Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket Leddyr (Arthropoda) – klasse edderkoppdyr (Arachnida) Cheliceratene forveksles ofte med insektene, og de behandles.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket Leddyr (Arthropoda) – klasse edderkoppdyr (Arachnida) Cheliceratene forveksles ofte med insektene, og de behandles."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket Leddyr (Arthropoda) – klasse edderkoppdyr (Arachnida) Cheliceratene forveksles ofte med insektene, og de behandles vanligvis i samme slengen – men det er galt. Egentlig er de svært fjernt beslektet med dem. Hadrurus arizonensis Den viktigste klassen her er edderkoppdyra (Arachnida) som omfatter mye mer enn edderkopper. Legg merke til at disse har 4 par bein, ikke 3 par som hos insektene. Skorpionene (Scorpionida) er de morsomste – og de eldste. Fossiler er kjent tilbake til silur (400 millioner år siden). De tilhører faktisk våre eldste landdyr. Alle skorpioner har kraftige klosakser – og giftbrodd. Men de er langt mer ufarlige enn sitt dårlige rykte. De er meget interessante levende fossiler!

3 Silurs blågrønne hav Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket I silur fantes noen fæle, fjerne slektninger, sjøskorpionene (Eurypterida). Her ser dere Mixopterus kiaeri som ble 70 cm lang. Fossilet ble funnet på Ringerike. Det er Norges mest berømte fossil! Fossilet ble funnet av professor Johan Kiær i 1909. Om funnet skrev Kiær i 1924 bl. a. "Jeg vil aldri glemme det øyeblikk denne nye sjøskorpion ble funnet. Mine medhjelpere hadde nettopp snudd en stor helle da vi så det store dyr med sine utstrakte svømmeføtter. Det så så naturlig ut at vi hadde nesten ventet at det ville reise seg fra det sted det hadde hvilt i mange millioner år, og krype ned til vannet like nedenfor".

4 Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket Leddyr (Arthropoda) – klasse edderkoppdyr (Arachnida) Korsedderkopp Araneus diadematus Da insektene fikk vinger, begynte edderkoppene (Araneae) å spinne nett. Verdens sterkeste tråd i forhold til tjukkelsen. Alle edderkoppene har giftkjertler, men bare svært få er farlige for mennesker. Også her er faren sterkt oppskrytt. De er egentlig koselige! Edderkoppene oppsto trolig i karbon. Det er den mest artsrike ordenen blant edderkoppdyra, men de er lite utforsket, og mye står igjen… Vepseedderkopp Argiope har mimikry. Her med en kokong med unger. Krabbeedderkopp Misumena vatia spinner ikke nett, men lurer på byttet i en blomst. Den er edderkoppenes kameleon og skifter farge etter hvilken blomst den sitter i. Her lurer den i ei hvit skogfrue (en sjelden orkidé).

5 Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket Leddyr (Arthropoda) – klasse edderkoppdyr (Arachnida) Korsedderkopp Araneus diadematus Så rart å være edderkopp med nøste i sin egen kropp og spinne alle dage. Men hvordan kan den gjemme på så mange kilometer tråd i slik en liten mage? Inger Hagerup

6 Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket Leddyr (Arthropoda) – klasse edderkoppdyr (Arachnida) Edderkoppdyra omfatter flere ordener, her kommer to til – det får greie seg: Vevkjerringene (Opiliones) er noen merkelige skapninger med overdimensjonerte bein og underdimensjonert kropp. De er rovdyr. Trass navnet vever de ingenting. I USA kalles de ”daddy longleg” – ”pappa stankelbein”. Bedre navn kanskje? Middene (Acari) omfatter noen av de minste av alle flercellete dyr. Noen er så små at en hel tropp får god plass i insektenes trakeer. De fleste lever i jord, mange angriper planter, og mange er parasitter og blodsugere. Flere lever i husstøv og forårsaker allergi. Skabbmidden Sarcoptes scabei graver ganger i huden og forårsaker skabb eller fnatt. – Er du en skabbete kjøter? Jeg får fnatt! Flåtten Ixodes ricinus er en av Norges mest berømte blodsugere. Den kan dessverre overføre sjukdommer som borrelia. – Det er så flått atte... Det 2. beinparet brukes som føleorgan (nesten som øyner). Navnet ”vevkjerring” kan komme av at dette beinparet vifter fram og tilbake som skyttelen på en vev. Altså ikke noe med spinning å gjøre.

