Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Prosjektleder for innføring av ny modell i alle helseregioner

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Prosjektleder for innføring av ny modell i alle helseregioner"— Utskrift av presentasjonen:

1 Prosjektleder for innføring av ny modell i alle helseregioner
Den nye spesialistutdanningen Seminar for ledere av utdanningsutvalgene i psykiatri 8.nov 2017 Ny spesialistutdanning for leger er en kvalitetsreform med ny modell for spesialitetsstruktur og spesialistutdanning og med endret ansvar, roller og oppgaver for RHF-ene, HF-ene, Helsedirektoratet og Legeforeningen. Utdanningen er i første rekke praksisbasert, med økt satsning på veiledning og læringsmål. Nye obligatoriske kompetansemoduler skal integreres i hele utdanningsløpet. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har i Oppdragsdokument 2016 gitt RHFene i oppdrag å etablere et regionalt utdanningssenter ved hvert av de fire regionsykehusene for å ivareta læringsaktiviteter og andre oppgaver i ny ordning for legenes spesialistutdanning. I forbindelse med innføring av den nye modellen for spesialistutdanningen, er det etablert et tverregionalt prosjekt for å sikre en nasjonal, samordnet spesialistutdanning. Helse Sør-Øst RHF koordinerer arbeidet mellom de regionale helseforetakene (RHFene). Det skal planlegges for iverksetting av læringsaktiviteter for oppstart i 2017 av spesialistutdanningens del 1 etter ny ordning. Det vil kreve et nært og godt samarbeid mellom RHFene, HF/sykehus, Helsedirektoratet, universitetene og Legeforeningen for å oppnå en god prosess og et godt resultat. Elisabeth Arntzen Prosjektleder for innføring av ny modell i alle helseregioner

2 Ansvars- og kvalitetsreform
ny spesialistforskrift med nye roller, ansvar og oppgaver i utdanningen ny spesialitetsstruktur med hovedspesialiteter læringsmål er førende (ikke tid og sted) mer vekt på veiledning og supervisjon fire regionale utdanningssenter (RegUt) faste LIS-stillinger “..viktigste læringsarena er den daglige aktiviteten under supervisjon og samarbeidet med andre kolleger og annet helsepersonell” Ny spesialistutdanning for leger er en kvalitetsreform med ny modell for spesialitetsstruktur og spesialistutdanning og med endret ansvar, roller og oppgaver for RHF-ene, HF-ene, Helsedirektoratet og Legeforeningen. Utdanningen er i første rekke praksisbasert, med økt satsning på veiledning og læringsmål. Nye obligatoriske kompetansemoduler skal integreres i hele utdanningsløpet. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har i Oppdragsdokument 2016 gitt RHFene i oppdrag å etablere et regionalt utdanningssenter ved hvert av de fire regionsykehusene for å ivareta læringsaktiviteter og andre oppgaver i ny ordning for legenes spesialistutdanning. I forbindelse med innføring av den nye modellen for spesialistutdanningen, er det etablert et tverregionalt prosjekt for å sikre en nasjonal, samordnet spesialistutdanning. Helse Sør-Øst RHF koordinerer arbeidet mellom de regionale helseforetakene (RHFene). Det planlegges for iverksetting av læringsaktiviteter for oppstart i september 2017 av spesialistutdanningens del 1 etter ny forskrift. Det vil kreve et nært og godt samarbeid mellom RHFene, HF/sykehus, Helsedirektoratet, universitetene og Legeforeningen for å oppnå en god prosess og et godt resultat. Prosjektet skal bidra til at en kommer raskt i gang med alle forberedelser til oppstart av utdanningen i 2017. De regionale utdanningssentrene vil ivareta enkelte læringsaktiviteter og samarbeidet regionalt og nasjonalt etter hvert som de kommer i drift i ordinær styringslinje. Det er ikke tildelt nye økonomiske midler til spesialistutdanningen. Det er et mål å bruke og bygge på det som fungerer godt i utdanningen i dag.

