Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

EN HISTORIETIME OVER KRISTIANSANDS UTVIKLING FRA 1641 TIL I DAG 7. Trinns avslutningsforestilling 2016.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "EN HISTORIETIME OVER KRISTIANSANDS UTVIKLING FRA 1641 TIL I DAG 7. Trinns avslutningsforestilling 2016."— Utskrift av presentasjonen:

1 EN HISTORIETIME OVER KRISTIANSANDS UTVIKLING FRA 1641 TIL I DAG 7. Trinns avslutningsforestilling 2016

2 1641

3 Kong Christian 4. er konge over Danmark-Norge

4 Flekkerøy havn (Christiansø festning, Fredriksholm festning)

5 Palle Rosenkrants

6 De 6 rikeste bøndene i området

7 Kong Christians befaling «Jeg befaler dere å flytte inn til byen sammen med familiene deres. Dere skal dere bygge sirlige Borger husse udi Christians sand»

8 Byen grunnlagt Den 5. juli 1641 ble byen vår grunnlagt

9 5. Juli 1641 Den 5. juli 1641 ble så byen grundlagt og kong Christians underskrift forteller at byen skulle hete Christians Sand

10 De 6 rikeste bøndene i området

11 Befolkningsutvikling i Kristiansand

12 Baneheia

13 Reperbanen

14 Posebyen

15 Tresse

16 Christiansholm festning

17 Posebyen - Pose kommer fra det franske ordet «rappo». - Det betyr pause. - For eksempel i trapper er det av og til et rappo, et pausested i en trapp. - Posebyen betyr altså pausebyen.

18 Forklaring I gamle dager var Kristiansand en viktig festningsby med mange soldater. innbyggerne av posebyen hadde gode inntekter ved å losjere soldater fra festningene. Inne i kvartalene var det mye åpent rom, men en kunne også finne mange staller, hønsehus, fjøs og grisebinger,for det ble holdt et stort antall husdyr inne i selve byen. Sommerstid beitet disse i Baneheia og på løkkene på Grim, nord for byen. En del eiendommer hadde også fine byhager med trær og blomster bak husene mot gata. De som hadde ekstra rom å leie ut tjente gode penger på soldatene.

19 Kvadraturen

20 Gadenavnvise

21 Lasarettbygningene på Odderøya

22

23 Kolerakirkegården

24 Da krigen kom til Kristiansand 9. april 1940

25

26

27 Christianssandsvisen 1. vers: Vi synge vil en vise, og visen den er gild, og kan du spille trekkspill, så er det greit dertil. Og visen er om Christianssand, hurra for Christianssand. Det vil vi alle rope så høyt vi bare kan. Refr: Og så driver vi på Vesterveien, og der finnes ikke noe sted her i verden som Vesterveien, sånn om kvelden når sol går ned, her i verden som Vesterveien, sånn om kvelden når sol går ned.

28 2. vers: Fra Baneheias knatter til Trassementets sand, fra Vestersidens brygger til elvens blanke vann der ligger våre gader, ja. Der levet far og mor, og i en slig en gade min aller kjærest bor. Refr: Og så driver vi på Vesterveien, og der finnes ikke noe sted her i verden som Vesterveien, sånn om kvelden når sol går ned, her i verden som Vesterveien, sånn om kvelden når sol går ned.

29 3. vers: Ja, Gud velsigne byen og alt hva byens er og sjøen blå der ute med holmer og med skjær. Her er det greit å være fra, hurra for Christianssand. Det vil vi alle rope så høyt vi bare kan. Refr: Og så driver vi på Vesterveien, og der finnes ikke noe sted her i verden som Vesterveien, sånn om kvelden når sol går ned, her i verden som Vesterveien, sånn om kvelden når sol går ned.


Laste ned ppt "EN HISTORIETIME OVER KRISTIANSANDS UTVIKLING FRA 1641 TIL I DAG 7. Trinns avslutningsforestilling 2016."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google