Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Informasjon til Vg1-elevene ved avdeling TIP

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Informasjon til Vg1-elevene ved avdeling TIP"— Utskrift av presentasjonen:

1 Informasjon til Vg1-elevene ved avdeling TIP
SØKNAD OM SKOLEPLASS 2017/2018 Informasjon til Vg1-elevene ved avdeling TIP

2 Søknadsfristen er 1. mars kl 23:59
Vi håper å gi deg nyttig informasjon for at du nå skal kunne velge et programområde du vil trives med Du skal også få vite litt om hvilke rettigheter du har som søker til videregående skole Vi ønsker å gi deg praktiske råd om hvordan du logger deg inn på Vigo.no ved hjelp av MinID, og hvordan du går fram når du søker på web

3 Hvor finner du informasjon?
Du får ikke katalogen Vil bli noko i år. Kontaktlæreren din har ett eksemplar av katalogen, som du kan be om å få låne hvis du trenger det. Når du ikke får katalogen, må du bruke bruke nettstedet Her finner du oversikt over alle utdanningsprogram og programområder. Du vil også finne en mengde bilder og intervjuer med lærlinger som kan være til nytte for deg når du skal velge yrke og utdanning. Du kan også ta interessetesten på lenken Når du har fullført denne testen, vil du få resultetet i form av et diagram. Her kan du se på hvilke utdanningsprogrammer som kan passe deg. OBS. Det finnes ikke noe fasitsvar!

4 Hvordan kan du få veiledning i å søke i vigo.no?
Du vil få veiledning i å søke i av kontaktlæreren din, som vil sette av tid til at du får gjøre dette på skolen Rådgiver kan kontaktes ved behov

5 Søknad med MinID Finn fram fødsels- og personnummer, mobiltelefon og pinkodebrev (det nyeste) Logg deg inn med fødsels- og personnummer, samt MinID-passord MinID-passordet er det samme passordet du brukte da du søkte Vg1 og Lånekassen (stipend).

6 Søknad med MinID forts. Husker du ikke MinID-passordet: klikk
”Jeg har glemt passordet” Hvis du får problemer med innloggingen, kan du ringe en hjelpetelefon på tlf  300. Da vil du få snakke med en person som kan hjelpe deg videre. Hvis du må be om å få sendt nytt pinkodebrev i posten, kan dette ta 3-5 dager. Vær derfor ute i god tid før 1. mars!

7 Vg2-tilbud ved Romsdal videregående skole
Vg2 kjøretøy Vg2 industriteknologi Vg2 automatisering (+ Vg3 neste år) Vg2 IKT servicefag

8 Tilbud du kan søke ved andre videregående skoler
Fra Vg1 TIP kan du også søke andre Vg2-tilbud som finnes ved andre skoler: Vg2 brønnteknikk Vg2 kulde- og varmepumpeteknikk Vg2 arbeidsmaskiner Vg2 bilskade, lakk og karosseri Vg2 transport og logistikk Vg2 laboratoriefag Vg2 kjemiprosess Vg2 industriell møbelproduksjon Vg2 industritekstil og design Vg2 design og trearbeid Vg2 design og duodji Vg2 design og gullsmedhåndverk Vg2 båtbyggerfag Vg2 børsemaker Vg2 maritime fag Vg2 ur- og instrumentmaker Du har allerede fått utdelt en papirutgave av folderen «Vidaregåande opplæring – tilbod for skoleåret » Her finner du oversikt over Vg2- og Vg3-tilbud i Møre og Romsdal, samt regionale tilbud og landslinjer.(Landslinjer og regionale tilbud er skoletilbud du kan søke i andre fylker fordi de ikke finnes i Møre og Romsdal. Men alle tilbudene, også landslinjer og regionale tilbud, kan søkes på den vanlige vilbli.no-nettsiden du får tilgang til som hjemmehørende i Møre og ‘Romsdal.) Spør kontaktlæreren din hvis du ikke allerede har fått utdelt denne folderen. NB. Det har skjedd endringer i tilbudsstrukturen ved Romsdal videregående skole. Se neste lysbilde.

