Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

HAIKUDIKT I LARVIK 10. OG 11. MAI 2005 Norunn Askeland.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "HAIKUDIKT I LARVIK 10. OG 11. MAI 2005 Norunn Askeland."— Utskrift av presentasjonen:

1 HAIKUDIKT I LARVIK 10. OG 11. MAI 2005 Norunn Askeland

2 da kirkeklokkene holdt opp, hørte vi spurvene (Jan Erik Vold, 1979, fra Spor Snø)

3 Gammal dam Ein frosk hoppar: Lyden av vatnet (Basho )

4 I natteskuggen frå Hiroshima står ei daud furu (Sanki) Jeg som går og du som blir: Høst i begge hjerter (Buson, )

5 katta på tunet så stor i dag snøen er kommet (Jan Erik Vold, 1970, Spor, snø) Ved siste hogg går sola ned øksa står i stabben (Jan Erik Vold, 1970, Spor, snø)

6 søv vaknar geispar så er elsketid for katten øksa ved foten av treet der fuglane ennå byggjer reir

7 seksti år alt og ikkje éi natt lauvet skjelv spør haustvinden
har eg dansa lauvet skjelv spør haustvinden kven skal falle først

8 rundt vinterkveldens bål
stinkar det av sladder månen teiknar eit grantre mot blå himmel i kveld

9 men vakrest av alt var snøen som smeltet på pannen din (Jan Erik Vold, fra Spor, Snø)

10 I stopped to urinate – and missed the ferry I don’t mean to interrupt,” she says again morning walk earlier than usual squirrels not out yet our dog tugs at my heart instead of a leash

11 Guide til haikuskriving
Haiku skjer akkurat nå. En haiku er et øyeblikk av oppmerksomhet, innsikt, overraskelse eller lykke. Det er dette som gir haikudiktet dybde. Skriv om emnet ditt, ikke deg selv. Unngå å bruke pronomenet ”jeg”. Ikke prøv å rime eller å lage litteratur. Bruk hverdagsspråk og hverdagserfaringer. Haiku er knyttet til naturen. Derfor kan det være med noe i diktet som viser hvilken årstid det er . Et haikudikt har ofte tre linjer med til sammen sytten rytmiske enheter (5-7-5) En rytmisk enhet er det samme som en konsonantlyd. To rytmiske enheter er en lang eller to korte vokaler.

12 Guide til hailuskriving, forts.
Et haikudikt har vanligvis ett eller to bilder, gjerne skilt fra hverandre med tegn (,.?;!). Det må være balanse og en indre sammenheng i bildene. Et haikudikt kan variere i tonen. Det kan være alvorlig, humoristisk, formelt eller muntlig, også på dialekt. I et haikudikt forteller du ikke bare om det du ser, men om følelsen du har når du ser det du ser. Unngå sentimentalitet, men gi uttrykk for det du føler på en ærlig måte. ”There is nothing new under the sun!” ”Make it new!” (Ezra Pound) ”Deep is new!” Du skal ikke forklare alt. Har du sagt at det er vinter, trenger du ikke si at det snør. La bildene forklare for deg

13 Kriterium for haikukonkurranse
Et haiakudikt er et kort, imagistisk dikt som får folk til å føle seg ett med naturen. I Japan har haiku vanligvis 17 korte lyder fordelt på tre linjer med et mønster. De fleste haikuer har med noe fra naturen eller fra en av de fire årstidene. Orda i en haiku skal ikke bare beskrive følelser, men skal være enkle, elegante og konsentrerte. I et haikidikt skal en ikke gjenta seg selv. Haikudiktet skal være polert med perfekt balanse i bilder, tanker, ordvalg og lyd. Ingen ting skal trekkes fra eller legges til. Prøv å ordne linjene i en annen rekkefølge. Dersom dette ikke er mulig, er diktet muligens godt. Stillhet er viktig i haiku. Det aller viktigste er at du føler deg ett med naturen og at du ønsker å dele denne følelsen med andre.

14 GINKO = HAIKUTUR Ginko består av to like viktige deler:
Turen der du skriver haikudikt Kåring av det beste diktet etter turen. Utvelgelsen og dommernes kommentarer kalles kukai. Haikudiktene skal limes opp på veggen slik at alle kan lese dem før kukai. Alle bør gå den samme ruta, for det er morsomt å se hvor forskjellige diktene blir, selv om ruta er den samme. Man kan se på månen og skrive haiku, og deretter lese diktene under månen. Hvor skal vi gå? Ta med papir eller en liten notisbok. Bli inspirert av naturen, slå ned farten og vær tålmodig. Noe vil røre ved deg, og dette vil bli diktet ditt. Hva med å starte haiku-klubb i Larvik?


Laste ned ppt "HAIKUDIKT I LARVIK 10. OG 11. MAI 2005 Norunn Askeland."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google