Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fri prosjektstøtte– FRIPRO

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fri prosjektstøtte– FRIPRO"— Utskrift av presentasjonen:

1 Fri prosjektstøtte– FRIPRO
September 2017

2 VISJON FRIPRO: Kvalitet, dristighet og fornyelse i forskningen
vitenskapelig kvalitet i internasjonal forskningsfront dristig og nyskapende forskning karriere for unge forskertalenter FRIPRO skal fremme FRIPRO er en av Forskningsrådets finansieringsordninger og gir støtte til prosjekter av svært høy vitenskapelig kvalitet. FRIPRO er en åpen konkurransearena for alle fag og disipliner. FRIPROs visjon er “Kvalitet, dristighet og fornyelse i forskningen”. FRIPRO skal fremme vitenskapelig kvalitet i internasjonal forskningsfront dristig og nyskapende forskning karriere for unge forskertalenter I tillegg til at prosjekter som blir innvilget skal ha spesielt høy vitenskapelig kvalitet, så trekker vi også fram dristige prosjekter som kan gi en fornyelse i forskningen.

3 FRIPRO handler om eksepsjonelt høy kvalitet og banebrytende resultater
Bidrar prosjektet til betydelige teoretiske eller metodiske framskritt eller fører det til banebrytende resultater og utvider det vår kunnskap? Vitenskapelig dristighet og faglig fornyelse er sentralt i søknadsbehandlingen av FRIPRO-søknader.

4 Er FRIPRO for deg? Er du blant de beste forskerne i ditt fagfelt?
Har du et fremragende prosjekt? Er ideen din ny? Er søknaden godt skrevet? Konkurransen i FRIPRO er hard, og kun de beste forskerne med spesielt gode prosjekter og svært godt skrevne søknader har mulighet til å nå opp.

5 Hvilken søknadstype passer for deg?
FRIPRO mobilitetsstipend 0-6 år etter PhD 2 år i utlandet + 1 år i Norge Unge forskertalenter 2-8 år etter PhD Under 40 år 4-8 MNOK Forskerprosjekt 6+ år etter PhD 5-10 MNOK FRIPRO utlyser midler til seks søknadstyper. Tre av dem er finansiering av forskningsprosjekter, og støtter ulike trinn i en forskers karriere. FRIPRO mobilitetsstipend er på postdoktor-nivå. Du kan søke om dette mens du er i avslutningsfasen av doktorgraden og opptil seks år etter du disputerte. Det er et personlig stipend, med finansiering av lønn og forskningsmidler for at du tilbringer to år ved en forskningsinstitusjon i utlandet og et tredje år i Norge. Unge forskertalenter er for forskere med litt mer erfaring etter en doktorgrad. Det må være mellom to og åtte år fra du disputerte og til søknadsfristen, og du må være under 40 år gammel. Samarbeidspartnere i prosjektet kan være eldre. Prosjektene er også større enn mobilitetsstipendet, for du kan søke om lønnsmidler både til deg selv og PhD- og/eller postdoktorstipendiater. Forskerprosjekt er søknadstypen for etablerte forskere med fremragende merittlister og innovative prosjekter i forskningsfronten. Du kan søke om 4-8 millioner kroner til et unge forskertalenter-prosjekt eller 5-10 millioner til et forskerprosjekt. Vær oppmerksom på at den øvre delen av disse rammene er for prosjekter med spesielt høye driftskostnader.

6 Andre støtteordninger i FRIPRO
Personlig utenlandsstipend For PhD og postdoktorstipendiater med finansiering gjennom et pågående FRIPRO-prosjekt og for prosjektledere av FRIPROs unge forskertalenter-prosjekter Ingen søknadsfrist Arrangementsstøtte Delfinansiering til store, internasjonale forskerkonferanser som rullerer mellom ulike land Prosjektetableringsstøtte For ERC-søkere som kom til trinn 2 uten å få finansiering Finansiering for å forbedre søknaden og sende den inn igjen I tillegg til å finansiere forskningsprosjekter, har FRIPRO også støtteordninger for utenlandsopphold for FRIPROs PhD- og postdoktorstipendiater og prosjektledere for unge forskertalenter-prosjekter. Arrangementsstøtte Støtte til å forbedre en tidligere innsendt søknad til ERC Starting, Consolidator eller Advanced Grant, hvor den tidligere søknaden kom til andre trinn i søknadsbehandlingsprosessen uten å bli innvilget. Ny søknad må sendes inn innen to år etter den første fikk avslag. ERC = European Research Council

7 Når kan jeg søke? Søknadsfrist 25. april 2018 kl. 13.00 for
Forskerprosjekt Unge forskertalenter FRIPRO mobilitetsstipend Arrangementsstøtte Søk når som helst om Personlig utenlandsstipend Prosjektetableringsstøtte

8 Fellesløft Fellesløft (50/50) mellom Forskningsrådet og forskningsinstitusjonene Fellesløft I 600 mill. kr Økt fra 5 til 15 % innvilgelse Fellesløft II 300 mill. kr Finansierte 42 unge forskertalenter Økt fra 7 til 9 % innvilgelse Fellesløft III 1 milliard kr til FRIPRO Toppforsk-prosjekter Ca. 25 % innvilgelse Fellesløft IV – 2017 500 mill. kr til FRIPRO Toppforsk-prosjekter Disse løftene hjelper! I 2011 og 2013, gikk FRIPRO og universitetene sammen for å øke finansieringen til FRIPRO. I 2011 gikk 600 millioner kroner ekstra til forskerprosjekter, mens det i 2013 gikk 300 millioner kroner ekstra til unge forskertalenter. Tilleggsmidlene gjorde at innvilgelsesprosentene gikk kraftig opp sammenliknet med årene før. I 2015 og 2017 ble andre forskningsinstitusjoner med på samarbeidet, og en rekke større forskningsprosjekter – FRIPRO Toppforsk – fikk finansiering med til sammen 1,5 millarder kroner. Disse beløpene er i tillegg til FRIPROs ordinære budsjett, og har bidratt til å øke den årlige budsjettrammen for fri prosjektstøtte fra om lag en halv til én millard kroner over de siste ti årene.