9 Nye skoletilbud ved Romsdal vgs
To studieforberedende tilbud Utdanningsprogram for studiespesialisering: Teknikk og industriell produksjon,studiekompetanse, 3-årig Elektrofag, studiekompetanse, 3-årig Se s. 11 i folderen + skolens hjemmeside

10 Søk minst 3 programområder!
Alle skal føre opp minst 3 søknadsønsker! Eks: Vg2 industriteknologi Vg2 automatisering Vg2 kjøretøy Tenk veldig godt over 2. og 3.ønsket! Kanskje kommer du inn på 2.valget? Eller 3. valget…

11 Men du trenger ikke å søke 3 forskjellige skoler
Du trenger ikke å føre opp 3 skoler Før ikke opp skoler du ikke kan tenke deg å gå på!

12 Ikke rett til ett av 3 Vg2-ønsker…
Du har ikke rett til ett av 3 Vg2-programområder, men du har rett til å komme inn på et programområde som bygger på det Vg1-utdanningsprogrammet du nå går (eller har fullført tidligere). I fjor hadde du rett til å komme inn på ett av tre Vg1-utdanningsprogram. Du har ikke samme retten til å komme inn på ett av 3 Vg2-tilbud. I år vil du måtte konkurrere deg inn til et Vg2-tilbud med standpunktkarakterene dine fra Vg1.

13 Rett til omvalg Du har rett til ett ekstra år dersom du gjør OMVALG.
Du har bare rett til ett omvalg, enten på VG1-nivå eller på Vg2-nivå. Eksempel 1: Eksempel 2: Vg1 TIP Vg1 TIP Vg1 elektrofag Vg2 kjøretøy Vg2 elenergi Vg2 industriteknologi

14 Forts. omvalg Dette går også an, men er ikke like lurt: Vg1 TIP
Vg2 kjøretøy Vg1 bygg og anleggsteknikk Vg2 byggteknikk Du bruker da opp retten din før du begynner i lære. Det er ikke umulig å få læreplass, men bedriften får bare halvparten av lærlingtilskuddet for deg.

15 Noen frister… Du kan endre søknaden helt fram til 1. mars
Du kan endre mobiltelefonnummer til 1. juli Du kan legge inn forhåndssvar til 1. juli Du vil få svar på sms eller i brev i ca. ca. 7. juli Eksakt dato finner du i søknaden. Du skal svare om du tar imot skoleplass eller ventelisteplass på kort tid etter at du har fått melding om inntak.

16 Flere frister Frister for å søke om rett til spesialundervisning eller tilrettelegging: 1. februar og 1. mars Fristene avhenger av om du skal søke fortrinnsrett eller ikke. Snakk med kontaktlærer eller rådgiver om hvilke regler som gjelder. Lærekontrakt med avvik fra opplæringsordninga eller opplæringskontrakt: 1. februar. Kontaktlærer og rådgiver hjelper deg.

17 Hvem skal fylle ut A-skjema?
To kategorier elever skal fylle ut A-skjema innen 1. februar: Elever som søker fortrinnsrett av ulike grunner: § 6-15: fortrinnsrett til et særskilt utdanningsprogram § 6-17 fortrinnsrett for elever med sterkt nedsatt funksjonsevne (fysisk eller psykisk) § 6-19 fortrinnsrett for søkere med vedtak om utvidet tid. 2. Elever som søkes videre på individuelt grunnlag etter § 6.22 eller §6.25. Dette gjelder elever som har rett til spesialundervisning og som skal ha grunnkompetanse. Mangler karakterer i mer enn halvparten av fagene fra Vg1 (§ 6.22) eller ungdomsskolen (§ 6.25) Rådgiver hjelper elevene med utfyllingen av A-skjema. Elevene vil bli kontaktet i god tid innen 1. februar. Husk at A-skjemaet er et vedleggskjema. Elever som fyller ut A-skjema skal også søke på på vanlig måte innen 1. februar.

