Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Oppgave 12 side 117 – 121 i arbeidsboken

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Oppgave 12 side 117 – 121 i arbeidsboken"— Utskrift av presentasjonen:

1 Oppgave 12 side 117 – 121 i arbeidsboken
Adjektivet beskriver substantivet: Vakre, rosa blomster. Sett inn adjektivet i riktig form. Sett inn artikkel der det er nødvendig.

2 god: regelrett bøyning
Studenten gav et godt / gode svar. Svaret var godt. Det var gode studenter i den klassen. Mange besvarelser ble levert inn til læreren. råd!

3 fin: regelrett bøyning
De syntes festen var fin. Tre fine damer kom også på festen. Vi hadde en fin ferie på Kanariøyene. Mange ferier hvert år gjør godt for helsa! Det var fint at de kom.

4 koselig: adjektiv på -ig
De koselige menneskene ble etter hvert mine venner. En koselig fest er nødvendig av og til i den mørke årstiden. Han er så koselig, synes du ikke? Noen av de menneskene kom på lørdag. Et koselig hus er viktig for nordmenn som sitter mye inne om vinteren med tente stearinlys.

5 billig: adjektiv på -ig
Et billig hus er ikke enkelt å finne. Det er billig på Rema. Jeg kjøpte en billig genser i dag. Billige klær har ikke alltid god kvalitet. Jeg så et billig bord i en møbelforretning, men vi trenger ikke flere bord.

6 tysk: nasjonalitetsadj. på -sk
Mannen ønsket tysk statsborgerskap. Mange tyske turister reiser på ferie til bygdene i Norge. Tyske skip gikk på grunn utenfor Skagerak. En tysk kvinne skrev en bok om norske kvinners forhold til tyske soldater under 2. verdenskrig. Tysk presse dekket Mette-Marits besøk til Tyskland over flere helsider.

7 frisk: adjektiv på -isk
Frisk /En frisk vind blåste over Oslo nesten hele juli måned. Han har alltid vært et friskt barn. Friske mennesker vet ikke hvor heldige de er. Et eple om dagen holder deg frisk. Et friskt smil fra deg gjør hverdagen min lett og lys.

8 Praktisk: adjektiv på –isk (ikke –t i i adjektiv på –isk ved flerstavelsesord)
Jeg skulle ønske jeg var like praktisk som deg. Et praktisk menneske blir fort naboens svigermors beste venn. Mannen min er flink til å fikse praktiske ting. Jeg trenger ikke å løfte en finger siden mannen min er så praktisk.

9 praktisk: adj. på - isk Jeg ville gjerne ta opp et praktisk / praktiske spørsmål med deg. Det var veldig praktisk at du kom akkurat nå.

10 ny – fri – blå … Takk for at du gav meg et nytt / nye slips med fiolette blomster! Det var akkurat det jeg ønsket meg. Mange nye meninger kommer fram gjennom debatten om mannsrollen. Jeg ønsker meg en ny mulighet. Jeg kjøpte ikke ny / en ny jakke i dag likevel. Det er jo ikke lenge siden jeg kjøpte noe nytt!

11 ny – fri – blå … Må jeg egentlig kjøpe nye klær hver måned? Nye aksjoner er forventet fra demonstrantenes side.

12 stille: adjektiv på -e Han var en stille gutt som barn. En stille stund hver morgen gjør godt for sjelen. De lever et stille liv. Mange stille studenter blir mer snakkesalige etter hvert. Hun vil gjerne ha liv, men med tre små barn er det aktivitet døgnet rundt.

13 vakker: adjektiv på -er
Er det ikke vakkert? Alle foreldre synes egne barn er vakre, ikke sant? Du var et vakkert syn da du gikk nedover kirkegolvet. Var Mette-Marit så vakker, mon tro?

14 vakker: adjektiv på -er
En vakker mann har ikke alltid et vakkert hjerte. Det beste er: hjerte i en vakker mann, eller hva? Liker vakre kvinner bare menn? ”Alle damer har en stygg venninne”, er tittelen på en sang.

15 moden: adjektiv på -en Dattera mi elsker modne epler. Jeg tar ikke i eplet før det er modent. En moden mann vet hva han vil. Det var få pærer på treet i dag. Modne barn kan leke selvstendig flere timer i strekk. mennesker vet at det er naturlig å gjøre feil her i livet.

16 liten: spesiell bøyning
Jeg har en liten hund som jeg har med meg overalt, også på kino og teater! Små insekter lever godt om sommeren. Det jeg ønsker mest av alt er å kjøpe et lite hus med hage. Da jeg var (en) liten / (ei) lita jente, besøkte jeg min bestefar hver lørdag. En liten godbit til hunden kan være smart å ha med på tur. De små godbitene vil få hunden til å sitte på kommando.

17 annen: spesiell bøyning
Jeg vil gjerne komme en annen dag, ikke akkurat i dag. Det er ikke noe problem. Jeg har ledig mange andre dager. Nå har det dukket opp et annet problem. Andre mennesker ville ikke ha klart det du har klart.

18 annen: spesiell bøyning
Hun så ut som en annen / ei anna jente etter ”bli-ny”-programmet på tv. Skal vi gå til et annet klasserom? Jeg kommer tilbake en annen gang.


Laste ned ppt "Oppgave 12 side 117 – 121 i arbeidsboken"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google