Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

DAGSTURSEKKEN. I vinterhalvåret..

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "DAGSTURSEKKEN. I vinterhalvåret.."— Utskrift av presentasjonen:

1 DAGSTURSEKKEN. I vinterhalvåret..
Det å legge ut til fjells en kald og klar vinterdag er det beste i verden for mange. Når man med ski på bena sliter seg oppover bare for å kjenne friheten med å kjøre ned igjen, eller man raser over snødekte topper og dype daler i 120 km/t på en scooter. Det gir akkurat samme følelse. Andrenalin og frihet. Selv om de er vakre og gir oss en enorm følelse av frihet må man ikke glemme at de er uforutsigbare og temperamentsfulle. Været i fjellene har like ofte humørsvigninger som ei jente med PMS. Derfor er det viktig å ha kunnskap om hvordan man skal kunne takle værsvingene på tryggest mulig måte. Det man har med seg på en dagstur er en måte, og der kommer jeg inn på det jeg skal snakke om i dag. Nemlig dagstursekken.

2 HVA PAKKER MAN I SEKKEN? Mat. Drikke. Dunjakke evt jervenduk.
Tjukk ullgenser. Lue og vindvotter. Kart og kompass evt GPS. Sitteunderlag. Hodelykt. Kniv. Førstehjelpsskrin. Når man legger ut på fjellet enten det er for noen timer eller flere dager så lønner det seg å pakke det som er nødvendig. For man pakker gjerne ikke så veldig mye mer enn det.

3 MAT. Når man skal på fjellet er det viktig og ta med seg mat. Det er nemlig viktig for kroppen å få i seg energi og det er sjeldent at den liten kvikk lunsj kan mette samme behovet som noen brødskiver. En viktig ting når man skal på fjellet: ”Heller for mye enn for lite.” Så ta heller med litt for mye mat, enn litt for lite. Tursjokoladen er også noe som må ha sin plass i sekken.

4 DRIKKE. ”Uten minst èn liter varmt vann i kroppen og uten minst èn liter varmt vann på termosen når man drar på tur om vinteren.. Vel, da dør du.” – Bjørn-Tore Nøkleby.

5 DUNJAKKE EVT JERVENDUK.
En dunjakke eller en jervenduk kan utgjøre stor forskjell når man er ute på fjellet om vinteren. Det er få ting som er så deilig som å kle på seg en tjukk og god dunjakke når man tar seg en pause. Helst en som er litt lang sånn at den dekker nedenfor rumpen. Eller å sparke av seg sko og krype ned i en stor jervenduk. En foret jervenduk er muligens det beste om vinteren, men en uten for er like greit. Den holder nemlig samme temperatur som kroppsvarmen din. Om man skulle komme utenfor en ulykke eller en snøstorm på fjellet så kan disse enkle og lette tingene være med på å utgjøre forskjellen om du skal leve eller dø.

6 ULLGENSER, LUE OG VOTTER.
Det er mange som velger og ikke ha med seg ullgenser når man er på dagstur. Hvertfall ikke om man har med seg dunjakke eller jervenduk, men en ullgenser kan være god å ha. Særlig når man tar en litt lengere matpause. Da er det viktig å skifte av seg alt det fuktige ullundertøyet så man ikke blir kald. For blir man kald, da blir det fort kjipt å være ute i mange timer. Derfor er ullgenseren så fin, du kan skifte av deg det fuktige ullundertøyet og henge det til frysetørk på skistavene eller på en gren. Så slenger man bare på seg ullgenseren rett på kroppen. Da holder man varmen. Særlig med en dunjakke eller jervenduken over. 70% av den kroppsvarmen vi mennesker produserer slipper vi ut gjennom hodet, og hva kan vi gjøre for å ikke slippe ut den varmen? Jo, nemlig en lue. Det trenger nødvendigvis ikke være en tjukk lue, så lenge den dekker ørene. Votter, hvorfor i alle dager tar vi med oss votter på fjellet?

7 KART OG KOMPASS. ”Drar du på tur uten kart og kompass enten det er i kjente eller ukjente områder, så er du en jævla idiot. Tar du med deg kart og kompass, men vet ikke hvordan du bruker det.. Så er du fortsatt en jævla idiot. ” – Bjørn-Tore Nøkleby. Helt ærlig så er jeg enig med Bjørn-Tore i det han sier om at det bare idioter som legger ut på fjellet uten å ta med kart og kompass. Eller en GPS om man foretrekker det. Har du med kart og kompass uten å vite hvordan man bruker det så er du like langt. Da har man to valg: Lær deg å bruke kart og kompass. Ta med deg en erfaren person som kan lese kart og kompass. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få det prentet inn i hodet deres hvor viktig det er å ta med og kunne lese kart og kompass.

8 SITTEUNDERLAG, HODELYKT OG KNIV.
Det er få ting som er så deilig som å ta lunsj ute på fjellet mens man sitter på ett sitteunderlag i tovet ull, eller bare å sitte på ett sitteunderlag i det hele og det store. Når man er ute på vinteren så blir det mørk. Det finnes ikke mange timene med dagslys i vinterhalvåret, derfor kan en hodelykt være nyttig å ha. Den lyser opp din vei hjem.

9 FØRSTEHJELPSUTSTYR. Førstehjelpsutstyr skal alltid være med i sekken! Om du legger ut på en kort tur eller på en lang tur så skal det være med. Det skal så lite til før uhellet er ute og da er den en fordel å ha med seg førstehjelp.

