldretreneren og idrettslaget Kvelden er delt i inn i 3 moduler- hvor Del en er idrettens barnerettigheter og bestemmelser om barneidrett

7 Modul 1: Ditt barn i norsk idrett
MÅL: Dere skal få en forståelse for følgende: Hva er idrettens barnerettigheter og bestemmelser om barneidrett? Hvorfor har vi dette? Hva vil det si for dere som foresatte?

8 Barneidretten i norsk idrett- tall, statistikk og fakta
Hvem er barna? Hvor mange idretter er det? De største barneidrettene? Hvor mange barn er med? Barna er mellom 6-12 år- 0-5 år er ikke prioritert gruppe, da NIF ikke mottar støtte fra Kulturdepartementet for den aldersgruppen. 54 SF og 200 grener Fotball, Håndball, Ski er de største 93% av norske barn er innom idretten- tall fra NOVA dette er et høyt tall og medfører et stort ansvar for klubben og dere som foreldre. Se side 6 i kursveileder De største barneidrettene er fotball (34%), håndball ( 12%), ski ( 12%), turn (10%), svømming ( 8%), friidrett (4 %)- totalt deltagelse i de største idrettene (80%)- og med de andre 48 SF utgjør aktivitetstallene barn som deltar mellom 6-12 år. 54 særforbund og 199 grener. Tenk bare friidrett er det hopp, løp kast Ski har hopp, langrenn og slalom Svømming har stup, synkron og rugby Dans har hiphop, freestyle og selskapsdans Poenget er hvor lett er det å velge eller å finne «sin» idrett? 93% av barn som vokser opp i Norge er med i idretten. Ca bar går på idrettskole eller allidretten. Der er hensikten at man skal få en basis og et allsidig fysisk og motorisk grunnlag som gir barn mulighet til å prøve forskjellige idretter innenfor samme aktivitet. Idrettsskolen Har klubben er idrettsskole? Prøve ulike idretter – allsidig og ofte billigere!

9 Barneidrettens verdigrunnlag
Idrettens barnerettigheter: Setter barnets behov i fokus Bestemmelser om barneidrett: Regulerer barnas konkurranseaktiviteter Barneidrettsansvarlig . Alle idrettslag skal oppnevne en person som barneidrettsansvarlig , der det foregår aktivitet for barn. Barneidrettsansvarlig har bla som oppgave å sikre at medlemmene for vite om bestemmelser og rettigheter.

10 Idrettens barnerettigheter
Trygghet Vennskap trivsel Mestring På barns premisser Påvirkning Konkurranser for alle Frihet til å velge Hva er det viktigste i et barns liv? Rettighetene baserer seg på FNs barnekonvensjon. Hva betyr trygghet for deg som forelder?- sikkerhet, hvor mange er det på trening? Hva betyr vennskap, mestring og påvirkning?- disse rettighetene bygger på ideen om å skape indre motivasjon- dette ønsker vi fordi det er mer varig enn ytre motivasjon. Hva er forskjellen på indre og ytre motivasjon?- diskuter- se kursveileder side 7

11 Rettigheter: https://www. youtube. com/watch
Det er masse informasjon når det kommer til rettighetene og bestemmelsene, så vi har laget noen filmer som skal vise det viktigste:

12 Bestemmelser om barneidrett
Regulerer hvor du konkurrere når(alder) At alle skal få premier, der premiering skjer At ingen rangering skjer før du er 11 år Hva er hovedtrekkene- og forklar forskjellene på idrettene- vannski med et anlegg i hele Norge, og fotball som har et anlegg i en hver bygd osv.

13 Bestemmelser om barneidrett
Film bestemmelser:

14 Hvorfor har vi bestemmelsene?
Unngå resultatfokus- som gir kortsiktighet Gi alle barn muligheter til å delta i konkurranser der det er forsvarlig Og for å regulere hvor langt man reiser- pga kostnad, tid og progresjon De vanligste bruddene er – reise til utlandet, deltagelse i mesterskap tidlig, utvelgelse til å delta i konkurranse

15 Økonomi som barriere Bestemmelsene handler om å gi alle barn mulighet til å delta Regulering av hvor man reiser på konkurranser bidrar med å redusere kostnadene

16 Allsidighet og variasjon
Physical literacy- film Barn har behov for å lære seg mange bevegelser og ferdigheter, akkurat som å lese og skrive og regne. Definisjonen på Physical literacy er: summen av motivasjon, selvtillit, fysisk og motorisk kompetanse, kunnskap og forståelse som danner grunnlag for individets mulighet til å være og forbli i fysisk aktivitet gjennom livet(Whitehead, 2016)- Kroppslig dannelse er også en måte å si det på. Hva er allsidighet? Mange idretter, fotball, klatring, ski og svømming Hva er variasjon? Innenfor en idrett kan du variere underlaget, løpe baklengs, løpe sidelengs og løpe forlengs, nedover og oppover- over noe osv.

