Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kommunane og den nye fylkeskommunen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kommunane og den nye fylkeskommunen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kommunane og den nye fylkeskommunen
Forventningar til samarbeid sett frå Telemark Rådmann Rune Lødøen, Tinn kommune

2 Mål for regionreformen
Skal styrke fylkeskommunane si samfunnsutviklingsrolle Gje ein meir brukarvenleg forvaltning, betre tenester og ein effektiv offentleg ressursbruk

3 Samarbeidsarenaer Det er behov for gode samarbeidsarenaer mellom fylkeskommunen og kommunane. Kommunane har forventningaer til at den nye fylkeskommunen tek initiativet til slike samarbeidsarenaer og til at dette vert prioritert høgt.

4 Samfunnsutvikling Telemark og Vestfold har ulik geografi og busetnad
Telemark har hatt ei dårlegare samfunnsutvikling enn Vestfold og har ein del andre utfordringar Men Telemark har også klare fortrinn som må dyrkast i den nye fylkeskommunen.

5 Areal og busetnad Areal: Vestfold : km2 Telemark : km2 Vinje : km2 Telemark har nesten 7 gonger så stort i areal som Vestfold. Vinje er nesten 1,5 gong så stor i areal. Vestfold har 100 gonger så høg folketettleik som Vinje og 10 gonger så høg som Telemark.

6 Folketalet i fylka

7 Folketalsutvikling i Telemark 2008 -2018

8 Folketalsutvikling i Telemarkskommunane

9 Telemarks fortrinn Det forventas at ny fylkeskommune utviklar Telemarks fortrinn Det er betydleg og verdfull  kompetanse utanom «region-hovudstadane» som den nye regionen må nytte. Kommunane treng også kompetansearbeids-plassar for å få utvikling Bruk denne kompetansen ved desentralisering av statlege oppgåver

10 Eksempel på kompetansefortrinn
Industrikompetanse Energi- og kraftkompetanse Naturforvaltning Reiseliv Friluftsliv

11 Industri og kraftfylke
Store og tradisjonsrike industri- kommunar.Betydleg industrikompetanse. Samarbeid med Kongsbergindustrien Et av Noregs største kraftfylker. I front når det gjeld energi- og kraftkompetanse (miljø, næringsutvikling, økonomi). Styrker dette gjennom utvida kraftsamarbeid.

12 Naturforvaltning og friluftsliv
Telemark har naturområder av nasjonal og internasjonal verdi. Sterke miljø og institusjonar knytt til natur- og miljøfovaltning, friluftsområder.

13 Kulturfylket Telemark
Vi finn store materielle og imaterielle kulturverdiar i Telemark. Sterke kulturinstitusjonar må utviklast vidare i den nye fylkeskommunen.

14 Reiseliv Store nasjonale og internasjonale attraksjonar.
Vinter- og sommarturisme. Stor reiselivskompetanse.

15 Verdensarv Rjukan Notodden industriarv ble skrevet inn på verdensarvlista 5. juli 2015 i Bonn


Laste ned ppt "Kommunane og den nye fylkeskommunen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google