Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

SKRIV EN FAGTEKST OM ET PORTRETT Vurderes i norsk og i kvalitet og dokumentasjon.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "SKRIV EN FAGTEKST OM ET PORTRETT Vurderes i norsk og i kvalitet og dokumentasjon."— Utskrift av presentasjonen:

1 SKRIV EN FAGTEKST OM ET PORTRETT Vurderes i norsk og i kvalitet og dokumentasjon

2 Skriv en fagtekst Du har fått i oppgave i programfaget ditt å presentere et portrett. I norsktimene skal dere jobbe med å skrive en fagtekst der du skriver om kunstneren og portrettet du har valgt. Dere skal levere inn to utkast av denne teksten. Frist for første utkast er fredag 24.januar, frist for ferdig utkast blir fredag 31.januar.

3 Hvordan ser en god fagtekst ut? Oversiktlig – lett å ha orden på de forskjellige delene Lettlest Bruker fagbegreper der det er nødvendig Interessant Starter med å gi oversikt Ender med å gi oversikt

4 INNLEDNING Her skal du ha med denne informasjonen: Hva heter kunstneren? Har portrettet en tittel?

5 INNLEDNING: Led leseren inn i teksten. Gi oversikt Her kan du si HVEM og HVA du har tenkt å skrive om: EKSEMPEL : «Jeg skal skrive om Vincent Van Gough og hans «Selvportrett» fra 1889.»

6 INNLEDNING: Skap leseglede, engasjer Det kan du gjøre ved å starte med en skildring: EKSEMPEL: «De kaotiske linjene, de sykelige fargene og det plagede blikket i Van Goughs selvportrett formidler sinnsstemningene til kunstneren på en levende måte. Bare et år etterpå tok han sitt eget liv.»

7 INNLEDNING: Gjør teksten aktuell: Knytt temaet til noe dagsaktuelt: EKSEMPEL: «Selfies er i vinden for tiden, det ble kåret til årets nyord i England for 2013, men selvportrettet som format er ikke noe nytt. Jeg har valgt å se nærmere på et selvportrett laget av Vincent Van Gogh for over hundrede år siden. Man kan spørre : Hadde han lagt det ut på Facebook om det hadde fantes på den tiden?»

8

9

10 HOVEDDEL - Innhold FØRST I HOVEDDELEN LEGGER DU FREM FAKTA: Fortell mer om kunstneren – om hans/hennes liv. Fortell litt om kunstneren som har malt portrettet og når (årstall)portrettet er fra (epoke i kunsthistorien). Hva heter personen som er portrettert? Vet du noe mer om denne personen, hvem er det og hva er bakgrunn for hvorfor dette portrettet ble malt?

11 HOVEDDEL - Innhold SÅ KOMMER DU MED DIN EGEN VURDERING: Hvorfor du har valgt dette portrettet til oppgaven? Hva liker du ved originalen?

12 HOVEDDEL – hvordan? Bruk omtrent ett avsnitt til hvert av disse punktene. Hvert avsnitt skal ha en TEMASETNING, - og så skal resten av avsnittet fylle ut og beskrive det denne temasetningen sier. En temasetning må gi en oversikt over hva avsnittet skal handle om. EKSEMPEL: «Vincent Van Gough var en maler som levde på 1800- tallet.» Dette er temasetningen til et avsnitt som handler om livet til Van Gough.

13 AVSLUTNING Her samler du trådene fra teksten over. Kom med en konklusjon eller et sammendrag over det du har sagt ovenfor. EKSEMPEL: «Nå har jeg sett på selvportrettet av Vincent Van Gough, og jeg ser at dette er et kunstverk som viser mye av det indre livet til kunstneren, noe som var målet med ekspresjonismen.»

14 AVSLUTNING Du kan også vende tilbake til innledningen – hvis du skildret noe, eller snakket om noe dagsaktuelt, gjør du et poeng av å si noe om dette i avslutningen også: EKSEMPEL : «Van Goughs selvportrett viser det kaotiske følelseslivet hans på en ærlig og usminket måte. I dagens samfunn, der vi bruker mye energi på å fremstille oss selv som perfekte, og der mental helse fortsatt er et tabu-område, er dette fortsatt et kunstverk som kan lære oss noe om det å være menneske».


Laste ned ppt "SKRIV EN FAGTEKST OM ET PORTRETT Vurderes i norsk og i kvalitet og dokumentasjon."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google