17 Hva betyr dette for oss som foreldre/foresatte?
Refleksjon Diskusjon i plenum Eksempler Reflekter rundt bestemmelsene og rettighetene Du oppdager et brudd- hva gjør du? Si ifra til hvem? Barneidrettsansvarlig sentral her. Igjen eksempel på brudd: Publisering av resultatlister barn 9 år gamle Gutter 10 år reiser på cup til Danmark Kreve kvalifisering for å få delta på et stevne

18 Hva sitter du igjen med etter modul 1?

19 Modul 2: Forelderrollen i idretten - hva innebærer det?
Mål: Dere skal få kunnskap om og reflektere over følgende: Rollen overfor egne barn Rollen man har overfor andre barn i gruppen/laget Hvordan påvirker handlinger barna?

20 Når og hvilken idrett begynte du med?
Spørsmål- egen idrettsaktivitet Se spørsmål side 16 i kursveileder

21 Før og nå Tidligere var det få foreldre å se på idrettsbanen bortsett fra de som var trenere og lagledere. Idretten var et sted for ungdommer. I dag- foreldre støtter opp og vil være tilstede der barna er for å utvikle sin relasjon med barnet. Tidligere begynte man senere med idrett I dag begynner barn tidligere, og foreldre ønsker kanskje å realisere barnet og seg selv? Se side 16- forskning fra Åse Strandbu- derfor engasjerer foreldre seg i idretten i dag(2016)

22 Foresattes rolle i idretten
Hva er grunnen til at ditt barn er med i idretten? Hva håper du barnet ditt får ut av å være med i et idrettslag? Reflekter over spørsmålet og diskuter to og to se side 16 i kursveileder

23 Hva kan du gjøre som foresatt for at ditt barn blir trygg i idretten?
Hvordan gjør du det? Hva kan du gjøre for de andre barna i gruppa/på laget? Hvordan påvirker din oppførsel mot andre barn og voksne aktiviteten? Samholdet? Ditt barn? Hvordan forholder du deg til treneren? Kjenner du idrettslaget god? Stiller du på foreldremøter? Dugnader? Hva spør du barnet ditt om etter trening? Hvorfor? Hva kan du gjøre før, under og etter trening? Hvordan snakker du til egne barn, andre barn og andre foresatte? Her velger dere om dere skal ta ut noen av spørsmålene, men bruk i hvert fall tid på det aller siste spørsmålet. Bruk minutter på å diskutere, el gjerne inn i grupper. Husk- ta kaffekoppen og len deg tilbake når barnet er med i idretten- husk ikke verdensmesterskap.

24 Robuste barn La barna møte motstand Vi vinner ikke alltid
En passe dose uforutsigbarhet skaper fleksibilitet- bruk eget eksempel Du er en rollemodell, ta med barna ut og vær aktiv selv «problemet er ikke alltid at presset er for høyt men ofte at motstandskraften for å tåle det, er for lav» Torkil Færø - Torkil Færø er allmennlege, og har sett en utvikling som er dyster, les artikkelen i kursveilederheftet.

25 Foreldrevett Mange idretter har egne Foreldrevettregler. Ligger gjerne på hjemmesider. Noen idrettslag lager egne, bli kjent med dem! Vise til hjemmesidene til Håndball i kursveilederheftet og ressurser hvor eksempel fra basketballforbundet i Danmark har laget svært konkrete regler. Det finnes mange gode foreldrevettregler. Hvorfor trenger vi disse egentlig?

26 Foresattes rolle Hvem er konkurranse viktigst for? Side 17 i kursveilederheftet.

27 Hvem sitt mål? https://www.youtube.com/watch?v=TYF4DFToLMQ
Foreldre som står og skriker- se filmen – diskuter to og to. Reflektert over hvem sitt mål det er?

