Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Sult En roman av Knut Hamsun

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Sult En roman av Knut Hamsun"— Utskrift av presentasjonen:

1 Sult En roman av Knut Hamsun
«Det var i den tid jeg gik omkring og sultet i Kristiania, denne forunderlige by som ingen forlater før han har fåt mærker av den …» Sult En roman av Knut Hamsun Sitat Den berømte innledningen i Sult.

2 Hvem var Knut Hamsun? 1859 – Knud Pedersen født i Lom
Endret senere navn til Knut Hamsun Revolusjonerte verdenslitteraturen med romaner om menneskenes sjelsliv 1920 – Nobelprisen i litteratur 1952 – Hamsun dør En veldig kort gjennomgang av Knut Hamsuns liv Hamsun, eller Knud Pedersen som han ble døpt, ble født i Lom i Gudbrandsdalen 4. august Foreldrene drev småbruk. I tillegg var faren omreisende skredder Da Knud var tre år flyttet familien til Hamsund på Hamarøy. Foreldrene slet med å få endene til å møtes, men familien led ingen nød. Senere gjorde Hamsun flere turer til Amerika, hvor han blant annet jobbet som trikkekonduktør i Chicago, før han slo seg ned i København, 29 år gammel. Der får han endelig sving på forfatterkarrieren. Bøkene kommer som perler på en snor: Sult, Mysterier, Pan, Viktoria, Det vilde kor, Sværmere, Markens grøde, Landstrykere, August, På gjengrodde stier for å nevne noen av de mest kjente. I 1920 får han Nobels litteraturpris for Markens Grøde, hvor han hyller bonden og bondens liv. 19. februar 1952 dør hamsun 93 år gammel i sitt hjem på Nørholm utenfor Lillesand.

3 Bilde av forfatteren i 1890, 31 år gammel.

4 Romanen Sult 1888 – Hamsun ankommer København
Gir ut novellefragmentet ”Sult” 1890 – teksten utvidet og utgitt som roman i Norge Skildret sinnsstemninger og det ubevisste sjelsliv Inspirert av Dostojevskij og Nietzsche Markerer nyromantikkens gjennombrudd i Norge Noen punkter om Sult Sult ble først trykket som en novelle i det danske tidsskriftet Ny Jord i november 1888, og opplaget ble raskt utsolgt. Alle kan se at dette er noe nytt. Hamsun fortsetter å skrive på og utvide fortellingen, og etter å ha flyttet til Kristiania i 1889, klarer han endelig å ferdigstille boka. 2. juni sender Phillipsens forlag boken ut til bokhandlerne. Foreleggeren Gustav Phillipsen hadde tro på at Knut Hamsun var i gang med noe stort. Sult fikk en blandet mottakelse. Kritikerne hadde vanskelig med å forstå hva boken handlet om, og boken blir ikke noen umiddelbar suksess. Men etter hvert tar salget av boken seg opp og Hamsun kommer seg endelig på beina økonomisk. I dag blir Sult regnet som et av de viktigste verkene i europeisk litteratur fra slutten av forrige århundre. Sult handler om den anonyme hovedpersonens indre liv, og den beskriver en serie sinnstilstander. Jeg-personen er hele tiden på vei til å bukke under, men tanken på at han skal bli dikter, holder han oppe. Og på forunderlig vis er ikke sulten bare negativt beskrevet. Det er som om den gjør hovedpersonen åpen for alle slags underlige inntrykk og fornemmelser. Det er sulten som gjør ham annerledes enn alle andre. Hadde han ikke sultet, ville det ikke vært noe å skrive om. Han forelsker seg i en kvinne som han gir kallenavnet Ylajali, men det fører ikke noe sted. Hvis han får tak i penger, gir han dem bort til tiggere. Han dikter historier og forteller løgner til folk han møter, og oppfører seg i det hele tatt særdeles merkelig. Til slutt blir han tvunget til å ta hyre på en båt. På vei ut fjorden retter han seg opp og ser inn mot land, inn mot Kristiania, der vinduene lyser fra hjemmene.

5 Nyromantikken i Norge Litteraturen skal handle om det moderne
sjelen og fantasien det psykologiske blodets hvisken og benpipernes bønn Og er en kritikk av de fire store realismen å skrive om typer pedagogisk litteratur Utgivelsen av Sult markerte nyromantikkens gjennombrudd i Norge. Nyromantikken var en reaksjon mot realismens krav til å sette problemer under debatt, og forfattere som Hamsun lanserte helt nye tanker om hva litteratur skulle være. En annen sentral skikkelse i nyromantikken var dikteren Sigbjørn Obstfelder. I artikkelen ”Fra det ubevisste sjeleliv” skrev Hamsun at litteraturen måtte undersøke det psykologiske. Og han stiller som krav at forfattere må begynne å skildre «disse Tankens og Følelsens Vandringer i det blaa, skridtløse, sporløse Rejser med Hjærnen og Hjærtet, sælsomme Nervevirksomheder, Blodets Hvisken, Benpibernes Bøn, hele det ubevidste Sjæleliv». Han dro på foredragsturné til en rekke byer i Norge for å snakke om den ”nye, psykologiske litteraturen”. Kritikken gikk hardest utover de fire store – Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen, Alexander Kielland og Jonas Lie. ”Det er på tide at forfattere slutter å beskrive ”typer” man treffer på fisketorvet hver dag, typer som er beskrevet utallige ganger før,” slo Hamsun fast i artikkelen. Han mente at litteraturen var altfor pedagogisk, altfor opptatt av å forandre samfunnet. ”Hva om vi isteden begynte å beskjeftige oss litt mer med sjelelige tilstander? Med moderne og sammensatte menneskers sjeleliv?” Fokuset måtte flyttes over på det delikate fantasiliv, følelsene, hjernen og hjertet – blodets hvisken og benpipernes bønn. Nyromantikerne var opptatt av å skildre den norske naturen, men på en mildere måte enn i realismen.

6 ”Jeg forfarer uvilkårlig mine lommer efter to kroner
”Jeg forfarer uvilkårlig mine lommer efter to kroner. Den lidenskap som dirrer i hver av de forbigåendes bevægelser, selv gaslykternes dunkle lys, den stille, svangre nat, altsammen har begyndt å angripe mig, denne luft som er fyldt av hvisken, omfavnelser, skjælvende tilståelser, halvt uttalte ord, små hvin; en del katter elsker med høie skrik inde i Blomquists port. Og jeg hadde ikke to kroner”. Sitat fra Sult Mens den navnløse hovedpersonen febrilsk leter etter noen kronestykker i lommene sine får vi et innblikk i hvordan den lumre sommernatten trykker på han gjennom hans sterke subjektive inntrykk av livet i bygatene rundt ham. Det er et innblikk i hovedpersonens psykologi, samt en skildring av det moderne byliv. Utdraget viser tendenser til impresjonisme, og kan minne om malerier av van Gogh og Munch.

7 Bilde av en middelaldrende Hamsun

8 Mer informasjon Øystein Rottem: Biografien om Knut Hamsun. Guddommelig galskap Henning Clausens filmatisering av Sult (1966) YouTube: Klipp fra Sult Wikipedia: Sult (roman)


Laste ned ppt "Sult En roman av Knut Hamsun"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google