Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Velkommen til dåpskurs!

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Velkommen til dåpskurs!"— Utskrift av presentasjonen:

1 Velkommen til dåpskurs!
Det største mysterium er ikke mer enn det: at en ørliten kropp er våknet til jorden. Den nyfødte ser. To luker i himlen går opp. Selv fem-trinns-raketter og kjernefysikk blir puslingers puslespill når det nyfødte barn med et eneste blikk beviser at Gud er til André Bjerke En synger: Det skjer ett under i verden! Hjertelig velkommen til dåpskurs. Og til lykke som nybakte foreldre. Vi skal nå ha en presentasjon av dåpens innhold og vi vil si litt om trosopplæring hjemme og i kirken. Først vil jeg lese et lite dikt av André Bjerke

2 Et nytt barn er født, og plutselig er alt annerledes…
Et nytt barn i familien skaper ulike følelser og oppgaver: Glede Uro og usikkerhet Forventning Utfordringer Håp 1. Glede og takknemlighet over det underet som har skjedd. En glede som kanskje er blandet med….. 2. Uro og usikkerhet: Hvem er du? Hvordan kan vi elske og verne deg så alt går deg vel? Orker vi – du skriker hele natta!, greier vi – dette er så stort og skremmende? Det kan være store ulikheter på hvordan vi opplever dette!! 3. Forventninger… Hvordan vil dette påvirke familien vår? Hvordan vil livet ditt, vårt, bli fra nå av? 4. Foreldre er noe vi er 24 timer i døgnet. Og det er utfordrende, spesielt i den fasen dere er i nå med en liten baby som er avhengig av dere i et og alt. 5. Håp om at barnet alltid skal ha det bra.

3 Velkommen til dåp Fylt av beven foran ukjent fremtid legger vi vårt barn i dine hender. Det som skjer i dåpen, gir oss trygghet. En av dåpssalmene sier noe om dette. Synge/lese dette. I møte med alt dette ukjente inviteres dere altså til å ta dette med til kirka og legge det og barnet i Guds hender. Så fint at dere har tatt dette valget for barnet deres. Og la barnet døpes. I dåpen sier vi til Gud at vi vil at barnet vårt også skal være hans barn. Et svar på Jesus sin utfordring: La de små barn komme til meg, hindre dem ikke! For Guds rike hører slike til. Sannelig sier jeg dere: Den som ikke tar imot Guds rike som et lite barn, skal slett ikke komme inn i det! Og Han tok dem på fanget og la hendene på dem og velsignet dem. Mark. 10, 13 – 16 Det er trygt å få legge vårt barn i Guds armer slik vi gjør i dåpen, og vi tror at Gud tar i mot barnet og lover at han skal være barnets Gud.

4 Navnet Etter vår Herre Jesu Kristi ord og befaling døper jeg deg til Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn. ”Hva heter barnet?” spør presten Den som bærer barnet svarer og hele menigheten får vite hva den vesle heter Det er et fint øyeblikk. Menigheten får nå et stort ansvar, å være med å be for barnet! Navnet vårt gir oss identitet og tilhørighet. Navet er så viktig at FNs barnekonvensjon sier at: Alle barn har rett til et navn og en nasjonalitet, og de har rett til å beholde disse. Når barnet døpes i Faderens, Sønnens og Den hellig ånds navn blir vårt navn blir sagt sammen med Guds navn. Vi er ikke alene. Gud er alltid nær oss en Gud som kjenner navnet vårt! Og vi får en plass i Hans rike, vi får dobbelt statsborgerskap!

5 Grenseløs kjærlighet Joh. 3,16
For så høyt har Gud elsket verden, at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. Joh. 3,16 Presten tegner et korsmerke over barnet. I gammel tid underskrev man papirer og merket eiendelene sine med et bumerket. Korset er Jesus sitt merke, vi kan si at Jesus sitt navn blir skrevet på barnet, et tegn på at barnet hører til hos han! I dåpen inngår Gud en pakt med barnet og foreldrene: Jeg vil alltid være dette barnets Gud. Jeg vil elske det og gi det alt jeg har!

6 ”vannet blir kilden til livet, her har et under hendt”
Dåpsvannet gir liv – et liv sammen med Jesus! I dåpen gir vi barnet til ham som skapte barnet, døde for det, stod opp for det og lever for det nå! Vannet sildrer over hodet på barnet, 3 ganger – i Faderens, Sønnens og Den hellige ånds navn – barnets navn samme med Guds. Alt som vokser og gror må ha vann for å leve, og dåpsvannet gir et liv som varer inn i evigheten. Vann renser og gjør oss rene, og dåpsvannet har kraft til å rense oss resten av livet, det renser ikke bare på dåpsdagen!

7 Lyset Igjen talte Jesus til folket og sa: «Jeg er verdens lys. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.» Joh. 8.12 Når barnet døpes tenner vi et lys fra de store lysene på alteret som skal minne oss om dette. Lyset minner oss om at Gud vil bære oss gjennom livet dersom vi lar han få lov til det! Vi kan være trygge for at vi aldri er helt alene, verken nå eller når vi dør – ”dåpens lys forblir når livet slukner” synger vi i en dåpssalme.

8 Velsignelsen Velsign oss Gud Fader, velsign oss Gud Sønn, velsign oss Gud, du Hellige Ånd Dette er en av mange velsignelser. Gudstjenesten avsluttes med velsignels. Guds velsignelse blir lyst over barnet og alle andre som er tilstede. Velsignelsen er Guds måte å fortelle at: Du er sett og elsket, jeg vil verne deg med min omsorg, med min nåde og kjærlighet. Dette kan også være en enkel måte å be sammen på hjemme!

