Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Makt Avmakt Verdighet Stein Husebø. De fire globale utfordringer  Fred og frihet  Fattigdom  Miljø  Eldreomsorg.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Makt Avmakt Verdighet Stein Husebø. De fire globale utfordringer  Fred og frihet  Fattigdom  Miljø  Eldreomsorg."— Utskrift av presentasjonen:

1 Makt Avmakt Verdighet Stein Husebø

2 De fire globale utfordringer  Fred og frihet  Fattigdom  Miljø  Eldreomsorg

3  Det er høst  Jentene har hengebrøst  Guttene har ikke løst  Det er høst Solveig – 95 år:

4 Verdighet og sjelesorg for gamle Kristine Lillestøl og Stein Husebø

5 Gamle og verdighet Hvilke spørsmål reises?  Om livet  Om livshistorien  Om mening og helhet  Om fortsatt verdi  Om tvil og tro  Om synd og nåde  Om skyld  Om fornedrelse, overgrep og underlegenhet  Om å være syk  Om tap, sorg og aggresjon  Om ensomhet  Om avskjed med livet  Om død  Om døden som drøyer  Om å være igjen

6 «Ellers pleier jeg å gjøre slik...[Laila stryk intervjuar over kinnet]. Og så spør jeg om lov etterpå. Og det er ingen som sier nei, de bare takker og bukker. Slik burde dere også gjøre, sier jeg da.»

7 «Jeg snakker nå med de når de går forbi. Og de setter seg nå gjerne ned. Jeg har bodd på sånne sykehus før, og det er stort sett samme systemet overalt. Noen kan en snakke med, andre går fort forbi.» (Magnus Moe)

8 «Du blir meir hårsår når du er gamal. Og då kan du ta til deg ting som blir sagt til deg og måtar du blir behandla på, som du ikkje er så glad i.» (Dina Dahl)

9 «Jeg mener at de som jobber her må ta oss mer på alvor. De tror at jeg gjør meg sykere enn det jeg er.» (Fanny Franzen)

10 «Eg har takka Gud mange gonger for at eg hugsar, har tankane i orden og kan snakke. Og så velsignar Gud mitt legeme og mi sjel. Eg er glad for at eg får snakke. Det hadde ikkje vore greitt viss ikkje. Tenk at eg får bruke mine hender og føter. Eg kan vaske meg sjølv med litt hjelp. Eg kan bruke mine hender å strikke med. Eg kan hugse. Det er eg glad for.» (Caroline Clausen)

11 «Ja, eg ynskjer ikkje å leve så veldig lenge. Men det er det Gud som bestemmer. Og elles har eg som mål at eg må sleppe for mykje smerter. Det ynskjer vel alle.» (Caroline Clausen)

12 «Sjølvsagt er der stunder som kan vere lange. Eg saknar jo mannen min frykteleg. Vi hadde det veldig godt i lag. Men du veit, alle kan ikkje få leve med dei. Det går ikkje. Ein får kvar si stund.» (Dina Dahl)

13 «Eg har reist til sjøs i femti år. Og ein god del av dei eg jobba med då dukkar heldigvia opp, så vi kan prate sjøprat! Det er noko av det viktagaste for meg.» (Jakob Juel)

14 «Det viktigste er å kunne snakke sammen og forstå enannen, få nye impulser - og kanskje gi en impuls i fra seg ôg...?» (Magnus Moe)

15 «Den [røyken] har alt å si! Den dagen de tar fra meg den, kan de like godt finne fram likkista mi!»

16 «Eg får ein tablett så eg ikkje skal gråte for at mannen min døde.» (Caroline Clausen)

17 «Tenk å få smøre sin egen skive en gang i blant. Det hadde vært deilig...» (Fanny Franzen)

18 «Eg saknar å kunne koke den maten eg vil. Og bake. Det saknar eg veldig.» (Henny Haug)

19 «Ja, eg er ikkje religiøs, men... Ikkje er eg muslim heller! Men eg trur nok at der er eit eller anna som vi ikkje forstår.»

20   «Eg har no mi barnetru, og den har eg hatt i alle år.» (Dina Dahl)   «Ein vert meir avhengig av Gud når ein er gamal enn når ein er ung.» (Caroline Clausen)

21 «Ja, den skulle jo bety mye, vår kristne tro. Men jeg fikk litt endret syn under krigen. Krigen forandret mye den, skal jeg si deg. Krigen stjeler mye fra et menneske. Den har sin egen mentalitet. Og når krigen er slutt så skal du forlate den mentaliteten med verdighet...» (Isak Indrebø)

22 «Jau, presten kan vere viktig nok han, men ikkje akkurat no, for min eigen del. Og kva som kan kome seinare, det veit eg ikkje. Eg har vore på godfot med fleire prestar eg, det er ikkje det, altså!» (Dina Dahl)

23 «De leser i Bibelen for meg. Og så er her en søster som synger og leser for meg. Jeg har det så godt med hensyn til det. [...] De har tid til å høre på meg. Det gjør meg så godt, for i hele oppveksten var jeg vant med religion.» (Anna Aas) Hva med Gud?

