Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Skaper eller tilfeldigheter? Problemer med å tro?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Skaper eller tilfeldigheter? Problemer med å tro?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Skaper eller tilfeldigheter? Problemer med å tro?
Av Henry Østhassel Del 1 Noen astronomiske fakta vil kanskje hjelpe deg å sette tingene i rette perspektiv. Gode høytalere og sub anbefales.

2 Helt til begynnelsen av forrige århundre trodde astronomene at Melkeveien utgjorde hele universet, fordi den var så enormt stor og inneholdt så ufattelig mange stjerner - men…..

3 …..så, i 1845 oppdaget William Parsons ved hjelp av et teleskop at stjernene ”våre” er en del av en slags spiral struktur og dermed var en galakse.

4 78 år senere, i 1923, klarte Edwin Hubble ved hjelp av et stort teleskop å fastslå at Andromeda ”stjernen” også var en galakse. (Vår nærmeste galakse)

5 Visste du at Melkeveien, vår galakse, består av 400 milliarder stjerner!
Vår galakse Melkeveien slik astronomene antar at den ser ut – noe vi forresten aldri blir i stand til å se. Vi bor her

6 Et sandkorn fra en badestrand veier i gjennomsnitt 0,000000052 kg.
400 milliarder er egentlig bare et tall – men hvor mye er det egentlig? Et sandkorn fra en badestrand veier i gjennomsnitt 0, kg.

7 Farg et sandkorn rødt - legg det inn i lasset - prøv så å finn det!
Til alle tider har mennesket sett opp mot stjerne og lurt på hva som er der oppe. I dag spekulerer ”verdens vise” på om der er liv ”der ute” – primitive liv som oss. 400 milliarder stjerner betyr liters melkekartonger (liter) fylt med finkornet sand (fra en badestrand.) Hver kartong med sand veier 1,5 kg. Det betyr 20 tonn med finkornet sand! Det samme som en lastebil proppfull med sand! Farg et sandkorn rødt - legg det inn i lasset - prøv så å finn det! Du har sikkert sett alle de store teleskopene astronomene bruker til å lytte etter ”liv” ute i universet i form av radiosignaler fra andre intelligente ”vesener” der ute et sted. Men trodde du kanskje at de kunne lytte fra hele universet? Tidligere generasjoner astronomer hadde i alle fall vett nok til å tro på høyere livsformer.

8 Selv med de største og mest avanserte radioteleskopene kan de bare ”lytte” til en bitteliten del av vår egen galakse. Det er det hele! Og så er der over milliarder galakser bare i vårt eget univers! Da trodde du feil! Det er det hele! Lytteområde

9 Avstanden til den nærmeste stjernen Proxima er 40.112.647.200.000 km.
Med menneskets raskeste rakett ville det tatt år å reise til denne stjernen. Og så er der over 400 milliarder stjerner bare i vår galakse.

10 Visste du at vår galakse, Melkeveien er:
km. i diameter - Altså lysår Visste du at det ville tatt mennesket år (over 1 milliard år) å reise på tvers gjennom vår galakse, selv med menneskets raskeste romskip. Visste du at selv om mennesket skulle klart å bygge de mest fantasifulle stjerneskip som skal kunne oppnå ganger lysets hastighet, (worp 13) ville det likevel tatt hele 46 år å komme fra den ene siden av vår galakse til den andre! (Denne farten er forresten bare ren fantasi, kalt sience fiction = vitenskapelig eventyr)

11 Visste du at avstanden fra vår galakse Melkeveien til vår nærmeste galakse, Andromeda Galaksen, er på hele km. – eller lysår! Visste du at det ville tatt mennesket år å reise fra vår galakse til nabogalaksen med menneskets raskeste romskip. Og så er der over milliarder galakser i vårt univers! Visste du at selv om mennesket skulle klare å bygge de mest fantasifulle stjerneskip som kan oppnå ganger lysets hastighet, (worp 13) ville det likevel tatt hele år å komme fra vår galakse til nabogalaksen. (Denne farten er forresten bare ren fantasi, kalt sience fiction = vitenskapelig eventyr)

12 Vi har bare så vidt begynt!
Ryker det ut av ørene? Vi har bare så vidt begynt! Hmmm??

13 I dag har mennesket flere rom-teleskoper som svever i bane over Jorda
I dag har mennesket flere rom-teleskoper som svever i bane over Jorda. Et av dem er Hubble teleskopet.

14 Dersom man retter Hubble teleskopet ut av vår galakse og inn mot et bittelite område i universet ser man noe forunderlig.