28 Hva om vi snudde om på rollene?
Litt lengre film, vis eksempelet fra golf- som er den første filmsnutten.

29 Vi går gjennom noen innspill og tips til deg og din rolle overfor egne og andre barn!
Åpne opp for diskusjon. Hvordan løfte alle barna? Hvordan heie på alle?

30 Hva tar du med deg fra modul 2?

31 Modul 3 Foreldretreneren
Mål Forstå rollen til foreldretreneren Forstå hvordan idrettslaget fungerer Utfordre og støtte foreldretreneren med bakgrunn i verdigrunnlaget Se side 19 i kursveilederheftet

32 Norsk Idretts visjon: Idrettsglede for alle Aktivitetsverdier: Fellesskap, glede, helse, ærlighet
Ditt barn er en del av et idrettslag som igjen er den del av Norsk Idrett som er en stor paraplyorganisasjon med 2,1 medlemmer. Verdiene gjenspeiles i rettighetene.

33 Klubben og din rolle som foresatt
NORGES IDRETTSFORBUND 54 SÆRFORBUND 19 (18) IDRETTSKRETSER IDRETTSLAG GRUPPER GRENER TRENERE FORELDRE Paraplyorg 2,1 mill 12000 idrettslag- svært mange med barneaktivitet og barneidrettsansvarlig. Mange trenere og frivillige foreldre alle disse spiller en stor rolle for at ditt barn skal få delta og alle må innrette seg etter lover og regler i det enkelte idrettslag. Kunde og medlem

34 Dette er verdien av alle frivillige i idretten og det arbeidet de legger ned. Norsk idrett er helt prisgitt dere som frivillige foreldre. Avhengige av dere og dere er en kjempe ressurs.

35 Foreldretrenerens mange oppgaver
Hvilke egenskaper er viktigst? Hva gjør du som forelder for å støtte opp under dette- forsterke dette? Diskuter 2 og 2.

36 Kronologisk og biologisk alder
Ta ansvar for alle –ulikhet bra- alle skal ha utfordringer Heie på alle, barn er på ulike stadier Sosiale forskjeller umulig å se Mentale forskjeller umulig å se Fysiske forskjeller lett å se Bli kjent med barna!- tilpasse aktiviteten etter ferdighetsnivå- modenhet!

37 Læringsoptimist (Inger Marie Vingdal, 2012)
Be alle lese igjennom. Reflekter Hvordan er ditt barn? Hva kan du gjøre for å støtte barnet ditt til å bli Læringsoptimist? Innsats og fremgang ikke vektlegge resultatet- gi ros for innsats og fremgang.

38 Støtte og/eller utfordre foreldretreneren:
Hvordan kan du støtte trenere for ditt barns treningsgruppe? Hvordan utfordre treneren? Sett deg selv i trenerens situasjon; barna har forventninger, foreldrene det samme – hva kan være vanskelig/utfordrende for en mamma og/eller pappa som er trener? refleksjon

39 Hva har du fått ut av Modul 3?

40 Fra barneøyne- rettigheter
Jeg vil ha det gøy! Jeg vil være trygg- jeg vil bli sett og inkludert For å mestre noe må jeg tørre å prøve, gjerne sammen med deg Jeg gjør som du gjør ikke som du sier Jeg liker at du støtter meg og kjenner vennene mine Jeg blir lar meg lett påvirke og vil gjerne gjøre forskjellige aktiviteter Vi har snudd litt på det og ber deg se det fra barneøyne og tenke igjennom den filmen vi så aller først. Håper du kjenner igjen rettighetene. Tenkt at du er den viktigste rollemodellen, og at du kan bidra til å støtte ditt egent barn og andres barn på en god måte.

41 Rolle og bevisstgjøring om økonomi som barriere - «Alle med» Vi skal på en tur som koster penger!
Litt generell info fra NIF, som nevnt tidligere i modul 1. NIF og andre frivillige organisasjoner som røde kors, redd barna og frelsearmenen har utviklet et verktøy med 7 filemer for å vise hvilken betydning økonomi har for barn og deltagelse i idrett. Forskning viser at en av hovedgrunnene til at barn ikke deltar i idrett, er pga at det blir for dyrt å delta. Bevisstgjøring av dette temaet er derfor viktig vi viser til websidene ALLEMED.no

42 Hva nå? Du kan gjøre en forskjell! Har du blitt klokere?
Hva skal du ta med deg tilbake til ditt barn? Du kan gjøre en forskjell! Legge inn et herlig bilde


Laste ned ppt "Foreldrerollen Du kan gjøre en forskjell!."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google