18 Hvem skal fylle ut B-skjema?
B-skjema er et vedleggsskjema som skal fylles ut i tillegg til den elektroniske søknaden du sender i Vigo.no. Disse elevene kan fylle ut B-skjema (vedleggsskjema): Elever som vil melde fra om at de har en vanske som de kan trenge tilrettelegging for. Elever som har hatt spesialundervisning enten dette skoleåret eller på ungdomsskolen. NB! Eleven må passe på å krysse av i Vigo.no for at han sender med vedleggsskjema. Kontaktlærer, med mindre annet er avtalt, hjelper deg med å fylle ut B-skjema digitalt, og sørger for at du får lagt ved nødvendige vedlegg (utskrift av web-søknad, karakterutskrift fra 1. termin, eventuell tidligere sakkyndig vurdering, enkeltvedtak og IOP fra Vg1 eller grunnskole. Dokumentasjon for andre vansker kan også legges ved meldeskjemaet.) Etter at dere har fylt ut B-skjemaet digitalt, skrives det ut i papirformat, og du og kontaktlærer skriver under. Kontaktlærer leverer B-skjemaet med nødvendige vedlegg i ett eksemplar til avdelingsleder Tore Fosseide senest mandag 27. februar. Tore gir dette skjemaet til Elin Grydeland samme dag. Tore gir tar kopi til rådgiver, og beholder eventuelt en kopi selv.

19 Hvem skal fylle ut R-skjema innen 1. februar?
Dette gjelder bare de som må få reservert skoleplass for å gå på en bestemt skole av ulike grunner. De har ikke rett til et bestemt programområde ved denne skolen. Rådgiver har allerede tatt kontakt med elever dette gjelder for innen fristen, som er 1. februar. Dette er elever som for eksempel har behov for et bestemt omsorgstilbud, som bor i fosterhjem/institusjon eller er har kontakt med barnevernet på andre måter. De kan også være i et behandlingstilbud som er lokalisert i nærheten av denne skolen, eller det kan være mindreårige asylsøkere som bor på asylmottak. Rådgiver hjelper eleven med å fylle ut R-skjema etter at eleven har skaffet dokumentasjon for vansker. Utfylt skjema leveres Elin Grydeland noen dager før fristens utløp, som er 1. februar.

20 Hvem skal fylle ut skjema for minoritetsspråklige innen 1. mars?
Kontaktlærer hjelper minoritetsspråklige elever med å framskaffe nødvendig dokumentasjon som oppholdstillatelse m.m. Rådgiver hjelper elever med selve utfyllingen av B-skjemaet og søknaden i Vigo.no

21 Hva er en OPPLÆRINGSKONTRAKT?
Dette er en lærekontrakt (kalt «opplæringskontrakt» med reduserte kompetansemål (grunnkompetanse). Søknadsfrist 1. februar. Fører til KOMPETANSEBEVIS I læretiden er du lærekandidat Opplæringskontrakten kan eventuelt senere gjøres om til lærekontrakt med full måloppnåelse som målsetting (fagbrev eller svennebrev).

