Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Elektronisk løgndetektor

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Elektronisk løgndetektor"— Utskrift av presentasjonen:

1 Elektronisk løgndetektor

2 Strøm Symbol: I Måles i: Ampere (A) Sammenligning: Vannstrøm som flyter i et rør eller elv. Størrelsen på strømmen måles i hvor mye som passerer et tverrsnitt i løpet av en gitt tid, og ikke farten den har eller hvor hardt den presser seg frem.

3 Spenning Symbol U Måles i Volt (V) Sammenligning Vanntrykk i rør. Desto større trykk, desto mer vann kan presses gjennom en hindring. Spenningen kan derfor påvirke strømmen, men det går an å ha stor spenning uten at det går strøm, og liten spenning men likevel stor strøm. På bildet er det stort trykk, men ikke så mye vann som spruter. I Amazonas er det lite trykk, men store mengder vann som flyter. Trykket påvirker strømmen, men det er en faktor til som virker inn, og det er motstanden strømmen møter. I Amazonas er motstanden liten, derfor kan en slak helning likevel flytte store mengder vann.

4 Motstanden U R I Symbol: R Måles i: Ohm Ω
Ringene: Fargekoden forteller hvor mange Ohm den har. Sammenligning: Vannkran som bremser vann- strømmen i røret. Ohms lov U = R I (huskeregel: gURI) U R I Trekanten forstås slik at U aldri vil være under noen brøkstrek. Enten er den på linje med resten, eller så vil den være oppå brøkstreken. R og I vil enten være på linje med hverandre på ene siden av likhetstegnet, eller så vil en av dem befinne seg under brøkstreken mens den andre er alene på andre siden av likhetstegnet.

5 Oppdrag for motstanden
Jeg trenger at det går 0,5 A i en ledning og vil koble til et bilbatteri på 12 V. Hvor stor motstand må det da være i denne kretsen?

6 Dioden Symbol: D Figur: Egenskap: Slipper strømmen kun en vei gjennom
Sammenligning: Sykkelventil Dioden slipper strømmen kun en vei gjennom. Det betyr at den må monteres inn riktig vei i kretsen. Det lengste beinet må gå mot plusspolen. Det går ingen strøm før spenningen overstiger en gitt grense. Økes spenningen enda mer, vil det rase strøm nesten uten ytterligere motstand. Dioder trenger derfor en motstand sammen med seg for at de ikke skal bli ødelagte.

7 Regneoppgave Lysdiodene på bildet slipper ikke strøm igjennom før det er 2V spenning. Lyset er sterkt nok med 20 mA gjennom dioden. Vi bruker 3V. Hvor stor motstand må vi bruke?

8 Regneoppgave Siden det ikke skjer noe de første to voltene, trenger vi bare å se på den siste volten. Vi bruker Ohms lov og snur den rundt så vi finner R

9 Kondensatoren Symbol: C Figur:
Egenskap: Lager forsinkelse eller tar bort støy Sammenligning: ballong på rør, oppladbare batteri Den skjematiske tegningen minner om batteriets, og det er fordi den har mange av de samme egenskapene som et batteri har. En støtvis vannstrøm tilføres røret. Ballongen tar opp vann og skviser ut vann slik at vannstrømmen ut av røret blir jevn. Kondensatoren gjør det samme med strømmen.

10 Transistoren Symbol: T Figur Egenskap Bryter/Forsterker
Sammenligning Lysbryter/forsterker c b e C - Mot pluss E - Mot minus B - mot styrestrøm Det midterste beinet er som en styrespake. En svak strøm inn her tillater en stor strøm gjennom de to andre beina. Styrestrømmen er svak, men må ha en spenning på mellom 0,6 V og 0,8 V høyere enn spenningen i E

11 Transistorkobling Strøm ledes fra plusspolen, gjennom vannet, gjennom en motstand og til basen på transistoren Når det går strøm mellom base og emitter, vil det også gå strøm mellom collektor og emitter. Strømmen mellom collektor og emitter er mye større enn strømmen gjennom basen. Slik kan vi styre strømkrevende prosesser med svake signaler. c b e Denne koblingen virker slik at lyspæren tennes når ledningene kommer i kontakt med vann. En liten strøm ledes gjennom vannet og til basen B. Dette åpner for en stor strøm gjennom lyspæren. Denne kretsen er en fuktighetsvarsler. I stedet for en lyspære kan vi ha en summer som varsler med lyd.

12 Høyttaler Høyttalere inneholder spoler som blir magnetiske når det går strøm gjennom dem. I bunnen av høyttaleren er en stor og sterk magnet. Når spolen blir magnetisk, tiltrekkes eller frastøtes den magneten i bunnen. Spolen er limt fast til membranen som derved skyves ut eller trekkes inn mot magneten. Slik beveges høyttalermembranen frem og tilbake og setter luften i vibrasjon, noe vi hører som lyd.


Laste ned ppt "Elektronisk løgndetektor"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google