9 Trosopplæring i hverdagen
”lære ham selv å be, og hjelpe ham til å bruke Guds ord og Herrens nattverd, for at han kan bli hos Kristus når han vokser opp” Ordet 'trosopplæring' høres kanskje litt høytidelig ut, men om du leser en bok med bibelfortellinger, eller om du synger en aftenbønn for barnet ditt, så er det trosopplæring. Det handler om å fortelle barna gjennom handling hva vi syns er viktig i livet! Nå er ungene deres helt avhengig av at dere bestemmer for dem. Dere tar valg som vil følge dem hele livet, men etter hvert som de vokser til vil de ta egne valg. Da vil de bestemme seg for hva de vil ta med seg hjemme fra og hva de vil legge igjen på gutte- eller jente- rommet – den prosessen kjenner vi vel oss igjen i noen og en hver! En dame som heter Jorun Fougner har sagt: Ingen ville noen gang finne på å si ”Jeg snakker ikke med ungen min. jeg vil ha skal velge selv når han blir stor om han vil snakke norsk, engelsk eller swahili”. Ungen får ikke et språk uten å møte språk. Et barn får heller ikke et forhold til religion uten å møte religion”. Det er derfor av stor betydning at dere lar barnet møte ulike uttrykk for kristentro hjemme. At det får lære og oppleve bønn, at det får høre bibelfortellinger. Ingen påvirker og betyr mer en dere foreldre. Og dersom dere synes dette er utfordrende selv – sørg for å velge faddere som kan hjelpe dere!

10 Ved sengekanten Jesus du er glad i meg. Takk for alt jeg får fra deg. Kom til oss som du har lovet. Vær hos meg når jeg skal sove. Hjelp hvert barn på denne jord. Søsken, venner, far og mor. Dere får en liten dåpsgave av menigheten, dette bildet med bønnen ”kjære Gud jeg har det godt” - men det finnes også andre fine bønner: (lese) Vi vil oppmuntre dere til å be med barnet! Det gir trygghet og ro å folde hendene sammen med barnet på sengekanten og synge eller be en aftenbønn. Å synge eller be de samme ordene kveld etter kveld skaper en trygg og god atmosfære rundt leggesituasjonen. Denne tryggheten knyttes opp på Guds navn eller Jesus sitt navn – og er dermed med på å bygge et trygt fundament for forholdet til Gud.

11 Trosopplæring i Gand sokn
I Gand sokn har vi trosopplæringstiltak for 0-18 år Babysang Småbarnssang Midti3 Midti4 Men det er ikke bare dere og fadderne som har ansvar! Når barn døpes, får menigheten og hele kirken del i et hellig ansvar sammen med foreldre og faddere: Å be for barna, lære dem å be, og hjelpe dem til å bruke Guds ord og nattverden. Vi jobber derfor stadig med å utvikle tilbudet vårt til barn og unge, så vi kan bidra til at barna blir kjent med troen og med sin lokale kirke. Noen eksempler på tiltak dere kommer til å få invitasjon til i løpet av neste årene er: Nå skal vi ha en liten smaksprøve på babysang! I materiellet som ligger på bordene finner dere andre ressurser. Jeg kan bla varmt anbefale å ønske seg et ”tripptrapp”abonement av noen av fadderne eller besteforeldrene. Da får dere masse bra bøker og cd’er med fortellinger og sanger som lar barnet møte troen 

12 Babysang Her sitter vi og ror, i vår lille båt – sjø’n er stor, veldig stor, og det kommer bølger! Shhhhh, shhhh, shhhhh, shhhh Stor bølge! Liten bølge! Havet går i bølger!

13 Babysang Jesus elsker alle barna! Alle barna på vår jord! Rød og gul og hvit og svart – er det samme har han sagt! Jesus elsker alle barna på vår jord!

14 Noen av kirkens andre tilbud
Tilbud til barn Ungdom Tilbud til voksne Tilbud til familien I Gand sokn er vi så heldige at vi har en hovedkirke som er forma som en trekant inni en firkant – det skal symbolisere Gud – midt i verden! Det er slik vi ønsker å være som menighet og det er også det vi har valgt å kalle trosopplæringen vår - MidtI Vi ønsker å være med å gi videre det Gud ønsker for oss mennesker. Derfor tilbyr vi en rekke aktiviteter for barn, ungdommer og voksne. Dåp, Knøttesang, GG mini, GG junior, søndagsskole, speider. Konfirmasjon, Nikko, Ungdomsmenighet. Familiegrupper, mannsgrupper, kor for voksne, sorggrupper osv. Gud har også sagt noe om hva han tenker er gode rammer rundt familielivet og barna våre. Som menighet vil vi gjerne bidra i forhold til dette også. Dere kan få tilbud om samlivskurs og samtaler dersom dere ønsker det, og vi hjelper gjerne til dersom noen ønsker å gifte seg 

15 Samtale rundt bordene Forventinger til det å døpe barnet:
Til gudstjenesten Til fadderne Til oss selv Til menigheten Vi håper at vi nå har gitt svar på noe av det vi skisserte i starten. Før vi avslutter inne i kirkerommet med en gjennomgang av det praktiske rundt dåpshandlingen vil vi gjerne at de som skal ha dåp samme dag samtaler en stund rundt bordene sammen med presten. Dersom dere har spørsmål eller kommentarer til noe av det vi har sagt, er det mulig å ta opp dette nå.


Laste ned ppt "Velkommen til dåpskurs!"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google