Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Programvare for grafisk design og publisering

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Programvare for grafisk design og publisering"— Utskrift av presentasjonen:

1 Programvare for grafisk design og publisering
Adobe Creative Suite – Illustrator, Photoshop & InDesign Vi skal i denne moduler gå svært raskt igjennom ett sett med programmer som kan hjelpe oss i prosessen fra idé til ferdig trykksak, pdf-dokument eller nettside. Med publiseringsprogramvare menes i dette kurset programvare som behandler innhold (tekst, figurer og bilder) og klargjør dette for enten trykksaker eller elektronisk publisering (f.eks. html eller pdf). Trykksaker inneholder ofte nettopp bilder og figurer i tillegg til teksten. Vi skal derfor se på både de programmene som redigerer og klargjør bilder før de kobles sammen med teksten i et program som er dedikert til denne oppgaven. For å forenkle publiseringsarbeidet kan det være smart å holde seg til programmer som kan behandle og utveksle de samme filene. På den måten kan innholdet flyttes "sømløst" mellom de forskjellige applikasjonene. I dette kurset ser vi på ett av mange tilbud på markedet innen publiseringsprogramvare; Adobe. Universitetet i Oslo har skrevet fordelaktige avtaler for flere av disse programmene som også foreninger.

2 Adobe Creative Suite Industristandard for grafisk design, publisering og billedbehandling Tett integrasjon mellom programmene Felles brukergrensesnitt Programmene er kun eksempler fra et vell av mulige programmer, men Adobe-produktene som vi skal se på holder svært høy kvalitet samtidig som de på mange måter er de mest tilgjengelige på markedet. Det finnes alternativer til Adobeproduktene, både gratisprogramvare og komersielle verktøy, men Adobe har i så mange år vært banebrytende og markedsledende at mange konkurenter er bygd rundt de samme prinsippene. For å forenkle publiseringsarbeidet kan er det også smart å holde seg til programmer som kan behandle og utveksle de samme filene. På den måten kan innholdet flyttes "sømløst" mellom de forskjellige applikasjonene. I dette kurset ser vi på ett av mange tilbud på markedet innen publiseringsprogramvare; Adobe. En annen fordel med Adobeproduktene er at de er bygd rundt relativt like prinsipper og menysystemet er svært gjenkjennelig i de ulike programmene som gjør det enkelt å lære de andre hvis man kan et fra før.

3 Photoshop Billedbehandlingsprogram Behandler punktgrafikk Retusjering
Korrigering Montasje Kan ferdigstille ensidige trykksaker* Svært kraftig Adobe Photoshop er et meget kraftig biledbehandlignsprogram. Photoshop behandler punktgrafikk (eller pixler noe vi kommer tilbake til senere). Innledningsvis er photoshop det enkleste verktøyet å tilnærme seg Adobeproduktene. I større grad enn f.eks Illustrator er photoshop et WYSIWYG (What You See Is What You Get) program. Photoshops største styrke er innen billedbehandling; etterbehandling, fargekorringering, retusjering og montasje, men kan med fordel benyttes til å sette sammen bilde, tekst og grafiske elementer fra f.eks Illustrator. Man derfor med Photoshop ferdigstille en trykksak for både trykte og digitale medier.

4 Illustrator Vektorbasert illustrasjonsprogram Industristandard
Kan ferdigstille ensidige trykksaker Skalerbare format Kan importere fra andre format Svært avansert men oversiktlig Illustrator er det ledene vektorbaserte illustrasjonsprogrammet for mac og pc på markedet i dag. Hva en vektor er skal vi komme tilbake til senere men kort fortalt er det skalerbar grafikk som baserer deg på former som er beskrevet matematisk fremfor i punkter. Siden en vektor er uavhengig av oppløsning (som vi kommer tilbake til senere) er vektorgrafikk svært egnet til å trykke både svært deltaljerte trykksaker (særlig små som visittkort etc) og trykksaker i størreformat. Siden vektorgrafikken er skalerbar er det svært hensiktsmessig å lage elementer som skal brukes i flere forskjellige størelser og format (som f.eks logoer) Illustrator er svært kraftig verktøy for å behandle kortere tekst og kan også importere mange forskjellige billedformat. Illustrator er utviklet for å jobbe optimalt mot trykkerier som gjør at man kan totalt ferdigstille enkeltsidige dokument for publisering.

5 InDesign Layout/Sidetegning Setter sammen tekst/bilde/illustrasjon
Kan ferdigstille fler-sidige trykksaker Svært kraftig på tekst og sidebrekking Svært avansert men oversiktlig InDesign er Adobes layout program, som på kun kort tid har tatt over for det tidligere markedslendende QuarkXpress. InDesign er et program som kobler tekst, bilder og illustrasjoner sammen og klargjør det for trykking. InDesign er svært kraftig på tekstlayout og kan produsere publikasjoner som går over flere sider. Dette gjør at det er særlig brukt iforhold til layout på magasiner, aviser, tidskrifter, brosjyrer o.l. For folk som er relativt nye med Adobeproduktene anbefales det slik utvikligen med de nyeste versjonene av programmene har gått nå at man enten bruker Illustrator eller Photoshop til enkeltsidige trykksaker for å gjøre det enklere for de som deltar på kurset.

6 Hvor få man programvaren?
Gratis prøveversjoner fra Adobe.com Innkjøpsavtalen med UiO Photoshop Elements Adobe Creative Suite (CS2) er relativt kostbart (rundt ). Men for å bli kjent med programvaren kan man laste ned prøveversjoner fra adobe.com som man kan bruke i et begrenset tidsrom. UiO har pr dags dato en noe ugunstig innkjøpsavtale med Adobe hvor man er nødt til å kjøpe inn 10 lisenser av gangen for å få rabaterte priser. Alternativt kan man gå til anskaffelse av Adobe Photoshop Elements som er langt rimeligere (rundt 1000) og inneholder de mest grunnleggende funksjonene i Photoshop.


Laste ned ppt "Programvare for grafisk design og publisering"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google