22 Hva er en PRAKSISKANDIDAT
Hva er en PRAKSISKANDIDAT? Dette er noe du kanskje får bruk for først om noen år…. Dersom du har mye arbeidserfaring, men mangler dokumentasjon, kan du likevel ta fag- eller svennebrev. En praksiskandidat er en privatist i yrkesfag med yrkespraksis, men som mangler teori for å få fag-/ svennebrev.  Du kan gå opp til fag- eller svenneprøve hvis du har: dokumentert minst 25% lengre relevant praksis enn vanlig læretid i videregående opplæring, vanligvis fem år. bestått teorieksamen for praksiskandidater Du må få godkjent praksis før du kan melde deg opp til eksamen. Praksisen må være allsidig og dekke de viktigste målene i fagets læreplan. Kontakt fagopplæringskontoret i ditt fylke for å få vurdert din realkompetanse. I særtilfeller kan fylket godkjenne kortere praksis.  Som praksiskandidat er du fritatt for kravet om bestått i fellesfag for å kunne ta fag- eller svenneprøve. Du må imidlertid ta en eksamen for praksiskandidater før du kan gå opp til fag- eller svenneprøve. Eksamenen arrangeres to ganger i året.  Les mer om fagbrev og svennebrev Oppmelding til eksamen Hvor og hvordan du skal melde deg opp til privatisteksamen for praksiskandidater, varierer fra fylke til fylke. Oppmeldingsfristene er vanligvis 15. september og 15. januar. Oppmelding til eksamen blir annonsert i god tid før oppmeldingsfristene. I noen fylker skjer oppmeldingen via privatistweb. Du må selv betale prøveavgift til fylkeskommunen for å få lov til å avlegge eksamen, og du er selv ansvarlig for å skaffe prøvested og nødvendig utstyr til prøven. For å melde deg opp til fag- eller svenneprøve må du kontakte fagopplæringskontoret. Vær oppmerksom på at dersom du ikke består fag- eller svenneprøven, må du vente seks måneder før du kan gå opp til en ny prøve. (Dette er et direkte sitat fra nettstedet Utdanning.no. Lastet ned )

23 Søknad til annet fylke Det normale er at hvis du ikke er folkeregistrert i dette fylket, og ingen av dine foresatte bor der, stiller du bak alle elevene som hører til i dette fylket. Hvis en eller begge av dine foresatte skal flytte til dette fylket, vil du ha samme rett til skoleplass som andre elever som er hjemmehørende der. Ta kontakt med rådgiver tidlig, hvis du vet at dere skal flytte. Det må da sendes melding til dette fylket innen en viss dato. Fristen for å gi melding kan variere fra fylke til fylke.

24 Er det helt umulig å få skoleplass i et annet fylke?
Nei, det er ikke helt umulig. Du kan velge å søke skoleplass i andre fylker i tillegg til Møre og Romsdal. Hvis det er ledig plass i en klasse, vil du kunne få tilbud, men fylket du søker til har først og fremst ansvar for å plassere egne elever før du kan tas inn. Du havner helt bakerst i køen. Du trenger ikke å melde flytting for å ta imot en ledig skoleplass i et annet fylke. Husk likevel å søke 3 tilbud i Møre og Romsdal for sikkerhets skyld. Det er som regel for usikkert om du får plass i det andre fylket. Hvis du er over 18 år og selv vil melde flytting, må du som regel gjøre det innen 1. mars. Se for mer informasjon om dette. Søk på for eksempel flytte Hordaland. Snakk med rådgiver hvis du har slike planer. Meld ikke flytting uten at du har tenkt godt over hva dette innebærer.

25 Søknadsrekkefølgen er bindende
Husk at søknadsrekkefølgen er bindende! Hvis du kommer inn på førstevalget ditt, kan du ikke si at ”Nei, jeg vil heller ha andrevalget…” Tenk deg derfor godt om hva du søker!

26 Hvis du vil gå FOLKEHØYSKOLE
Du kan søke både folkehøyskole og videregående skole samtidig. Hvis du bestemmer deg for folkehøyskole, kan du senere trekke søknaden din til videregående skole / læreplass. Folkehøyskoler kan søkes hele våren, og de har fortløpende inntak. De fleste folkehøyskolene har en aldersgrense på 18 år. Snakk med rådgiver som vil hjelpe deg med å få tak i søknadsskjema til folkehøyskole eller finn skjemaet selv under