3 Roller, ansvar og oppgaver Kilde: Brev fra HOD 17.12.15
Helse- og omsorgs-departementet Helse-direktoratet De regionale helseforetakene Universitet Helsedirektoratets ansvar: Beslutte læringsmål Anbefale læringsaktiviteter Godkjenne utdanningssteder Godkjenne spesialister RHF-enes ansvar: Sørge for ansvar for utdanning Tilrettelegge utdanningsløp Avtaler om utdanning Systemer, herunder koordinering av læringsaktiviteter Framskrive behovet og dimensjonering Universitets oppgaver: Ingen formel rolle Delta i SO Beslutte avtale om deltakelse Legeforeningen Legeforeningens oppgaver: Innspill til læringsmål og læringsaktiviteter Kvalitetsvurdere utdanningssteder Helse-foretak Helseforetakenes/alle utdanningssteders ansvar: Individuelle utdanningsplaner for hele utdanningsløpet Gjøre planlagte utdanningsløp mulig også uten fast stilling Sykehuspraksis for allmennlegespesialistene Utvikle og vedlikeholde læringsaktiviteter i praksisfeltet Legge til rette for at læringsmålene oppnås Ivareta veiledning Ivareta vurdering Samarbeide med kommunene og Fylkesmannen om læringsmål Sykehus m/avtale Regionsykehus/ regionalt utdanningssenter Utdanningssentrenes oppgaver: Læringsaktiviteter i samarbeid med relevante aktører System for nasjonal samordning Legge til rette for å nå læringsmål ved universitetssykehusene Private HF/sykehusene skal ivareta de operative oppgavene innen den klinikknære, praksisbaserte spesialistutdanningen. Herunder læringsaktiviteter i praksisfeltet, tilrettelegging for at læringsmål kan oppnås, ivareta veiledning og vurdering av den enkelte kandidat. HF/sykehusene skal også sørge for individuelle utdanningsplaner for hele utdanningsløpet med utgangspunkt i faste stillinger, og muliggjøre et planlagt utdanningsløp for de som ikke er i faste stillinger, herunder allmennlegespesialiteten. Andre RHF Andre Helseforetak

4 Spesialitetene i ny spesialiststruktur for leger
Del 2 og 3 Indremedisinske spesialiteter med felles læringsmål for del 2 og egne læringsmål for del 3 Akutt- og mottaksmedisin Blodsykdommer Endokrinologi Fordøyelsessykdommer Geriatri Hjertesykdommer Indremedisin Infeksjonssykdommer Lungesykdommer Nyresykdommer Del 2 og 3 Kirurgiske spesialiteter med felles læringsmål for del 2 og egne læringsmål for del 3 Barnekirurgi Bryst- og endokrinkirurgi Gastroenterologisk kirurgi Karkirurgi Plastikk-kirurgi Thoraxkirurgi Urologi Spesialiteter uten del 2 som går direkte til egne læringsmål for del 3 Anestesiologi Barne- og ungdomspsykiatri Barnesykdommer Fysikalsk medisin og rehabilitering Fødselshjelp- og kvinnesykdommer Hud- og veneriske sykdommer Immunologi og transfusjonsmedisin Kliniske farmakologi Klinisk nevrofysiologi Maxillofacial kirurgi Medisinsk biokjemi Medisinsk genetikk Medisinsk mikrobiologi Nevrokirurgi Nevrologi Nukleærmedisin Onkologi Ortopedisk kirurgi Patologi Psykiatri Radiologi Revmatologi Rus- og avhengighetsmedisin Øre-nese-halssykdommer Øyesykdommer Allmennmedisin, arbeidsmedisin og samfunnsmedisin Spesialitetene i ny spesialiststruktur for leger Oversikt over spesialitetene og hvilke som skal ha felles læringsmål i del 2. Indremedisinske og kirurgiske fag har utarbeidet eget sett læringsmål for del 2. I tillegg har hver spesialitet utarbeidet sine egne læringsmål for del 3. Her vil forløpstidene i stor grad styres av oppnåelse av læringsmål, og ikke tjenestetid. Del 1: Felles læringsmål Felles obligatoriske kompetansemoduler skal integreres i Del 1, 2 og 3: Etikk, systemforståelse, organisasjonsutvikling og ledelse, lovverk, forsknings-forståelse, kunnskapshåndtering, kvalitet og pasientsikkerhet, kommunikasjon, pasient- og brukermedvirkning, samhandling , pasient-/pårørende opplæring.

