Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Grammatikk tirsdag 14. oktober Læringsmål: - Lære når du bruker og - Lære når du bruker å.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Grammatikk tirsdag 14. oktober Læringsmål: - Lære når du bruker og - Lære når du bruker å."— Utskrift av presentasjonen:

1 Grammatikk tirsdag 14. oktober Læringsmål: - Lære når du bruker og - Lære når du bruker å

2 Regler..  Og er et bindeledd som binder sammen ord, fraser og setninger.  Å kalles for infinitivsmerke og kan bare skrives foran verb i infinitiv. Men når vi binder sammen to verb som står i infinitiv, bruker vi og. Vi bruker aldri å to ganger etter hverandre.

3 Eksempel på bruk av og  De ble servert pizza og brus.  Kristian hadde på seg genser og jakke.  Janni var svett og varm etter treningen.  Kristine vil spille dataspill, og Harald vil lese blader.  De diskuterer en stund, og så blir de enige om å trekke lodd.

4 Eksempler på bruk av å  Sandrin gikk ned til stranden for å sole seg. Hun likte godt å bade, men hun fikk ikke lov til å svømme når hun var alene. Det ble så varmt å ligge der iu sanden at hun ble fristet til å vasse litt mens hun ventet på de andre.

5 Oppgave 1  Lillebror begynte …. hyle … skrike da han ikke fikk viljen sin.  Han liker … vasse … plaske i vannet, men nå var han forkjølet, så han fikk ikke lov til … bade.  Det verste lillebror vet, er … stå … se på at de andre bader.  Han prøvde … slå … dytte mamma for … få lov til … gå i vannet.

6 Oppgave 2  Petter har avtalt … møte kameraten sin utenfor kiosken.  Fetteren … kusinen min liker … tegne … male.  Det var umulig … se noe i mørket.  Pia … foreldrene hennes var på seiltur i sommer.  Kjolen til læreren er grønn … rød.  Passasjerene satt … ventet i to timer.  Per … Pål glemte … gratulere Askeladden.  Asbjørnsen … Moe samlet eventyr.  Ali er flink til … takle.  Storebror stupte uti vannet for … redde katten.

7 Oppgave 3  En modig mann bestemte seg for … overnatte i et hus der man sa at det spøkte. Mannen var skallet … brukte parykk. Da han krøp til køys, tok han parykken av seg … la den på en stol ved siden av senga. Mannen sovnet med en gang, … han sov trygt og godt hele natten. Neste morgen sa han til seg selv: «Her er vel ingen spøkelser», men så kom han til … kikke bort på stolen. Parykken hans var blitt kritthvit, … hårstråene sto rett til vers.


Laste ned ppt "Grammatikk tirsdag 14. oktober Læringsmål: - Lære når du bruker og - Lære når du bruker å."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google