Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

KJEMIEN I LIVET DITT: TEKNOLOGISKE MILEPÆLER FRA EN KJEMIKERS STÅSTED

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "KJEMIEN I LIVET DITT: TEKNOLOGISKE MILEPÆLER FRA EN KJEMIKERS STÅSTED"— Utskrift av presentasjonen:

1 KJEMIEN I LIVET DITT: TEKNOLOGISKE MILEPÆLER FRA EN KJEMIKERS STÅSTED
IV. MAT OG JORDBRUK Kjemikeren har gitt mange bidrag til utvikling av landbruk og matvarer, noe som har gjort det mulig å dyrke, høste og forbruke stadig større mengder næringsrik mat. Rundt 1900 var et gjennomsnitts kjøkkenbord dekket med produkter fra grønnsakskjelleren, hagen eller fra en gård i nærheten. Disse produktene kunne være smør fra en kjerne, egg fra høner i bakgården, grønnsaker fra hage eller kjellerlager, eller kjøtt oppbevart i en isboks. Kjøttet ble så gjerne kokt eller stekt på en komfyr fyrt med kull eller ved. Det siste århundret har medført store endringer i måten vi får mat på bordet ved å gjøre landbruket mer produktivt og dermed mat og drikke mer og lettere tilgjengelig. Moderne bønder gjør seg nytte av de fremskritt som er gjort innen kjemien for å øke landbruksproduksjonen ved hjelp av kunstgjødsel og bekjempningsmidler mot skadeinsekter og sopp. Forbrukerne har tjent på ny teknologi som har økt smak, forbedret utseende og økt tilgjengelighet og næringsverdi i matvarene. Disse fremskrittene innen kjemien gjør oss i stand til å brødfø verdens raskt voksende befolkning. IV.1. Gjødsel og næringsmidler i jord Nitrogenfiksering Haber-Bosch-prosessen Fremskritt innen kunstgjødsel Grønn revolusjon og hybride planter IV.2. Avlingsbeskyttelse og skadedyrbekjempelse Bordeauxmetoden og antisoppgifter (fungicider) DDT og midler til insektsbekjempelse (pesticider) Beskyttelse av buskap Gårdsmekanisering IV.3. Matprosessering, behandling og sikkerhet Sakkarin og kunstige søtningsstoff Vitaminer og mineraler Fremskritt innen fremstilling og oppbevaring Matvaresikkerhet og kvalitetskontroll IV.4. Matvarelagring Matvareforpakning Kjølemedier og klorfluorkarboner (freoner) Mikrobølgeovner Rent vann

2 IV. MAT OG JORDBRUK Louis Pasteur vaksinerer dyr
KRONOLOGI 1881 Den franske vitenskapsmannen Louis Pasteur oppdager vaksine mot miltbrann (antrax) hos sau og gris. 1883 Den danske kjemikeren Johan Gustav Kjeldahl utvikler en metode til å analysere nitrogenmengden i organiske stoffer. 1884 Den franske botanikeren Pierre M. A. Millardet oppfinner Bordeauxblandingen for å bekjempe meldugg i vingårdene. 1901 John F. Quenny, grunnleggeren av Monsanto Company, fremstiller sakkarin. 1903 Nordmennene Kristian Birkeland og Sam Eyde utvikler en industriell prosess for fremstilling av kunstgjødsel. 1913 De to tyske kjemikerne Fritz Haber og Carl Bosch utvikler amoniakkfremstillingsprosessen i industriell skala. 1913 Elmer V. McCollum og Marguerite David oppdager A-vitamin i smør og eggeplommer. 1918 Firmaet Kelvinator lanserer den første vellykkede kompressordrevne fryseren til hjemmebruk (dypfryseren). 1933 Melk tilsatt D-vitamin selges. 1939 Den sveitsiske kjemikeren Paul Müller oppdager insektsbekjempende egnskaper hos DDT. 1943 For det amerikanske landbruksdepartementet utvikler kjemikere aerosolsprøytemidler mot skadeinsekter til anvendelse innen landbruket. 1953 Plastfolie for hjemmebruk til innpakning av matvarer lages av Dow og kommer på markedet. 1964 Den grønne revolusjon: Anvendelse av nye hybride planter og flytende gjødsel er til god hjelp i kampen for en bedre ernæring i utviklingsland. 1970 DDT blir forbudt. 1974 Monsanto lanserer sitt kjente plantevernmiddel Roundup. 1990 Nye tilsetningsstoffer i mat og næringsmidler blir populære. Utstyr til bestemmelse av nitrogenmengden i organiske stoffer ved hjelp av Kjeldahlmetoden Pierre M. A. Millardet Eggeplomme inneholder A-vitamin Originalforpakning av sakkarin Melk med tilsatt D-vitamin Dypfryser fra Kelvinator Plakat over Monsanto Originalinnpakning av DDT


Laste ned ppt "KJEMIEN I LIVET DITT: TEKNOLOGISKE MILEPÆLER FRA EN KJEMIKERS STÅSTED"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google