5 LIS-prosjektet PROSJEKTEIER De fire AD-ene i RHF-ene STYRINGSGRUPPE
Leder: Svein Tore Valsø, HSØ RHF PROSJEKTGRUPPE Prosjektleder Elisabeth Arntzen, HSØ RHF PROSJEKTGRUPPE Består av RegUt lederne, KTV, LIS og arbeidsgruppelederne: 1: Finansiering og avtalefesting 2: Utdanningsløp og overgangsordninger 3: Læringsaktiviteter og kompetansevurdering 4: Nettsted for LIS-utdanningen 5: Simulering/ferdighetstrening 6: E-læring/digital læring 7: Felles IKT-løsning, inkl felles plattform 8: Logistikk 9: E-læringsplattform FAGSTØTTE REFERANSEGRUPPE Regionale utdanningssenter (RegUt) skal ha system for nasjonal samordning. Det tverregionale prosjektet bidrar inntil RegUtene er i full drift. Det tverregionale arbeidet er organisert som et prosjekt i etableringsfasen etter følgende modell (vedtatt i AD-møtet , sak 40/2016). Prosjekteier: Det interregionale AD-møtet er prosjekteier. Helse Sør-Øst RHF (Cathrine Lofthus) har ansvaret for å koordinere arbeidet mellom RHFene. Styringsgruppen: Styringsgruppen består av representanter fra de fire regionale helseforetakene (fagdirektørene og HR-direktørene i Helse Midt-Norge RHF, Helse Nord RHF, Helse Sør-Øst RHF og Helse Vest RHF), 2 KTV og en bruker. Styringsgruppen ledes på vegne av prosjekteier av Per Morten Sandset, direktør forskning, innovasjon og utdanning, HSØ RHF. Prosjektgruppen: Prosjektgruppen ledes av prosjektleder Elisabeth Arntzen (FOI/HSØ RHF) og består av representanter fra de fire regionale helseforetakene (Helse Midt-Norge RHF, Helse Nord RHF, Helse Sør-Øst RHF, Helse Vest RHF, KTV og LIS. I tillegg er det ressurspersoner som brukes som faglig referansegruppe/fagstøtte i prosjektet. Referansegruppen: Referansegruppen består av representanter fra: RHF, HOD, KTV, Dnlf, NTNU og Spekter.

6 Antall LIS1 september 2017 Høsten 2017 er det totalt 465 LIS1 som starter sin utdanning ved HF/ sykehusene. Av disse skal 341 ha 2-delt praksis (medisin 6mnd og kirurgi 6 mnd), og 124 ha 3-delt klinisk praksis (medisin, kirurgi og psykiatri). Ved Ålesund sykehus (HMN) og Ahus (HSØ) skal henholdsvis 6 og 3 leger ha 3-delt praksis (medisin 4mnd, kirurgi 4 mnd og siste 4 mnd pediatri/anestesi/gynekologi). Fordelingen av praksisplasser for LIS1 er som for tidligere turnuskandidater. 465 LIS1 starter i september Av disse er 341 i 2-delt praksis (medisin 6mnd og kirurgi 6 mnd), og 115 i 3-delt praksis (medisin, kirurgi og psykiatri). 9 LIS1 har 3-delt praksis med medisin, kirurgi og pediatri/ anestesi/ gynekologi.

7 Del 1 i HF-ene 38+16 kliniske læringsmål og 24 læringsmål FKM.
Planlegge hvordan og hvor læringsmålene kan nås (utdanningsplan) Introkurs, veilederkurs og kommunikasjonskurs. Arbeidsplaner som gir rom for fellesundervisning, supervisjon og veiledning. System for vurdering av oppnådde læringsmål IKT-registrering – kan følge progresjonen Legger til rette for bruk av digital læring, simulering, ferdighetstrening.