10 I FØRSTEHJELPSSKRINET
Plaster. Gnagsårplaster. Sportsteip. Strips. Kompress. Pinsett. En liten flaske sprit. Tamponger. Når man er på fjellet tar man bare med seg det som er nødvendig. Derfor pakker man også lite å nødvendig når det kommer til førstehjelps utstyr. Plaster, gnagsårplaster og sportsteip kommer man langt med. Gnagsår er nemlig lite kult, og en hel tur kan bli ødelagt så fort man får gnagsår. Sportsteip kan brukes til å reparere klær og teipe på plass plaster. Det er mange drevne fjellfolk som mener at strips er en nødvendighet å med på tur. Strips fungerer på nesten samme måte som nål og tråd. Det bare er mye bedre, særlig hvis du ikke kan sy. Men hva er kompress og pinsett godt for? Den lille flasken med sprit er nok ikke for å drikke, men sprit renser sår bedre enn noe annet og dreper bakterier. Dessuten så skal det ganske mange minusgrader til for at sprit skal fryse til is. Sprit servietter er blandet ut med vann og vil fryse. Tamponger er nok ikke bare for jenters bruk på fjellet selv om det kanskje virker litt sånn. Kraftig neseblod kan for eksempel stoppes av to tamponger. Har du alt dette i førstehjelpsutstyret ditt vil du vare lenge på fjellet.

11 HVORDAN PAKKE SEKKEN? Når man går på tur i skog eller på fjellet med sekk på ryggen, så er det èn ting som gjelder uansett. Når man bærer en sekk så skal vekten ligge på hoftene, ikke skuldrene. Og siden hoftene blir nede ved bunnen av sekken, så skal det tyngste innholdet i sekken nederst. Har du med deg dunjakke eller jervenduk skal de nederst i bunnen av sekken. Så kommer den magiske ullgenseren, lue og votter. Maten ligger på toppen. Har man topplokk på dagstursekken så ligger gjerne kniv og førstehjelpsskrinet der. I en sidelomme har man gjerne termosen, for at den skal være lett å få tak i. Har man en sidelomme til, så ligger gjerne kart og kompass + hodelykten der.

12

13 OM UHELLET ER UTE. Det er de mest ekstreme ulykkene med de mest ekstreme redningsaksjonene vi hører om i media, men det skjer ulykker nesten hver dag på fjellet. Fjellet er vakkert, men det må aldri undervurderes. Det samme gjelder været på fjellet. Selv om det er strålende sol og -6 grader når du går ut døra hjemme, er det ingen garanti for at det holder seg sånn oppe i høyden. Når du pakker sekken og legger ut på dagstur er det viktig å huske på at en snøstorm kan dukke opp før du rekker å tenke på dårlig vær. Så innholdet du har pakket i sekken kan utgjøre forskjellen mellom liv og død.

14 ”En mann omkom på Den Sovende Soldat”
ULYKKER PÅ FJELLET. På forsiden av nordlys står det: ”En mann omkom på Den Sovende Soldat” Du blar litt videre til du finner artikkelen. Den beskriver to menn som har vært på en dagstur med ski på bena. Ski kjørere med mange års erfaring, hadde kjørt ned Den Sovende Soldat før mange ganger og de hadde ikke med seg kart og kompass, ekstra varme klær eller førstehjelpsutstyr. Så skjedde ulykken. Det blåste opp til uvær og de hadde ingen mobildekning. Mann nr 1, hadde falt og fått ett åpent brudd i leggen, så han kunne ikke gå. Mann nr 2, hadde kjørt etter hjelp. Da de fant Mann nr1, fem timer etter ulykken traff sted var han død. Hva tenker du da? Hva kunne de gjort annerledes, og kunne ulykken vært unngått?

15

16 BEKLEDNING PÅ TUR. I vinterhalvåret..

17 HVA MAN KLER PÅ SEG NÅR MAN GÅR.
Nede: Ulltruse. Tynn stilongs. Skallbukse. Oppe: Tynn ullskjorte. Skalljakke. Tynn lue eller en buff. Når man legger ut på tur er bekledning viktig. Det sier seg selv at man ikke kler på seg de tjukkeste klærne man har og legger ut på fjellet. Når man går så blir varm og man blir svett. Derfor er kunsten å kle på seg minst mulig, uten å kle på seg for lite. Man skal nemlig fryse i det øyeblikket man begynner å gå, men man må også bli varm når man har gått en liten stund.

18

19 ”Ull er gull, ikke tull. Så aldri undervurder ull når man er på fjellet og hvis jeg ser noen på fjellet i bomull så blir det straffe lekse når vi kommer hjem.” – Bjørn-Tore Nøkleby. Bomull på tur har liten nytte. Når bomull blir vått så blir det kaldt, ull klarer å holde på varmen selv om det blir vått. Så det ligger virkelig noe i det som sies at ull er gull, ikke tull. Derfor er bomullstruser til liten nytte på fjellet. Det blir kaldt. Ulltruse er derimot det som alle de profesjonelle bruker. For jenter finnes det også ullbh.

20 NÅR MAN TAR EN LENGRE PAUSE.
Skift av deg våte klær. Heng fuktige klær til tørk. Skifteklær. Når man tar en lengre pause, enten det er med eller uten bål så er det viktig å skifte klær. Når man har gått ett stykke så blir man svett og varm. Setter man seg da ned så blir man kald og da forblir du kald. Heng opp fuktig ullundertøy og kle på deg en ny tørr ullgenser før du trør på deg dunjakken, en tjukk lue og vindvotter. Så bretter du ut sitteunderlaget og tar frem termosen. Da er livet virkelig fint på fjellet. Blåser det mye så kan man ta skalljakken under dunjakken for å sørge for at det ikke kommer inn vind.

21

22


Laste ned ppt "DAGSTURSEKKEN. I vinterhalvåret.."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google