27 Mer om folkehøyskole Du bruker ikke av den 3-årige retten din når du går folkehøyskole. Men du bruker ett av de to venteårene du har rett til. På folkehøyskolen kan du få lære mer om en hobby du er interessert i, for eksempel musikk, motor, sport, film, teater, tegning, osv. Mange folkehøyskoler arrangerer en reise til utlandet for elevene sine i løpet av året Rådgiver har kataloger over folkehøyskoler

28 Vil du bli lærling i forsvaret etter Vg2?
Kanskje har du allerede begynt å tenke på å bli lærling i forsvaret? Du finner oversikt over hvilke lærefag som tilbys av forsvaret på Søknadsfristen er 15. februar

29 Tenker du på å gå høyskole eller universitet?
Hvis du ikke tenker å gå ingeniørhøyskole, men har lyst til å studere ved andre høyskoler eller universitet, kan du søke Vg3 påbygging til studiekompetanse eller Vg4 påbygging til studiekompetanse (etter fullført læretid) Vg3 (eller Vg4) påbygging til studiekompetanse kvalifiserer (med noen unntak) for inntak til universitet og høyskoler. Ta kontakt med rådgiver hvis du ønsker å vite mer.

30 Tenker du på å bli ingeniør?
For å komme inn på ingeniørhøyskole er det vanlig å gå et skoleår som kalles forkurs for ingeniørutdanning. Det ligner litt på Vg3 påbygging til studiekompetanse, men du lærer litt mer matematikk og fysikk. Du kan også søke ingeniørhøyskole rett etter at du har tatt fagbrev. Dette kalles y-veien. Du får mer informasjon om dette neste skoleår, men vil du vite mer nå, kan du se på denne lenken: Forkurset finnes ved NTNU Ålesund.

31 Vet du hva en(teknisk) fagskole er?
Etter at du er ferdig med fagbrev, kan du gå en 2-årig teknisk eller maritim fagskole. Slike fagskoler finnes blant annet både i Ålesund og Kristiansund. De gir ulike tekniske utdanninger, samt maskinist- og styrmannsutdanning Se og

32 www.vigo.no stenger mandag 1. mars kl 23:59!
Søk helst noen dager før denne datoen. Det er så dumt hvis du får problemer med Internett klokka fem på tolv denne dagen. Det heller ikke morsomt å oppdage at en trenger hjelp med vigo-søkinga klokka fem på tolv 1. mars

33 Er du usikker på hva du vil søke?
Snakk med foresatte! Ta kontakt med kontaktlærere faglærere eller rådgiver Sjekk også gode nettsteder som for eksempel eller

34 Ta utskrift av websøknaden din
Ta utskrift av web-søknaden din før du logger deg ut av Vigo! Du kan få bruk for den senere.

35 Når er rådgiver å treffe?
Rådgiver (Ingeborg Loftheim) er lettest å treffe på onsdager og fredager. Se timeplan. Send gjerne en melding/e-post til Alternativt kan du eller ringe eller send sms på forhånd: Telefon eller mobil Men det er også lov å banke på døra! (Rådgiverkontoret er i A-blokka, 2. etasje). Hvis jeg ikke har tid akkurat når du kommer, avtaler vi bare et nytt tidspunkt.

36 Hvis du kommer til å angre..
Vi håper du tenker deg godt nok om nå, slik at det blir minst mulig omprioriteringer Men skulle det skje et eller annet som gjør at du angrer på skolevalget ditt, må du ta kontakt med rådgiver snarest, slik at vi får sende en søknad om omprioritering av søknadsønskene dine Utdanningsavdelinga krever en god grunn for at du skal få omprioritere

37 LYKKE TIL MED SØKINGA! Lærere, kontaktlærere og rådgiver vil gjerne hjelpe deg med god informasjon slik at du kan få tatt et valg som er riktig for deg. Vi håper du får gjort et valg du blir fornøyd med! Du har rett til veiledning og hjelp når du skal gjøre et så viktig valg.


Laste ned ppt "Informasjon til Vg1-elevene ved avdeling TIP"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google