Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Italia! Fakta om Italia Natur, kultur Kulinarisk reise Klær og mote

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Italia! Fakta om Italia Natur, kultur Kulinarisk reise Klær og mote"— Utskrift av presentasjonen:

1 Italia! Fakta om Italia Natur, kultur Kulinarisk reise Klær og mote
Åser fjell og vulkaner Kjente steder NÅ SKAL JEG FORTELLE LITT OM ITALIA HÅPER DERE LIKER DET DA BEGYNNER JEG

2 Italia- fakta ! Areal Folketall Selvstendig Hovedstad Offisielt språk
De snakker mange språk Katolikker Folkegrupper Styreform Myntenhet: Høyeste punkt Offisielt navn: Repubblica Italiana Areal: km2 italia er det er cirka 22 km2 støre i norge i forhold til italia Folketall: 57,7 millioner italia er i overkantet ti gannger så mer mennsker i forhold til norge Selvstendig: 1861 Hovedstad: Roma, 2,6 mill. innbyggere Offisielt språk: italiensk Andre språk: tysk, fransk, retoromansk, sardisk, gresk, albansk Religion: katolikker 90 % Folkegrupper: italienere 94% Styreform: Republikk (president) Myntenhet: EUR,euro=100 cent, tidl, ITL, lire Høyeste punkt: Mount Blanc 4807 moh. Areal: km2 Folketall: 57,7 millioner Folketetthet: 191 per km2

3 Natur og kultur i Venezia
Flest turister Kanaler Canal Grande Sukkenes bro Karneval Fastetiden Romersk-katolsk tradisjon Venezia er den italienske byen med flest turister, nesten 30 millioner besøkende i Byen venizia har over 40 km kanaler, mest kjent er Canal Grande, som slynger seg gjennom byen i store, slake svinger . De øvrige kanalene, 180 i alt, er langt smalere, ofte bare 2–3 m brede. Mer enn 400 broer binder byen sammen. En 3,6 km lang vei- og jernbanebro Sukkenes bro, it. Ponte dei Sospiri, lukket buebro over en av kanalene i Venezia, fører fra Dogepalasset til dogenes gamle fengsel, bygd Markerer overgangen fra den frie borgers rettssal til frihetsberøvelse på den andre siden, idet fangene ble ledet over Sukkenes bro etter domfellelsen. Navnet er også brukt andre steder om inngangen til fengsler. Karneval er en fest som vanligvis arrangeres før inngangen til fastetiden. Karnevalperioden vil ofte variere litt fra sted til sted, men avslutningen er alltid på fetetirsdag, med askeonsdag som den første dagen etter karnevalet . Karneval en romersk-katolsk tradisjon, men feires også i en del ortodokse områder.

4 Natur og kultur i Roma Italias hovedstad Den hellige stol
St. Peters kirken Colosseum Roma er Italias hovedstad og i tilleg hovedsad for Den hellige stol eller Apostoliske stol, som er betegnelsen for bispedømmet Roma og dermed pavens embete og hans tjenesteapparat. kirke i Roma, Vatikanstaten, apostelen Peters gravkirke, den romersk-katolske kirkes hovedkirke, en av verdens største kirker med ca. 212 m lengde og ca m2 grunnflate Etter tradisjonen ble Peter jordfestet på en hedensk begravelsesplass ved siden av sirkuset hvor han ble korsfestet .,Colosseum i Roma er et av de mest kjente og imponerende byggverkene i hele verden. Den ble påbegynt av keiser Vespasian i 72 e. Kr. Den øverste 4. etasjen ble bygget av Titus, og amfiteateret ble innviet i år 80

5 Kulinarisk reise! Pasta Pizza Is Ost (parmesan) Vin Skinke (Parma)
Ordet pasta kommer fra italiensk, og betyr deig; på italiensk brukes også ordet om små kaker , Pasta lages i et utall former. Maccheroni (makaroni), penne, fusilli, ruoti, farfalle og orecchiette (små ører) er eksempler på kort pasta. Lengre pasta varierer fra tynne vermicelli (små ormer), tykkere spaghetti og linguini, og enda tykkere bucatini til båndspaghetti, kalt tagliatelle eller fettucine. Plater av pasta kalles lasagne, eller de rulles sammen til cannelloni, rør. Ravioli og tortellini er eksempler på fylt pasta. Fyllet kan være ricotta-ost og spinat eller tomat og kjøtt. Det finnes mange andre varianter av pasta, og de samme formene kan ha ulike navn i ulike deler av Italia. Man skiller mellom eggepasta og vanlig pasta. Når man lager eggepasta, legger man melet i en haug på bordet, lager en grop midt i, og så knuser man egg oppi gropa. Så røres eggene inn i melet for hånd, og knas skikkelig til det ikke er luft igjen. Så kan den kjevles ut eller kjøres igjennom en pastamaskin. Vanlig pasta er kun laget av mel og vann. De aller fleste pastaporsjonene i dagens Italia lages av ferdigkjøpt, tørr pasta, slik vi gjerne spiser det i Norge. Man kan også kjøpe fersk pasta, og særlig kjøper italienerne ferdig arbeidskrevende pastavarianter som f.eks. ravioli. På landet og ved spesielle anledninger lages det imidlertid fersk pasta hjemme…Har du først smakt den så er du hekta! Pizza er ikke pizza. Den amerikanske med tykk bunn er en type, mens den sprø supertynne er den italienske pizza. Amerikansk og italiensk pizza, er vel egentlig to forskjellige produkter og kan ikke sammenlignes. Men den ekte originale pizza er den med tynn sprø bunn. Den italienske pizza. Basta! Ulikt for eksempel norsk is, lages italiensk is med fruktpuré (eller andre “ækt saker”). I tillegg er det mer sukker, som gjør iskrystallene mindre, Dette gir isen en bløt, fløyelsmyk konsistens, og de naturlige ingrediensene gir intense smaker. Isen smaker virkelig det som beskrivelsen lover! I tillegg er det utvalget. Selv en laber isbar vil i Italia fremvise flere smaker enn en velassortert norsk en. Man kan bli salig av mindre Parmesan eller parmesanost (fra italiensk Parmigiano, som betyr betyr "fra Parma") er en fast løypeost med en karakteristisk skarp smak, som egner seg til smakssetting av mat. Osten er spesielt populær i pastaretter, og er en av de viktigste ingrediensene i pesto den er laget av kumelk. Italia har vekselvis med Frankrike produsert mest vin i verden og stort sett vært nummer én hva angår eksport. I Italia har ikke klassifisering hatt samme fokus som i Frankrike. På slutten av 1970-tallet opplevde Italia at etterspørselen etter billig vin sank, mens etterspørselen etter kvalitetsvin økte tilsvarende.


Laste ned ppt "Italia! Fakta om Italia Natur, kultur Kulinarisk reise Klær og mote"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google