8 TEMAHEFTER:

9

10 Læringsmål med beskrivelser og anbefalinger

11

12 FKM læringsmål del 2/3 med beskrivelser og anbefalinger

13 Brukerveiledninger for felles IKT-verktøy

14 Utdanningsplan for LIS1 (2-delt praksis)
C og E anbefales gjennomført første 1-2 uker uavhengig om LIS starter i medisinsk eller kirurgisk avdeling. «Leger i spesialisering har ansvaret for egen læring, blant annet ved å følge opp den individuelle utdanningsplanen og delta i læringsaktiviteter» (Spesialistforskriften §6).

15

16 Utdanningsplan for LIS1 inkl FKM
Det er 50 FKM læringsmål for LIS1. (24/26 læringsmål skal godkjennes i henholdsvis spesialisthelsetjenesten/ kommunehelsetjenesten). Læringsmålene integreres i den kliniske praksisen og andre læringsaktiviteter som introkurs, veiledning/ supervisjon.

17 Før oppstart del 2/3 i HFene
Hvert HF må gjøre følgende i fase I: Gjennomgå forskriftsfestede læringsmål innen aktuelle spesialiteter og planlegge utdanningsløp for å oppnå læringsmålene. Ha plan for hvordan læringsmålene kan oppnås (læringsaktiviteter) og hvor LIS kan oppnå disse (læringsarena). Avklare læringsmål eget HF ikke kan oppfylle. Hvor mange LIS som må til et annet HF/privat for å oppnå spesielle læringsmål. Ha plan/arbeidsplaner for veiledning, supervisjon og bruk av Dossier. Kostnadsberegne ekstra kostnader/ressurser og legge dette i budsjettet. Hvordan forskning inngår (benytte akademisk og klinisk kompetanse i virksomheten)

18 Før oppstart del 2/3 HFene, RegUtene og RHF må samarbeide i fase II:
Alle HF må synliggjøre hvilke læringsmål som bare kan oppnås ved universitetssykehus evt. andre helseforetak. RegUt, HF og RHF må dimensjonere LIS-stillinger i regionen. Avtaler mellom helseforetak/sykehus/private må være på plass. IKT-verktøyet må være implementert (Dossier). Alle HF må ha detaljerte planer for LIS-løp som sendes Helsedirektoratet for godkjenning (ref. forskrift).

19

20 www.lis-utdanning.info (koplet til Facebook)

21 Felles nettløsning Informasjonen skal inn i felles nettløsning, utviklet av sykehusene i Norge (spesialisthelsetjenesten.no) og driftes hos Direktoratet for e-helse.

22 Del 1 er godt i gang – nå forberedes del 2 og 3
LEGE Søker del 1 stilling ca. ½ år før Søker LIS-stilling ca. ½ år før Starter Del 1 Starter Del 2/3 2017 2018 2019 Mars September September Mars Oppstart del 1 (Varighet 1,5 år) Oppstart del 2 og 3 (Varighet avhenger av valg av spesialisering) Felles plattform for alle UTDANNINGSSTED FKM Følgende må være på plass allerede ved utlysningstidspunktet: Læringsmål Læringsaktiviteter Veiledning Vurdering Følgende må være på plass allerede ved utlysningstidspunktet: Læringsmål Læringsaktiviteter Veiledning Vurdering For å kunne starte utdanningen av LIS 1 i september 2017, og Del 2 og 3 i mars 2019, må læringsmål, læringsaktiviteter (kurs), veiledning (opplæring av de som skal veilede LISene) og system for vurdering av den enkelte LIS være ferdig 6 mnd tidligere. Det samme gjelder støtteprosessene som finansiering, avtaler, overgangsordninger, IKT-verktøy. I tillegg må støtteprosesser som overgangsordninger, avtaler, finansiering og IKT-verktøy være på plass før oppstart av Del 1


Laste ned ppt "Prosjektleder for innføring av ny modell i alle helseregioner"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google