15 Fatter du hvor stort dette er?
Da ser man tusenvis av galakser! Bare ved å rette teleskopet mot et bittelite punkt! Dette har fått astronomer til å regne ut at der må finnes minst milliarder galakser i vårt univers. Det betyr liters melkekartonger (liter) fylt med finkornet sand (fra en badestrand.) Hver kartong med sand veier 1,5 kg. Det betyr 50 tonn med finkornet sand! Det samme som 2,5 lastebiler proppfull med sand! Og så inneholder hver galakse i snitt 400 milliarder stjerner! Det er like mange stjerner som milliarder lastebiler fulle av sand! Hallo! Det er det samme som rekker med lastebiler – støtfanger mot støtfanger - fulle av sand rundt Ekvator! Eller rekker med lastebiler til Månen – eller 52 rekker til Sola! Det er 25 ganger flere stjerner enn der er sandkorn på hele Jordkloden. Fatter du hvor stort dette er? Oppps, jeg glemte visst å ta med alle planetene som surrer rundt alle stjernene) Farg et sandkorn rødt - legg det inn i et av lassene - og prøv så å finn det!

16 Ryker det ut av ørene nå da?
Jau, men der er enda mer! Puuuuh??

17 Nå sier kosmologene at der er mange – kanskje milliarder andre universer som hver inneholder hundrevis av milliarder av galakser som igjen inneholder hundrevis av milliarder av stjerner! Jo mer vitenskapsmennene og kvinnene ser av universet, jo mer forundret blir de – og jo dummere blir alle deres tåpelige teorier. Fatter du størrelsen på alt dette? – eller føler du også at dette blir for mye å skjønne? – det er rett og slett for ufattelig stort!

18 Verdens vises skapelsesberetning - versjon 1
Og fremdeles helt av seg selv la tingene seg tilfeldigvis til rette på planeten Jorda for at der kunne oppstå en levende celle. Denne cellen utviklet seg til et primitivt vesen som levde i vann. Deretter videreutviklet visst denne cellen seg til en til fisk – fremdeles helt av seg selv. Så utviklet en gren av apekattene seg visst til mennesker – alt helt av seg selv! Bibelen sier i Salme 53, vers 2: Dåren sier i sitt hjerte: Det finnes ingen Gud. Deretter gikk fisken på land og utviklet seg til insekter, fugler, dyr - og apekatter. Så eksploderte denne massen helt plutselig i et Big Bang og ble til milliarder av gigantiske galakser med sine naturlover – til stjerner med sine naturlover - og til planeter med sine naturlover – helt av seg selv – he, he, he! I begynnelsen var der absolutt ingenting. Så putret, sytet og kokte denne enorme ur-suppa visstnok i noen milliarder år og vokste og vokste – fremdeles uten tilførsel av energi - til en ufattelig stor masse som inneholdt alle universets galakser. (Du snakker om å tro på eventyr) Så – ut av intet oppstod der plutselig et bitte lite ur-proton. (En fysisk umulighet) I løpet av milliarder av år utviklet dette bitte lille ur-protonet seg helt av seg selv – uten tilførsel av energi – til en gigantisk masse som inneholdt alle galaksene du har lest om her. (En ny fysisk umulighet) På et eller annet tidspunkt begynte visst denne massen å syte å koke – fremdeles uten tilførsel av energi. (Enda en fysisk umulighet) I Salme 2, vers 4 står det: Han som troner i himmelen, ler, Herren spotter dem. He, he, he, ja, vi ler med Ham.

19 Verdens vises skapelsesberetning - versjon 2
Den nyeste teorien verdens vise menn og kvinner har kokt sammen er at dette bitte lille ur-protonet som oppstod ut av intet helt av seg selv - plutselig eksploderte og ble til hele universet med sine fantastiske naturlover, Bibelen kaller dem dårer. Alle disse teoriene er så tullete at det er vanskelig å tro at høyt utdannede mennesker kan tro på slikt vås. Men det viser at mennesket blir fullstendig idioter når de forkaster Gud som skaper. Latterlig –bare latterlig! Er det rart at Gud sitter i Himmelen og ler seg skakk av slik tåpelighet!

20 I første Mosebok, kap. 1 vers 14 – 18 står det:
For Ham er ingenting umulig! Vi som tror vet at vår enorme Gud har skapt alt dette fantastisk store Universet, verdens vise dårer tror på eventyr om at alt ble til ut av intet av seg selv. Gud visste selvfølgelig at vi i det 20 århundre ville få store teleskoper og rom-teleskoper slik at vi kunne se ut i litt av det store Universet. Kanskje Han rett og slett skapte dette ufattelig store Universet bare for å imponere oss - når Han først var i gang! Gud sa: «Det skal bli lys på himmelhvelvingen. De skal skille mellom dag og natt og være merker som fastsetter høytider, dager og år. De skal skinne på hvelvingen og lyse ut over jorden.» Og det ble slik. Gud skapte de to store lysene, det største til å råde om dagen og det minste til å råde om natten, og stjernene. Gud satte dem på himmelhvelvingen til å lyse ut over jorden, til å råde om dagen og natten og til å skille lyset fra mørket. Det hadde vært nok om Gud hadde skapt noen tusen småstjerner som ”svevde” rundt Jorden til å lyse opp om natten for oss. Men neida, ikke vår Gud. Når Han gjør noe, gjør Han det så ufattelig overveldende! Herren ler av dem, (Salme 2, vers 4) …..og vi ler med!