9 Noen tall... 1300-1400 søknader per år – stadig økende
Budsjett for mai-utlysningen i 2017: FRIPRO Toppforsk: 500 mill. kr FRIPRO mobilitetsstipend: 14 stipend Andre: 917 mill. kr inkl. 24 mill. kr til fornybar energi og fangst og lagring av CO2 + 40 mill. kr til IKT + 22 mill. kr til romforskning Antallet søknader til FRIPRO øker hvert år. I mai 2017 mottok vi over 1400 søknader som konkurrerer om en budsjett på om lag 1,4 milliarder kroner. Dette inkluderer 24 millioner kroner til fornybar energi og fangst og lagring av CO2, 40 millioner kroner til IKT og 22 millioner kroner til romforskning.

10 To-trinns søknadsbehandling
Ekspertpaneler vurderer og rangerer Nesten 50 paneler med 230 fageksperter Fagkomiteer velger ut Humaniora og samfunnsvitenskap (FRIHUMSAM) Matematikk, naturvitenskap og teknologi (FRINATEK) Medisin, helse og biologi (FRIMEDBIO) Søknadsbehandlingen i FRIPRO foregår i to trinn. Først blir alle søknader om midler til forskningsprosjekter vurdert av ekspertpaneler som består av utenlandske eksperter. Hvert panel består av 4-8 personer, og hvert panel vurderer normalt søknader. Panelene må dekke mange områder, så klar over at det kanskje ikke er noen i panelet som jobber med akkurat det samme som deg når du skriver søknaden. Panelene vurderer og setter karakterer på alle søknadene, før de rangerer de beste. FRIPRO har tre fagkomiteer: FRIHUMSAM: humaniora og samfunnsvitenskap FRINATEK: matematikk, naturvitenskap og teknologi FRIMEDBIO: medisin, helse og biologi Hver fagkomite behandler søknadene som er sendt inn til deres fagområde. Fagkomiteene tar den endelige avgjørelsen om hvilke søknader som skal innvilges og hvilke som får avslag. De baserer avgjørelsen sin på vurderingene og rangeringene til ekspertpanelene, samtidig som de forsøker å vurdere hvordan hvert panel har brukt karakterskalaen. Fagkomiteen skal benytte moderat kjønnskvotering for å forsøke å øke andelen av det underrepresenterte kjønn.

11 Hvordan skriver jeg en god FRIPRO-søknad?
Les utlysningen nøye – alle sidene! Les FRIPRO-nettsidene: Tips: vurderingskriteriene som ekspertpanelene bruker ligger på nettsidene Start tidlig Spør om hjelp Lytt til kommentarer fra ekspertpanelene for tidligere innsendte søknader Send inn søknaden tidlig Vi ser kun den siste versjonen Les hele utlysningen før du begynner å skrive Ta en tur innom FRIPRO-nettsidene. Der finner du blant annet alle vurderingskriteriene som ekspertene vurderer søknadene etter. Ved å lese dem, kan du utforme søknaden slik at alt de skal vurdere er med. Start tidlig med å skrive søknaden. For de fleste tar det flere måneder å skrive en god søknad. Spør om hjelp av erfarne søknadsskrivere i ditt fagfelt til å lese søknaden din og komme med kommentarer. Og be samarbeidspartnere om å lese hele søknaden – ikke bare den delen de skal bidra med. Hvis du har søkt FRIPRO og fått avslag tidligere, se om den faglige vurderingen du fikk kan gi noen ideer til måter å forbedre søknaden på. Send inn søknaden tidlig. Du kan sende inn søknaden allerede seks uker før fristen og oppdatere den så mange ganger du vil fram til fristen. Vi i FRIPRO får kun tilgang til den siste versjonen, vi ser ikke hvor mange ganger du har sendt inn og ekspertene kan ikke se det heller. Det er bedre å ha sendt inn versjon hvor det siste småplukket ikke er fikset enn å ikke få sendt inn søknaden fordi du får feilmeldinger om at noe er utfylt feil minuttene før fristen. Vi får mange telefoner fra søkere som får feilmeldinger om budsjettall i søknadsskjemaet som ikke går opp. Mange jobber med prosjektbeskrivelsen i god tid, men glemmer at det også er en del som skal fylles ut i det online søknadsskjemaet. Det er en kontrollfunksjon som gir beskjed om feil hver gang du lagrer, så fyll ut skjemaet tidlig, og juster heller senere hvis du skulle trenge det.

12 Les mer på FRIPRO-nettsidene
(På norsk og engelsk) Om FRIPRO Søknadstyper Søknadsbehandling Vurderingskriterier ... Nyhetsbrev Meld deg på nyhetsbrevet vårt på FRIPRO-nettsidene


Laste ned ppt "Fri prosjektstøtte– FRIPRO"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google