Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

HAIKUDIKT I LARVIK 10. OG 11. MAI 2005 Norunn Askeland.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "HAIKUDIKT I LARVIK 10. OG 11. MAI 2005 Norunn Askeland."— Utskrift av presentasjonen:

1 HAIKUDIKT I LARVIK 10. OG 11. MAI 2005 Norunn Askeland

2 da kirkeklokkene holdt opp, hørte vi spurvene (Jan Erik Vold, 1979, fra Spor Snø)

3 Gammal dam Ein frosk hoppar: Lyden av vatnet (Basho 1644- )

4 I natteskuggen frå Hiroshima står ei daud furu (Sanki) Jeg som går og du som blir: Høst i begge hjerter (Buson, 1716-1783)

5 katta på tunet så stor i dag snøen er kommet (Jan Erik Vold, 1970, Spor, snø) Ved siste hogg går sola ned øksa står i stabben (Jan Erik Vold, 1970, Spor, snø)

6 øksa ved foten av treet der fuglane ennå byggjer reir søv vaknar geispar så er elsketid for katten

7 seksti år alt og ikkje éi natt har eg dansa lauvet skjelv spør haustvinden kven skal falle først

8 månen teiknar eit grantre mot blå himmel i kveld rundt vinterkveldens bål stinkar det av sladder

9 men vakrest av alt var snøen som smeltet på pannen din (Jan Erik Vold, fra Spor, Snø)

10 I stopped to urinate – and missed the ferry I don’t mean to interrupt,” she says again morning walk earlier than usual squirrels not out yet our dog tugs at my heart instead of a leash

11 Guide til haikuskriving  Haiku skjer akkurat nå.  En haiku er et øyeblikk av oppmerksomhet, innsikt, overraskelse eller lykke. Det er dette som gir haikudiktet dybde.  Skriv om emnet ditt, ikke deg selv. Unngå å bruke pronomenet ”jeg”.  Ikke prøv å rime eller å lage litteratur. Bruk hverdagsspråk og hverdagserfaringer.  Haiku er knyttet til naturen. Derfor kan det være med noe i diktet som viser hvilken årstid det er.  Et haikudikt har ofte tre linjer med til sammen sytten rytmiske enheter (5-7-5)  En rytmisk enhet er det samme som en konsonantlyd. To rytmiske enheter er en lang eller to korte vokaler.

12 Guide til hailuskriving, forts.  Et haikudikt har vanligvis ett eller to bilder, gjerne skilt fra hverandre med tegn (,.?;!). Det må være balanse og en indre sammenheng i bildene.  Et haikudikt kan variere i tonen. Det kan være alvorlig, humoristisk, formelt eller muntlig, også på dialekt.  I et haikudikt forteller du ikke bare om det du ser, men om følelsen du har når du ser det du ser.  Unngå sentimentalitet, men gi uttrykk for det du føler på en ærlig måte.  ”There is nothing new under the sun!” ”Make it new!” (Ezra Pound) ”Deep is new!”  Du skal ikke forklare alt. Har du sagt at det er vinter, trenger du ikke si at det snør. La bildene forklare for deg

13 Kriterium for haikukonkurranse  Et haiakudikt er et kort, imagistisk dikt som får folk til å føle seg ett med naturen. I Japan har haiku vanligvis 17 korte lyder fordelt på tre linjer med et 5-7-5-mønster.  De fleste haikuer har med noe fra naturen eller fra en av de fire årstidene.  Orda i en haiku skal ikke bare beskrive følelser, men skal være enkle, elegante og konsentrerte.  I et haikidikt skal en ikke gjenta seg selv.  Haikudiktet skal være polert med perfekt balanse i bilder, tanker, ordvalg og lyd. Ingen ting skal trekkes fra eller legges til.  Prøv å ordne linjene i en annen rekkefølge. Dersom dette ikke er mulig, er diktet muligens godt.  Stillhet er viktig i haiku.  Det aller viktigste er at du føler deg ett med naturen og at du ønsker å dele denne følelsen med andre.

14 GINKO = HAIKUTUR  Ginko består av to like viktige deler:  Turen der du skriver haikudikt  Kåring av det beste diktet etter turen.  Utvelgelsen og dommernes kommentarer kalles kukai.  Haikudiktene skal limes opp på veggen slik at alle kan lese dem før kukai.  Alle bør gå den samme ruta, for det er morsomt å se hvor forskjellige diktene blir, selv om ruta er den samme.  Man kan se på månen og skrive haiku, og deretter lese diktene under månen.  Hvor skal vi gå? Ta med papir eller en liten notisbok.  Bli inspirert av naturen, slå ned farten og vær tålmodig. Noe vil røre ved deg, og dette vil bli diktet ditt.  Hva med å starte haiku-klubb i Larvik?


Laste ned ppt "HAIKUDIKT I LARVIK 10. OG 11. MAI 2005 Norunn Askeland."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google