Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Historien om Hanssons Minde

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Historien om Hanssons Minde"— Utskrift av presentasjonen:

1 Historien om Hanssons Minde

2 Bilde: Stavanger Byarkiv. Fotograf: Frk. Dorothea Arentz

3 Mannen som bygget Hanssons Minde het Bernhard Hansson og ble født 17
Mannen som bygget Hanssons Minde het Bernhard Hansson og ble født ved Brevik. Han ble i ung alder ansatt som tegne- og skrivelærer på Kongsgård og med en stor interesse for naturen kjøpte han i slutten av 1850 årene, en parsell av Tjensvoll gården som bestod av en myrsump. Her bygget han opp en praktfull blomst og plantepark og 4 dammer for å drive med fiskeutklekking. Dammene var forbundet med rør og han fant opp en egen ”patent” på mating av fisken ved å henge opp en dyreskrott over dammene, hvor fluer klekket egg i store mengder som ble drysset ned i vannet ved at han slo med en stokk på skrotten. Fiskeoppdrettet drev han så vitenskapelig at krysningen mellom ørret og røyr ga han utmerkelser. I tillegg hadde han aper, vaskebjørner, flod-skilpadder fra Mississippi, påfugl, gjess, svaner, flere særegne hunderaser og en liten gul hest.

4 Bilder: Byantikvaren i Stavanger

5 Fiskeopprettet ble mer en fornøyelse enn inntekt, men hollandske piletrær og andre eksotiske planter som han fikk av sjøfarere tjente han gode penger på ved å selge avleggere. Etter en tid hadde han spredt sin eksotiske park over 30 mål innmark. Han fikk etter hvert rollen som hagearkitekt som lokale hager i Stavanger bar preg av. Rundt startet han byggingen av huset som etter stadige påbygninger skal ha nådd sin fulle lengde i Påvirket av den kjente arkitekten Von der Lippe har arkitekturen fått et preg av Sveitser stilen på enkelte element.

6 Bilde: Byantikvaren i Stavanger. Fotograf Håkon Johannessen ca 1910

7 Hansson var en sosial type og hadde en stor vennekrets som ofte var innom for å høre om hans nye oppdagelser eller diskutere nye ideer og oppfinnelser. Hanssons Minde ble en turistattraksjon og ble besøkt av vitenskapsmenn, diktere og kunstnere med europeisk berømmelse, bla Knut Hamsund. Hansson døde 27 januar 1883 etter lang tids sykeleie. I 1896 ble huset auksjonert bort til en pris på kr ,- som dannet grunnlaget for Bernhard Hanssons legat til fordel for Stavanger Museum.

8 Bilde: Byantikvaren i Stavanger.
Redaktør Einar Lie med sin kone Amalie Marie og døtrene Lilli og Mimmi. Disse 2 Bildene er trolig tatt like før 1919, da familien flyttet fra Stavanger. Litt etter litt satte forfallet inn og hele parkanlegget forsvant, men piletrærne står fortsatt rundt Mosvannet.

9 I 1936 ble bygningen i standsatt og tatt i bruk av forhenværende straff fanger og husløse frem til Det ble deretter innredet til 2 leiligheter for 2 familier frem til Hanssons Minde ble etter det disponert i mange år av Parketaten i Stavanger og fungerte bla. som lager/gartneri med hovedbestyrer boende i hovedhuset frem til Samme år ble det nedsatt et utvalg som skulle se på videre bruk av Hanssons Minde. Dette ender med at huset står tomt under en langtrukket og heftig politisk debatt. Omsider blir huset rehabilitert og tatt i bruk i juni 1983 av samtlige is-idrettslag, de lånte/leide 2 etasje i lengre perioder og påtok seg å arrangere 2-3 kvelder med ungdomsklubb i underetasjen. KFUM oppretter ungdomstilbudet Treffen-Snack og i mars 1984 åpnet Hotel Alstor restaurant Casablanca, dette ble drevet ut 1985.

10 I 1986 blir hele huset stilt til disposisjon for NRK under Melodi Grand Prix, alkoholfritt ungdomstilbud fortsetter. I 1986 disponerer Stavanger Forum 1 etasje i forbindelse med ONS og i 1989 ble leiekontrakten reforhandlet med Viking Ishockeyklubb som eneste klubb. 1997 ominnredes Hanssons Minde til kontorer og Stavanger Forum leier hele huset frem til Viking Ishockey måtte finne andre lokaler i denne perioden. Oilers hadde også sitt kontor her en periode. Sommeren 2003 flyttet Idrettsrådet Stavanger inn sammen med Madla Speiderlag, men det var i praksis bare Idrettsrådet som benyttet arealet og disponerer i dag huset alene som et samlingspunkt for idretten i Stavanger hvor de kan holde møter og kurs. Historien er under utarbeidelse. Hvis noen kan komme med tilleggsopplysninger, spesielt ang. nyere historie eller har flere gamle bilder ønsker vi gjerne å komme i kontakt. tlf: Slik ser huset ut i dag. Bilde tatt 2006.


Laste ned ppt "Historien om Hanssons Minde"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google