24 «Eg snakkar ofte med personalet. Ingen har avvist meg endå. Dei veit at eg er kristen. [...] Eg pratar til ho ved sida av ôg [romkameraten], og minner ho om at Gud er nær og kjær. Ho kan ikkje snakke, men ho knip handa mi medan eg pratar.» (Caroline Clausen) Hva med Gud?

25 «Jeg ber min aftenbønn, og jeg ber Ham om å hjelpe meg. Tror det skal holde for mitt vedkommende...!» (Brita Bøe)

26 Hva med Gud?  «Jeg synes det er veldig rart når det går en søndag og en vet ikke av at det har vært en helligdag.» (Fanny Franzen)

27 Tenker du på døden?  «Nei, jeg gjør i grunnen ikke det, altså. Jeg tror at menneskene må ha en innebygd mekanisme som gjør at vi ikke tenker for mye på slike ting. For da ville det gjerne ha blitt litt for tungt?» (Isak Indrebø)

28 Aktiv dødshjelp?  «Det er helt unødvendig å la et menneske lide så forferdelig. Jeg mener de må få lov til å forlate verden når de har det så ondt. De har ingenting her å gjøre når de er så syke.»

29 Eldreomsorg: De største krenkelser av verdighet  Å sende døende pasienter til legevakt eller sykehus  Å forhindre en verdig avskjed  Mangel på lindrende behandling og pleie  Standardisert ”oppbevaring” av de gamle som vil leve til de dør  Blindhet for misbruk av makt

30 Tvang: eksempler  Tabletter under osten  Sengehest  Tannpuss  Hygiene  Dagsrutiner  Sondeernæring  Remmer  Låste dører  Tvangsfjernsyn  Bord foran stolen  Bleier  Trusler  Neddoping  Andre?

31  Verdighet er  frihet til å kunne velge Max Frisch

32 Store institusjoner  Store institusjoners arbeid er i hovedsak resultatet av omfattende mengder rutiner, ubetenksomhet, selvopptatthet, omsorgsmangel, og rene feil  Bare en minimal del er tankevirksomhet Santayana

33 Leo Tolstoj  Det onde  Er fraværet av det gode

34 Theodor Adorno Minima Moralia  Den nesten uløselige oppgaven  Består i å ikke la seg gjøre dumm  Av andres makt  Eller egen avmakt

35  Når vi ser hva moderne medisin gjennomfører,  må vi uvilkårlig spørre oss:  Hvor mange etasjer har døden? Jean Paul Sartre

36 Theodor Adorno (egen def) Minima Moralia  Den nesten uløselige oppgaven  Består i å ikke la seg gjøre dumm  Av egen makt  Eller andres avmakt

37 Pasienter i sykehjem med demens Hvor mange har PEG – Sonde Husebø 2006

38  Kjærligheten er en myk hånd  som varsomt flytter skjebnen til side Sigfrid Siwertz

39 Immanuel Kant  Det som har en pris  Kan erstattes av noe tilsvarende  Det som er hevet over enhver pris  Har sin verdighet

40  Den eneste verdighet som er uerstattelig,  er den som ikke kan ødelegges av andres likegyldighet Dag Hammarskjøld

41  Let not a man guard his dignity  Let his dignity guard him Emerson

42 Paradoksene  Ikke i noen tider har mennesker hatt så mye fritid som nå  Aldri har samfunnet brukt så mye ressurser på pleie og omsorg for gamle  Aldri har ensomhet vært så omfattende  En hovedløsning må være frivillig innsats:  Barn, ungdom, voksne, eldre, du og jeg

43  Av hensyn til dem og pasientene må vi rette vår oppmerksomhet mot årsaken og behandlingen av de døendes smerter og ubehag  Det som skjer i de siste timer kan lege tidligere sår, eller forbli en ødeleggende erfaring som forhindrer en ”god” sorg Saunders C. Textbook of Pain 1995: 861 Hvordan mennesker dør forblir i erindringen til dem som lever videre

44 I går kjeftet jeg på Gud  Hva sa han, da?  Han sa: hvorfor har du ventet så lenge?  ……………………….  I natt drømte jeg at jeg var på stranden. Alle var der, vi badet.  ……….Vet du Stein, jeg tror at å dø er å være i drømmene, og bli der

45 Rainer Maria Rilke  O herre, gi enhver sin egen død,  Den død som kom fra livet, hvor han hadde  All hensikt, mening, kjærlighet og nød.  For vi er bare skall og svøp og blad.  Den store død, som er i oss, er alt,  Det er den frukt, som livet i oss gjaldt.


Laste ned ppt "Makt Avmakt Verdighet Stein Husebø. De fire globale utfordringer  Fred og frihet  Fattigdom  Miljø  Eldreomsorg."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google