Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kap. 65 Internet and Democracy

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kap. 65 Internet and Democracy"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kap. 65 Internet and Democracy
How Information Technology Is Conquering the World: Workplace, Private Life, and Society Professor Kai A. Olsen, Universitetet i Bergen og Høgskolen i Molde

2 Personvern IT gir alle muligheter til å være ”produsenter”.
Dette er nytt, alle andre media, avis, radio, TV, film – har vært redaktørstyrt. Med IT kan vi kommunisere med venner, sende tweets om aktuelle hendelser, være med i debattene. For innbyggerne i mindre demokratiske land er dette vært en mulighet til å få informasjon, til å organisere seg, m.m. På den andre side gir dette også muligheter til sterk overvåkning av innbyggerne. Vi skal likevel huske at tyskerne hadde god kontroll i okkuperte land under andre verdenskrig – uten IT. Med kontroll av pressen, radio, reiser, ID-kort, grenseboerbevis, m.m. hadde de tilnærmet full kontroll. Men i dag er det vanskelige å kontrollere tilgang til informasjon. Nazi Tysklands ugjerninger forutsatte at de kunne foregå i skjul. Det ville vært vanskelig i dag, når alle har kamera og videoopptaker på mobilen og mange muligheter til å kommunisere.

3 Overvåkning Moderne teknologi kan brukes til overvåking (lagring av data om telefonsamtaler og Web bruk, videoopptak, bompasseringer, grensepasseringer, DNA registre, samling av data i sentrale registre…) Vi har tidligere sett at fordelene med denne type teknologi er så åpenbare at den vanskelig kan stoppes. Da blir det viktig at ulempene kan begrenses. Det kan vi oppnå ved: Sikker lagring Sletting av data etter en tid. Strenge lover mot misbruk av data. Internasjonale avtaler. Vi har presentert et eksempel tidligere, der vi lot all video fra overvåkningskamera gå inn på lukkede servere som bare kan åpnes av rette myndighet. Så sant avtalene følges av alle, også NSA. Et spørsmål: Er ulovlig overvåkning verre enn lovlig?

4 Er vår egen bruk en trussel?
Studenten Max Schrems fikk, etter mye innsats, tilgang til det Facebook hadde av data om ham selv – 1222 sider! De hadde lagret alt (IP adresser, venner, avslag på å bli venner, tider, lokasjoner…) ut fra ideen om at dette kanskje engang ble nyttig. Mange andre organisasjoner lagrer data om vår bruk. Eksempel: Jeg fikk en melding fra noen fjerne slektninger som sa ”Ser at du hører på Springsteen…”. Det var uventet at de visste det. Men standard oppsett av Spotify hadde en Facebook link. Da følte jeg at de kom for nær. Kanskje greit nok med musikk, men hva med Web sider, film, TV…?


Laste ned ppt "Kap. 65 Internet and Democracy"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google