Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bibelsk livskultur og kommersiell dødskultur: En meditasjon om frø

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bibelsk livskultur og kommersiell dødskultur: En meditasjon om frø"— Utskrift av presentasjonen:

1 Bibelsk livskultur og kommersiell dødskultur: En meditasjon om frø sktonstad@llu.edu

2 Tekst Og Gud sa: «Se, jeg gir dere alle planter som setter frø, alle som finnes på hele jorden, og alle trær som bærer frukt med frø i. Det skal dere ha å spise. Og til alle dyr på jorden og til alle fugler under himmelen og til alt som kryper på jorden, alt som har livsånde i seg, gir jeg alle grønne planter å spise.» Og det ble slik. (1 Mos 1,29-30) Og Gud sa: «Se, jeg gir dere alle planter som setter frø, alle som finnes på hele jorden, og alle trær som bærer frukt med frø i. Det skal dere ha å spise. Og til alle dyr på jorden og til alle fugler under himmelen og til alt som kryper på jorden, alt som har livsånde i seg, gir jeg alle grønne planter å spise.» Og det ble slik. (1 Mos 1,29-30)

3 Quiz 1.Denne teksten pålegger mennesker å spise vegetarisk mat. 2.Teksten viser at det beste kostholdet er vegan-kost. 3.I Guds opprinnelige plan var kjøtt ikke en del av kostholdet. 4.None of the above.

4 Quiz 1.Teksten viser interesse for planter og frø. 2.Frø er et fenomen i skaperverket som Gud er svært stolt av. 3.Det fine med ”planter som setter frø”, er at vi kan spise planten og likevel få en ny plante etter at vi har spist den opprinnelige. 4.Gud tilbyr mennesker mat karakterisert av mangfold og overflod.

5 Frø i Bibelen Gud sa: «Jorden skal bli grønn! Grønne vekster skal gro på jorden, planter som setter frø, og frukttrær som bærer frukt med frø i, av alle slag.» Og det ble slik. Jorden bar fram grønne vekster, planter som setter frø, av alle slag, og trær som bærer frukt med frø i, av alle slag. Og Gud så at det var godt. Og det ble kveld, og det ble morgen, tredje dag (1 Mos 1,11-13). Gud sa: «Jorden skal bli grønn! Grønne vekster skal gro på jorden, planter som setter frø, og frukttrær som bærer frukt med frø i, av alle slag.» Og det ble slik. Jorden bar fram grønne vekster, planter som setter frø, av alle slag, og trær som bærer frukt med frø i, av alle slag. Og Gud så at det var godt. Og det ble kveld, og det ble morgen, tredje dag (1 Mos 1,11-13).

6 Frø – en introduksjon 1.Frøet er livets spisskammers – aldri tomt, aldri tomme hyller. 2.Frø er ensbetydende med fruktbarhet. 3.I frøet ligger en gudgitt, livsfornyende egenskap.

7 Frø på nært hold

8 Bibelsk livskultur

9 Sterile frø Frø kan modifiseres og patenteres. Frø kan modifiseres og patenteres. Agro-giganten Monsanto er blitt “Livets Herre” på jorden, en huseier som krever inn husleie for livets fornyelse. Agro-giganten Monsanto er blitt “Livets Herre” på jorden, en huseier som krever inn husleie for livets fornyelse. Monsanto har skapt sterile frø ved å utstyre frøene med terminator gener, egenskaper som hindrer frøet i å spire. Monsanto har skapt sterile frø ved å utstyre frøene med terminator gener, egenskaper som hindrer frøet i å spire. Vi har fått sterile frø og gått fra en bibelsk livskultur til en kommersiell dødskultur. Vi har fått sterile frø og gått fra en bibelsk livskultur til en kommersiell dødskultur.

10 Patenterte frø Formålet med sterile frø er kommersielt – bonden kan ikke bruke frøene fra sine planter, for disse frøene spirer ikke lenger. Formålet med sterile frø er kommersielt – bonden kan ikke bruke frøene fra sine planter, for disse frøene spirer ikke lenger. Frø av denne typen er “seeds of deception” – bedragerske frø – som er fratatt sin gudgitte egenskap. Frø av denne typen er “seeds of deception” – bedragerske frø – som er fratatt sin gudgitte egenskap. Sterile frø er det mest ytterliggående eksemplet på ambisjonen om å slå mynt på livsgrunnlaget. Sterile frø er det mest ytterliggående eksemplet på ambisjonen om å slå mynt på livsgrunnlaget.

11 Bibelsk livskultur Frø til alle – og av alle slag – er uttrykk for gudgitt livs- og giverkultur. Frø til alle – og av alle slag – er uttrykk for gudgitt livs- og giverkultur. Frø er ikke tenkt som et salgsobjekt i Bibelen (1 Mos 1,29-30). Frø er ikke tenkt som et salgsobjekt i Bibelen (1 Mos 1,29-30). Mat er heller ikke et salgsobjekt i ytterste forstand (2 Mos 16,19-21). Mat er heller ikke et salgsobjekt i ytterste forstand (2 Mos 16,19-21). Jord – ’eiendom’ – er heller ikke et salgsobjekt (3 Mos 25,13-16, 23). Jord – ’eiendom’ – er heller ikke et salgsobjekt (3 Mos 25,13-16, 23).

12 Kommersiell dødskultur Frø som ikke spirer er uttrykk for en døds- kultur. Frø som ikke spirer er uttrykk for en døds- kultur. Frø som selges i et tilnærmet markedsmonopol er uttrykk for en tvangs- og utnyttelseskultur. Frø som selges i et tilnærmet markedsmonopol er uttrykk for en tvangs- og utnyttelseskultur. Frø, mat og jord er blitt spekulasjons- og salgsobjekter i en økonomisk og økologisk kultur som er helt fremmed for bibelsk tankegang. Frø, mat og jord er blitt spekulasjons- og salgsobjekter i en økonomisk og økologisk kultur som er helt fremmed for bibelsk tankegang.

13 ’Roundup Ready’ soyabønner som kommersiell dødskultur Monsanto Aggressively Sues Farmers for Saving Seeds Monsanto Aggressively Sues Farmers for Saving Seeds “Farmers have always saved seeds from their harvest to sow the following year. But Monsanto and other big seed companies have changed the rules of the game.” “Farmers have always saved seeds from their harvest to sow the following year. But Monsanto and other big seed companies have changed the rules of the game.”

14 ’Roundup Ready’

15 Frø i vår tids næringskjede

16 En meditasjon om frø Gud sa: «Jorden skal bli grønn! Grønne vekster skal gro på jorden, planter som setter frø, og frukttrær som bærer frukt med frø i, av alle slag.» Og det ble slik (1 Mos 1,11). Engelen viste meg nå en elv med livets vann, klar som krystall. Den springer ut fra Guds og Lammets trone. Midt mellom byens gate og elven står livets tre, fritt til begge sider. Det bærer frukt tolv ganger og gir sin frukt hver måned (Åp 22,1-2).


Laste ned ppt "Bibelsk livskultur og kommersiell dødskultur: En meditasjon om frø"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google