21 Romerne 1, 22: De påsto at de var kloke, men de endte i dårskap.
Og en gjennomsnittlig stjerne som Sola er over ganger massen av Jorda. Det betyr likevel at man kan stappe 1,3 millioner jordkloder inn i bare Sola. Romerne 1, 22: De påsto at de var kloke, men de endte i dårskap. Jesus snakket om at tro som et sennepskorn kan flytte fjell, men disse tullekoppene må ha tro som det høyeste fjell som kan tro på slikt vås.. Med god grunn kan man stille et stort spørsmål til deres intellekt! Selv når verdens vise menn og kvinner ser alt dette konkluderer de likevel som dårer når de sier at alt dette ufattelig store begynte med et urproton (mindre enn et atom) som plutselig oppstod ut av intet for noen milliarder år siden.. Og uten tilførsel av energi tror de at dette bitte lille urprotonet - som ikke bare tilfeldigvis skulle ha oppstått helt av seg selv – attpåtil utviklet seg til en ufattelig stor ursuppe som inneholdt alle galakser i hele universet. Paulus sier i 1 Kor : Jeg vil ødelegge de vises visdom, og de klokes klokskap vil jeg gjøre til intet. Hvor er da de vise, hvor er de skriftlærde, hvor er denne verdens kloke hoder? Har ikke Gud vist at verdens visdom er dårskap? Er der noen som kan fatte hvor stor denne såkalte ursuppen måtte ha vært for å inneholde all denne massen til alle de hundrevis av milliarder galaksene, som hver inneholder hundrevis av milliarder av stjerner - når der i følge vitenskapen er 17 ganger flere stjerner enn der er sandkorn på alle jordas strender - bare i vårt univers! Bibelen sier i Salme 53, vers 2: Dåren sier i sitt hjerte: Det finnes ingen Gud. I Salme 2, vers 4 står det:Han som troner i himmelen, ler, Herren spotter dem. 1 Kor. 3.19: For denne verdens visdom er dårskap i Guds øyne.. Bare tåper kan tro på slikt urproton og ursuppe vås! For noen dårer!

22 Flere og flere vitenskapsmenn og kvinner går over til kreasjons teorien – altså - der må være en skaper. Men – setter du Gud Skaperen bak urprotonet, ursuppa eller Big Bang – er alle teorier mulige. Den berømte og anerkjente britiske astronomen Fred Hoyle sier at det er som om kjernefysikkens lover er planlagte med tanke på konsekvensene de har i stjernenes indre. Den høyt respekterte fysikeren Freeman Dyson sier: Om vi betrakter universet og identifiserer de mange fysiske og astronomiske hendelsene som har virket til vår fordel, kan det nesten virke som universet visste at vi kom. I bladet Astronomi, nummer 5 i 2005, skriver astronomen Henning Knutsen, jeg siterer: ” Selv mener vi at det knapt er passende for vesener med begrenset intellekt å gi kjennemerker til det mystiske og ufattelige som ligger til grunn for selve universets eksistens og lovmessighet.

23 Vi vet at alt opprettholdes ved Guds ord.
Stilt ovenfor dette enorme universet innser man at vi bare er noen ørsmå støvkorn, som bor på et ørlite støvkorn vi kaller Jorda - som igjen er en bitte liten del av en bitte liten støvansamling vi kaller Melkeveien - som igjen er en del av en bitteliten støvansamling vi kaller vårt Univers – som kanskje igjen er en bitte liten støvansamling av noe verdens vise spekulerer i, men som vi aldri vil komme i nærheten av å fatte med det begrensede intellektet vi har i vårt nåværende legeme. Vi kristne vet at det er Abrahams, Isaks og Jakobs Gud som har skapt alt. Vi vet at uansett hvor stort og imponerende Universet er, så er det ikke himmelen, eller himlene. Gud finnes i en annen dimensjon, usynlig for våre øyne. Vår Gud er så ufattelig stor! Vi vet at alt opprettholdes ved Guds ord. Har du noen spørsmål om livets gåter? Kontakt din nærmeste kristne menighet. Fortsettelse i del 2


Laste ned ppt "Skaper eller tilfeldigheter? Problemer med å tro?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google