7 Så er vi ferdige med leddyra. Jeg kunne tatt med mye mer, og mange viktige grupper er utelatt. Men vi må videre. Nå kommer ei litt rotet og vanskelig plasserbar gruppe. Det er Lophophorata (tentakkeldyr) som faller litt mellom de protostome og deuterostome. De omfatter blant annet rekkene mosdyr (Bryozoa) og...... armføttinger (Brachiopoda). De siste minner om muslinger, men skallene er hengslet annerledes. Inni skallet er to spiralsnodde armer med hår. Disse vifter til seg næringspartikler. Armføttingene er meget gamle og dagens 335 arter er bare en avglans av de 30 000 fossile. De oppsto allerede i kambrium. Men de døde nesten alle ut i overgangen perm – trias, ca. 250 millioner år siden. Dette var den mest dramatiske nedgangen av arter som er kjent. Moderne DNA- undersøkelser plasserer tentakkeldyra nær leddmarkene og bløtdyra. Der utgjør de gruppa Lopho- trochozoa. Mosdyr: Lophophus crystallinus Ernst Haeckel Typisk for tentakkeldyra er to armer med hår som vifter til seg næringspartikler. Fossil armfoting fra ordovicium

8 Så kommer vi til de deuterostome. Husk at her omdannes den opprinnelige innvrengningen til anus, mens munnen nydannes i den andre enden. Munn Anus Vi nærmer oss langsomt oss sjøl. Det er her vi finner virveldyra, men også noen grupper som ikke er så fryktelig like oss.

9 Det overrasker nok alle at sjøstjerner og kråkeboller er mer i slekt med oss enn f.eks. leddyra. – De er jo umiddelbart ikke veldig like.

10 Pigghudene (Echinodermata) er rediærsymmetriske lik nesledyra, men her er symmetrien sekundær. Dette fenomenet innebærer mange eiendommeligheter. Kamstjerne Asteropecten irregularis De har et vann- kanalsystem og suge- føtter. Dette styres av hydraulikk som gjør at dyra beveger seg lang-somt i alle retninger. De har hud over et indre kalkskjelett. De har heller ikke noe hode eller særlig utvikla sentralnervesystem. For dem fins ikke foran eller bak. Men de stammer fra énsymmetriske dyr. Absolutt alle lever i havet. Vi har sjøstjerner (Asteroidea), slangestjerner (Ophiuroidea), sjøpiggsvin (Echinoidea),...... sjøpølser (Holothuroidea) og sjøliljer (Crinoidea). Pigghudene er ei ytterst gammel gruppe, som var nesten ferdig differensiert i kambrium.

11 Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket Her er sjøstjerner, sjøpiggsvin og sjøpølser. Dyr som evolusjonen har glemt. Sjøkjeks Ceramaster granularis Drøbakskråkebolle Strongylocentrotus droebachiensis Pigghuder (Echinodermata ) Og pigghudene er den eneste store dyrerekka som bare lever i SALT vann!

12 Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket Pigghuder (Echinodermata ) Sjøstjernene er oftest rovdyr som kan angripe muslinger og vrenge ut magesekken (og fordøye byttet utafor). Sjøpiggsvinene beiter fastsittende dyr og alger. De har kraftige tenner. Sjøpølsene har fangarmer og lever av plankton eller bunnmateriale. Munnapparatet til ei kråkebolle kalles Aristoteles’ lykt til ære for Aristoteles som først beskrev dette.

13 Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket Pigghuder (Echinodermata ) Lofotsjølilje Rhizocrinus lofotensis oppdaget i 1868 av den norske zoologen Michael Sars (1805- 1869). Uten utløpsdato! Helt uforandret siden kambrium!

14 Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket Pigghuder (Echinodermata ) Brising- stjerne Brisinga endecac- nemos oppdaget på dypet i Hardanger- fjorden... Uten utløpsdato!... av P.C. Asbjørnsen (1812-1885). Oppkalt etter Brisinga- men, smykket til Frøya,...... som Loke gjemte på bunnen av det dypeste hav. Tilhører ei urgammel slekt. ”Jeg fant, jeg fant!” ropte Askeladden. Det gjorde også Asjørnsen. - Han kunne mer enn bare eventyr!

15 Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket Ekte kroppshule Protostomia Deuterostomia Armføttinger (Brachyopoda) Pigghuder (Echinodermata) Kamstjerne Asteropecten irregulare Pilormer (Chaetognatha) Pilorm Sagitta bipunctalis Ryggstrengdyr (Chordata) Hund Canis familiaris Eikenøttormer (Hemichordata) Ptychodera flava Mosdyr (Bryozoa) Lophophus crystallinus Lophophorata ?


Laste ned ppt "Domene: Eukarya Rike: Animalia – dyreriket Leddyr (Arthropoda) – klasse edderkoppdyr (Arachnida) Cheliceratene forveksles ofte med insektene, og de behandles."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google